23948sdkhjf

Carlsbergs resultat minskade kraftigt

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

Motgångar i Ryssland är främsta orsaken till vinstraset. Nu ligger fokus på att öka omsättningen, som också minskade under förra året.

Carlsbergs nettoresultat föll betydligt under förra året – från 4,5 miljarder danska kronor året innan till 1,3 miljarder under 2017. Samtidigt minskade omsättningen med 1 miljard till 61,8 miljarder danska kronor.

Framförallt påverkades resultatet av en miljardnedskrivning i värde av bolagets bryggeri Baltika Brandet i Ryssland, ett land där försäljningen av Carlsbergs öl minskade med 14 procent under året.

Totalt sett sålde Carlsberg färre öl under helåret, medan försäljningen av specialöl steg med 29 procent – framförallt visade sig Schweiz som en marknad där specialölet flödade. Samtidigt ser man också en ökad försäljning av alkoholfri öl i Västeuropa, där försäljningen ökade med 15 procent.

Enligt bryggerikoncernen kommer fokus framöver att ligga på att växa.

"Under 2018 kommer vi att öka fokuseringen på omsättningsutveckling, samtidigt som vi håller ett skarpt fokus på våra kostnader och levererar enligt våra sparmål. Vi vill öka vinsten i Västeuropa, öka tillväxten i Asien genom att sälja mer premiumöl och öka försäljningen i Östeuropa", skriver Carlsberg i bokslutet.

Redan dagen innan presentationen (tisdag) investerade man för framtiden när man köpte resterande 49 procent i det grekiska bryggeriet Olympic brewery. Man ägde sedan tidigare 51 procent av företaget efter en fusion av Carslberg-ägda Mythos och Olympic under 2014.

– Olympic brewery är ett historiskt grekiskt företag och en mycket starkt spelare på den grekiska marknaden. Det är därför ett positivt och logiskt nästa steg som stärker vår närvaro i Sydeuropa, kommenterade Carslbergs vd Cees't Hart i ett pressmeddelande.


Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Tyska bron vill bygga restaurangbrygga

Nu återinvigs klassisk saluhall

Nyöppnar efter omfattande renovering med flera restauranger och handel.

Från Sabis till Clarion Hotel Sign

Myllymäkis meny tonsatt av Gessle

Nu introducerar Finnair ett musiksamarbete mellan kocken och artisten för att skapa optimal matupplevelse ombord.

Lanserar svensk ekologisk sriracha

Här öppnar Harrys

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut två gånger i veckan (tisdag och torsdag).

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Prisas ånyo för hållbarhet och envetet fokus på matsvinn

I veckan utsågs han av Vi Konsumenter till Årets Hållbarhetskock.

Arkiv

Coca Cola fick rätt mot norsk läsk

Vegetarisk rätt Söderbornas favorit

Prisas för viltmat

Hon vann Mack-SM med klimatsmartare alternativ

Stockholmsbagare bakom Sveriges bästa macka.

Trio till köpcentrum

Så vill Martin & Servera och Kronfågel minska matsvinnet

Ska ta vara på gamla värphöns som slaktas utan att köttet används.

Det här är årets bästa charkuterier

Slowfood på ny nivå

Hantverksbageri till NK Parkaden

En bransch i uppgång

Från Arla till LRF

Mejerijättens kommunikationschef efterträder Linda Segerblom på LRF.

Ny lunchresturang i Solna

De öppnar restaurang Handelshuset

Välmeriterad duo satsar på fransk bistromat och bakverk i Handelshuset i Saltsjöbaden.

Hjälp oss att utveckla RS Restauranger & Storkök

Delta i vår läsarundersökning.

O´Learys vd kliver av

Efter knappt tre år lämnar Christian Bellander vd-posten. Han får nu styrelsepost i företaget.

En lagledares julbordsfavoriter

På RS Restauranger & Storköks Facebooksida tipsar Svenska Kocklandslagets lagledare Fredrik Andersson om fem julbordsmåsten.

15 koncept till Kungälv

Här är kafé- och restaurangkoncepten som tar plats i Kongahälla Food Hall som öppnar i slutet av mars nästa år.

Urban Deli firar tio år med ny bar

Jobb & Karriär
Han blir ny CFO för Menigo

Ölbrist är inte ett problem – ännu

Mer vegetariskt på tallriken

Här öppnar gastropub

1

Restauranggalan 2018
Luzette bjuder på årets kroginteriör

Till bords!

Kockduo till Frippes

Dumplingkedja öppnar fjärde restaurangen i år

Svenskarna äter mer parmesan än någonsin

Da Matteo med orangeri

Norsk läsk byter namn efter påtryckningar

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.129