Carlsbergs resultat minskade kraftigt

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

Motgångar i Ryssland är främsta orsaken till vinstraset. Nu ligger fokus på att öka omsättningen, som också minskade under förra året.

Carlsbergs nettoresultat föll betydligt under förra året – från 4,5 miljarder danska kronor året innan till 1,3 miljarder under 2017. Samtidigt minskade omsättningen med 1 miljard till 61,8 miljarder danska kronor.

Framförallt påverkades resultatet av en miljardnedskrivning i värde av bolagets bryggeri Baltika Brandet i Ryssland, ett land där försäljningen av Carlsbergs öl minskade med 14 procent under året.

Totalt sett sålde Carlsberg färre öl under helåret, medan försäljningen av specialöl steg med 29 procent – framförallt visade sig Schweiz som en marknad där specialölet flödade. Samtidigt ser man också en ökad försäljning av alkoholfri öl i Västeuropa, där försäljningen ökade med 15 procent.

Enligt bryggerikoncernen kommer fokus framöver att ligga på att växa.

"Under 2018 kommer vi att öka fokuseringen på omsättningsutveckling, samtidigt som vi håller ett skarpt fokus på våra kostnader och levererar enligt våra sparmål. Vi vill öka vinsten i Västeuropa, öka tillväxten i Asien genom att sälja mer premiumöl och öka försäljningen i Östeuropa", skriver Carlsberg i bokslutet.

Redan dagen innan presentationen (tisdag) investerade man för framtiden när man köpte resterande 49 procent i det grekiska bryggeriet Olympic brewery. Man ägde sedan tidigare 51 procent av företaget efter en fusion av Carslberg-ägda Mythos och Olympic under 2014.

– Olympic brewery är ett historiskt grekiskt företag och en mycket starkt spelare på den grekiska marknaden. Det är därför ett positivt och logiskt nästa steg som stärker vår närvaro i Sydeuropa, kommenterade Carslbergs vd Cees't Hart i ett pressmeddelande.


Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Restaurangen som blir navet i nya Bank Hotel

Så firar Vassa Eggen och TAKO Europride

Tar fram regnbågsmenyer till förmån för välgörenhet.

TV: Intervju med Sebastian Gibrand

Krönika: I kvalet inför valet

Chefredaktör Lisbeth Rauden skriver om demokrati, humanism och Bruce Hills gastronomiska budskap.

LISTA: Felen du ska undvika vid restaurangstart

Andreas Moene, vd konsultföretaget PreOpening verksamma inom hotell, restaurang och hospotality, guidar med sina bästa tips.

Kända ansikten tar över NK:s saluhall

Nyhetsbrev

Esperanto i konkurs

Arkiv

Värmdö-cider bäst i landet

"Det är en ciderrevolution på gång i Sverige", säger anordnaren Spritmuseum, som också pekar på hög kvalitet bland årets tävlande.

Hovmästare ny chef på Röda Korset

Bärfrämjandet: Jordgubbsbrist i hetaste veckan

Bordsservering på McDonald´s

Kocknätverk gästade Svenska Kocklandslaget

Livsmedelsverket synar blodiga trendburgare

I ett nytt kontrollprojekt ska 500 inspektioner av restauranger genomföras i landet –

Här är finalisterna i Årets Kock

Åtta kockar möts under finaldagarna i september.

EM-silver till Sverige i Bocuse

Fem till final i Årets Konditor

Här är finalisterna till årets upplaga av tävlingen. Finalen äger rum i Stockholm i oktober.

Rekryteringsräd för Fredrik Eriksson

Kocken och krögaren utökar personalstyrkan och därtill går några medarbetare in på nya positioner inför stundande öppning av Restaurang Nationalmuseum i höst.

Tävling
Konditorerna tog EM-guld

Svenska konditorlandslaget vann europeiska mästerskapen i konditori i Turin.

Trio bakom ny vinbar

De ligger bakom nya vinbaren Oas på Drottninggatan i Stockholm.

Bryggeriet gör öl-debut med nygammalt märke

Vasa bryggeri tar till en början hjälp av mer etablerade ölbryggare när Sundsvalls öl gör comeback.

Reitans rockad – hon blir ny vd i Sverige

25 producenter prisade för "bästa landskapsmat"

Han tar plats i Stureplansgruppen

Petter Stordalens investeringsbolag blir en av hotell- och restaurangföretagets största ägare.

Fontana vann nyinstiftat pris

Restaurangerna fortsätter att öka

Skapar eventdel om 4 000 kvadratmeter

Max expanderar i Skåne

Tävling
Följ Bocuse direkt

Tävling
Team Sweden kör så det ångar

Paolo Robertos pizza kommer till macken

Från ölhak till bageri

Max lanserar klimatpositiva burgare

Tävling
Gibrands totala Bocuse-satsning

Jobb & Karriär
Ny chef på Max

Stoppar en miljon sugrör - för miljön

Jobb & Karriär
Starbucks ordförande avgår

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.572