Stadens grönsaker är dagens nyheter

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Visionen om stadsodling har gått från idé till verklighet. Plantagon City Farm är en pionjär i Sverige och världen och ska inom kort att leverera stadsodlade grönsaker i stor skala.

Hör R&S Lisbeth Rauden prata stadsodling med Plantagons vd Owe Pettersson i Prata Mat.

Den första adressen för City Farm i Stockholm är Dagens nyheters gamla arkiv i källarplanet i DN-skrapan. Gårdagens nyheter ger plats för morgondagens nyttigheter.

Minneskunniga läsare minns att R&S har följt Plantagon sedan ett par år tillbaka. Nu trappar företaget upp från småskaliga krukodlingar till stadsodling i industriell skala. Tanken är inte bara att leverera närproducerade livsmedel.

Plantagon ser snarare en omedelbar nödvändighet att stadsodling etableras i stor skala för att världens befolkning växer och tillväxten sker framför allt i städer, samt för att matsäkerheten ökar. Först ut av tio planerade odlingar i Stockholm är den i DN-huset. I full drift beräknas anläggningen producera över 20 ton bladgrönsaker årligen, motsvarande mer än en miljon påsar basilika eller över 200 000 huvuden pak choi. 70procent av odlingen kommer vara bladgrönt och kryddor och 30 procent särskilt näringsrika grönsaker, som olika kål- och salladssorter.

– Vårt företag ska vara hållbart ur alla aspekter: socialt., miljömässigt och självklart ekonomiskt, säger Owe Pettersson vd för Plantagon City Farm och Plantagons.

Därför satsar vi på högvärdiga produkter som vi kan ta ut ett förhållandevishögt pris för. I den ekonomiska kalkylen är utgångspunkten att utnyttja lokaler som fastighetsägaren inte ser som de mest kapitalgenererande som DN-källaren. Men i Plantagons kalkyl ingår att de kan påvisa att de också sänker till energikostnaderna i fastigheten. Inom kort ska den 600 kvadratmeter stora ytan att leverera 14 ton kryddor, örter och sallad på ett år eller cirka 40 kg per dag. Det är 70 procent av den totala kapaciteten.

Målet är också att odla microbeans, sallad som skördas tidigt och är förhållandevis näringsrika vilket gör att man kan ta ut ett högre pris. 70 procent av den använda energin återanvänds i form av överskottsvärme för att värma upp kontor i DN-skrapan.

– Vi kopierat solljus genom att installera artificiellt ljus i våra odlingar. Ljuset genererar värme som pumpas ned i fastighetens bergvärmesystem, vilket skapar ett mervärde för fastighetsägaren, förklarar Owe Pettersson.

Första leverans av första grönsaksnyheterna sker i mars från Marieberg. ICA Maxi Stormarknad Lindhagen är en av kunderna. Det är cirka 800 meter från skördeplatsen till butiken vilket gör att närodlat inte är några överord i sammanhanget.



Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Restaurangen som blir navet i nya Bank Hotel

Så firar Vassa Eggen och TAKO Europride

Tar fram regnbågsmenyer till förmån för välgörenhet.

TV: Intervju med Sebastian Gibrand

Krönika: I kvalet inför valet

Chefredaktör Lisbeth Rauden skriver om demokrati, humanism och Bruce Hills gastronomiska budskap.

LISTA: Felen du ska undvika vid restaurangstart

Andreas Moene, vd konsultföretaget PreOpening verksamma inom hotell, restaurang och hospotality, guidar med sina bästa tips.

Kända ansikten tar över NK:s saluhall

Nyhetsbrev

Esperanto i konkurs

Arkiv

Värmdö-cider bäst i landet

"Det är en ciderrevolution på gång i Sverige", säger anordnaren Spritmuseum, som också pekar på hög kvalitet bland årets tävlande.

Hovmästare ny chef på Röda Korset

Bärfrämjandet: Jordgubbsbrist i hetaste veckan

Bordsservering på McDonald´s

Kocknätverk gästade Svenska Kocklandslaget

Livsmedelsverket synar blodiga trendburgare

I ett nytt kontrollprojekt ska 500 inspektioner av restauranger genomföras i landet –

Här är finalisterna i Årets Kock

Åtta kockar möts under finaldagarna i september.

EM-silver till Sverige i Bocuse

Tävling
Konditorerna tog EM-guld

Svenska konditorlandslaget vann europeiska mästerskapen i konditori i Turin.

Fem till final i Årets Konditor

Här är finalisterna till årets upplaga av tävlingen. Finalen äger rum i Stockholm i oktober.

Rekryteringsräd för Fredrik Eriksson

Kocken och krögaren utökar personalstyrkan och därtill går några medarbetare in på nya positioner inför stundande öppning av Restaurang Nationalmuseum i höst.

Trio bakom ny vinbar

De ligger bakom nya vinbaren Oas på Drottninggatan i Stockholm.

Bryggeriet gör öl-debut med nygammalt märke

Vasa bryggeri tar till en början hjälp av mer etablerade ölbryggare när Sundsvalls öl gör comeback.

Reitans rockad – hon blir ny vd i Sverige

25 producenter prisade för "bästa landskapsmat"

Han tar plats i Stureplansgruppen

Petter Stordalens investeringsbolag blir en av hotell- och restaurangföretagets största ägare.

Fontana vann nyinstiftat pris

Restaurangerna fortsätter att öka

Skapar eventdel om 4 000 kvadratmeter

Max expanderar i Skåne

Tävling
Följ Bocuse direkt

Tävling
Team Sweden kör så det ångar

Paolo Robertos pizza kommer till macken

Från ölhak till bageri

Max lanserar klimatpositiva burgare

Tävling
Gibrands totala Bocuse-satsning

Jobb & Karriär
Ny chef på Max

Stoppar en miljon sugrör - för miljön

Jobb & Karriär
Starbucks ordförande avgår

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.139