Stadens grönsaker är dagens nyheter

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Visionen om stadsodling har gått från idé till verklighet. Plantagon City Farm är en pionjär i Sverige och världen och ska inom kort att leverera stadsodlade grönsaker i stor skala.

Hör R&S Lisbeth Rauden prata stadsodling med Plantagons vd Owe Pettersson i Prata Mat.

Den första adressen för City Farm i Stockholm är Dagens nyheters gamla arkiv i källarplanet i DN-skrapan. Gårdagens nyheter ger plats för morgondagens nyttigheter.

Minneskunniga läsare minns att R&S har följt Plantagon sedan ett par år tillbaka. Nu trappar företaget upp från småskaliga krukodlingar till stadsodling i industriell skala. Tanken är inte bara att leverera närproducerade livsmedel.

Plantagon ser snarare en omedelbar nödvändighet att stadsodling etableras i stor skala för att världens befolkning växer och tillväxten sker framför allt i städer, samt för att matsäkerheten ökar. Först ut av tio planerade odlingar i Stockholm är den i DN-huset. I full drift beräknas anläggningen producera över 20 ton bladgrönsaker årligen, motsvarande mer än en miljon påsar basilika eller över 200 000 huvuden pak choi. 70procent av odlingen kommer vara bladgrönt och kryddor och 30 procent särskilt näringsrika grönsaker, som olika kål- och salladssorter.

– Vårt företag ska vara hållbart ur alla aspekter: socialt., miljömässigt och självklart ekonomiskt, säger Owe Pettersson vd för Plantagon City Farm och Plantagons.

Därför satsar vi på högvärdiga produkter som vi kan ta ut ett förhållandevishögt pris för. I den ekonomiska kalkylen är utgångspunkten att utnyttja lokaler som fastighetsägaren inte ser som de mest kapitalgenererande som DN-källaren. Men i Plantagons kalkyl ingår att de kan påvisa att de också sänker till energikostnaderna i fastigheten. Inom kort ska den 600 kvadratmeter stora ytan att leverera 14 ton kryddor, örter och sallad på ett år eller cirka 40 kg per dag. Det är 70 procent av den totala kapaciteten.

Målet är också att odla microbeans, sallad som skördas tidigt och är förhållandevis näringsrika vilket gör att man kan ta ut ett högre pris. 70 procent av den använda energin återanvänds i form av överskottsvärme för att värma upp kontor i DN-skrapan.

– Vi kopierat solljus genom att installera artificiellt ljus i våra odlingar. Ljuset genererar värme som pumpas ned i fastighetens bergvärmesystem, vilket skapar ett mervärde för fastighetsägaren, förklarar Owe Pettersson.

Första leverans av första grönsaksnyheterna sker i mars från Marieberg. ICA Maxi Stormarknad Lindhagen är en av kunderna. Det är cirka 800 meter från skördeplatsen till butiken vilket gör att närodlat inte är några överord i sammanhanget.



Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Sibylla öppnade i Lund

Ny restaurang på stationen.

Norska pizzajätten öppnade i Gävle

Ikea in i Svensk Dagligvaruhandel

Lämnar vd-posten på Operakällaren

Ny samverkansarena ska lyfta branschen till toppen

– Vi vill utveckla livsmedelssektorn till en svensk kärnsektor i världsklass, säger Per Arfvidsson, ordförande i styrgruppen för nya Sweden food arena.

Vegansk snabbmat på Fältöversten

Nyhetsbrev

Sommelierer i Nord- och Sydamerika gör upp

Arkiv

De vill förbättra folkhälsan med hotellsamarbete

Duon bakom hälsobloggen och podden Food Pharmacy samarbetar med hotellkedja.

Vuxenglass

Baileys samarbetar med Stockholmsbaserad glassproducent och lanserar glassmaker och glassbil för vuxna.

De står för kaffet

Italiensk kaffeleverantör har skrivit avtal med Stureplansgruppen.

Han blir tv-kock

Ekstedts gastronomiska möte

Pizzakedjan till Borås

Från kloak till flaska

Nya Carnegie-bryggeriet och IVL brygger öl – på renat avloppsvatten.

Kopparbergs gjorde vinst

Ger Ikea-korvarna en match

Biltema satsar på kaféverksamheten – växer med 30 till 40 procent per år.

Triumf Glass kör helgpass i värmen

Ny ordförande i DLF

Norska ”Swish” tar över från servitörerna

Appen Vipps sköter beställningarna.

Monster ville få bort svensk logga – fick nej

Smakbruket i Tomelilla fick rätt mot energidrycksjätten.

Prata Mat:Bruce Hill

Möt Bruce Hill, kock från Kalifornien som gav försmak på sitt gästspel som äger rum i höst på Vassa Eggen.

Esperanto öppnar Sommarsalongen

När matsalen tar sommarpaus öppnar pop up-restaurang i loungen.

Årets Sibylling korad

Prisades på kedjans konvent.

Svensktillverkad Manhattan-vodka blir första på nästan 100 år

Första lagliga destilleriet sedan 1920-talet.

Här öppnar 7-eleven sin deli

Ny ordförande för Fiskbranschen

Pontus Björkdahl ny hållbarhetschef på Retursystem

Prata Mat: Peter Halldén

Reitan blir postombud

Efter Gast Kavalleriet

1

Wolt till Gävle

Från Lund till Malmö

Första färskpotatisen är här

Snabbmatskedjan står för bröllopsmaten

Framgång för McDonalds strategi

Restaurangerna fortsätter att växa

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.116