23948sdkhjf

Stadens grönsaker är dagens nyheter

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Visionen om stadsodling har gått från idé till verklighet. Plantagon City Farm är en pionjär i Sverige och världen och ska inom kort att leverera stadsodlade grönsaker i stor skala.

Hör R&S Lisbeth Rauden prata stadsodling med Plantagons vd Owe Pettersson i Prata Mat.

Den första adressen för City Farm i Stockholm är Dagens nyheters gamla arkiv i källarplanet i DN-skrapan. Gårdagens nyheter ger plats för morgondagens nyttigheter.

Minneskunniga läsare minns att R&S har följt Plantagon sedan ett par år tillbaka. Nu trappar företaget upp från småskaliga krukodlingar till stadsodling i industriell skala. Tanken är inte bara att leverera närproducerade livsmedel.

Plantagon ser snarare en omedelbar nödvändighet att stadsodling etableras i stor skala för att världens befolkning växer och tillväxten sker framför allt i städer, samt för att matsäkerheten ökar. Först ut av tio planerade odlingar i Stockholm är den i DN-huset. I full drift beräknas anläggningen producera över 20 ton bladgrönsaker årligen, motsvarande mer än en miljon påsar basilika eller över 200 000 huvuden pak choi. 70procent av odlingen kommer vara bladgrönt och kryddor och 30 procent särskilt näringsrika grönsaker, som olika kål- och salladssorter.

– Vårt företag ska vara hållbart ur alla aspekter: socialt., miljömässigt och självklart ekonomiskt, säger Owe Pettersson vd för Plantagon City Farm och Plantagons.

Därför satsar vi på högvärdiga produkter som vi kan ta ut ett förhållandevishögt pris för. I den ekonomiska kalkylen är utgångspunkten att utnyttja lokaler som fastighetsägaren inte ser som de mest kapitalgenererande som DN-källaren. Men i Plantagons kalkyl ingår att de kan påvisa att de också sänker till energikostnaderna i fastigheten. Inom kort ska den 600 kvadratmeter stora ytan att leverera 14 ton kryddor, örter och sallad på ett år eller cirka 40 kg per dag. Det är 70 procent av den totala kapaciteten.

Målet är också att odla microbeans, sallad som skördas tidigt och är förhållandevis näringsrika vilket gör att man kan ta ut ett högre pris. 70 procent av den använda energin återanvänds i form av överskottsvärme för att värma upp kontor i DN-skrapan.

– Vi kopierat solljus genom att installera artificiellt ljus i våra odlingar. Ljuset genererar värme som pumpas ned i fastighetens bergvärmesystem, vilket skapar ett mervärde för fastighetsägaren, förklarar Owe Pettersson.

Första leverans av första grönsaksnyheterna sker i mars från Marieberg. ICA Maxi Stormarknad Lindhagen är en av kunderna. Det är cirka 800 meter från skördeplatsen till butiken vilket gör att närodlat inte är några överord i sammanhanget.



Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Tyska bron vill bygga restaurangbrygga

Nu återinvigs klassisk saluhall

Nyöppnar efter omfattande renovering med flera restauranger och handel.

Från Sabis till Clarion Hotel Sign

Myllymäkis meny tonsatt av Gessle

Nu introducerar Finnair ett musiksamarbete mellan kocken och artisten för att skapa optimal matupplevelse ombord.

Lanserar svensk ekologisk sriracha

Här öppnar Harrys

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut två gånger i veckan (tisdag och torsdag).

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Prisas ånyo för hållbarhet och envetet fokus på matsvinn

I veckan utsågs han av Vi Konsumenter till Årets Hållbarhetskock.

Arkiv

Coca Cola fick rätt mot norsk läsk

Vegetarisk rätt Söderbornas favorit

Prisas för viltmat

Hon vann Mack-SM med klimatsmartare alternativ

Stockholmsbagare bakom Sveriges bästa macka.

Trio till köpcentrum

Så vill Martin & Servera och Kronfågel minska matsvinnet

Ska ta vara på gamla värphöns som slaktas utan att köttet används.

Det här är årets bästa charkuterier

Slowfood på ny nivå

Hantverksbageri till NK Parkaden

En bransch i uppgång

Från Arla till LRF

Mejerijättens kommunikationschef efterträder Linda Segerblom på LRF.

Ny lunchresturang i Solna

De öppnar restaurang Handelshuset

Välmeriterad duo satsar på fransk bistromat och bakverk i Handelshuset i Saltsjöbaden.

Hjälp oss att utveckla RS Restauranger & Storkök

Delta i vår läsarundersökning.

O´Learys vd kliver av

Efter knappt tre år lämnar Christian Bellander vd-posten. Han får nu styrelsepost i företaget.

En lagledares julbordsfavoriter

På RS Restauranger & Storköks Facebooksida tipsar Svenska Kocklandslagets lagledare Fredrik Andersson om fem julbordsmåsten.

15 koncept till Kungälv

Här är kafé- och restaurangkoncepten som tar plats i Kongahälla Food Hall som öppnar i slutet av mars nästa år.

Urban Deli firar tio år med ny bar

Jobb & Karriär
Han blir ny CFO för Menigo

Ölbrist är inte ett problem – ännu

Mer vegetariskt på tallriken

Här öppnar gastropub

1

Restauranggalan 2018
Luzette bjuder på årets kroginteriör

Till bords!

Kockduo till Frippes

Dumplingkedja öppnar fjärde restaurangen i år

Svenskarna äter mer parmesan än någonsin

Da Matteo med orangeri

Norsk läsk byter namn efter påtryckningar

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.142