23948sdkhjf

Stadens grönsaker är dagens nyheter

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Visionen om stadsodling har gått från idé till verklighet. Plantagon City Farm är en pionjär i Sverige och världen och ska inom kort att leverera stadsodlade grönsaker i stor skala.

Hör R&S Lisbeth Rauden prata stadsodling med Plantagons vd Owe Pettersson i Prata Mat.

Den första adressen för City Farm i Stockholm är Dagens nyheters gamla arkiv i källarplanet i DN-skrapan. Gårdagens nyheter ger plats för morgondagens nyttigheter.

Minneskunniga läsare minns att R&S har följt Plantagon sedan ett par år tillbaka. Nu trappar företaget upp från småskaliga krukodlingar till stadsodling i industriell skala. Tanken är inte bara att leverera närproducerade livsmedel.

Plantagon ser snarare en omedelbar nödvändighet att stadsodling etableras i stor skala för att världens befolkning växer och tillväxten sker framför allt i städer, samt för att matsäkerheten ökar. Först ut av tio planerade odlingar i Stockholm är den i DN-huset. I full drift beräknas anläggningen producera över 20 ton bladgrönsaker årligen, motsvarande mer än en miljon påsar basilika eller över 200 000 huvuden pak choi. 70procent av odlingen kommer vara bladgrönt och kryddor och 30 procent särskilt näringsrika grönsaker, som olika kål- och salladssorter.

– Vårt företag ska vara hållbart ur alla aspekter: socialt., miljömässigt och självklart ekonomiskt, säger Owe Pettersson vd för Plantagon City Farm och Plantagons.

Därför satsar vi på högvärdiga produkter som vi kan ta ut ett förhållandevishögt pris för. I den ekonomiska kalkylen är utgångspunkten att utnyttja lokaler som fastighetsägaren inte ser som de mest kapitalgenererande som DN-källaren. Men i Plantagons kalkyl ingår att de kan påvisa att de också sänker till energikostnaderna i fastigheten. Inom kort ska den 600 kvadratmeter stora ytan att leverera 14 ton kryddor, örter och sallad på ett år eller cirka 40 kg per dag. Det är 70 procent av den totala kapaciteten.

Målet är också att odla microbeans, sallad som skördas tidigt och är förhållandevis näringsrika vilket gör att man kan ta ut ett högre pris. 70 procent av den använda energin återanvänds i form av överskottsvärme för att värma upp kontor i DN-skrapan.

– Vi kopierat solljus genom att installera artificiellt ljus i våra odlingar. Ljuset genererar värme som pumpas ned i fastighetens bergvärmesystem, vilket skapar ett mervärde för fastighetsägaren, förklarar Owe Pettersson.

Första leverans av första grönsaksnyheterna sker i mars från Marieberg. ICA Maxi Stormarknad Lindhagen är en av kunderna. Det är cirka 800 meter från skördeplatsen till butiken vilket gör att närodlat inte är några överord i sammanhanget.

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)

Mest läst

Startsidan just nu

Nets testar swishmodul i restaurangmiljö

Pappersmuggar mest miljövänliga enligt livscykelanalys

Porslinskopp måste användas minst 350 gånger för att ge mindre koldioxidavtryck.

Jobb & Karriär
Två nya driftschefer på Sabis

Utökat matutbud går hem hos Circle K

Tävling
De slåss om titeln Årets konditor 2019

McDonald's äger inte sitt avfall

Nyhetsbrev

Jobb & Karriär
Marcus Ekman tillbaka hos Pontus

Stjärnkrögaren även aktuell med ny gotländsk krog.

Arkiv

Paul Svenssons senaste svinnprojekt – ihop med Coop

Sallader och sushi till Kungsholmens nya knutpunkt

Skänker 44 ton mat direkt från lagret

Martin och Servera har hittat ett sätt att hantera mat som blir svinn redan på lagret.

Klart: Systembolagets hemleveranser permanentas i hela landet

Jamie Olivers Gatwick-restauranger räddas

Tennstopet får bakficka med nytt koncept

Ny vd hämtad från Grand Central.

Framgång för Poppels crowdfunding

Göteborgsmodell mot matsvinn blir rikstäckande

Big Mac – i sommar även med bacon

Tävling
En kvinna kvar i Årets kock-racet

Här är de åtta finalisterna.

Lanserar drinkar av matsvinn från hotellfrukosten

Ny snabbmatskedja född – satsar på latinamerikanskt

Panamigas erbjuder bilresenärer alternativ till ”slentrianmässiga hamburgaren”.

Fazer säljer restaurangverksamheten

1000 restauranger säljs till multinationell jätte.

Klassiska Four Seasons stänger för gott

Skippar svart plast i restauranger

Med pizzabotten på väg mot toppen

Zeinas kitchen tar Mellanöstern till butikshyllan

Jobb & Karriär
Han ska styra media på Max

Absolut med återvunnet glas

Beyond Burger får produktion i Europa

Jobb & Karriär
Världsmästare tar över i stadshuset

De vill få svenskarna att äta finskt kött

Butikskonsult köper restaurangspecialist

Jobb & Karriär
Spendrups tar marknadschef från Paulig

Coca-Cola blir energidryck

Kändiskocken i rätten – nekar till att ha tafsat

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.162