Franska ostron levererade till Göteborg innehöll norovirus

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

Partier med ostron som innehåller vinterkräksjukevirus nådde fyra fisk- och skaldjursleverantörer i Göteborgsområdet och såldes vidare. Vidare leveranser är nu stoppade.

Mellan 5 och 9 februari tog fyra fisk- och skaldjursleverantörer i Göteborg och Kungsbacka emot partier med franska ostron, som visat sig innehålla norovirus, rapporterar SVT Nyheter Väst.

Uppgifterna kom under måndagen via EU:s system RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed) som används av medlemsländerna för att varna för hälsofarlig mat. Samma dag kontaktade inspektörer från Miljöförvaltningen i kommunen samtliga underleverantörer, samt en restaurang som tagit emot ostronen.

Sista bäst före-datum inföll också på måndagen, och inspektörerna informerades om att ostronen redan var sålda eller konsumerade. Däremot har Miljöförvaltningen inte fått in några rapporter om sjukdomsfall, rapporterar nyhetskanalen.

Vidare leveranser av ostronen är nu helt stoppade.

– Alla leveranser från den här odlingszonen i Frankrike har nu stoppats, så det ska inte gå att få tag i någonting mera därifrån, säger Joakim Meuller Bäckman, statsinspektör på Livsmedelsverket, till SVT Nyheter Väst.


Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Långa köer kostar 16,4 miljarder

Norsk citronläsk retar Coca-Cola

Glada dagar för stadskärnorna

Med fokus på fisk och grönt

Kock- och krögarduo inviger två nya restauranger i Gallerian i Stockholm i oktober.

Så ska Max minska klimatutsläppen

Stureplansgruppen öppnar app-restaurang

Här öppnar restaurangkoncernen konceptet Taqueria med mexikansk snabbmat.

Nyhetsbrev

Ännu ett franskt pris till Picadeli

Arkiv

Årets första hummer näst dyrast

Retrotrend ritar om kartan för ölproducenter

Delstaten Oregon har introducerat en ny glasflaska som kan omdefiniera hur öl ska drickas i hela USA. Flaskans hemlighet? Den är standardiserad och kan återanvändas.

Onlinepizzas vd kliver av

Jureskog öppnar igen

I oktober öppnar andra restaurangen i det ska som ska bli en snabbmatskedja signerad kocken och krögaren Johan Jureskog.

Han ska lyfta fram estniska smaker

Lagunitas gästar Dogfood

Modemärke startar pop up-nattklubb

Ny hos Poppels

Växtbaserat på gourmetnivå

Nu nyöppnar Cassi

Oumph till Pizza Hut

Hon vann Lily Bollinger Award

Hanna Eriksson från Köksbaren i Umeå knep vinsten i årets upplaga av sommeliertävlingen.

Uppgifter: Coca-Cola utforskar cannabis-dryck

Färdiglagat à la Operakällaren

Nätverk med hållbara vinnare - här är finalisterna

Hälsingestintan vill ta in mer kapital

Viking Line förlänger med landslaget

Rederiet förlänger samarbetet med Svenska Kocklandslaget och Svenska Juniorlandslaget i ytterligare två år.

Årets Arbetsplats – fyra finalistfilmer

Inbromsad tillväxt i restaurangnäringen

Från Copenhagen Plaza till The Lodge

Spendrups sluter upp bakom plaststrategi

Jobb & Karriär
Ny inköpsdirektör på kaffeföretaget

Mikrobryggeri får utökad distribution

Saknad apa dök upp på McDonalds

Svensk ost prisad i Hongkong

Här öppnar Bastard Burgers

Kopparbergs ökar vinsten

Restaurangkedja med tidning

Kafésatsning på gymmet

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.146