23948sdkhjf

Nya metoder ska rädda utsatt hummer

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

Västkustens hummerbestånd fortsatt lågt – nu sätts för första gången hummeryngel ut i svenska vatten.

Hummerbeståndet i Skagerrak och Kattegatt är i dåligt skick, kan SLU och Havs- och vattenmyndigheten fastställa i en nyligen släppt rapport. Även under förra året bedömde Havs- och vattenmyndigheten att beståndet i svenska vatten överlag är "historiskt lågt" och man införde därför en del nya fiskeregler.

Enligt SLU:s bedömning har fiskeregler som tidigare satts bara haft kortvariga effekter, och man ser främst att fisket behöver minska för att ge humrarna utrymme att växa till sig.
Nu kommer nästa steg som man hoppas ska ge liv i hummerbeståndet. För första gången i Sverige testar man att sätta ut hummeryngel.

Med finansiell hjälp från Jordbruksverket och Europeiska havs- och fiskerifonden ska västkustska kommunen Sotenäs under tre år föda upp 4 500 hummeryngel som sedan sätts ut i vattnet.

Läs också: Burgerkedjan börjar med biokol

– Det här är en satsning för att försöka få upp hummerbeståndet lokalt och se om en utsättning kan hjälpa till. Fungerar det bra så kan man fortsätta med det och göra det på fler ställen längs kusten, säger Per-Olof Samuelsson, projektledare havsmiljösatsning Sotenäs, till Ekot.

Som en uppföljning kommer man om några år att ta DNA-prov på fångade humrar i området för att se vilka som kommunen satt ut, och därmed hur bra satsningen gick.
Mer om:Hummer |SLU
Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Jamie Olivers krogimperium har kollapsat – över 1 000 jobb drabbas

Ny marknadschef för Årets kock

Nu kommer svenskodlad Pak Choi

Frantzén bästa restaurangen i Europa

Sju svenska krogar bland de 200 bästa europeiska restaurangerna på ODA:s lista.

Kopparbergs backar

Massor av sommarjobb i restaurangbranschen

Nyhetsbrev

Linnea & Basilika fortsätter växa

Öppnar tredje restaurangen hittills i år – fjärde är på gång.

Arkiv

Han går från Spotify till Gastrofy

Världens dyraste whiskyprovning

Ichiro's Malt Card-serie provas i Göteborg i november.

Mackmyra ökar omsättning – och förlust

De samarbetar för hållbar restaurangdrift

Nu finns Max även i Täby – med restaurang 142

Nu kommer ölglassen

Skaldjursäventyr i Bohuslän

Klassiska Stortorgskällaren gör comeback

Därför ställdes 7-Eleven om till pizzerior

Näringslivsmedalj med kunglig glans till Fabrique

Dystert läge för 4 av 10 matfiskar

Ny vd på Pizza Hut

Poké bowl-kedjans åttonde restaurang

B2B nästa för Karma och Martin & Servera

Rökt och grillat på krogveteranernas nya restaurang

Stjärnkrögare flyttar in i toppen på nytt landmärke

Världens största öltilverkare ansöker om börsnotering

Urban Deli öppnar restaurang på Centralen

Hungrig.se uppköpta av Delivery Hero

Uniqlo i restaurangsamarbete

Kopparbergs i två nya produktkategorier

Poppels söker miljoner i crowdfunding-kampanj

Vill etablera sig som Stockholms färskvarucentrum

Tre nya dryckesproducenter – varje vecka

Oumph lanseras hos snabbmatskedjan

Svensk mästare i hembryggd öl

Beyond Meat värderas till över en miljard

Slutet för Götgatsbackens äldsta krog

Restaurang Tak – nu även Krav-märkt

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.14