23948sdkhjf

Positivt resultat starkaste på fem år för Mackmyra

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

Fjärde kvartalet i fjol var det första positiva på ett bra tag – nu ska man ta in 27 miljoner för att amortera samt öka destilleringstakten.

När whiskybolaget Mackmyra nyligen släppte sin rapport visade man upp en bra avslutning för 2017. Fjärde kvartalet, som för tolfte kvartalet i rad bjöd på försäljningstillväxt, gav ett resultat efter skatt på 1,8 miljoner kronor. Det är en klar förbättring gentemot samma period 2016 (minus 4,5 miljoner kronor) och det starkaste sedan fjärde kvartalet 2012.

Rörelseresultatet för helåret blev 4,3 miljoner kronor (minus 1,3), medan nettoomsättningen uppgick till 27,3 miljoner kronor (26,2). Samtidigt förbättrades nettoresultatet till minus 11 miljoner kronor, jämfört med minus 26 miljoner kronor 2016.

Gällande försäljningen ökade flaskförsäljningen med sju procent, medan lunchöppet på restaurangen i Mackmyra Whiskyby hjälpte tillväxten på eventsidan att nå 13 procent. Att 27 procent av försäljningen gick på export till länder som Frankrike, Tyskland och Storbritannien är i linje med planen:

Läs också: Mackmyra lanserar gin

– I dessa länder säljer vi i barer, supermarkets och specialbutiker. Att vi har en så pass stor andel på exportmarknaden innebär att vi börjar vara etablerade, säger vd Magnus Dandanell till Gefle Dagblad.

Sedan tidigare har destilleriet aviserat att man vill ta in 27 miljoner kronor från aktieägarna. Det nya kapitalet ska främst gå till amorteringar men också till att sätt högre fart på destilleringen, då försäljningen konstant ökar.


Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Matleveranstjänst till Göteborg

De deltar i Nordic Organic Food Fair-mässan

De visar upp trender inom ekologisk mat på Malmömässan.

Han öppnar i Teatern

Matscen får tillskott av mer veganskt.

Ölbrist i klimatförändringarnas spår

Förutom brist på den populära rusdrycken väntas även priserna stiga.

Svenskarna äter mer parmesan än någonsin

Da Matteo med orangeri

Nyhetsbrev

Norsk läsk byter namn efter påtryckningar

Arkiv

Rosen blir Quan

Dansk startup ska utmana restaurangerna

Bagerikedja mer innehållstransparenta

Sibylla där två vägar möts

Ny franchisetagare räknar med att 20 000 fordon varav mycket ren yrkestrafik ska borga för gott gästunderlag.

Kock i matkassesamarbete

Livsmedelsverket stoppar försäljning av 52 ton nuggets

Frantzén öppnar i Astoria

Öppnar brasseri i tidigare biograf på Nybrogatan i Stockholm.

Årets konditor mest nöjd med desserten

Nääs Fabrikers konditor Disa Molin gick segrande ur striden.

Vann med havsabborre

Tog hem europeisk tävling för kockar inom mötesindustrin, Copper Skillet.

Bro Burger öppnar nytt

Två gånger gästspel

Renässans för kålroten

Här växer Max - öppnar fjärde restaurangen i Örebro

Burgerkedja på offensiven

De kan vinna Utstickarpriset 2018

Urban Deli snor ny vd från Ica

Axfoods-bolaget Urban Deli rekryterar Icas affärsområdeschef för färskvaror. ”Tar med mig mycket kunskap.”

Explosionen: Öppnar 104 butiker

Sju till nio butiker i veckan öppnas när kedjan nu sätter igång en enorm butiksexpansion för att konkurrera med restauranger och dagligvaruhandel. ”De har nog inte insett hur farliga vi blir”.

Sju miljoner bullar under en dag

Årets Fjällkock korad

Framtidslöfte - bästa commis utsedd

De vann för hållbarhetsarbete

Han är ny vd för Södra Teatern

Långa köer kostar 16,4 miljarder

Så ska Max minska klimatutsläppen

Växtbaserat på gourmetnivå

Oumph till Pizza Hut

Färdiglagat à la Operakällaren

Årets Arbetsplats – fyra finalistfilmer

Inbromsad tillväxt i restaurangnäringen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.169