23948sdkhjf

Positivt resultat starkaste på fem år för Mackmyra

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

Fjärde kvartalet i fjol var det första positiva på ett bra tag – nu ska man ta in 27 miljoner för att amortera samt öka destilleringstakten.

När whiskybolaget Mackmyra nyligen släppte sin rapport visade man upp en bra avslutning för 2017. Fjärde kvartalet, som för tolfte kvartalet i rad bjöd på försäljningstillväxt, gav ett resultat efter skatt på 1,8 miljoner kronor. Det är en klar förbättring gentemot samma period 2016 (minus 4,5 miljoner kronor) och det starkaste sedan fjärde kvartalet 2012.

Rörelseresultatet för helåret blev 4,3 miljoner kronor (minus 1,3), medan nettoomsättningen uppgick till 27,3 miljoner kronor (26,2). Samtidigt förbättrades nettoresultatet till minus 11 miljoner kronor, jämfört med minus 26 miljoner kronor 2016.

Läs också: Mackmyra lanserar gin

Gällande försäljningen ökade flaskförsäljningen med sju procent, medan lunchöppet på restaurangen i Mackmyra Whiskyby hjälpte tillväxten på eventsidan att nå 13 procent. Att 27 procent av försäljningen gick på export till länder som Frankrike, Tyskland och Storbritannien är i linje med planen:

Läs också: Ökad tillväxt men stora utmaningar för Mackmyra

– I dessa länder säljer vi i barer, supermarkets och specialbutiker. Att vi har en så pass stor andel på exportmarknaden innebär att vi börjar vara etablerade, säger vd Magnus Dandanell till Gefle Dagblad.

Sedan tidigare har destilleriet aviserat att man vill ta in 27 miljoner kronor från aktieägarna. Det nya kapitalet ska främst gå till amorteringar men också till att sätt högre fart på destilleringen, då försäljningen konstant ökar.
Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Max grundare instiftar stort livsmedelspris

OS-silver till kocklandslaget – guld till juniorerna

Systembolaget stämmer danska vinappen Vivino

Bores lanserar gatukök 2.0 på två nya orter

Max ska växa i Borås och Mölndal

Alla svenska krogar som tog hem Michelin-stjärnor

Aloë, Etoile och Oaxen uppmärksammades under ceremonin i Norge.

Nyhetsbrev

Axfood Snabbgross till restaurangtäta Jönköping

Arkiv

Spendrups cementerar förstaplatsen på Systemet – ökade 9,5 procent

Freetrailers släpvagnar till Max

Single-malt veteran i nya kläder

Absolut vodka-ägare sänker prognos efter coronoviruset

Kök räddar käk på skånska restauranger

Ciderguru till Sverige – odlarnas intresse ökar

Lämnar Pinchos – blir ny vd för Harrys

I helgen gäller det för Svenska kocklandslaget

Dumplingskonceptet Dubbel Dubbel blir kedja – målet 30 restauranger

Letar lokaler i bland annat Norrköping, Stockholm, Malmö och Lund för sitt chinese sharing-koncept.

Expansiva kedjor till Signalfabriken

Catenaccis Giretto nu även på Södermalm

Häktad för våldtäkter på kollega på snabbmatsrestaurang

De tar över Cuba Cola

Omnipollo öppnar sitt första bryggeri – i en kyrka

Asien lyfte Carlsbergs ölförsäljning

Compass Group tar över 1 000 Fazer-restauranger

Dyster januari – 25 procent fler krogkonkurser

El Bulli-kocken Ferran Adrià gästar Stockholm i vår

Foodora byter vd och siktar på nya ”sista milen”-kunder

Coop dubblar mängden naturbeteskött

Samma chef's table-koncept men med nytt namn

Årets viltkock vill se mer vilt på krogen

Vill få Starbucks att erbjuda gratis vegomjölk

Picadeli lanserar "Picabowl"

Hållbarhetsprofilen Paul Svensson nu även hedersdoktor

Espresso House till butikshyllorna

Axfood Snabbgross vill växa i Linköping

Tennstopet återuppstår i april – med systerkrog

Här finns landets bästa pizzerior

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.453