23948sdkhjf

VM-korv med namn

| Av Pernilla Hansson | Tipsa redaktionen

Under den gångna helgen ägde årets upplaga av Korvfestivalen rum och då korades två vinnare i namntävlingen för VM-korven.

Inför sommarens fotbollshöjdpunkt i Ryssland har en särskild VM-korv tagits fram och nu har korven fått sitt namn av intresserad allmänhet som fått bidra med namnförslag.

Vinnarnamnet, bland de hundratalet inskickade bidrag, stod Kay Höök i Stockholm för som valde att kalla korven Winnerkorv. Även ett hederspris valdes ut; Bolltrollarkorv som skickats in av Johnas Jonsson i Mölndal.

Juryns motivering till Winnerkorv lyder: Med ett underfundigt och fyndigt namn, som för tankarna till en klassisk korvsort och väcker förhoppningar om framgångsrika blågula insatser på fotbollsplanen, blev detta en solklar vinnare.

I juryn satt Kristina Askstedt,Svenska Spel, Kerim Akkoc, Taylors and Jones samt Jan Scherman, Ledamot i Korvakademien.

Vinnaren i tävlingen Kay Höök erhåller, förutom äran och diplom, priser i form av en signerad landslagströja från bragdmatchen mot Italien på San Siro, korv från Taylors and Jones samt biljetter till Korvfestivalen.

Vinnaren av hederspriset Johnas Jonsson erhåller, förutom den stora äran och diplom, en landslagströja, korv från Taylors and Jones samt biljetter till Korvfestivalen.

Här är receptet på Winnerkorv som ger cirka 16 korvar
1 kg tärnad lambog 1 kg fläskkarré
100g ströbröd alternativt 1dl potatismjöl 1,5 msk salt
1 msk socker 1 tsk mald ingefära
1 tsk lök pulver 2 krm mald koriander
1 tsk mald vit peppar 1,5 dl vatten
1⁄2 msk mald spiskummin 1 tsk kanel
3 msk paprika pulver 1⁄2 dl Harissa chilipasta
1 röd paprika (finhackad) 1 gul lök (finhackade)
1 dl hackad persilja

Tillagning
1. Lägg fjälstret i blöt. Det kan man göra dagen innan och ställa in i kylen men det
räcker också någon timme innan man ska fylla fjälstret. Tänk på att om det är första
gången du ska göra korv så är det betydligt lättare att fylla och tvinna ett
svinfjälster, lammfjälster kräver lite mer finess.
2. Lägg köttet i frysen (ca 30 - 45 min innan du ska börja mala) samt lägg in vätskan i
kylen.
3. Blanda alla torra kryddor i en bunke.
4. Mal köttet i passande grovlek alternativt hacka köttet med en kniv.
5. Tillsätt kryddor samt den väl kylda vätskan (eventuellt krossad is).
6. Blanda färsen väl.
7. Lägg tillbaka färsblandningen i kylen.
8. Montera på korvhornet, trä på fjälstret på hornet.
9. Ta ut färsen ur kylen men du behöver inte ta ut allt på en gång. Ta ut den mängd
du får plats med på kvarnen.
10.Fyll fjälstret. Det kan vara svårt i början. Ha tålamod! Vårat bästa råd är att inte ha
för bråttom och att inte fylla fjälstret för mycket. Korven ska inte se ut som en färdig
korv utan mer som en korv som har fått punka (om du ska fylla ett lammfjälster så
är det ännu viktigare att man inte fyller det för mycket). Fyll fjälstret till en enda
lång korv. Övning ger färdighet!
11.Nu är det dags att tvinna korven. Man bör göra detta direkt annars torkar skinnet
och det blir betydligt skörare. Det finns inget rätt eller fel gällande storlek man gör
som man behagar.

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

De har hälsa och miljö i fokus

De är nominerade i kategorin Årets Hjärta i Fast Food Awards.

Här är Nobelmenyn

På måndagskvällen var det så dags för Nobelbankett och bakad rotselleri fick spela huvudrollen.

Salladskedja öppnar nytt

Tredje restaurangen i Malmö och tionde etableringen för hälsokedjan som lovar ytterligare tillväxt.

Så sålde restaurangerna

Ökning för hotell- och trafiknära restauranger medan omsättning i personalrestauranger backade rejält under tredje kvartalet enligt siffror från Restaurangindex.

Här öppnar Linnea & Basilika

Historiskt låg skörd av matpotatis

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut två gånger i veckan (tisdag och torsdag).

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Från Vigårda till Mosebacke

Meriterad köksmästare till Södra Teaterns restaurang.

Arkiv
1

Två toppar årets julöl!

RT-Forum har i samarbete med Foodnet provat årets julöl och andra juldrycker - resultatet är två öl är i topp bland många fina brygder.

Guldregn över de svenska lagen

Kocklandslaget och ytterligare två lag kommer hem med seger i Culinary World Cup.

Systembolaget öppnar utlämningsställe

Här ska nytt koncept för e-handeln testas.

Trio nominerad till Årets Fast Casual

Kale & Crave, Dogfood och Scandwich är nominerade i kategorin Årets Fast Casual i Fast Food Awards 2019.

Sushikedja öppnar nytt

Dansk juice och asiatiskt till Gallerian

Stora utmaningar med ursprungsmärkning av kött och fisk på restaurang

Mindre marginaler - men storleken spelar ingen roll

Inspirerat av spanska saluhallar

Matverk Närke 2019 vanns av sBread

"När svinn blir win och botten blir toppen"

Kock och konditor laddar inför Nobelfest

Daniel Roos är Nobelkonditor för femte gången. Han gör middagen tillsammans med Tom Sjöstedt som är Nobelkock för andra året.

Sia glass byter vd

De sätter guldkant på fikastunden

Ett 50-talskafé, ett konditori med franska förtecken och anrikt Stockholmskafé är nominerade i kategorin Årets Coffee Shop.

Crêperie till galleria

Från OKQ8 till Fazer Food Services Sverige

Hon är ny kommunikationsdirektör hos måltidsleverantören.

Gateau gästar H&M

Fazerägt hantverksbageri öppnar pop up i modekoncernens inredningsbutiker i december.

Fortsatt höga konkurstal inom hotell- och restaurangbranschen

Hon tar över på Svenskt Kött

Julskinkan fortsatt ohotad på julbordet

Ny vd på Siljans Chark

Matleveranstjänst till Malmö

Här öppnar Sabis nytt

Han är ny hos Altia

Läppja på GW

Här öppnar It´s Pleat

Här är årets bästa matböcker

Nya matkoncept till Täby centrum

Restaurangkedja säger upp personal

Orkla lägger bud på Kotipizza

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.2