23948sdkhjf

VM-korv med namn

| Av Pernilla Hansson | Tipsa redaktionen

Under den gångna helgen ägde årets upplaga av Korvfestivalen rum och då korades två vinnare i namntävlingen för VM-korven.

Inför sommarens fotbollshöjdpunkt i Ryssland har en särskild VM-korv tagits fram och nu har korven fått sitt namn av intresserad allmänhet som fått bidra med namnförslag.

Vinnarnamnet, bland de hundratalet inskickade bidrag, stod Kay Höök i Stockholm för som valde att kalla korven Winnerkorv. Även ett hederspris valdes ut; Bolltrollarkorv som skickats in av Johnas Jonsson i Mölndal.

Juryns motivering till Winnerkorv lyder: Med ett underfundigt och fyndigt namn, som för tankarna till en klassisk korvsort och väcker förhoppningar om framgångsrika blågula insatser på fotbollsplanen, blev detta en solklar vinnare.

I juryn satt Kristina Askstedt,Svenska Spel, Kerim Akkoc, Taylors and Jones samt Jan Scherman, Ledamot i Korvakademien.

Vinnaren i tävlingen Kay Höök erhåller, förutom äran och diplom, priser i form av en signerad landslagströja från bragdmatchen mot Italien på San Siro, korv från Taylors and Jones samt biljetter till Korvfestivalen.

Vinnaren av hederspriset Johnas Jonsson erhåller, förutom den stora äran och diplom, en landslagströja, korv från Taylors and Jones samt biljetter till Korvfestivalen.

Här är receptet på Winnerkorv som ger cirka 16 korvar
1 kg tärnad lambog 1 kg fläskkarré
100g ströbröd alternativt 1dl potatismjöl 1,5 msk salt
1 msk socker 1 tsk mald ingefära
1 tsk lök pulver 2 krm mald koriander
1 tsk mald vit peppar 1,5 dl vatten
1⁄2 msk mald spiskummin 1 tsk kanel
3 msk paprika pulver 1⁄2 dl Harissa chilipasta
1 röd paprika (finhackad) 1 gul lök (finhackade)
1 dl hackad persilja

Tillagning
1. Lägg fjälstret i blöt. Det kan man göra dagen innan och ställa in i kylen men det
räcker också någon timme innan man ska fylla fjälstret. Tänk på att om det är första
gången du ska göra korv så är det betydligt lättare att fylla och tvinna ett
svinfjälster, lammfjälster kräver lite mer finess.
2. Lägg köttet i frysen (ca 30 - 45 min innan du ska börja mala) samt lägg in vätskan i
kylen.
3. Blanda alla torra kryddor i en bunke.
4. Mal köttet i passande grovlek alternativt hacka köttet med en kniv.
5. Tillsätt kryddor samt den väl kylda vätskan (eventuellt krossad is).
6. Blanda färsen väl.
7. Lägg tillbaka färsblandningen i kylen.
8. Montera på korvhornet, trä på fjälstret på hornet.
9. Ta ut färsen ur kylen men du behöver inte ta ut allt på en gång. Ta ut den mängd
du får plats med på kvarnen.
10.Fyll fjälstret. Det kan vara svårt i början. Ha tålamod! Vårat bästa råd är att inte ha
för bråttom och att inte fylla fjälstret för mycket. Korven ska inte se ut som en färdig
korv utan mer som en korv som har fått punka (om du ska fylla ett lammfjälster så
är det ännu viktigare att man inte fyller det för mycket). Fyll fjälstret till en enda
lång korv. Övning ger färdighet!
11.Nu är det dags att tvinna korven. Man bör göra detta direkt annars torkar skinnet
och det blir betydligt skörare. Det finns inget rätt eller fel gällande storlek man gör
som man behagar.

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Jamie Olivers krogimperium har kollapsat – över 1 000 jobb drabbas

Ny marknadschef för Årets kock

Nu kommer svenskodlad Pak Choi

Frantzén bästa restaurangen i Europa

Sju svenska krogar bland de 200 bästa europeiska restaurangerna på ODA:s lista.

Kopparbergs backar

Massor av sommarjobb i restaurangbranschen

Nyhetsbrev

Linnea & Basilika fortsätter växa

Öppnar tredje restaurangen hittills i år – fjärde är på gång.

Arkiv

Han går från Spotify till Gastrofy

Världens dyraste whiskyprovning

Ichiro's Malt Card-serie provas i Göteborg i november.

Mackmyra ökar omsättning – och förlust

De samarbetar för hållbar restaurangdrift

Nu finns Max även i Täby – med restaurang 142

Nu kommer ölglassen

Skaldjursäventyr i Bohuslän

Klassiska Stortorgskällaren gör comeback

Därför ställdes 7-Eleven om till pizzerior

Näringslivsmedalj med kunglig glans till Fabrique

Dystert läge för 4 av 10 matfiskar

Ny vd på Pizza Hut

Poké bowl-kedjans åttonde restaurang

B2B nästa för Karma och Martin & Servera

Rökt och grillat på krogveteranernas nya restaurang

Stjärnkrögare flyttar in i toppen på nytt landmärke

Världens största öltilverkare ansöker om börsnotering

Urban Deli öppnar restaurang på Centralen

Hungrig.se uppköpta av Delivery Hero

Uniqlo i restaurangsamarbete

Kopparbergs i två nya produktkategorier

Poppels söker miljoner i crowdfunding-kampanj

Vill etablera sig som Stockholms färskvarucentrum

Tre nya dryckesproducenter – varje vecka

Oumph lanseras hos snabbmatskedjan

Svensk mästare i hembryggd öl

Beyond Meat värderas till över en miljard

Slutet för Götgatsbackens äldsta krog

Restaurang Tak – nu även Krav-märkt

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.124