23948sdkhjf

VM-korv med namn

| Av Pernilla Hansson | Tipsa redaktionen

Under den gångna helgen ägde årets upplaga av Korvfestivalen rum och då korades två vinnare i namntävlingen för VM-korven.

Inför sommarens fotbollshöjdpunkt i Ryssland har en särskild VM-korv tagits fram och nu har korven fått sitt namn av intresserad allmänhet som fått bidra med namnförslag.

Vinnarnamnet, bland de hundratalet inskickade bidrag, stod Kay Höök i Stockholm för som valde att kalla korven Winnerkorv. Även ett hederspris valdes ut; Bolltrollarkorv som skickats in av Johnas Jonsson i Mölndal.

Juryns motivering till Winnerkorv lyder: Med ett underfundigt och fyndigt namn, som för tankarna till en klassisk korvsort och väcker förhoppningar om framgångsrika blågula insatser på fotbollsplanen, blev detta en solklar vinnare.

I juryn satt Kristina Askstedt,Svenska Spel, Kerim Akkoc, Taylors and Jones samt Jan Scherman, Ledamot i Korvakademien.

Vinnaren i tävlingen Kay Höök erhåller, förutom äran och diplom, priser i form av en signerad landslagströja från bragdmatchen mot Italien på San Siro, korv från Taylors and Jones samt biljetter till Korvfestivalen.

Vinnaren av hederspriset Johnas Jonsson erhåller, förutom den stora äran och diplom, en landslagströja, korv från Taylors and Jones samt biljetter till Korvfestivalen.

Här är receptet på Winnerkorv som ger cirka 16 korvar
1 kg tärnad lambog 1 kg fläskkarré
100g ströbröd alternativt 1dl potatismjöl 1,5 msk salt
1 msk socker 1 tsk mald ingefära
1 tsk lök pulver 2 krm mald koriander
1 tsk mald vit peppar 1,5 dl vatten
1⁄2 msk mald spiskummin 1 tsk kanel
3 msk paprika pulver 1⁄2 dl Harissa chilipasta
1 röd paprika (finhackad) 1 gul lök (finhackade)
1 dl hackad persilja

Tillagning
1. Lägg fjälstret i blöt. Det kan man göra dagen innan och ställa in i kylen men det
räcker också någon timme innan man ska fylla fjälstret. Tänk på att om det är första
gången du ska göra korv så är det betydligt lättare att fylla och tvinna ett
svinfjälster, lammfjälster kräver lite mer finess.
2. Lägg köttet i frysen (ca 30 - 45 min innan du ska börja mala) samt lägg in vätskan i
kylen.
3. Blanda alla torra kryddor i en bunke.
4. Mal köttet i passande grovlek alternativt hacka köttet med en kniv.
5. Tillsätt kryddor samt den väl kylda vätskan (eventuellt krossad is).
6. Blanda färsen väl.
7. Lägg tillbaka färsblandningen i kylen.
8. Montera på korvhornet, trä på fjälstret på hornet.
9. Ta ut färsen ur kylen men du behöver inte ta ut allt på en gång. Ta ut den mängd
du får plats med på kvarnen.
10.Fyll fjälstret. Det kan vara svårt i början. Ha tålamod! Vårat bästa råd är att inte ha
för bråttom och att inte fylla fjälstret för mycket. Korven ska inte se ut som en färdig
korv utan mer som en korv som har fått punka (om du ska fylla ett lammfjälster så
är det ännu viktigare att man inte fyller det för mycket). Fyll fjälstret till en enda
lång korv. Övning ger färdighet!
11.Nu är det dags att tvinna korven. Man bör göra detta direkt annars torkar skinnet
och det blir betydligt skörare. Det finns inget rätt eller fel gällande storlek man gör
som man behagar.

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Tapas på svenskt vis på HaQ

Yux Mexican och Yuc Latasian följs av husmanskost på HaQ.

Östermalms saluhall – försenad och fördyrad

Renoveringen av Östermalmshallen 400 miljoner dyrare än planerat.

Årets Lilly Bollinger-tävling igång

Finaldags för Årets unga kock

Två Michelin-stjärnor till Gastrologik

Krögarduon har väntat sex år på att få lägga till ytterligare en stjärna.

Mr Cake till Göteborg

Nyhetsbrev

De kan bli bästa krog på White Guides gala

Arkiv

KFC-chef dömd för diskriminering

130 år gammalt bageri räddas

Här är finalisterna i Unga bagare 2019

Icadirektör blir vd på Martin & Servera

Tillträder senast i oktober.

Lista: 89 nya krogar i White Guide

Här är alla nya restauranger som tagit sig in i årets upplaga.

Kafékedjan öppnar i Kina

Joe & The Juice-grundaren avgår som vd

Kaspar Basse har varit den snabbväxande kedjans vd sedan starten 2002.

Nio nya Bastard Burgers-restauranger

Norrländska streetfoodkedjan i snabb expansion – och satsar på helt vegansk meny.

Fullersägt mikrobryggeri till Sverige

Vietnamesiskt på Götgatan

De tilldelas årets Gulddrakar

Gulddrakar till tre restauranger, en bar och ett kafé i Stockholm.

Mackmyra behöver pengar

Coca-Colas första nya smak på tio år

The Fishery till Täby

The Artesian gästspelar på Grand Hôtel

De blir störst på fisk i Sverige

Kvalitetsfisk och Fisk Idag går ihop och skapar Sveriges största fiskgrossist.

Björn Ulvaeus köper Hasselbacken

På väg att förverkliga sin nöjesvision på Djurgården.

Vigårda till Västerås

Han är årets viltkock

Gröna Lund startar restaurangskola

Årets Kombo går till Doktor Mat

Årets street food serveras av Korrito

Östermalmskafé blir Årets Coffee Shop

Världens första veganska Happy Meal

Dags för tionde Krogveckan

Sverige världens fjärde mest veganvänliga land

Restaurangleverantör slutar med tobak

Sologäster välkomnas till Oaxen

Systembolaget varnar vinleverantör

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.155