23948sdkhjf

Kritiserat Uber eats höjer snittlönen

"Ersättningen till våra kurirer var inte tillräckligt hög eller stabil", säger Uber eats Europachef
När en reporter på nyhetssajten Breakit förra våren wallraffade som leverantör för olika utkörningstjänster i Stockholm stack Uber eats ut i sammanhanget. I artikeln avslöjade reportern att han som cykelbud för bolaget tjänade runt 39 kronor i timmen före skatt, något som fick både statsminister Stefan Löfven (S) och Transportarbetareförbundet att reagera.

Under tisdagen höll Uber eats presskonferens för att avisera en del förändringar inom verksamheten, något man enligt egen utsago har arbetat hårt med.

Kurirerna, som inte är anställda utan anlitas som egenföretagare eller genom tredje part, ska nu få en snittlön mellan 110-125 kronor i timmen under lunchruschen. Dessutom lägger man till flera förmåner, vilket bland annat innebär försäkring under arbetstiden.

– Det är värt att understryka att våra snittlöner faktiskt var högre än de siffror som då uppmärksammades. Men när vi ser tillbaka kan vi ändå konstatera att vi helt klart har gjort misstag. Ersättningen till våra kurirer var inte tillräckligt hög eller stabil, säger Filip Nuytemans, Europachef på Uber eats, till Di Digital .

Men Transportarbetareförbundet är trots förändringarna inte nöjda – varken att man ser buden som egenföretagare eller den snittlön som nämns. Enligt förbundet är snittlönen för en anställning med liknande arbetsuppgifter cirka 133 kronor i timmen, med kollektivavtal.

Vid samma pressträff berättade bolaget även att Uber eats, som i dag bara finns i Stockholm, kan komma att växa till andra svenska städer framöver, enligt Di Digital.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11