23948sdkhjf

Kritiserat Uber eats höjer snittlönen

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

"Ersättningen till våra kurirer var inte tillräckligt hög eller stabil", säger Uber eats Europachef

När en reporter på nyhetssajten Breakit förra våren wallraffade som leverantör för olika utkörningstjänster i Stockholm stack Uber eats ut i sammanhanget. I artikeln avslöjade reportern att han som cykelbud för bolaget tjänade runt 39 kronor i timmen före skatt, något som fick både statsminister Stefan Löfven (S) och Transportarbetareförbundet att reagera.

Under tisdagen höll Uber eats presskonferens för att avisera en del förändringar inom verksamheten, något man enligt egen utsago har arbetat hårt med.

Kurirerna, som inte är anställda utan anlitas som egenföretagare eller genom tredje part, ska nu få en snittlön mellan 110-125 kronor i timmen under lunchruschen. Dessutom lägger man till flera förmåner, vilket bland annat innebär försäkring under arbetstiden.

Läs också: McDonalds + Ubereats = sant

– Det är värt att understryka att våra snittlöner faktiskt var högre än de siffror som då uppmärksammades. Men när vi ser tillbaka kan vi ändå konstatera att vi helt klart har gjort misstag. Ersättningen till våra kurirer var inte tillräckligt hög eller stabil, säger Filip Nuytemans, Europachef på Uber eats, till Di Digital.

Men Transportarbetareförbundet är trots förändringarna inte nöjda – varken att man ser buden som egenföretagare eller den snittlön som nämns. Enligt förbundet är snittlönen för en anställning med liknande arbetsuppgifter cirka 133 kronor i timmen, med kollektivavtal.

Vid samma pressträff berättade bolaget även att Uber eats, som i dag bara finns i Stockholm, kan komma att växa till andra svenska städer framöver, enligt Di Digital.
Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Så sålde restaurangerna

Ökning för hotell- och trafiknära restauranger medan omsättning i personalrestauranger backade rejält under tredje kvartalet enligt siffror från Restaurangindex.

Här öppnar Linnea & Basilika

Historiskt låg skörd av matpotatis

Från Vigårda till Mosebacke

Meriterad köksmästare till Södra Teaterns restaurang.

Guldregn över de svenska lagen

Kocklandslaget och ytterligare två lag kommer hem med seger i Culinary World Cup.

Systembolaget öppnar utlämningsställe

Här ska nytt koncept för e-handeln testas.

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut två gånger i veckan (tisdag och torsdag).

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Trio nominerad till Årets Fast Casual

Kale & Crave, Dogfood och Scandwich är nominerade i kategorin Årets Fast Casual i Fast Food Awards 2019.

Arkiv

Sushikedja öppnar nytt

Dansk juice och asiatiskt till Gallerian

Stora utmaningar med ursprungsmärkning av kött och fisk på restaurang

Mindre marginaler - men storleken spelar ingen roll

Inspirerat av spanska saluhallar

Matverk Närke 2019 vanns av sBread

"När svinn blir win och botten blir toppen"

Kock och konditor laddar inför Nobelfest

Daniel Roos är Nobelkonditor för femte gången. Han gör middagen tillsammans med Tom Sjöstedt som är Nobelkock för andra året.

Sia glass byter vd

De sätter guldkant på fikastunden

Ett 50-talskafé, ett konditori med franska förtecken och anrikt Stockholmskafé är nominerade i kategorin Årets Coffee Shop.

Crêperie till galleria

Från OKQ8 till Fazer Food Services Sverige

Hon är ny kommunikationsdirektör hos måltidsleverantören.

Gateau gästar H&M

Fazerägt hantverksbageri öppnar pop up i modekoncernens inredningsbutiker i december.

Fortsatt höga konkurstal inom hotell- och restaurangbranschen

Från Sturehof till Taverna Brillo

Hon byter jobb inom Svenska Brasserier och blir restaurangchef på restaurangen vid Stureplan.

Hotell ingår samarbete med Foodloopz

Så ska Clarion Hotel Stockholm minska matsvinnet.

Hon tar över på Svenskt Kött

Julskinkan fortsatt ohotad på julbordet

Ny vd på Siljans Chark

Matleveranstjänst till Malmö

Här öppnar Sabis nytt

Han är ny hos Altia

Läppja på GW

Här öppnar It´s Pleat

Här är årets bästa matböcker

Nya matkoncept till Täby centrum

Restaurangkedja säger upp personal

Orkla lägger bud på Kotipizza

Götgatsbacken för burgerkedja

Wallmans Group tappar vd

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.17