Kritiserat Uber eats höjer snittlönen

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

"Ersättningen till våra kurirer var inte tillräckligt hög eller stabil", säger Uber eats Europachef

När en reporter på nyhetssajten Breakit förra våren wallraffade som leverantör för olika utkörningstjänster i Stockholm stack Uber eats ut i sammanhanget. I artikeln avslöjade reportern att han som cykelbud för bolaget tjänade runt 39 kronor i timmen före skatt, något som fick både statsminister Stefan Löfven (S) och Transportarbetareförbundet att reagera.

Under tisdagen höll Uber eats presskonferens för att avisera en del förändringar inom verksamheten, något man enligt egen utsago har arbetat hårt med.

Kurirerna, som inte är anställda utan anlitas som egenföretagare eller genom tredje part, ska nu få en snittlön mellan 110-125 kronor i timmen under lunchruschen. Dessutom lägger man till flera förmåner, vilket bland annat innebär försäkring under arbetstiden.

Läs också: McDonalds + Ubereats = sant

– Det är värt att understryka att våra snittlöner faktiskt var högre än de siffror som då uppmärksammades. Men när vi ser tillbaka kan vi ändå konstatera att vi helt klart har gjort misstag. Ersättningen till våra kurirer var inte tillräckligt hög eller stabil, säger Filip Nuytemans, Europachef på Uber eats, till Di Digital.

Men Transportarbetareförbundet är trots förändringarna inte nöjda – varken att man ser buden som egenföretagare eller den snittlön som nämns. Enligt förbundet är snittlönen för en anställning med liknande arbetsuppgifter cirka 133 kronor i timmen, med kollektivavtal.

Vid samma pressträff berättade bolaget även att Uber eats, som i dag bara finns i Stockholm, kan komma att växa till andra svenska städer framöver, enligt Di Digital.


Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Beslut tagna kring produktionskök i Uppsala

Utökat restaurangutbud när Torp byggs om för 700 miljoner

Kafékedja till Vetlanda

Yngsta franchisetagaren i kedjans historia öppnar kafé i det nybyggda kvarteret Spinnaren.

Svenska ägg kan bli dyrare efter extrema värmen

Anledningen: Ökat pris på foder.

Årets bästa viltmatsrestaurang och Årets viltmatskock utses i höst

Nomineringsprocessen är i full gång.

Läskgigant köper Sodastream

Köper kolsyreföretaget för miljarder.

Nyhetsbrev

Hotell Borgholm med ny ägare

I mars aviserade Karin och Owe Fransson att verksamheten var till salu och nu är det klart med ny ägare.

Arkiv

Därför kommer inte Max att börsnoteras

Richard Bergfors i intervju om 50-årsjubileet, satsningen utomlands och kedjans framtid.

Från Gotthards till Norrlandsoperan

Han går till Qvanti

Vill främja hållbart fiske

Kocken och kreativa ledaren kan numera också titulera sig ambassadör för hållbart fiske.

De ska sköta ruljansen på Bank Hotel

Boom för alkoholfritt öl: Upp 56 procent

Ny nod för life science och livsmedel

Mer kapital till Karma- fortsatt expansion i Europa

Sommaren innebar hög tillväxt för Alvestaglass

Snabbare med samma smakkaraktär

Han vidareutvecklar Mr Voon med nattöppen asiatisk streetbar.

Jobb & Karriär
Hon ska få fler att upptäcka Oumph

Wayne’s Coffee breddar veganskt utbud

Inför fler rätter med Oumph på menyn.

Från Sture till Brasserie 1742

Kock i modekampanj

Medgrundare av Stockholmskrogen Matateljén syns i modekedjan Uniqlos kampanj.

Läget akut för svenska flodkräftan

Men trots att arten är nära utrotning uppmanas svenskarna att prioritera den före signalkräftor.

Här öppnar Subway och Sibylla

2

Nu har sista munken sålts

Nu startar äppelskörden

Ny chef för Stockholm Circle

Ölen kan bli dyrare

”Århundradets kock” har gått ur tiden

Paulig rekryterar ny HR-chef

Klassisk korv får klimatsmart kompanjon

Här öppnar Zócalo

Krispig fisk till city

Max vill skaka om Way out West

Coca-Cola höjer priserna

Esperanto i konkurs

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.171