23948sdkhjf

Kritiserat Uber eats höjer snittlönen

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

"Ersättningen till våra kurirer var inte tillräckligt hög eller stabil", säger Uber eats Europachef

När en reporter på nyhetssajten Breakit förra våren wallraffade som leverantör för olika utkörningstjänster i Stockholm stack Uber eats ut i sammanhanget. I artikeln avslöjade reportern att han som cykelbud för bolaget tjänade runt 39 kronor i timmen före skatt, något som fick både statsminister Stefan Löfven (S) och Transportarbetareförbundet att reagera.

Under tisdagen höll Uber eats presskonferens för att avisera en del förändringar inom verksamheten, något man enligt egen utsago har arbetat hårt med.

Kurirerna, som inte är anställda utan anlitas som egenföretagare eller genom tredje part, ska nu få en snittlön mellan 110-125 kronor i timmen under lunchruschen. Dessutom lägger man till flera förmåner, vilket bland annat innebär försäkring under arbetstiden.

Läs också: McDonalds + Ubereats = sant

– Det är värt att understryka att våra snittlöner faktiskt var högre än de siffror som då uppmärksammades. Men när vi ser tillbaka kan vi ändå konstatera att vi helt klart har gjort misstag. Ersättningen till våra kurirer var inte tillräckligt hög eller stabil, säger Filip Nuytemans, Europachef på Uber eats, till Di Digital.

Men Transportarbetareförbundet är trots förändringarna inte nöjda – varken att man ser buden som egenföretagare eller den snittlön som nämns. Enligt förbundet är snittlönen för en anställning med liknande arbetsuppgifter cirka 133 kronor i timmen, med kollektivavtal.

Vid samma pressträff berättade bolaget även att Uber eats, som i dag bara finns i Stockholm, kan komma att växa till andra svenska städer framöver, enligt Di Digital.
Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

80 recept och 70 tips i Paul Svenssons Rädda maten-bok

Kritiserar ojämställda kocktävlingar: ”Det går för långsamt”

Kändiskocken i rätten – nekar till att ha tafsat

3 kvinnor och 21 män i Årets kock-kvalet

Snabbmatskedjan först med svenskt Amazon Go-koncept

Trendig salladsbar till Hyllie

Blir fjärde Holy Greens-restaurangen i Malmö.

Nyhetsbrev

Hållbart kafé öppnar på Drottninggatan

Arkiv

Pinchos satsar internationellt – och byter vd

Striden om vegoburgarna intensifieras

Jamie Olivers krogimperium har kollapsat – över 1 000 jobb drabbas

Ny marknadschef för Årets kock

Nu kommer svenskodlad Pak Choi

Frantzén bästa restaurangen i Europa

Sju svenska krogar bland de 200 bästa europeiska restaurangerna på ODA:s lista.

Kopparbergs backar

Massor av sommarjobb i restaurangbranschen

Linnea & Basilika fortsätter växa

Öppnar tredje restaurangen hittills i år – fjärde är på gång.

Han går från Spotify till Gastrofy

Världens dyraste whiskyprovning

Ichiro's Malt Card-serie provas i Göteborg i november.

Mackmyra ökar omsättning – och förlust

De samarbetar för hållbar restaurangdrift

Nu finns Max även i Täby – med restaurang 142

Nu kommer ölglassen

Skaldjursäventyr i Bohuslän

Klassiska Stortorgskällaren gör comeback

Dystert läge för 4 av 10 matfiskar

Ny vd på Pizza Hut

Poké bowl-kedjans åttonde restaurang

B2B nästa för Karma och Martin & Servera

Världens största öltilverkare ansöker om börsnotering

Urban Deli öppnar restaurang på Centralen

Hungrig.se uppköpta av Delivery Hero

Uniqlo i restaurangsamarbete

Kopparbergs i två nya produktkategorier

Poppels söker miljoner i crowdfunding-kampanj

Vill etablera sig som Stockholms färskvarucentrum

Tre nya dryckesproducenter – varje vecka

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.137