Kritiserat Uber eats höjer snittlönen

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

"Ersättningen till våra kurirer var inte tillräckligt hög eller stabil", säger Uber eats Europachef

När en reporter på nyhetssajten Breakit förra våren wallraffade som leverantör för olika utkörningstjänster i Stockholm stack Uber eats ut i sammanhanget. I artikeln avslöjade reportern att han som cykelbud för bolaget tjänade runt 39 kronor i timmen före skatt, något som fick både statsminister Stefan Löfven (S) och Transportarbetareförbundet att reagera.

Under tisdagen höll Uber eats presskonferens för att avisera en del förändringar inom verksamheten, något man enligt egen utsago har arbetat hårt med.

Kurirerna, som inte är anställda utan anlitas som egenföretagare eller genom tredje part, ska nu få en snittlön mellan 110-125 kronor i timmen under lunchruschen. Dessutom lägger man till flera förmåner, vilket bland annat innebär försäkring under arbetstiden.

– Det är värt att understryka att våra snittlöner faktiskt var högre än de siffror som då uppmärksammades. Men när vi ser tillbaka kan vi ändå konstatera att vi helt klart har gjort misstag. Ersättningen till våra kurirer var inte tillräckligt hög eller stabil, säger Filip Nuytemans, Europachef på Uber eats, till Di Digital.

Men Transportarbetareförbundet är trots förändringarna inte nöjda – varken att man ser buden som egenföretagare eller den snittlön som nämns. Enligt förbundet är snittlönen för en anställning med liknande arbetsuppgifter cirka 133 kronor i timmen, med kollektivavtal.

Vid samma pressträff berättade bolaget även att Uber eats, som i dag bara finns i Stockholm, kan komma att växa till andra svenska städer framöver, enligt Di Digital.


Håll dig uppdaterad med Fast Food Magazine
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Burgerkedjan börjar med biokol

Coca-Cola sätter spelare på burken

Starbucks blir råare

Malmöbaserade företaget Get Raw inleder samarbete.

Program GastroNord 24-27 april 2018

Starbucks stänger ner och undervisar

Nedräkning inför Pizza-SM

Nyhetsbrev

Butik och restaurang till Kiruna

Arkiv

Sänkt moms gav inte billigare restaurangnota

Fler än fyrtio nya caféer

Maten blir allt grönare

De svenska hushållen blir allt grönare. Dock bara på vardagar, till helgen vill vi fortfarande äta kött.

De öppnar Sveriges längsta salladsbar

De blev årets Convenience-butik

Härnösandsbutik känd för sina semlor vann pris.

Ta en taco när du landar

Juicekedja till Bromma

De har fått nog av duvorna

Cafékedja i konkurs

Skånska franchisekedjan är satt i konkurs på egen begäran efter att rekonstruktionen misslyckats.

Foodtruck à la Pontus

Cava, burgare och tapas - Här öppnar fyra nya restauranger

Burgerkedjan vill ta över Norden

Ännu en utmanare på nätmatscenen

Urban Deli stannar på marken

Slutar med flygtransporterad frukt och grönt.

Fyra rätter på fyra minuter på Centralstationen

Snabb avsmakningsmeny i specialbyggd restaurangvagn.

Napolitansk pizza till Piteå

Napolitansk pizzeria öppnar på Östermalm

Efter 45 år – nu lämnar den klassiska korvkiosken Malmö

Beijing8 blir två

Kyparen avskedades – var för ”fransk”

Nu öppnar Jureskogs

Här är de nominerade i Pizza-SM

De öppnar i nytt i Uppsala

McDonalds inför bordsservering

Tre ska bli sju -Taku Taku expanderar

Öl från stammen

VM-korv med namn

Ny grön våg på Max

Sushi Yama öppnar nytt i Norrköping

Sänd till en kollega

0.149