23948sdkhjf

Sänkt moms gav inte billigare restaurangnota

Stora kedjor var mest benägna att sänka priserna.

I en ny rapport från IFAU (Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering) framgår det att sänkningen av restaurangmomsen 2012 från 25 till 12 procent ledde till blygsamma, om några prissänkningar.

Nästan alla oberoende restauranger hade oförändrade priser medan de stora kedjorna var de som var mest benägna att sänka sina.

– Prisförändringarna gav med andra ord ”allt eller inget” till konsumenterna, säger Oskar Nordström Skans som är en av flera rapportförfattare. Det är förvånade då det enligt skattekonomiska standardmodeller borde ha varit en mjukare spridning där några sänker priserna lite grann, andra lite mer.

Skillnaden mellan oberoende restauranger och kedjor berodde inte på läge, prissegment, eller utbud.

– Det visar sig att oberoende restauranger även i andra situationer är mindre benägna att ändra sina priser, vilket alltså spiller över på hur de agerar när momsen förändras. Momsförändringar tycks få ett större genomslag på marknader med större företag, säger Oskar Nordström Skans.

Även om kedjorna prissänkte i större utsträckning valde de som sänkte priserna dock över tid att höja sina priser efterhand igen, och närmade sig på så vis tidigare nivåer.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078