"Att driva en restaurang är inte ett vanligt arbete"

| Av Admin | Tipsa redaktionen

Debatt: Kan Sverige bota restaurangsjukan? Oliver Mohseni, grundare av riskkapitalbolaget Froda om att driva restaurang i Sverige i dag.

Sveriges restaurangägare går på knäna. Mitt under en högkonjunktur ökade
konkurserna i restaurangbranschen med 19 procent förra året. Statistik från UC, som
följer utvecklingen i näringslivet, avslöjar att trenden accelererar – i januari steg konk urserna ihotell- och restaurangbranschen med 24 procent.

Vi måste stoppa restaurangsjukan. Krögarna ger Sverige arbetstillfällen, upplevelser och service. Krogar gör våra städer levande och
lockar turister till landsbygden. Utan dem blir Sverige en tråkigare plats att leva på.
Restaurangägare har tuffare ekonomiska villkor än andra företagare. Om Ericsson får
ekonomiska problem under en kortare tid finns ofta möjlighet till banklån med låg ränta.

Detsamma gäller industriföretaget som omsätter 300 miljoner kronor. Entreprenören som omsätter ett par miljoner kronor har svårare att få ett banklån och tvingas i värsta fall i konkurs. Med det skärpta amorteringskravet stängs dessutom den tidigare möjligheten tillextra finansiering genom ett lån på bostaden.

Försäkringsbolagens praxis ökar sårbarheten ytterligare. I dag har försäkringsbolag rätt att vänta 30 dagar innan restaurang- eller caféägare som drabbats av en oförutsedd olycka får ersättning. I praktiken är handläggningstider på upp till fem månader inte ovanliga. Då harden lilla verksamheten gått i konkurs flera gånger om.

På Froda har vi dagligen kontakt med krögare och fick tidigt signaler om deras tuffa
verklighet. Statistik från UC bekräftar bilden. Nästan var tredje restaurang i Sverige

omsätter mindre än två miljoner om året och har en marginal på 1,5 procent. Det innebär att restaurangägaren är sårbar för en kortare tids sjukdom, oväntade olyckor och oförutsedda händelser såsom en fasadrenovering. Med det innebär också att vi med relativt små medel kan vi ge Sveriges restaurangägare en tryggare tillvaro.

Sverige behöver ett företagsklimat som stödjer små företag. Att driva en restaurang är inte ett vanligt arbete – det är en livsstil som kräver oregelbundna tider, långa arbetsveckor och mycket lite semester. Krögaren som accepterar villkoren måste ha samma chans att lycka ssom andra företagare. Försäkringar med snabb handläggning är en självklarhet om vi vill värna branschen. Ny teknik, digitala analyser och metoder för kreditbedömningar ger oss nya
möjligheter till finansiering på lika villkor. Men ökad trygghet för egenföretagare kräver attregeringen stödjer utvecklingen.

Utan förändring går Sverige miste om värdefulla arbetstillfällen, våra städer blir mindre
levande och landsbygden tappar livskraft. Om vi inte stoppar restaurangsjukan blir
Sverige att tråkigare land att leva i.

Oliver Mohseni, grundare riskkapitalbolaget, Froda

Möt Oliver Mohseni i  Prata Mat Studion på Gastro Nord i RS Restauranger & Storköks monter  A 41:22 där han intervjuas under trekaffet, det vill säga 15:00.



Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Max vd hoppas på 50 år till

Richard Bergfors i intervju om kedjans framtid.

Från Gotthards till Norrlandsoperan

Han går till Qvanti

Vill främja hållbart fiske

Kocken och kreativa ledaren kan numera också titulera sig ambassadör för hållbart fiske.

De ska sköta ruljansen på Bank Hotel

Boom för alkoholfritt öl: Upp 56 procent

Nyhetsbrev

Ny nod för life science och livsmedel

Arkiv

Mer kapital till Karma- fortsatt expansion i Europa

Sommaren innebar hög tillväxt för Alvestaglass

Snabbare med samma smakkaraktär

Han vidareutvecklar Mr Voon med nattöppen asiatisk streetbar.

Jobb & Karriär
Hon ska få fler att upptäcka Oumph

Wayne’s Coffee breddar veganskt utbud

Inför fler rätter med Oumph på menyn.

Från Sture till Brasserie 1742

Kock i modekampanj

Medgrundare av Stockholmskrogen Matateljén syns i modekedjan Uniqlos kampanj.

Läget akut för svenska flodkräftan

Men trots att arten är nära utrotning uppmanas svenskarna att prioritera den före signalkräftor.

Här öppnar Subway och Sibylla

2

Nu har sista munken sålts

MAP-packat växande trend i bagerinäringen

Hotel Rogge i nya händer

Nu startar äppelskörden

Ny chef för Stockholm Circle

Ölen kan bli dyrare

Upprop i restaurangbranschen - vill öka efterfrågan på svenska råvaror

Efter sommarens torka uppmanas restauranger och måltidsverksamheter välja svenskt kött, frukt och grönt för att stötta bönder efter sommarens torka.

”Århundradets kock” har gått ur tiden

Paulig rekryterar ny HR-chef

Klassisk korv får klimatsmart kompanjon

Här öppnar Zócalo

Krispig fisk till city

Max vill skaka om Way out West

Coca-Cola höjer priserna

Esperanto i konkurs

Hovmästare ny chef på Röda Korset

Bordsservering på McDonald´s

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.144