23948sdkhjf

"Att driva en restaurang är inte ett vanligt arbete"

| Av Admin | Tipsa redaktionen

Debatt: Kan Sverige bota restaurangsjukan? Oliver Mohseni, grundare av riskkapitalbolaget Froda om att driva restaurang i Sverige i dag.

Sveriges restaurangägare går på knäna. Mitt under en högkonjunktur ökade
konkurserna i restaurangbranschen med 19 procent förra året. Statistik från UC, som
följer utvecklingen i näringslivet, avslöjar att trenden accelererar – i januari steg konk urserna ihotell- och restaurangbranschen med 24 procent.

Vi måste stoppa restaurangsjukan. Krögarna ger Sverige arbetstillfällen, upplevelser och service. Krogar gör våra städer levande och
lockar turister till landsbygden. Utan dem blir Sverige en tråkigare plats att leva på.
Restaurangägare har tuffare ekonomiska villkor än andra företagare. Om Ericsson får
ekonomiska problem under en kortare tid finns ofta möjlighet till banklån med låg ränta.

Detsamma gäller industriföretaget som omsätter 300 miljoner kronor. Entreprenören som omsätter ett par miljoner kronor har svårare att få ett banklån och tvingas i värsta fall i konkurs. Med det skärpta amorteringskravet stängs dessutom den tidigare möjligheten tillextra finansiering genom ett lån på bostaden.

Försäkringsbolagens praxis ökar sårbarheten ytterligare. I dag har försäkringsbolag rätt att vänta 30 dagar innan restaurang- eller caféägare som drabbats av en oförutsedd olycka får ersättning. I praktiken är handläggningstider på upp till fem månader inte ovanliga. Då harden lilla verksamheten gått i konkurs flera gånger om.

På Froda har vi dagligen kontakt med krögare och fick tidigt signaler om deras tuffa
verklighet. Statistik från UC bekräftar bilden. Nästan var tredje restaurang i Sverige

omsätter mindre än två miljoner om året och har en marginal på 1,5 procent. Det innebär att restaurangägaren är sårbar för en kortare tids sjukdom, oväntade olyckor och oförutsedda händelser såsom en fasadrenovering. Med det innebär också att vi med relativt små medel kan vi ge Sveriges restaurangägare en tryggare tillvaro.

Sverige behöver ett företagsklimat som stödjer små företag. Att driva en restaurang är inte ett vanligt arbete – det är en livsstil som kräver oregelbundna tider, långa arbetsveckor och mycket lite semester. Krögaren som accepterar villkoren måste ha samma chans att lycka ssom andra företagare. Försäkringar med snabb handläggning är en självklarhet om vi vill värna branschen. Ny teknik, digitala analyser och metoder för kreditbedömningar ger oss nya
möjligheter till finansiering på lika villkor. Men ökad trygghet för egenföretagare kräver attregeringen stödjer utvecklingen.

Utan förändring går Sverige miste om värdefulla arbetstillfällen, våra städer blir mindre
levande och landsbygden tappar livskraft. Om vi inte stoppar restaurangsjukan blir
Sverige att tråkigare land att leva i.

Oliver Mohseni, grundare riskkapitalbolaget, Froda

Möt Oliver Mohseni i  Prata Mat Studion på Gastro Nord i RS Restauranger & Storköks monter  A 41:22 där han intervjuas under trekaffet, det vill säga 15:00.

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Tapas på svenskt vis på HaQ

Yux Mexican och Yuc Latasian följs av husmanskost på HaQ.

Östermalms saluhall – försenad och fördyrad

Renoveringen av Östermalmshallen 400 miljoner dyrare än planerat.

Årets Lilly Bollinger-tävling igång

Finaldags för Årets unga kock

Två Michelin-stjärnor till Gastrologik

Krögarduon har väntat sex år på att få lägga till ytterligare en stjärna.

Mr Cake till Göteborg

Nyhetsbrev

De kan bli bästa krog på White Guides gala

Arkiv

KFC-chef dömd för diskriminering

130 år gammalt bageri räddas

Här är finalisterna i Unga bagare 2019

Icadirektör blir vd på Martin & Servera

Tillträder senast i oktober.

Lista: 89 nya krogar i White Guide

Här är alla nya restauranger som tagit sig in i årets upplaga.

Kafékedjan öppnar i Kina

Joe & The Juice-grundaren avgår som vd

Kaspar Basse har varit den snabbväxande kedjans vd sedan starten 2002.

Nio nya Bastard Burgers-restauranger

Norrländska streetfoodkedjan i snabb expansion – och satsar på helt vegansk meny.

Fullersägt mikrobryggeri till Sverige

Vietnamesiskt på Götgatan

De tilldelas årets Gulddrakar

Gulddrakar till tre restauranger, en bar och ett kafé i Stockholm.

Mackmyra behöver pengar

Coca-Colas första nya smak på tio år

The Fishery till Täby

The Artesian gästspelar på Grand Hôtel

De blir störst på fisk i Sverige

Kvalitetsfisk och Fisk Idag går ihop och skapar Sveriges största fiskgrossist.

Björn Ulvaeus köper Hasselbacken

På väg att förverkliga sin nöjesvision på Djurgården.

Vigårda till Västerås

Han är årets viltkock

Gröna Lund startar restaurangskola

Årets Kombo går till Doktor Mat

Årets street food serveras av Korrito

Östermalmskafé blir Årets Coffee Shop

Världens första veganska Happy Meal

Dags för tionde Krogveckan

Sverige världens fjärde mest veganvänliga land

Restaurangleverantör slutar med tobak

Sologäster välkomnas till Oaxen

Systembolaget varnar vinleverantör

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.125