"Att driva en restaurang är inte ett vanligt arbete"

| Av Admin | Tipsa redaktionen

Debatt: Kan Sverige bota restaurangsjukan? Oliver Mohseni, grundare av riskkapitalbolaget Froda om att driva restaurang i Sverige i dag.

Sveriges restaurangägare går på knäna. Mitt under en högkonjunktur ökade
konkurserna i restaurangbranschen med 19 procent förra året. Statistik från UC, som
följer utvecklingen i näringslivet, avslöjar att trenden accelererar – i januari steg konk urserna ihotell- och restaurangbranschen med 24 procent.

Vi måste stoppa restaurangsjukan. Krögarna ger Sverige arbetstillfällen, upplevelser och service. Krogar gör våra städer levande och
lockar turister till landsbygden. Utan dem blir Sverige en tråkigare plats att leva på.
Restaurangägare har tuffare ekonomiska villkor än andra företagare. Om Ericsson får
ekonomiska problem under en kortare tid finns ofta möjlighet till banklån med låg ränta.

Detsamma gäller industriföretaget som omsätter 300 miljoner kronor. Entreprenören som omsätter ett par miljoner kronor har svårare att få ett banklån och tvingas i värsta fall i konkurs. Med det skärpta amorteringskravet stängs dessutom den tidigare möjligheten tillextra finansiering genom ett lån på bostaden.

Försäkringsbolagens praxis ökar sårbarheten ytterligare. I dag har försäkringsbolag rätt att vänta 30 dagar innan restaurang- eller caféägare som drabbats av en oförutsedd olycka får ersättning. I praktiken är handläggningstider på upp till fem månader inte ovanliga. Då harden lilla verksamheten gått i konkurs flera gånger om.

På Froda har vi dagligen kontakt med krögare och fick tidigt signaler om deras tuffa
verklighet. Statistik från UC bekräftar bilden. Nästan var tredje restaurang i Sverige

omsätter mindre än två miljoner om året och har en marginal på 1,5 procent. Det innebär att restaurangägaren är sårbar för en kortare tids sjukdom, oväntade olyckor och oförutsedda händelser såsom en fasadrenovering. Med det innebär också att vi med relativt små medel kan vi ge Sveriges restaurangägare en tryggare tillvaro.

Sverige behöver ett företagsklimat som stödjer små företag. Att driva en restaurang är inte ett vanligt arbete – det är en livsstil som kräver oregelbundna tider, långa arbetsveckor och mycket lite semester. Krögaren som accepterar villkoren måste ha samma chans att lycka ssom andra företagare. Försäkringar med snabb handläggning är en självklarhet om vi vill värna branschen. Ny teknik, digitala analyser och metoder för kreditbedömningar ger oss nya
möjligheter till finansiering på lika villkor. Men ökad trygghet för egenföretagare kräver attregeringen stödjer utvecklingen.

Utan förändring går Sverige miste om värdefulla arbetstillfällen, våra städer blir mindre
levande och landsbygden tappar livskraft. Om vi inte stoppar restaurangsjukan blir
Sverige att tråkigare land att leva i.

Oliver Mohseni, grundare riskkapitalbolaget, Froda

Möt Oliver Mohseni i  Prata Mat Studion på Gastro Nord i RS Restauranger & Storköks monter  A 41:22 där han intervjuas under trekaffet, det vill säga 15:00.



Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Värmdö-cider bäst i landet

"Det är en ciderrevolution på gång i Sverige", säger anordnaren Spritmuseum, som också pekar på hög kvalitet bland årets tävlande.

Hovmästare ny chef på Röda Korset

Bärfrämjandet: Jordgubbsbrist i hetaste veckan

Bordsservering på McDonald´s

Kocknätverk gästade Svenska Kocklandslaget

Livsmedelsverket synar blodiga trendburgare

I ett nytt kontrollprojekt ska 500 inspektioner av restauranger genomföras i landet –

Nyhetsbrev

Här är finalisterna i Årets Kock

Här är det åtta kockarna som är vidare till finaltävlingarna i september.

Arkiv

Fem till final i Årets Konditor

Här är finalisterna till årets upplaga av tävlingen. Finalen äger rum i Stockholm i oktober.

Rekryteringsräd för Fredrik Eriksson

Kocken och krögaren utökar personalstyrkan och därtill går några medarbetare in på nya positioner inför stundande öppning av Restaurang Nationalmuseum i höst.

Svensk kock ny toppchef på Singapore Airlines

Styrelseledamot av Svenska Kockars Förening och Food & Beverage Manager på Thanda Group har fått en ny tjänst som executive chef på Singapore Airlines.

Trio bakom ny vinbar

De ligger bakom nya vinbaren Oas på Drottninggatan i Stockholm.

Bryggeriet gör öl-debut med nygammalt märke

Vasa bryggeri tar till en början hjälp av mer etablerade ölbryggare när Sundsvalls öl gör comeback.

Reitans rockad – hon blir ny vd i Sverige

25 producenter prisade för "bästa landskapsmat"

Han tar plats i Stureplansgruppen

Petter Stordalens investeringsbolag blir en av hotell- och restaurangföretagets största ägare.

Fontana vann nyinstiftat pris

Norrmejerier: Brist på Västerbottensost

EM-silver till Sverige i Bocuse

Restaurangerna fortsätter att öka

Besöksrekord för Vegomässan

Med 5 600 besökare och 106 utställare blev helgens arrangemang i Nacka Strandsmässan den största Vegomässan hittills.

Ska möta flexitarianen

Skapar eventdel om 4 000 kvadratmeter

Destilleriet får tillstånd för att dubbla

Tävling
Konditorerna tog EM-guld

Svenska konditorlandslaget vann europeiska mästerskapen i konditori i Turin.

Max expanderar i Skåne

Tävling
Följ Bocuse direkt

Tävling
Team Sweden kör så det ångar

Paolo Robertos pizza kommer till macken

Från ölhak till bageri

Max lanserar klimatpositiva burgare

Tävling
Gibrands totala Bocuse-satsning

Jobb & Karriär
Ny chef på Max

Stoppar en miljon sugrör - för miljön

Jobb & Karriär
Starbucks ordförande avgår

Värmeslag på krogen
Krögare mitt i stan

Thåström tillbaka på systemet

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.182