Fiskodling på land planeras i Luleå

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

Hushållningssällskapet i Norr- och Västerbotten vill etablera en landbaserad odling för röding i Luleå.

Omkring 1 000 ton röding om året – så mycket ser Hushållningssällskapet i Norr- och Västerbotten att den fiskodling man planerar för i Luleå kan ge, rapporterar P4 Norrbotten.

Tanken är att etablera en storskalig landbaserad fiskodling, där vattnet cirkulerar i ett slutet system och sedan kan återanvändas för grönsaksodling.

Man har ännu inte utsett en plats för anläggningen, men ser att det krävs en plats med bra vatten och elförsörjning, samtidigt som också logistiken ska fungera.

– Fiskodling är något som växer i hela världen, och Sverige är ett U-land vad gäller fiskodling. Vi ser att det finns väldigt stora möjligheter att utveckla en regional och kanske till och med nationell näring kring fiskodling, säger Mikael Kivijärvi, vd för Hushållningssällskapet i Norr- och Västerbotten, till radiokanalen.

Vid anläggningen tror man att det kommer att behövas omkring 20-25 anställda och man beräknar att den kan vara på plats om 2-3 år.


Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Beslut tagna kring produktionskök i Uppsala

Utökat restaurangutbud när Torp byggs om för 700 miljoner

Kafékedja till Vetlanda

Yngsta franchisetagaren i kedjans historia öppnar kafé i det nybyggda kvarteret Spinnaren.

Svenska ägg kan bli dyrare efter extrema värmen

Anledningen: Ökat pris på foder.

Årets bästa viltmatsrestaurang och Årets viltmatskock utses i höst

Nomineringsprocessen är i full gång.

Läskgigant köper Sodastream

Köper kolsyreföretaget för miljarder.

Nyhetsbrev

Hotell Borgholm med ny ägare

I mars aviserade Karin och Owe Fransson att verksamheten var till salu och nu är det klart med ny ägare.

Arkiv

Därför kommer inte Max att börsnoteras

Richard Bergfors i intervju om 50-årsjubileet, satsningen utomlands och kedjans framtid.

Från Gotthards till Norrlandsoperan

Han går till Qvanti

Vill främja hållbart fiske

Kocken och kreativa ledaren kan numera också titulera sig ambassadör för hållbart fiske.

De ska sköta ruljansen på Bank Hotel

Boom för alkoholfritt öl: Upp 56 procent

Ny nod för life science och livsmedel

Mer kapital till Karma- fortsatt expansion i Europa

Sommaren innebar hög tillväxt för Alvestaglass

Snabbare med samma smakkaraktär

Han vidareutvecklar Mr Voon med nattöppen asiatisk streetbar.

Jobb & Karriär
Hon ska få fler att upptäcka Oumph

Wayne’s Coffee breddar veganskt utbud

Inför fler rätter med Oumph på menyn.

Från Sture till Brasserie 1742

Kock i modekampanj

Medgrundare av Stockholmskrogen Matateljén syns i modekedjan Uniqlos kampanj.

Läget akut för svenska flodkräftan

Men trots att arten är nära utrotning uppmanas svenskarna att prioritera den före signalkräftor.

Här öppnar Subway och Sibylla

2

Nu har sista munken sålts

Nu startar äppelskörden

Ny chef för Stockholm Circle

Ölen kan bli dyrare

”Århundradets kock” har gått ur tiden

Paulig rekryterar ny HR-chef

Klassisk korv får klimatsmart kompanjon

Här öppnar Zócalo

Krispig fisk till city

Max vill skaka om Way out West

Coca-Cola höjer priserna

Esperanto i konkurs

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.209