Slow Food-rörelsen vill växa i Norden

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Slow food-rörelsen har arrangerat första Terra Madre möte i Norden. Ett två dagarsevenemang som arrangören hoppas ska öka intresset för hållbar produktion och konsumtion i Norden och få igång kocknätverket Slow Food Alliance.

Slow Food involverar över en miljon människor som är engagerade i och passionerade för god, ren och rättvis mat. Detta inkluderar kockar, ungdomar, aktivister, bönder,

fiskare, experter och akademiker i över 160 länder.

Med målet att skapa dialog mellan de nordiska länderna kring hållbar matproduktion och konsumtion sammanstrålar nu Slow Food rörelsen i sitt första nordiska Terra Madre-möte i slutet av april.

Under den två dagar långa konferensen i Köpenhamn är målet att skapa nätverk kringbra, ren och rättvis ny nordisk mat.Terra Madre Nordic är ett möte för Nordic Slow Food-nätverket av småskaliga, högkvalitativa producenter, aktivister, akademiker och kockar. Evenemanget finansieras av Nordiska ministerrådet; partners i projektet inkluderar Slow Food-samfund från hela Norden.

Slow Food är för konsumenter, småskaliga producenter och mathantverkare somproducerar högkvalitativa livsmedel på ett ansvarsfullt och hållbart sätt.

Under helgen den 27-29 april 2018, kommer det att finnas en marknadsplats som visar upp producenter, Slow Food-organisationen likasinnade organisationer och mer. Programmet innehåller presentationer, provsmakningar och försäljning av produkter; dessutom tillfälle för nätverka och delta i workshoppar och samtal om den nordiskamatkulturen.

Under Terra Madre–dagarna kommer 80 utställare att medverka. Cirka 200 Slow Food-aktivister förväntas komma till mötet rån Danmark, Sverige, Norge, Finland, Grönland, Island, Färöarna, Åland och Sápmi. Förhoppningen är att cirka 5 000 besökare kommer till evenemanget.

 

Evenemanget hålls i CPH Food Space, Københavns Madhus och på andra platser iMeatpacking-distriktet. Slow Food  Norden Verkar bland annat genom: 12 övervakare som skyddar inhemsk föda, lokala växtsorter,traditionella förädlingsmetoder och produktion.

Kockalliansen på Island är ett kocknätverk som försvarar biologiskt matmångfald över hela världen. Mer om evenemaget här och om rörelsen här.



Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Sibylla öppnade i Lund

Ny restaurang på stationen.

Norska pizzajätten öppnade i Gävle

Ikea in i Svensk Dagligvaruhandel

Lämnar vd-posten på Operakällaren

Ny samverkansarena ska lyfta branschen till toppen

– Vi vill utveckla livsmedelssektorn till en svensk kärnsektor i världsklass, säger Per Arfvidsson, ordförande i styrgruppen för nya Sweden food arena.

Vegansk snabbmat på Fältöversten

Nyhetsbrev

Sommelierer i Nord- och Sydamerika gör upp

Arkiv

De vill förbättra folkhälsan med hotellsamarbete

Duon bakom hälsobloggen och podden Food Pharmacy samarbetar med hotellkedja.

Vuxenglass

Baileys samarbetar med Stockholmsbaserad glassproducent och lanserar glassmaker och glassbil för vuxna.

De står för kaffet

Italiensk kaffeleverantör har skrivit avtal med Stureplansgruppen.

Han blir tv-kock

Ekstedts gastronomiska möte

Pizzakedjan till Borås

Från kloak till flaska

Nya Carnegie-bryggeriet och IVL brygger öl – på renat avloppsvatten.

Kopparbergs gjorde vinst

Ger Ikea-korvarna en match

Biltema satsar på kaféverksamheten – växer med 30 till 40 procent per år.

Triumf Glass kör helgpass i värmen

Ny ordförande i DLF

Norska ”Swish” tar över från servitörerna

Appen Vipps sköter beställningarna.

Monster ville få bort svensk logga – fick nej

Smakbruket i Tomelilla fick rätt mot energidrycksjätten.

Prata Mat:Bruce Hill

Möt Bruce Hill, kock från Kalifornien som gav försmak på sitt gästspel som äger rum i höst på Vassa Eggen.

Esperanto öppnar Sommarsalongen

När matsalen tar sommarpaus öppnar pop up-restaurang i loungen.

Årets Sibylling korad

Prisades på kedjans konvent.

Svensktillverkad Manhattan-vodka blir första på nästan 100 år

Första lagliga destilleriet sedan 1920-talet.

Här öppnar 7-eleven sin deli

Ny ordförande för Fiskbranschen

Pontus Björkdahl ny hållbarhetschef på Retursystem

Prata Mat: Peter Halldén

Reitan blir postombud

Efter Gast Kavalleriet

1

Wolt till Gävle

Från Lund till Malmö

Första färskpotatisen är här

Snabbmatskedjan står för bröllopsmaten

Framgång för McDonalds strategi

Restaurangerna fortsätter att växa

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.118