Slow Food-rörelsen vill växa i Norden

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Slow food-rörelsen har arrangerat första Terra Madre möte i Norden. Ett två dagarsevenemang som arrangören hoppas ska öka intresset för hållbar produktion och konsumtion i Norden och få igång kocknätverket Slow Food Alliance.

Slow Food involverar över en miljon människor som är engagerade i och passionerade för god, ren och rättvis mat. Detta inkluderar kockar, ungdomar, aktivister, bönder,

fiskare, experter och akademiker i över 160 länder.

Med målet att skapa dialog mellan de nordiska länderna kring hållbar matproduktion och konsumtion sammanstrålar nu Slow Food rörelsen i sitt första nordiska Terra Madre-möte i slutet av april.

Under den två dagar långa konferensen i Köpenhamn är målet att skapa nätverk kringbra, ren och rättvis ny nordisk mat.Terra Madre Nordic är ett möte för Nordic Slow Food-nätverket av småskaliga, högkvalitativa producenter, aktivister, akademiker och kockar. Evenemanget finansieras av Nordiska ministerrådet; partners i projektet inkluderar Slow Food-samfund från hela Norden.

Slow Food är för konsumenter, småskaliga producenter och mathantverkare somproducerar högkvalitativa livsmedel på ett ansvarsfullt och hållbart sätt.

Under helgen den 27-29 april 2018, kommer det att finnas en marknadsplats som visar upp producenter, Slow Food-organisationen likasinnade organisationer och mer. Programmet innehåller presentationer, provsmakningar och försäljning av produkter; dessutom tillfälle för nätverka och delta i workshoppar och samtal om den nordiskamatkulturen.

Under Terra Madre–dagarna kommer 80 utställare att medverka. Cirka 200 Slow Food-aktivister förväntas komma till mötet rån Danmark, Sverige, Norge, Finland, Grönland, Island, Färöarna, Åland och Sápmi. Förhoppningen är att cirka 5 000 besökare kommer till evenemanget.

 

Evenemanget hålls i CPH Food Space, Københavns Madhus och på andra platser iMeatpacking-distriktet. Slow Food  Norden Verkar bland annat genom: 12 övervakare som skyddar inhemsk föda, lokala växtsorter,traditionella förädlingsmetoder och produktion.

Kockalliansen på Island är ett kocknätverk som försvarar biologiskt matmångfald över hela världen. Mer om evenemaget här och om rörelsen här.



Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Restaurangen som blir navet i nya Bank Hotel

Så firar Vassa Eggen och TAKO Europride

Tar fram regnbågsmenyer till förmån för välgörenhet.

TV: Intervju med Sebastian Gibrand

Krönika: I kvalet inför valet

Chefredaktör Lisbeth Rauden skriver om demokrati, humanism och Bruce Hills gastronomiska budskap.

LISTA: Felen du ska undvika vid restaurangstart

Andreas Moene, vd konsultföretaget PreOpening verksamma inom hotell, restaurang och hospotality, guidar med sina bästa tips.

Kända ansikten tar över NK:s saluhall

Nyhetsbrev

Esperanto i konkurs

Arkiv

Värmdö-cider bäst i landet

"Det är en ciderrevolution på gång i Sverige", säger anordnaren Spritmuseum, som också pekar på hög kvalitet bland årets tävlande.

Hovmästare ny chef på Röda Korset

Bärfrämjandet: Jordgubbsbrist i hetaste veckan

Bordsservering på McDonald´s

Kocknätverk gästade Svenska Kocklandslaget

Livsmedelsverket synar blodiga trendburgare

I ett nytt kontrollprojekt ska 500 inspektioner av restauranger genomföras i landet –

Här är finalisterna i Årets Kock

Åtta kockar möts under finaldagarna i september.

EM-silver till Sverige i Bocuse

Tävling
Konditorerna tog EM-guld

Svenska konditorlandslaget vann europeiska mästerskapen i konditori i Turin.

Fem till final i Årets Konditor

Här är finalisterna till årets upplaga av tävlingen. Finalen äger rum i Stockholm i oktober.

Rekryteringsräd för Fredrik Eriksson

Kocken och krögaren utökar personalstyrkan och därtill går några medarbetare in på nya positioner inför stundande öppning av Restaurang Nationalmuseum i höst.

Trio bakom ny vinbar

De ligger bakom nya vinbaren Oas på Drottninggatan i Stockholm.

Bryggeriet gör öl-debut med nygammalt märke

Vasa bryggeri tar till en början hjälp av mer etablerade ölbryggare när Sundsvalls öl gör comeback.

Reitans rockad – hon blir ny vd i Sverige

25 producenter prisade för "bästa landskapsmat"

Han tar plats i Stureplansgruppen

Petter Stordalens investeringsbolag blir en av hotell- och restaurangföretagets största ägare.

Fontana vann nyinstiftat pris

Restaurangerna fortsätter att öka

Skapar eventdel om 4 000 kvadratmeter

Max expanderar i Skåne

Tävling
Följ Bocuse direkt

Tävling
Team Sweden kör så det ångar

Paolo Robertos pizza kommer till macken

Från ölhak till bageri

Max lanserar klimatpositiva burgare

Tävling
Gibrands totala Bocuse-satsning

Jobb & Karriär
Ny chef på Max

Stoppar en miljon sugrör - för miljön

Jobb & Karriär
Starbucks ordförande avgår

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.111