"Vin är inte bara alkohol, det är kultur och en livsstil"

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

De är troligtvis unika i världen. Åtminstone var det den enda gruppen som ställde ut under de gemensamma nämnarna kvinnor och vin på årets Prowein mässa.

Vinregioner i Cercle Femmes de Vin

Alsace: diVINes d’Alsace, grundat 2011.

Beaujolais: Etoiles en Beaujolais, grundat 1998.

Bordeaux: Aliénor du vin de Bordeaux, grundat 1994.

Bourgogne: Femmes et Vins de Bourgogne, grundat 2000.

Champagne: Fabuleuses, grundat 2015.

Languedoc-Roussillon: Vinifilles, grundat 2009.

Loire: Dames de Cœur de Loire, grundat 2015

Provence: Eléonores de Provence, grundat 2008.

Rhône: Femmes Vignes Rhônes 2004.

Sud-Ouest: SO Femmes grundat 2014.

– Vin är inte bara alkohol, det är kultur och en livsstil, säger Melanie Pfister, ordförande i Cercle Femmes de Vin.

R&S har tidigare berättat om Les Fabuleuses som är en sammanslutning av kvinnliga champagneproducenter som också ingår i Circle Femmes de Vin. Melanie Pfister berättar att organisationen för tredje året i rad är på Prowein.

I år var de en trupp på 24 personer från regionerna Alsace, Beaujolais, Bourgogne, Provence, Rhône och Sud-Ouest som var representerade på mässan.

– Vi är framför allt ett stödjande nätverk, vi stöttar varandra när det gäller teknik, lagstiftning och regler men vi ger varandra också moraliskt och psykologiskt stöd förklarar hon. Vad som är intressant att upptäcka är att oavsett vilken del av Frankrike så upplever vi samma problematik. Som kvinnor har vi det inte så alltid så enkelt, förutom vårt yrkesmässiga liv är vi hustrur och mammor.

En viktig målsättning är att sprida information om vinkultur till barn och unga via skolan.

– Vi har undervisningsprojekt för att lära barn och ungdomar att vin inte är alkohol, utan en kultur och en livsstil. Vinproduktion är inte bara vinskörd, det handlar om druvor, pressning av juicer, jordmån och även miljöfrågor kommer in.

Trots en urgammal fransk vintradition så är den pedagogiska dimensionen eftersatt anser Melanie Pfister.

– Det har inte funnits med i undervisningen, och vi vill bjuda in skolor inte bara när det är skörd utan redogöra för hela processen. Jag tror att vi som kvinnor är mer inriktade på att dela och förmedla den sidan av vinkulturen.

Cercle Femmes De vin har i främsta rummet inga kommersiella syften. Det finns en förhoppning om att montern i Prowein också ska leda till nya affärer. Den gemensamma montern gör att de kan dela kostnaderna mellan de sex regioner som närvarade.

Utan att ha helt faktiska belägg, drog R&S utsände slutsatsen att de flesta länder och regioner på Prowein oftast promotade den unga generationens vinproducenter, snarare än kvinnliga vinföretagare. I storlek var det franska kvinnliga nätverkets monter avgjort störst.

– Vi har blivit mycket väl mottagna av besökarna, för oss är ett det ett sätt att visa att vi klarar det här också. Vi gör inte annorlunda viner än män, kvinnor finns i vinindustrin sedan länge, det är inget nytt. Däremot visar statistik att fler kvinnor strömmar till vinindustri idag än tidigare och är nästan hälften av yrkesutövarna i branschen, säger Melanie Pfister.

Syftet med organisationen är , förutom att vara ett stödjande nätverk, att helt enkelt att kommunicera att kvinnor existerar som vinföretagare. På en allt tuffare vinmarknad finns det en dimension till:

– Dagens medvetna konsumenter vill lägga sina pengar på sådant som de kan identifiera sig med, det gäller också vin, säger Melanie Pfister. Kvinnor är viktiga vinkonsumenter och vi ger möjlighet till identifikation. Det är en viktig aspekt av vår kommunikation.

• Chantal Pegaz startade Etoiles en Beaujolais 2009 Marie-Laurence Saladin Femmes VignesRhône, och lade därmed grundstenen till det franska kvinnliga nätverket som lanserades på Prowein 2009.

• Le Cercle Femmes de Vin, förenar vinproducenter i tio regionala underavdelningar och cirka 250 medlemmar.

• Ett huvudmål är att förmedla vinkultur genom utbildning, information och pedagogik kring måttlig vinkonsumtion. Det ska bland annat ske genom en nationell temadag Ecoles de Vendanges, Vinskördskola, som äger rum vid skolstarten.



Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Värmdö-cider bäst i landet

"Det är en ciderrevolution på gång i Sverige", säger anordnaren Spritmuseum, som också pekar på hög kvalitet bland årets tävlande.

Hovmästare ny chef på Röda Korset

Bärfrämjandet: Jordgubbsbrist i hetaste veckan

Bordsservering på McDonald´s

Kocknätverk gästade Svenska Kocklandslaget

Livsmedelsverket synar blodiga trendburgare

I ett nytt kontrollprojekt ska 500 inspektioner av restauranger genomföras i landet –

Nyhetsbrev

Här är finalisterna i Årets Kock

Här är det åtta kockarna som är vidare till finaltävlingarna i september.

Arkiv

Fem till final i Årets Konditor

Här är finalisterna till årets upplaga av tävlingen. Finalen äger rum i Stockholm i oktober.

Rekryteringsräd för Fredrik Eriksson

Kocken och krögaren utökar personalstyrkan och därtill går några medarbetare in på nya positioner inför stundande öppning av Restaurang Nationalmuseum i höst.

Svensk kock ny toppchef på Singapore Airlines

Styrelseledamot av Svenska Kockars Förening och Food & Beverage Manager på Thanda Group har fått en ny tjänst som executive chef på Singapore Airlines.

Trio bakom ny vinbar

De ligger bakom nya vinbaren Oas på Drottninggatan i Stockholm.

Bryggeriet gör öl-debut med nygammalt märke

Vasa bryggeri tar till en början hjälp av mer etablerade ölbryggare när Sundsvalls öl gör comeback.

Reitans rockad – hon blir ny vd i Sverige

25 producenter prisade för "bästa landskapsmat"

Han tar plats i Stureplansgruppen

Petter Stordalens investeringsbolag blir en av hotell- och restaurangföretagets största ägare.

Fontana vann nyinstiftat pris

Norrmejerier: Brist på Västerbottensost

EM-silver till Sverige i Bocuse

Restaurangerna fortsätter att öka

Besöksrekord för Vegomässan

Med 5 600 besökare och 106 utställare blev helgens arrangemang i Nacka Strandsmässan den största Vegomässan hittills.

Ska möta flexitarianen

Skapar eventdel om 4 000 kvadratmeter

Destilleriet får tillstånd för att dubbla

Tävling
Konditorerna tog EM-guld

Svenska konditorlandslaget vann europeiska mästerskapen i konditori i Turin.

Max expanderar i Skåne

Tävling
Följ Bocuse direkt

Tävling
Team Sweden kör så det ångar

Paolo Robertos pizza kommer till macken

Från ölhak till bageri

Max lanserar klimatpositiva burgare

Tävling
Gibrands totala Bocuse-satsning

Jobb & Karriär
Ny chef på Max

Stoppar en miljon sugrör - för miljön

Jobb & Karriär
Starbucks ordförande avgår

Värmeslag på krogen
Krögare mitt i stan

Thåström tillbaka på systemet

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.168