23948sdkhjf

Hon är årets sommelier

| Av Pernilla Hansson | Tipsa redaktionen

Emma Ziemann blev svensk mästare i sommellerie i helgen.

Under helgen ägde SM i sommellerie rum på At Six i Stockholm och efter semifinal med tio deltagare och en final med tre finalister gick Emma Ziemann vinnande ur striden. Emma Ziemann arbetar till vardags på Thörnströms Kök i Göteborg.

– Det är en fullständig chock, jag kunde inte drömma om att det skulle gå så bra i år. Den största utmaningen var att hålla nerverna i styr för att få fram kunskapen som finns där inne. Som tur är finns även ett servicemoment som är friare, där får man vara trevlig mot gästerna, säger Emma Ziemann, vinnare i SM för sommelierer 2018 i en kommentar.

Bland uppgifterna i tävlingen ingick att identifiera viner och spritsorter, ge en teoretisk förklaring till vinsten samt välja öl till en femrättersmeny.

I juryn satt tolv namnkunniga personer i branschen under ledning av huvuddomaren och tidigare SM-vinnaren Beatrice Becher. Tävlingen arrangerades av Svenska Sommelierföreningen tillsammans med partner som under helgen även skapade en mat- och dryckesmässa för besökarna.

Trots att Sverige är ett litet land med begränsad dryckeshistoria har vi sommelierer i världsklass. Under det senaste decenniet har Sverige exempelvis vunnit VM två gånger, säger Beatrice Becher, huvuddomare och ordförande i Svenska Sommelierföreningen.

– Emma Ziemann gjorde en fantastisk insats i SM och vi håller nu tummarna i de internationella tävlingarna.

Nu ska Emma Ziemann representera Sverige i de nordiska mästerskapen i Oslo och därtill är hon direktkvalificerad till Gaggenau Sommelier Awards i Beijing i Kina i oktober.

Det är inte första gången som Emma Ziemann prisas, i höstas kammade hon hem vinsten i RS Restauranger & Storköks pris Årets Servitör. 

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Jamie Olivers krogimperium har kollapsat – över 1 000 jobb drabbas

Ny marknadschef för Årets kock

Nu kommer svenskodlad Pak Choi

Frantzén bästa restaurangen i Europa

Sju svenska krogar bland de 200 bästa europeiska restaurangerna på ODA:s lista.

Kopparbergs backar

Massor av sommarjobb i restaurangbranschen

Nyhetsbrev

Linnea & Basilika fortsätter växa

Öppnar tredje restaurangen hittills i år – fjärde är på gång.

Arkiv

Han går från Spotify till Gastrofy

Världens dyraste whiskyprovning

Ichiro's Malt Card-serie provas i Göteborg i november.

Mackmyra ökar omsättning – och förlust

De samarbetar för hållbar restaurangdrift

Nu finns Max även i Täby – med restaurang 142

Nu kommer ölglassen

Skaldjursäventyr i Bohuslän

Klassiska Stortorgskällaren gör comeback

Därför ställdes 7-Eleven om till pizzerior

Näringslivsmedalj med kunglig glans till Fabrique

Dystert läge för 4 av 10 matfiskar

Ny vd på Pizza Hut

Poké bowl-kedjans åttonde restaurang

B2B nästa för Karma och Martin & Servera

Rökt och grillat på krogveteranernas nya restaurang

Stjärnkrögare flyttar in i toppen på nytt landmärke

Världens största öltilverkare ansöker om börsnotering

Urban Deli öppnar restaurang på Centralen

Hungrig.se uppköpta av Delivery Hero

Uniqlo i restaurangsamarbete

Kopparbergs i två nya produktkategorier

Poppels söker miljoner i crowdfunding-kampanj

Vill etablera sig som Stockholms färskvarucentrum

Tre nya dryckesproducenter – varje vecka

Oumph lanseras hos snabbmatskedjan

Svensk mästare i hembryggd öl

Beyond Meat värderas till över en miljard

Slutet för Götgatsbackens äldsta krog

Restaurang Tak – nu även Krav-märkt

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.091