23948sdkhjf

Hon är årets sommelier

Emma Ziemann blev svensk mästare i sommellerie i helgen.

Under helgen ägde SM i sommellerie rum på At Six i Stockholm och efter semifinal med tio deltagare och en final med tre finalister gick Emma Ziemann vinnande ur striden. Emma Ziemann arbetar till vardags på Thörnströms Kök i Göteborg.

– Det är en fullständig chock, jag kunde inte drömma om att det skulle gå så bra i år. Den största utmaningen var att hålla nerverna i styr för att få fram kunskapen som finns där inne. Som tur är finns även ett servicemoment som är friare, där får man vara trevlig mot gästerna, säger Emma Ziemann, vinnare i SM för sommelierer 2018 i en kommentar.

Bland uppgifterna i tävlingen ingick att identifiera viner och spritsorter, ge en teoretisk förklaring till vinsten samt välja öl till en femrättersmeny.

I juryn satt tolv namnkunniga personer i branschen under ledning av huvuddomaren och tidigare SM-vinnaren Beatrice Becher. Tävlingen arrangerades av Svenska Sommelierföreningen tillsammans med partner som under helgen även skapade en mat- och dryckesmässa för besökarna.

Trots att Sverige är ett litet land med begränsad dryckeshistoria har vi sommelierer i världsklass. Under det senaste decenniet har Sverige exempelvis vunnit VM två gånger, säger Beatrice Becher, huvuddomare och ordförande i Svenska Sommelierföreningen.

– Emma Ziemann gjorde en fantastisk insats i SM och vi håller nu tummarna i de internationella tävlingarna.

Nu ska Emma Ziemann representera Sverige i de nordiska mästerskapen i Oslo och därtill är hon direktkvalificerad till Gaggenau Sommelier Awards i Beijing i Kina i oktober.

Det är inte första gången som Emma Ziemann prisas, i höstas kammade hon hem vinsten i RS Restauranger & Storköks pris Årets Servitör. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093