23948sdkhjf

Hon är årets sommelier

| Av Pernilla Hansson | Tipsa redaktionen

Emma Ziemann blev svensk mästare i sommellerie i helgen.

Under helgen ägde SM i sommellerie rum på At Six i Stockholm och efter semifinal med tio deltagare och en final med tre finalister gick Emma Ziemann vinnande ur striden. Emma Ziemann arbetar till vardags på Thörnströms Kök i Göteborg.

– Det är en fullständig chock, jag kunde inte drömma om att det skulle gå så bra i år. Den största utmaningen var att hålla nerverna i styr för att få fram kunskapen som finns där inne. Som tur är finns även ett servicemoment som är friare, där får man vara trevlig mot gästerna, säger Emma Ziemann, vinnare i SM för sommelierer 2018 i en kommentar.

Bland uppgifterna i tävlingen ingick att identifiera viner och spritsorter, ge en teoretisk förklaring till vinsten samt välja öl till en femrättersmeny.

I juryn satt tolv namnkunniga personer i branschen under ledning av huvuddomaren och tidigare SM-vinnaren Beatrice Becher. Tävlingen arrangerades av Svenska Sommelierföreningen tillsammans med partner som under helgen även skapade en mat- och dryckesmässa för besökarna.

Trots att Sverige är ett litet land med begränsad dryckeshistoria har vi sommelierer i världsklass. Under det senaste decenniet har Sverige exempelvis vunnit VM två gånger, säger Beatrice Becher, huvuddomare och ordförande i Svenska Sommelierföreningen.

– Emma Ziemann gjorde en fantastisk insats i SM och vi håller nu tummarna i de internationella tävlingarna.

Nu ska Emma Ziemann representera Sverige i de nordiska mästerskapen i Oslo och därtill är hon direktkvalificerad till Gaggenau Sommelier Awards i Beijing i Kina i oktober.

Det är inte första gången som Emma Ziemann prisas, i höstas kammade hon hem vinsten i RS Restauranger & Storköks pris Årets Servitör. 



Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Matleveranstjänst till Göteborg

De deltar i Nordic Organic Food Fair-mässan

De visar upp trender inom ekologisk mat på Malmömässan.

Han öppnar i Teatern

Matscen får tillskott av mer veganskt.

Ölbrist i klimatförändringarnas spår

Förutom brist på den populära rusdrycken väntas även priserna stiga.

Svenskarna äter mer parmesan än någonsin

Da Matteo med orangeri

Nyhetsbrev

Norsk läsk byter namn efter påtryckningar

Arkiv

Rosen blir Quan

Dansk startup ska utmana restaurangerna

Bagerikedja mer innehållstransparenta

Sibylla där två vägar möts

Ny franchisetagare räknar med att 20 000 fordon varav mycket ren yrkestrafik ska borga för gott gästunderlag.

Kock i matkassesamarbete

Livsmedelsverket stoppar försäljning av 52 ton nuggets

Frantzén öppnar i Astoria

Öppnar brasseri i tidigare biograf på Nybrogatan i Stockholm.

Årets konditor mest nöjd med desserten

Nääs Fabrikers konditor Disa Molin gick segrande ur striden.

Vann med havsabborre

Tog hem europeisk tävling för kockar inom mötesindustrin, Copper Skillet.

Bro Burger öppnar nytt

Två gånger gästspel

Renässans för kålroten

Här växer Max - öppnar fjärde restaurangen i Örebro

Burgerkedja på offensiven

De kan vinna Utstickarpriset 2018

Urban Deli snor ny vd från Ica

Axfoods-bolaget Urban Deli rekryterar Icas affärsområdeschef för färskvaror. ”Tar med mig mycket kunskap.”

Explosionen: Öppnar 104 butiker

Sju till nio butiker i veckan öppnas när kedjan nu sätter igång en enorm butiksexpansion för att konkurrera med restauranger och dagligvaruhandel. ”De har nog inte insett hur farliga vi blir”.

Sju miljoner bullar under en dag

Årets Fjällkock korad

Framtidslöfte - bästa commis utsedd

De vann för hållbarhetsarbete

Han är ny vd för Södra Teatern

Långa köer kostar 16,4 miljarder

Så ska Max minska klimatutsläppen

Växtbaserat på gourmetnivå

Oumph till Pizza Hut

Färdiglagat à la Operakällaren

Årets Arbetsplats – fyra finalistfilmer

Inbromsad tillväxt i restaurangnäringen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.115