Hon är årets sommelier

| Av Pernilla Hansson | Tipsa redaktionen

Emma Ziemann blev svensk mästare i sommellerie i helgen.

Under helgen ägde SM i sommellerie rum på At Six i Stockholm och efter semifinal med tio deltagare och en final med tre finalister gick Emma Ziemann vinnande ur striden. Emma Ziemann arbetar till vardags på Thörnströms Kök i Göteborg.

– Det är en fullständig chock, jag kunde inte drömma om att det skulle gå så bra i år. Den största utmaningen var att hålla nerverna i styr för att få fram kunskapen som finns där inne. Som tur är finns även ett servicemoment som är friare, där får man vara trevlig mot gästerna, säger Emma Ziemann, vinnare i SM för sommelierer 2018 i en kommentar.

Bland uppgifterna i tävlingen ingick att identifiera viner och spritsorter, ge en teoretisk förklaring till vinsten samt välja öl till en femrättersmeny.

I juryn satt tolv namnkunniga personer i branschen under ledning av huvuddomaren och tidigare SM-vinnaren Beatrice Becher. Tävlingen arrangerades av Svenska Sommelierföreningen tillsammans med partner som under helgen även skapade en mat- och dryckesmässa för besökarna.

Trots att Sverige är ett litet land med begränsad dryckeshistoria har vi sommelierer i världsklass. Under det senaste decenniet har Sverige exempelvis vunnit VM två gånger, säger Beatrice Becher, huvuddomare och ordförande i Svenska Sommelierföreningen.

– Emma Ziemann gjorde en fantastisk insats i SM och vi håller nu tummarna i de internationella tävlingarna.

Nu ska Emma Ziemann representera Sverige i de nordiska mästerskapen i Oslo och därtill är hon direktkvalificerad till Gaggenau Sommelier Awards i Beijing i Kina i oktober.

Det är inte första gången som Emma Ziemann prisas, i höstas kammade hon hem vinsten i RS Restauranger & Storköks pris Årets Servitör. 



Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Han går till Qvanti

Vill främja hållbart fiske

Kocken och kreativa ledaren kan numera också titulera sig som ambassadör för hållbart fiske.

De ska sköta ruljansen på Bank Hotel

Boom för alkoholfritt öl: Upp 56 procent

Ny nod för life science och livsmedel

Mer kapital till Karma- fortsatt expansion i Europa

Nyhetsbrev

Sommaren innebar hög tillväxt för Alvestaglass

Arkiv

Snabbare med samma smakkaraktär

Han vidareutvecklar Mr Voon med nattöppen asiatisk streetbar.

Jobb & Karriär
Hon ska få fler att upptäcka Oumph

Wayne’s Coffee breddar veganskt utbud

Inför fler rätter med Oumph på menyn.

Från Sture till Brasserie 1742

Kock i modekampanj

Medgrundare av Stockholmskrogen Matateljén syns i modekedjan Uniqlos kampanj.

Läget akut för svenska flodkräftan

Men trots att arten är nära utrotning uppmanas svenskarna att prioritera den före signalkräftor.

Här öppnar Subway och Sibylla

2

Nu har sista munken sålts

MAP-packat växande trend i bagerinäringen

Hotel Rogge i nya händer

Nu startar äppelskörden

Ny chef för Stockholm Circle

Ölen kan bli dyrare

Upprop i restaurangbranschen - vill öka efterfrågan på svenska råvaror

Efter sommarens torka uppmanas restauranger och måltidsverksamheter välja svenskt kött, frukt och grönt för att stötta bönder efter sommarens torka.

”Århundradets kock” har gått ur tiden

Paulig rekryterar ny HR-chef

Norsk kedja expanderar i Sverige

Klassisk korv får klimatsmart kompanjon

Här öppnar Zócalo

Krispig fisk till city

Max vill skaka om Way out West

Coca-Cola höjer priserna

Esperanto i konkurs

Hovmästare ny chef på Röda Korset

Bordsservering på McDonald´s

Reitans rockad – hon blir ny vd i Sverige

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.183