23948sdkhjf

Konditorerna tog EM-guld

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Svenska konditorlandslaget vann europeiska mästerskapen i konditori i Turin.

Under söndagen tog Svenska konditorlandslaget hem guld i Coupe Europei i Turin i Italien. Laget är nu klart för nästa års VM – Coupe du Monde de la Pâtisserie i Lyon, Frankrike. På andra plats hamnade Belgien följt av Schweiz.

För Sverige tävlade Jessica Sandberg, som jobbar och är delägare i Nya konditoriet i Umeå, Martin Morand som jobbar på egna företaget Pastry Inspiration samt Tony Olsson, Thelins Konditori, lagledare, och Gustaf Mabrouk, Sthlm Bean to bar, lagledare.

Under tävlingen, totalt 5 timmar, har laget producerat två glasstårtor med frukt, 10 tallriksdesserter med choklad och glass eller sorbet, en chokladskulptur och en sockerskulptur.

Temat för svenskarna var ”Mother Nature”, vilket gick igen i både smaker och formspråk.

Glasstårtan ”Midnight sun” är inspirerad av den svenska naturen och soldränkta smaker från södra Sverige. Hallonglass, mandarinsorbet, yoghurt- och vaniljparfait med krispig, spröd pistagebotten och karamelliserad smördeg – allt i ljusa och eleganta färger.

Konditorlandslagets tallriksdessert har prägel av vilda bär från skogen. Här står norra Sverige i fokus med skogen, fälten, färgerna och estetiken. Desserten blandar fräschören av vilda bär tillsammans med en rik chokladsmak. Åkerbär, hallon och björnbär framträder, insvept i silkeslens guanaja-chokladmousse, pistagebotten dulcey- och hasselnötsnamelaka samt manjaribrownie. Allt toppat med en aning apelsin och en nypa timutpeppar.

Skulpturerna då, eller var det skulpturen? För här hade laget tagit ett ovanligt grepp. Två halvor, den ena av choklad, den andra av socker, sammanfogades till en helhet – naturligtvis Mother Nature själv! Med tydliga attribut från den svenska naturen. Här fanns svampar, blommor, mossa, skogsfåglar, den mäktiga ekoxen och annan grönska. Och mitt i allt Mother Nature framställd som ett mystiskt skogsväsen, kanske ett skogsrå? Helt unikt.

– Det här känns fantastiskt, säger Jessica Sandberg, tävlande. Vi la ribban medvetet högt och det höll hela vägen. Vi har jobbat stenhårt med smakerna och jag tycker att de verkligen satt idag. Vårt lite annorlunda grepp med skulpturerna tror jag också bidrog.

– Vi kompletterar varandra på ett väldigt bra sätt, och vi är ganska erfarna båda två, det är också en av nycklarna till vår framgång, säger Martin Morand, tävlande. Det här är ett riktigt lagarbete och vi känner att vi verkligen kan lita på varandra.

– Laget har gjort en fantastisk insats och är verkligen värt den här fina placeringen. De har jobbat stenhårt hela året med ett enda mål i sikte – den här tävlingen. Därför känns det extra kul att de verkligen lyckades, säger Gustaf Mabrouk, lagledare. Det är mycket hårt arbete som ligger bakom, och utan allt stöd från sponsorer och branschorganisation skulle det här inte vara möjligt.

Tony Olsson, också lagledare, håller med:

– I dag lyckades vi med allt, helt galet och oerhört skönt!

De tre bäst placerade lagen, plus ett så kallat wild card som delades ut i samband med prisceremonin, är kvalificerade för nästa års Konditor-VM, Coupe du Monde de la Pâtisserie, som avgörs i Lyon, Frankrike i januari 2019.

Läs också: Många bakom EM-guldet

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Finaldags för Årets unga kock

Två Michelin-stjärnor till Gastrologik

Krögarduon har väntat sex år på att få lägga till ytterligare en stjärna.

Mr Cake till Göteborg

De kan bli bästa krog på White Guides gala

KFC-chef dömd för diskriminering

130 år gammalt bageri räddas

Nyhetsbrev

Här är finalisterna i Unga bagare 2019

Arkiv

Icadirektör blir vd på Martin & Servera

Tillträder senast i oktober.

Lista: 89 nya krogar i White Guide

Här är alla nya restauranger som tagit sig in i årets upplaga.

Kafékedjan öppnar i Kina

Joe & The Juice-grundaren avgår som vd

Kaspar Basse har varit den snabbväxande kedjans vd sedan starten 2002.

Nio nya Bastard Burgers-restauranger

Norrländska streetfoodkedjan i snabb expansion – och satsar på helt vegansk meny.

Fullersägt mikrobryggeri till Sverige

Vietnamesiskt på Götgatan

De tilldelas årets Gulddrakar

Gulddrakar till tre restauranger, en bar och ett kafé i Stockholm.

Mackmyra behöver pengar

Coca-Colas första nya smak på tio år

The Fishery till Täby

The Artesian gästspelar på Grand Hôtel

De blir störst på fisk i Sverige

Kvalitetsfisk och Fisk Idag går ihop och skapar Sveriges största fiskgrossist.

Björn Ulvaeus köper Hasselbacken

På väg att förverkliga sin nöjesvision på Djurgården.

Vigårda till Västerås

Ny Brisket & Friends-krog med egen öl

Prisade krögare tar sitt grillkoncept till Stockholms city.

30-40 nya restauranger i McDonald's femårsplan

Han är årets viltkock

Gröna Lund startar restaurangskola

Årets Kombo går till Doktor Mat

Årets street food serveras av Korrito

Östermalmskafé blir Årets Coffee Shop

Världens första veganska Happy Meal

Dags för tionde Krogveckan

Sverige världens fjärde mest veganvänliga land

Restaurangleverantör slutar med tobak

Sologäster välkomnas till Oaxen

Systembolaget varnar vinleverantör

Svampgruvan i Kiruna stängs

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.104