23948sdkhjf

Många bakom sensationella EM-guldet

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Vinsten i Coup du Monde dela Patisserie är resultatet av mångas hårda arbete.

Det är inte bara en seger i Coup du Monde dela Patisserie, det är också en framgång för en lång tid av förberedelse för de svenska konditorerna när de nu står som segrare.

– Vi har bara tävlat i EM två gånger tidigare. Förra gången, 2016, tog vi brons, så detta är sensationellt, säger Martin Lundell, vd Sveriges bagare & konditorer.
Historiskt har länder med lång och klassisk konditoriverksamhet tagit topplaceringarna, men i år är alltså Sverige i topp före tunga chokladländer som Belgien och Schweiz.

– Tidigare har vi träffat helt rätt när det gäller smaker, men inte nått ända fram med övriga delar för att få tillräckliga poäng. Men när både jury och publik flockades runt skapelserna på det svenska bordet förstod vi att något var på gång.

Det hela kan sammanfattas som en arbetsseger där inte bara de tävlande konditorerna Jessica Sandberg och Martin Mornad och lagledarna Tony Olsson och Gustaf Mabrouk genomfört en bragd. Det har också handlat om att skaffa kunskap.

– Att baka i vardagen och tävla i konditori är väldigt olika, och vi har haft en lång startsträcka för att komma i kapp de andra länderna, vi har jobbat hårt, strukturerat och målmedvetet på ett svenskt vis, säger Martin Lundell.

– Det här arbetet började för fem år sedan när vi anlitade Evert Bränd som jobbat med kocklandslaget och har en stor erfarenhet av tävlingar. Det är väldigt mycket runt omkring själva tävlandet som man inte ser men som man måste känna till hur det fungerar, som organisation, kontakt med tävlingsarrangörer och sponsorer.

Och vad gäller sponsorerna så bidrar de inte endast till finansiering, framhåller Martin Lundell.

– Sponsorerna har också väldigt många skickliga och kunniga anställda som tillsammans med många andra yrkesskickliga konditorer har följt processen och träningar och kommit med input kring smaker och tekniker och delat med sig av sin kunskap.

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Urban Deli vidgar samarbetet med Axfood

Efter köpet: Urban Delis måltidslösningar breddas hos Hemköp och Willys.

Dole säljer i Sverige och Finland

De kan kombinera mat och dryck

Tre kaféer och restauranger i Stockholm nominerade i kategorin Årets kombo i Fast Food Awards.

Så många luncher och middagar är vegetariska

Så ska Espresso House minska svinnet

Kafékedja i rikstäckande samarbete med maträddarapp.

Populär chokladmjölk återkallas – flaskan kan gå sönder

Nyhetsbrev

Burgerkedja med eldskärm

Arkiv

Lanserar ersättning för plastsugrör

Med fokus på konferens

Ny Sushi Yama i Linköping

Guldregn över de svenska lagen

Kocklandslaget och ytterligare två lag kommer hem med seger i Culinary World Cup.

De har hälsa och miljö i fokus

De är nominerade i kategorin Årets Hjärta i Fast Food Awards.

Här är Nobelmenyn

På måndagskvällen var det så dags för Nobelbankett och bakad rotselleri fick spela huvudrollen.

Salladskedja öppnar nytt

Tredje restaurangen i Malmö och tionde etableringen för hälsokedjan som lovar ytterligare tillväxt.

Så sålde restaurangerna

Ökning för hotell- och trafiknära restauranger medan omsättning i personalrestauranger backade rejält under tredje kvartalet enligt siffror från Restaurangindex.

Här öppnar Linnea & Basilika

Historiskt låg skörd av matpotatis

Från Vigårda till Mosebacke

Meriterad köksmästare till Södra Teaterns restaurang.

3

Två toppar årets julöl!

RT-Forum har i samarbete med Foodnet provat årets julöl och andra juldrycker - resultatet är två öl är i topp bland många fina brygder.

Systembolaget öppnar utlämningsställe

Här ska nytt koncept för e-handeln testas.

Trio nominerad till Årets Fast Casual

Kale & Crave, Dogfood och Scandwich är nominerade i kategorin Årets Fast Casual i Fast Food Awards 2019.

Sushikedja öppnar nytt

Dansk juice och asiatiskt till Gallerian

Stora utmaningar med ursprungsmärkning av kött och fisk på restaurang

Sia glass byter vd

Hon tar över på Svenskt Kött

Julskinkan fortsatt ohotad på julbordet

Ny vd på Siljans Chark

Matleveranstjänst till Malmö

Här öppnar Sabis nytt

Han är ny hos Altia

Läppja på GW

Här öppnar It´s Pleat

Här är årets bästa matböcker

Nya matkoncept till Täby centrum

Restaurangkedja säger upp personal

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.14