23948sdkhjf

Många bakom sensationella EM-guldet

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Vinsten i Coup du Monde dela Patisserie är resultatet av mångas hårda arbete.

Det är inte bara en seger i Coup du Monde dela Patisserie, det är också en framgång för en lång tid av förberedelse för de svenska konditorerna när de nu står som segrare.

– Vi har bara tävlat i EM två gånger tidigare. Förra gången, 2016, tog vi brons, så detta är sensationellt, säger Martin Lundell, vd Sveriges bagare & konditorer.
Historiskt har länder med lång och klassisk konditoriverksamhet tagit topplaceringarna, men i år är alltså Sverige i topp före tunga chokladländer som Belgien och Schweiz.

– Tidigare har vi träffat helt rätt när det gäller smaker, men inte nått ända fram med övriga delar för att få tillräckliga poäng. Men när både jury och publik flockades runt skapelserna på det svenska bordet förstod vi att något var på gång.

Det hela kan sammanfattas som en arbetsseger där inte bara de tävlande konditorerna Jessica Sandberg och Martin Mornad och lagledarna Tony Olsson och Gustaf Mabrouk genomfört en bragd. Det har också handlat om att skaffa kunskap.

– Att baka i vardagen och tävla i konditori är väldigt olika, och vi har haft en lång startsträcka för att komma i kapp de andra länderna, vi har jobbat hårt, strukturerat och målmedvetet på ett svenskt vis, säger Martin Lundell.

– Det här arbetet började för fem år sedan när vi anlitade Evert Bränd som jobbat med kocklandslaget och har en stor erfarenhet av tävlingar. Det är väldigt mycket runt omkring själva tävlandet som man inte ser men som man måste känna till hur det fungerar, som organisation, kontakt med tävlingsarrangörer och sponsorer.

Och vad gäller sponsorerna så bidrar de inte endast till finansiering, framhåller Martin Lundell.

– Sponsorerna har också väldigt många skickliga och kunniga anställda som tillsammans med många andra yrkesskickliga konditorer har följt processen och träningar och kommit med input kring smaker och tekniker och delat med sig av sin kunskap.

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Pappersmuggar mest miljövänliga enligt livscykelanalys

Porslinskopp måste användas minst 350 gånger för att ge mindre koldioxidavtryck.

Jobb & Karriär
Två nya driftschefer på Sabis

Utökat matutbud går hem hos Circle K

Tävling
De slåss om titeln Årets konditor 2019

McDonald's äger inte sitt avfall

Jobb & Karriär
Marcus Ekman tillbaka hos Pontus

Stjärnkrögaren även aktuell med ny gotländsk krog.

Nyhetsbrev

Paul Svenssons senaste svinnprojekt – ihop med Coop

Arkiv

Sallader och sushi till Kungsholmens nya knutpunkt

Skänker 44 ton mat direkt från lagret

Martin och Servera har hittat ett sätt att hantera mat som blir svinn redan på lagret.

Klart: Systembolagets hemleveranser permanentas i hela landet

Jamie Olivers Gatwick-restauranger räddas

Tennstopet får bakficka med nytt koncept

Ny vd hämtad från Grand Central.

Framgång för Poppels crowdfunding

Göteborgsmodell mot matsvinn blir rikstäckande

Big Mac – i sommar även med bacon

Tävling
En kvinna kvar i Årets kock-racet

Här är de åtta finalisterna.

Lanserar drinkar av matsvinn från hotellfrukosten

Ny snabbmatskedja född – satsar på latinamerikanskt

Panamigas erbjuder bilresenärer alternativ till ”slentrianmässiga hamburgaren”.

Fazer säljer restaurangverksamheten

1000 restauranger säljs till multinationell jätte.

Klassiska Four Seasons stänger för gott

Skippar svart plast i restauranger

Med pizzabotten på väg mot toppen

Zeinas kitchen tar Mellanöstern till butikshyllan

Tävling
Svensk kock ny nordisk mästare

Jobb & Karriär
Han ska styra media på Max

Absolut med återvunnet glas

Beyond Burger får produktion i Europa

Jobb & Karriär
Världsmästare tar över i stadshuset

De vill få svenskarna att äta finskt kött

Butikskonsult köper restaurangspecialist

Jobb & Karriär
Spendrups tar marknadschef från Paulig

Coca-Cola blir energidryck

Kändiskocken i rätten – nekar till att ha tafsat

Hållbart kafé öppnar på Drottninggatan

Striden om vegoburgarna intensifieras

Nu kommer svenskodlad Pak Choi

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.147