23948sdkhjf

Bärfrämjandet: Jordgubbsbrist i hetaste veckan

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

Rekordtidig säsong någonsin sätter jordgubbsskörden ur synk med försäljningstopp.

Efter en ovanligt tidig säsong står odlarna mitt i den tuffa uppgiften att svara upp till jordgubbsbehovet – 15 procent av all jordgubbsförsäljning sker i veckan.

En rad orsaker
Enligt intresseorganisationen Bärfrämjandet för den rekordtidiga säsongen flera problem med sig. Värmeböljan i maj gjorde att både blomning och mognad gick snabbt för jordgubbarna, och bär som planerats för midsommarveckan kom två veckor tidigare än väntat.

Samtidigt var skörden så stor och så tidig att det saknades plockare – det i sin tur gjorde att fält lämnades oplockade.

I takt med att midsommarveckan närmat sig har också temperaturerna sjunkit, något som gör att bären nu mognar långsammare samtidigt som behovet ökar.

Vissa områden klarar behovet
Orsakerna tillsammans har gjort att de större odlarna i södra Sverige, de som vanligtvis levererar majoriteten av bären till butiker och återförsäljare, just nu har en "dramatiskt minskande tillgång" enligt Bärfrämjandet.

Men det är inte en brist som kommer att märkas i hela landet: i bland annat Östergötland, Småland och Mälardalen kommer det lokala behovet att stillas.

– De kommer i många fall kunna leverera vad deras lokala butiker och kunder vill ha, men det räcker inte till för behovet i landet i stort, säger Magnus Engstedt, bärrådgivare hos LRF Trädgårds bärsektion, till TT.

Efter midsommarveckan minskar behovet betydligt, beräknar Bärfrämjandet, som därför ser att produktionen kommer att vara mer i balans under juli.


Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Prisas ånyo för hållbarhet och envetet fokus på matsvinn

I veckan utsågs han av Vi Konsumenter till Årets Hållbarhetskock.

Coca Cola fick rätt mot norsk läsk

Vegetarisk rätt Söderbornas favorit

Prisas för viltmat

Hon vann Mack-SM med klimatsmartare alternativ

Stockholmsbagare bakom Sveriges bästa macka.

Trio till köpcentrum

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut två gånger i veckan (tisdag och torsdag).

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Så vill Martin & Servera och Kronfågel minska matsvinnet

Ska ta vara på gamla värphöns som slaktas utan att köttet används.

Arkiv

Det här är årets bästa charkuterier

Slowfood på ny nivå

Hantverksbageri till NK Parkaden

En bransch i uppgång

Från Arla till LRF

Mejerijättens kommunikationschef efterträder Linda Segerblom på LRF.

Ny lunchresturang i Solna

De öppnar restaurang Handelshuset

Välmeriterad duo satsar på fransk bistromat och bakverk i Handelshuset i Saltsjöbaden.

Hjälp oss att utveckla RS Restauranger & Storkök

Delta i vår läsarundersökning.

O´Learys vd kliver av

Efter knappt tre år lämnar Christian Bellander vd-posten. Han får nu styrelsepost i företaget.

En lagledares julbordsfavoriter

På RS Restauranger & Storköks Facebooksida tipsar Svenska Kocklandslagets lagledare Fredrik Andersson om fem julbordsmåsten.

15 koncept till Kungälv

Här är kafé- och restaurangkoncepten som tar plats i Kongahälla Food Hall som öppnar i slutet av mars nästa år.

Tjoget i ny skrud

De förfärvar Fru Hellmans Choklad

Onlinepizza i samarbete med Axfood

Axfood Snabbgross erbjuder e-handel och upphämtning i butik till Onlinepizzas 1 500 matställen.

Kvalitetsfisk köper Danmarks största sushileverantör

Urban Deli firar tio år med ny bar

Jobb & Karriär
Han blir ny CFO för Menigo

Ölbrist är inte ett problem – ännu

Mer vegetariskt på tallriken

Här öppnar gastropub

1

Restauranggalan 2018
Luzette bjuder på årets kroginteriör

Till bords!

Kockduo till Frippes

Dumplingkedja öppnar fjärde restaurangen i år

Svenskarna äter mer parmesan än någonsin

Da Matteo med orangeri

Norsk läsk byter namn efter påtryckningar

Rosen blir Quan

Dansk startup ska utmana restaurangerna

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.203