23948sdkhjf

Bärfrämjandet: Jordgubbsbrist i hetaste veckan

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

Rekordtidig säsong någonsin sätter jordgubbsskörden ur synk med försäljningstopp.

Efter en ovanligt tidig säsong står odlarna mitt i den tuffa uppgiften att svara upp till jordgubbsbehovet – 15 procent av all jordgubbsförsäljning sker i veckan.

En rad orsaker
Enligt intresseorganisationen Bärfrämjandet för den rekordtidiga säsongen flera problem med sig. Värmeböljan i maj gjorde att både blomning och mognad gick snabbt för jordgubbarna, och bär som planerats för midsommarveckan kom två veckor tidigare än väntat.

Samtidigt var skörden så stor och så tidig att det saknades plockare – det i sin tur gjorde att fält lämnades oplockade.

I takt med att midsommarveckan närmat sig har också temperaturerna sjunkit, något som gör att bären nu mognar långsammare samtidigt som behovet ökar.

Vissa områden klarar behovet
Orsakerna tillsammans har gjort att de större odlarna i södra Sverige, de som vanligtvis levererar majoriteten av bären till butiker och återförsäljare, just nu har en "dramatiskt minskande tillgång" enligt Bärfrämjandet.

Men det är inte en brist som kommer att märkas i hela landet: i bland annat Östergötland, Småland och Mälardalen kommer det lokala behovet att stillas.

– De kommer i många fall kunna leverera vad deras lokala butiker och kunder vill ha, men det räcker inte till för behovet i landet i stort, säger Magnus Engstedt, bärrådgivare hos LRF Trädgårds bärsektion, till TT.

Efter midsommarveckan minskar behovet betydligt, beräknar Bärfrämjandet, som därför ser att produktionen kommer att vara mer i balans under juli.
Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Couet och Thureson satsar på mat med bröd

Dos Gringos ut och Manufacture in när matscenen i Ringens köpcentrum förnyas.

Värsta yrkesgruppen att servera

De är bäst på att rädda mat

Sverige världens fjärde mest veganvänliga land

Sveriges första rödbetskokeri

Sydgrönts vd om den nya produktionen i Findus gamla lokaler i Bjuv.

Restaurangleverantör slutar med tobak

Nyhetsbrev

Sologäster välkomnas till Oaxen

Arkiv

Skånska matprofiler prisade

Restaurang Vollmers utsedd till Årets skånska krog för andra året i rad.

Sveriges första kattcafé

Kvalitetsfisk växer med förvärv nummer tre

Svensk Nobelhyllning i Bocuse d'Or

Sebastian Gibrand: Jag har inför VM förberett mitt livs måltid.

Dahlgren och Naess öppnar hotellbistro

Parisisk atmosfär när stjärnduon står för maten på nytt boutiquehotell.

Systembolaget varnar vinleverantör

Burger King planerar kraftig expansion

Restauranger och storkök börjar med returlådor

Så ska Martin & Servera bli mer hållbart

Projekt gör matsvinn lönsamt för restauranger

Vinnova har beviljat medel för att lösa transport- och logistikfrågorna.

”Lång lista på spännande innovationer”

Erik Wallin på foodtech-bolaget Gastrofy rapporterar i en gästkrönika från CES i Las Vegas.

Guldregn över de svenska lagen

Kocklandslaget och ytterligare två lag kommer hem med seger i Culinary World Cup.

Stark jobbprognos

Upp 12 procent för hotell- och restaurangbranschen.

Pontus Frithiof rivstartar året i hälsans tecken

Pontus in the air ska bli Arlandas bästa arbetsplats med hjälp av hälsoprofil och inspiratör.

Stillahavsostron testodlas på västkusten

Svampgruvan i Kiruna stängs

Fandado flyttar till city

Nystart för Stockholmskrogen med meny på esperanto.

Ny vd på Circle K

Bagerierna sanerar surdegsbröd

Styckmästarn med ny vd

Tillbaka till Nordic Choice Hotels

Burgerkedja med ny marknadschef

Klassiskt bakverk tas ur sortimenten

Köttfest på Stockholmsrestaurang

Picadeli växer på kontinenten

Ska expandera i södra Sverige

Utvecklar barkoncept

Dole säljer i Sverige och Finland

Populär chokladmjölk återkallas – flaskan kan gå sönder

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.131