23948sdkhjf

Värmdö-cider bäst i landet

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

"Det är en ciderrevolution på gång i Sverige", säger anordnaren Spritmuseum, som också pekar på hög kvalitet bland årets tävlande.

Bredalens cloudy gold av årgången 2017 är Sveriges bästa hantverkscider – detta efter att ha toppat den andra upplagan av cider-SM som hölls i veckan.

Sammanlagt skickades 60 bidrag in, men det var alltså Pelle Brolin och Bredalens gårdsmusteri på Värmdö som vann juryns röster för det högsta priset.

Enligt arrangören Spritmuseum, som i fjol tog initiativ till tävlingen i samarbete med Riktig cider och Ciderfrämjandet, var kvaliteten bland bidragen "mycket hög", även bland de många producenter som inte professionellt tillverkar cider.

– Det är en ciderrevolution på gång i Sverige, säger Helen Ericsson Sandlund, programansvarig på Spritmuseum, i ett uttalande.

Starka tävlande från Umeå-regionen
Främst utmärkte sig producenter från Umeå med omnejd, en region som vanligtvis inte är kända för sina äppelodlingar.

En av Sveriges mest kända cidermakare, Brännland cider från Vännäsby i närheten av Umeå, tog som väntat medaljer. Bägge var i kategorin halvtorr cider, där skörden blev ett guld och ett brons.

Läs också: Mikrobryggeriet satsar nationellt med läsk

Men man fick se sig brädade av Umeå-baserade Ciderboden som tog sammanlagt fyra medaljer (tre guld och ett brons). Själva håller man en utmärkelse högre än de andra:

– Att det blev guldmedalj i klassen torr cider är extra stort. Det är den mest prestigefyllda klassen, säger Peter Ångman, en av två delägare i Ciderboden, till Affärsliv 24.

Flest medaljer totalt togs av Svensk hantverksmust – tillsammans tog cidertillverkarna från Strängnäs hela åtta medaljer.

Juryn utgjordes av Johan Bengtsson (restaurangen Volt), Hanna Tunberg (Ciderfrämjandet), Hanna Lilja (Spritmuseum) och Per Styregård, skribent och dryckesprovare.

Se fler guldmedaljörer nedan:

Torr cider
Bredalens cloudy gold 2017, Bredalens gårdsmusteri, Värmdö
Natural beauty, Ciderboden, Umeå
Magnaröd 1, Petter Warfvinge, Sjöbo
Moucider, Östgötaslättens mikrocideri, Motala

Halvtorr cider
Pernilla Perle, Brännland cider, Vännäsby

Smaksatt cider
Ginger C, Ciderboden, Umeå
Cloudberry, Ciderboden, Umeå
Hop-San, Pomologik, Strängnäs

Iscider
Iscider, Gastronomigruppen, Strängnäs
Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Sverige världens fjärde mest veganvänliga land

Sveriges första rödbetskokeri

Sydgrönts vd om den nya produktionen i Findus gamla lokaler i Bjuv.

Restaurangleverantör slutar med tobak

Sologäster välkomnas till Oaxen

Skånska matprofiler prisade

Restaurang Vollmers utsedd till Årets skånska krog för andra året i rad.

Sveriges första kattcafé

Nyhetsbrev

Kvalitetsfisk växer med förvärv nummer tre

Arkiv

Svensk Nobelhyllning i Bocuse d'Or

Sebastian Gibrand: Jag har inför VM förberett mitt livs måltid.

Dahlgren och Naess öppnar hotellbistro

Parisisk atmosfär när stjärnduon står för maten på nytt boutiquehotell.

Systembolaget varnar vinleverantör

Burger King planerar kraftig expansion

Restauranger och storkök börjar med returlådor

Så ska Martin & Servera bli mer hållbart

Projekt gör matsvinn lönsamt för restauranger

Vinnova har beviljat medel för att lösa transport- och logistikfrågorna.

”Lång lista på spännande innovationer”

Erik Wallin på foodtech-bolaget Gastrofy rapporterar i en gästkrönika från CES i Las Vegas.

Guldregn över de svenska lagen

Kocklandslaget och ytterligare två lag kommer hem med seger i Culinary World Cup.

Stark jobbprognos

Upp 12 procent för hotell- och restaurangbranschen.

Pontus Frithiof rivstartar året i hälsans tecken

Pontus in the air ska bli Arlandas bästa arbetsplats med hjälp av hälsoprofil och inspiratör.

Stillahavsostron testodlas på västkusten

Svampgruvan i Kiruna stängs

Fandado flyttar till city

Nystart för Stockholmskrogen med meny på esperanto.

Pizza Hut tappar långvarig vd

Cateringföretag vill expandera

Ny grillrestaurang på Avenyn

The Prime Grill del av en förnyelseprocess som pågår i hela området.

Ny vd på Circle K

Bagerierna sanerar surdegsbröd

Styckmästarn med ny vd

Tillbaka till Nordic Choice Hotels

Burgerkedja med ny marknadschef

Klassiskt bakverk tas ur sortimenten

Köttfest på Stockholmsrestaurang

Picadeli växer på kontinenten

Ska expandera i södra Sverige

Utvecklar barkoncept

Dole säljer i Sverige och Finland

Populär chokladmjölk återkallas – flaskan kan gå sönder

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.119