23948sdkhjf

Värmdö-cider bäst i landet

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

"Det är en ciderrevolution på gång i Sverige", säger anordnaren Spritmuseum, som också pekar på hög kvalitet bland årets tävlande.

Bredalens cloudy gold av årgången 2017 är Sveriges bästa hantverkscider – detta efter att ha toppat den andra upplagan av cider-SM som hölls i veckan.

Sammanlagt skickades 60 bidrag in, men det var alltså Pelle Brolin och Bredalens gårdsmusteri på Värmdö som vann juryns röster för det högsta priset.

Enligt arrangören Spritmuseum, som i fjol tog initiativ till tävlingen i samarbete med Riktig cider och Ciderfrämjandet, var kvaliteten bland bidragen "mycket hög", även bland de många producenter som inte professionellt tillverkar cider.

– Det är en ciderrevolution på gång i Sverige, säger Helen Ericsson Sandlund, programansvarig på Spritmuseum, i ett uttalande.

Starka tävlande från Umeå-regionen
Främst utmärkte sig producenter från Umeå med omnejd, en region som vanligtvis inte är kända för sina äppelodlingar.

En av Sveriges mest kända cidermakare, Brännland cider från Vännäsby i närheten av Umeå, tog som väntat medaljer. Bägge var i kategorin halvtorr cider, där skörden blev ett guld och ett brons.

Läs också: Mikrobryggeriet satsar nationellt med läsk

Men man fick se sig brädade av Umeå-baserade Ciderboden som tog sammanlagt fyra medaljer (tre guld och ett brons). Själva håller man en utmärkelse högre än de andra:

– Att det blev guldmedalj i klassen torr cider är extra stort. Det är den mest prestigefyllda klassen, säger Peter Ångman, en av två delägare i Ciderboden, till Affärsliv 24.

Flest medaljer totalt togs av Svensk hantverksmust – tillsammans tog cidertillverkarna från Strängnäs hela åtta medaljer.

Juryn utgjordes av Johan Bengtsson (restaurangen Volt), Hanna Tunberg (Ciderfrämjandet), Hanna Lilja (Spritmuseum) och Per Styregård, skribent och dryckesprovare.

Se fler guldmedaljörer nedan:

Torr cider
Bredalens cloudy gold 2017, Bredalens gårdsmusteri, Värmdö
Natural beauty, Ciderboden, Umeå
Magnaröd 1, Petter Warfvinge, Sjöbo
Moucider, Östgötaslättens mikrocideri, Motala

Halvtorr cider
Pernilla Perle, Brännland cider, Vännäsby

Smaksatt cider
Ginger C, Ciderboden, Umeå
Cloudberry, Ciderboden, Umeå
Hop-San, Pomologik, Strängnäs

Iscider
Iscider, Gastronomigruppen, Strängnäs
Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)

Mest läst

Startsidan just nu

Nets testar swishmodul i restaurangmiljö

Pappersmuggar mest miljövänliga enligt livscykelanalys

Porslinskopp måste användas minst 350 gånger för att ge mindre koldioxidavtryck.

Jobb & Karriär
Två nya driftschefer på Sabis

Utökat matutbud går hem hos Circle K

Tävling
De slåss om titeln Årets konditor 2019

McDonald's äger inte sitt avfall

Nyhetsbrev

Jobb & Karriär
Marcus Ekman tillbaka hos Pontus

Stjärnkrögaren även aktuell med ny gotländsk krog.

Arkiv

Paul Svenssons senaste svinnprojekt – ihop med Coop

Sallader och sushi till Kungsholmens nya knutpunkt

Skänker 44 ton mat direkt från lagret

Martin och Servera har hittat ett sätt att hantera mat som blir svinn redan på lagret.

Klart: Systembolagets hemleveranser permanentas i hela landet

Jamie Olivers Gatwick-restauranger räddas

Tennstopet får bakficka med nytt koncept

Ny vd hämtad från Grand Central.

Framgång för Poppels crowdfunding

Göteborgsmodell mot matsvinn blir rikstäckande

Big Mac – i sommar även med bacon

Tävling
En kvinna kvar i Årets kock-racet

Här är de åtta finalisterna.

Lanserar drinkar av matsvinn från hotellfrukosten

Ny snabbmatskedja född – satsar på latinamerikanskt

Panamigas erbjuder bilresenärer alternativ till ”slentrianmässiga hamburgaren”.

Fazer säljer restaurangverksamheten

1000 restauranger säljs till multinationell jätte.

Klassiska Four Seasons stänger för gott

Skippar svart plast i restauranger

Med pizzabotten på väg mot toppen

Zeinas kitchen tar Mellanöstern till butikshyllan

Jobb & Karriär
Han ska styra media på Max

Absolut med återvunnet glas

Beyond Burger får produktion i Europa

Jobb & Karriär
Världsmästare tar över i stadshuset

De vill få svenskarna att äta finskt kött

Butikskonsult köper restaurangspecialist

Jobb & Karriär
Spendrups tar marknadschef från Paulig

Coca-Cola blir energidryck

Kändiskocken i rätten – nekar till att ha tafsat

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.115