23948sdkhjf

Läget akut för svenska flodkräftan

| Av Andréas Göransson | Tipsa redaktionen

Men trots att arten är nära utrotning uppmanas svenskarna att prioritera den före signalkräftor.

Augusti är här och därmed kräftpremiär. Men för den som vill äta svenska flodkräfter, en delikatess som kan kosta upp till 1200 kronor per kilo i butik, bör fundera ett varv till. Arten är nämligen akut hotad, skriver Dagens Industri.

Priset för att flodkräftan är närmare tre gånger som dyr som dess pestbärande kusin, signalkräftan. Och sistnämnda bär den största skulden till att flodkräftan i det närmaste är utraderad.

– Det absolut viktigaste man kan göra för att rädda flodkräftan är att stoppa den illegala utsättningen av signalkräftan, säger Lennart Edsman, expert på kräftor och kräftfiske, till Dagens Industri. Han fortsätter:

– I Värmland, till exempel, finns det signalkräftor på 207 ställen samtidigt som det finns fyra tillstånd. Det betyder att vi har 203 illegala utsättningar bara i Värmland.

Kräftpesten kom till Sverige så tidigt som 1907. Sjukdomen dödar flodkräftan inom några veckor medan signalkräftan, som oftast klarar sig, lever kvar och bär smittan vidare. Och förutom kräftpesten är flodkräftan starkt drabbad av försurning, övergödning och igenslamning av vattendrag.

Enligt Lennart Edsman är det bästa sättet att rädda flodkräftan att faktiskt fiska och äta den. Rådet går tvärtemot WWF vars uppmaning är att undvika att köpa flodkräftor.

– Det bästa sättet att bevara flodkräftan är tvärtom att stimulera ett lokalt intresse för arten. Det gör man genom att skapa förutsättningar för ett uthålligt fiske, och då blir det kontraproduktivt att förbjuda folk att äta den, säger han till Dagens Industri.
Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Hit kommer Bastard Burgers och asiatiska koncept

Max går från amerikanskt till svenskt kaffe

Onlinepizza och Hungrig försvinner – går upp i Foodora

Sushi Yama flyttar gränsen norrut

Kajsas Fisk en av många matnyheter i fjällen

Här är nya styrelsen för Årets kock

Nyhetsbrev

Ken's tredje restaurang i Uppsala

Arkiv

Edward Bloms korv: ”Vild och vågad”

Snart kommer Coca-Colas hallonsmak

Tävling
Kål och morot på årets godaste macka

SM-titeln till Viktor Lind för veganskt alternativ.

Niklas Ekstedts nya eldiga tv-serie

Hedda Spendrup lanserar nytt bryggeri

Ny Harrys i återuppbyggt träkvarter

Vassa Eggens 20-årsfirande i musikens tecken

La Colline ut – ny brasserisatsning in

Kändisagentur ger sig in i restaurangbranschen ihop med krogprofilen Kenneth Hallström.

Martin & Servera blir helägt av Axel Johnson

De ska testa pant på take away-förpackningar

McDonald's sparkar sin vd – kärleksaffär bröt mot reglerna

1

Lista: Sveriges största ölbryggerier

Oppigårds bryggeri i Hedemora är landets största mikrobryggeri.

Restaurangerna fortsätter ta andelar från dagligvaruhandeln

Då öppnar Max på Kungsholmen

Specialutgåva av Blossa lanseras i sju länder

McDonald's tillbaka i Skellefteå efter tolv år

Nu ska det destilleras gin i Kalix

Carlsberg höjer åter utsikterna för 2019

Impossible foods vill till Europa

Alkoläsken ökar kraftigt

Caketails på NK:s nya Schweizeri

Judas Priest lanserar egen rom

Japansk cocktailbar öppnar på Tak

Gourmet Food tar in nya delägare

Fortsatt uppåt för restaurangerna – särskilt i city

Vrå nyöppnar med spårbar meny

Fiskfoderprojekt ska ge hållbart odlad gourmetfisk

Världens första ölflaska i papper

Rabatt på kaffe leder till färre muggar

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.109