23948sdkhjf

Läget akut för svenska flodkräftan

| Av Andréas Göransson | Tipsa redaktionen

Men trots att arten är nära utrotning uppmanas svenskarna att prioritera den före signalkräftor.

Augusti är här och därmed kräftpremiär. Men för den som vill äta svenska flodkräfter, en delikatess som kan kosta upp till 1200 kronor per kilo i butik, bör fundera ett varv till. Arten är nämligen akut hotad, skriver Dagens Industri.

Priset för att flodkräftan är närmare tre gånger som dyr som dess pestbärande kusin, signalkräftan. Och sistnämnda bär den största skulden till att flodkräftan i det närmaste är utraderad.

– Det absolut viktigaste man kan göra för att rädda flodkräftan är att stoppa den illegala utsättningen av signalkräftan, säger Lennart Edsman, expert på kräftor och kräftfiske, till Dagens Industri. Han fortsätter:

– I Värmland, till exempel, finns det signalkräftor på 207 ställen samtidigt som det finns fyra tillstånd. Det betyder att vi har 203 illegala utsättningar bara i Värmland.

Kräftpesten kom till Sverige så tidigt som 1907. Sjukdomen dödar flodkräftan inom några veckor medan signalkräftan, som oftast klarar sig, lever kvar och bär smittan vidare. Och förutom kräftpesten är flodkräftan starkt drabbad av försurning, övergödning och igenslamning av vattendrag.

Enligt Lennart Edsman är det bästa sättet att rädda flodkräftan att faktiskt fiska och äta den. Rådet går tvärtemot WWF vars uppmaning är att undvika att köpa flodkräftor.

– Det bästa sättet att bevara flodkräftan är tvärtom att stimulera ett lokalt intresse för arten. Det gör man genom att skapa förutsättningar för ett uthålligt fiske, och då blir det kontraproduktivt att förbjuda folk att äta den, säger han till Dagens Industri.
Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Glutenfria bageriet med ny vd

Enkla åtgärder minskar take away-skräp

Punk Royale tar över klassisk kvarterskrog

Här öppnar ny Sibyllarestaurang

Stjärnkrögaren säljer sina Gamla stan-krogar

Flying Elk, Corner Club och Gaston får nya ägare.

Kopparbergs ”pink gin” överträffar förväntningarna

Nyhetsbrev

Var tionde öl är alkoholfri

Arkiv

Hit kommer Linnea & Basilika

Ny krog med unikt brasilianskt koncept

Prinsen fortsätter traditionen – med i Årets kock-juryn

Restaurang med takterass i nya Sergelhuset

Anrikt konditori i konkurs

Men det mer än 150 år gamla konditoriet kan leva vidare.

Minskad försäljning för convenience

Spendrups och matbloggare bland finalisterna i Dagligvarugalan

Ny affärsområdeschef för Sabis restauranger

Internationell stjärnglans i Årets kock-juryn

Glass i stora kajaklass

Pontus nya koncept: franskt bistrocafé

Här hamnar Axfoods nästa snabbgross-butik

McDonald's nya skylt för elladdning

Han är årets världskonditor

Hoppas få fler intresserade av choklad.

Krögarna bakom Jim & Jacob öppnar ny krog

Harrys växer

Absolut har startat resan mot 100 procent nedbrytbar flaska

Han blir ny vd på Delicato

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.197