23948sdkhjf

Svenska ägg kan bli dyrare efter extrema värmen

| Av Andréas Göransson | Tipsa redaktionen

Anledningen: Ökat pris på foder.

Sommarens extrema torka drabbar de svenska livsmedelsproducenterna hårt och äggproducenter är inget undantag. Spannmålspriserna har stigit kraftigt under sommaren, från redan höga nivåer, vilket innebär högre foderkostnader för de svenska äggproducenterna. För att kompensera producenterna för de ökade kostnaderna skulle äggpriset till konsument behöva höjas med cirka 10-15 öre per ägg. Det skriver Svenska Ägg i ett pressmeddelande.

– Vi har en extrem situation som de svenska livsmedelsproducenterna inte upplevt tidigare. De som har det mest akut just nu är förstås köttproducenterna då det råder stor brist på grovfoder. Men den här sommaren drabbar alla producenter, även om äggproducenterna inte behöver nödslakta sina djur så kommer kostnaderna för foder att öka kraftigt, säger Marie Lönneskog Hogstadius, verksamhetsledare för branschorganisationen Svenska Ägg, i pressmeddelandet.

Idag är priset cirka 2,50 kronor per ägg i handeln beroende på vilken produktionsform man väljer.

– Ägg är ett av de billigaste proteiner man kan köpa. Vi hoppas och tror att konsumenterna ska vara villiga att betala 15 öre extra per ägg för att få certifierade svenska ägg somgaranterar att produktionen uppfyller världens hårdaste krav inom djurvälfärd, livsmedelssäkerhet, smittskydd och produktkvalitet, säger Marie Lönneskog Hogstadius.

Enligt LRF kommer årets torka att kosta det svenska lantbruket cirka 10 miljarder kronor. När det gäller äggbranschen beräknas de sammanlagda kostnaderna för de cirka 300 äggproducenterna att hamna på flera hundra miljoner kronor på årsbasis.
Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Finaldags för Årets unga kock

Två Michelin-stjärnor till Gastrologik

Krögarduon har väntat sex år på att få lägga till ytterligare en stjärna.

Mr Cake till Göteborg

De kan bli bästa krog på White Guides gala

KFC-chef dömd för diskriminering

130 år gammalt bageri räddas

Nyhetsbrev

Här är finalisterna i Unga bagare 2019

Arkiv

Icadirektör blir vd på Martin & Servera

Tillträder senast i oktober.

Lista: 89 nya krogar i White Guide

Här är alla nya restauranger som tagit sig in i årets upplaga.

Kafékedjan öppnar i Kina

Joe & The Juice-grundaren avgår som vd

Kaspar Basse har varit den snabbväxande kedjans vd sedan starten 2002.

Nio nya Bastard Burgers-restauranger

Norrländska streetfoodkedjan i snabb expansion – och satsar på helt vegansk meny.

Fullersägt mikrobryggeri till Sverige

Vietnamesiskt på Götgatan

De tilldelas årets Gulddrakar

Gulddrakar till tre restauranger, en bar och ett kafé i Stockholm.

Mackmyra behöver pengar

Coca-Colas första nya smak på tio år

The Fishery till Täby

The Artesian gästspelar på Grand Hôtel

De blir störst på fisk i Sverige

Kvalitetsfisk och Fisk Idag går ihop och skapar Sveriges största fiskgrossist.

Björn Ulvaeus köper Hasselbacken

På väg att förverkliga sin nöjesvision på Djurgården.

Vigårda till Västerås

Ny Brisket & Friends-krog med egen öl

Prisade krögare tar sitt grillkoncept till Stockholms city.

30-40 nya restauranger i McDonald's femårsplan

Han är årets viltkock

Gröna Lund startar restaurangskola

Årets Kombo går till Doktor Mat

Årets street food serveras av Korrito

Östermalmskafé blir Årets Coffee Shop

Världens första veganska Happy Meal

Dags för tionde Krogveckan

Sverige världens fjärde mest veganvänliga land

Restaurangleverantör slutar med tobak

Sologäster välkomnas till Oaxen

Systembolaget varnar vinleverantör

Svampgruvan i Kiruna stängs

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.183