23948sdkhjf

Svenska ägg kan bli dyrare efter extrema värmen

| Av Andréas Göransson | Tipsa redaktionen

Anledningen: Ökat pris på foder.

Sommarens extrema torka drabbar de svenska livsmedelsproducenterna hårt och äggproducenter är inget undantag. Spannmålspriserna har stigit kraftigt under sommaren, från redan höga nivåer, vilket innebär högre foderkostnader för de svenska äggproducenterna. För att kompensera producenterna för de ökade kostnaderna skulle äggpriset till konsument behöva höjas med cirka 10-15 öre per ägg. Det skriver Svenska Ägg i ett pressmeddelande.

– Vi har en extrem situation som de svenska livsmedelsproducenterna inte upplevt tidigare. De som har det mest akut just nu är förstås köttproducenterna då det råder stor brist på grovfoder. Men den här sommaren drabbar alla producenter, även om äggproducenterna inte behöver nödslakta sina djur så kommer kostnaderna för foder att öka kraftigt, säger Marie Lönneskog Hogstadius, verksamhetsledare för branschorganisationen Svenska Ägg, i pressmeddelandet.

Idag är priset cirka 2,50 kronor per ägg i handeln beroende på vilken produktionsform man väljer.

– Ägg är ett av de billigaste proteiner man kan köpa. Vi hoppas och tror att konsumenterna ska vara villiga att betala 15 öre extra per ägg för att få certifierade svenska ägg somgaranterar att produktionen uppfyller världens hårdaste krav inom djurvälfärd, livsmedelssäkerhet, smittskydd och produktkvalitet, säger Marie Lönneskog Hogstadius.

Enligt LRF kommer årets torka att kosta det svenska lantbruket cirka 10 miljarder kronor. När det gäller äggbranschen beräknas de sammanlagda kostnaderna för de cirka 300 äggproducenterna att hamna på flera hundra miljoner kronor på årsbasis.
Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Hållbart kafé öppnar på Drottninggatan

Pinchos satsar internationellt – och byter vd

Striden om vegoburgarna intensifieras

Jamie Olivers krogimperium har kollapsat – över 1 000 jobb drabbas

Ny marknadschef för Årets kock

Nu kommer svenskodlad Pak Choi

Nyhetsbrev

Frantzén bästa restaurangen i Europa

Sju svenska krogar bland de 200 bästa europeiska restaurangerna på ODA:s lista.

Arkiv

Kopparbergs backar

Massor av sommarjobb i restaurangbranschen

Linnea & Basilika fortsätter växa

Öppnar tredje restaurangen hittills i år – fjärde är på gång.

Han går från Spotify till Gastrofy

Världens dyraste whiskyprovning

Ichiro's Malt Card-serie provas i Göteborg i november.

Mackmyra ökar omsättning – och förlust

De samarbetar för hållbar restaurangdrift

Nu finns Max även i Täby – med restaurang 142

Nu kommer ölglassen

Skaldjursäventyr i Bohuslän

Klassiska Stortorgskällaren gör comeback

Därför ställdes 7-Eleven om till pizzerior

Näringslivsmedalj med kunglig glans till Fabrique

Dystert läge för 4 av 10 matfiskar

Ny vd på Pizza Hut

Poké bowl-kedjans åttonde restaurang

B2B nästa för Karma och Martin & Servera

Världens största öltilverkare ansöker om börsnotering

Urban Deli öppnar restaurang på Centralen

Hungrig.se uppköpta av Delivery Hero

Uniqlo i restaurangsamarbete

Kopparbergs i två nya produktkategorier

Poppels söker miljoner i crowdfunding-kampanj

Vill etablera sig som Stockholms färskvarucentrum

Tre nya dryckesproducenter – varje vecka

Oumph lanseras hos snabbmatskedjan

Svensk mästare i hembryggd öl

Beyond Meat värderas till över en miljard

Slutet för Götgatsbackens äldsta krog

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.112