23948sdkhjf

Köttkonsumtionen minskar – men svenskt ökar

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

Andelen av den totala förbrukningen av svenskt nötkött ökade till 54,9 procent under första halvåret.

När Jordbruksverket presenterar ny statistik om köttkonsumtionen i Sverige syns en fortsatt minskning av köttätandet. Men samtidigt kan även en ökad produktion för svenskt kött noteras, tillsammans med en ökad andel svenskt kött i konsumtionen.

– De konsumenter som nu väljer att äta mindre kött och matfågel drar främst ner på sin konsumtion av importerat kött. Motiven bakom en minskad köttkonsumtion varierar. Vissa konsumenter lockas av vegotrenden med nya proteinalternativ, andra ändrar sina matvanor till följd av klimatengagemang, nya hälsorön eller av etiska skäl, säger Åsa Lannhard Öberg, jordbrukspolitisk utredare på Jordbruksverket

Under första halvåret noterar Jordbruksverket en ökad produktion av alla köttslag, något som är en fortsättning på förra årets trend. Andelen svenskt kött ökar, tack vare trender som närproducerad livsmedel och miljömässig hållbarhet. Nötkött står för den största ökningen, där andelen svenskt kött av den totala förbrukningen (det vill säga konsumtionen i slaktad vikt) gick från 51,8 procent till 54,9 procent.

Samtidigt minskar förbrukningen överlag. Under hela förra året minskade den totala förbrukningen med 2,6 procent (den största årliga minskningen sedan 1990), något som fortsätter i år: under första halvåret minskade förbrukningen med 1,5 procent. Även export och import minskade, med undantag för matfågel – där ökade exporten.

– Men att köttkonsumtionen förändras behöver inte bara innebära att konsumenter äter mindre kött, utan även att vi väljer kött med olika mervärden, exempelvis kött från djur som fötts upp med låg antibiotikaanvändning eller där produktionen bedrivits med god hänsyn till djurens välfärd, säger Åsa Lannhard Öberg.

Trots att torkan under sommaren påverkat svenskt lantbruk och grillförutsättningar är det inte den som utgör den största faktorn i utvecklingen påpekar Jordbruksverket. Hur foderbristen och förbudet påverkat konsumtion och produktion beräknas först i nästa rapport, då effekterna mest syntes i juli och augusti.


Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Vegetarisk rätt Söderbornas favorit

Prisas för viltmat

Hon vann Mack-SM med klimatsmartare alternativ

Stockholmsbagare bakom Sveriges bästa macka.

Trio till köpcentrum

Så vill Martin & Servera och Kronfågel minska matsvinnet

Ska ta vara på gamla värphöns som slaktas utan att köttet används.

Det här är årets bästa charkuterier

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut två gånger i veckan (tisdag och torsdag).

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Slowfood på ny nivå

Arkiv

Hantverksbageri till NK Parkaden

En bransch i uppgång

Från Arla till LRF

Mejerijättens kommunikationschef efterträder Linda Segerblom på LRF.

Ny lunchresturang i Solna

De öppnar restaurang Handelshuset

Välmeriterad duo satsar på fransk bistromat och bakverk i Handelshuset i Saltsjöbaden.

Hjälp oss att utveckla RS Restauranger & Storkök

Delta i vår läsarundersökning.

O´Learys vd kliver av

Efter knappt tre år lämnar Christian Bellander vd-posten. Han får nu styrelsepost i företaget.

En lagledares julbordsfavoriter

På RS Restauranger & Storköks Facebooksida tipsar Svenska Kocklandslagets lagledare Fredrik Andersson om fem julbordsmåsten.

15 koncept till Kungälv

Här är kafé- och restaurangkoncepten som tar plats i Kongahälla Food Hall som öppnar i slutet av mars nästa år.

Tjoget i ny skrud

De förfärvar Fru Hellmans Choklad

Onlinepizza i samarbete med Axfood

Axfood Snabbgross erbjuder e-handel och upphämtning i butik till Onlinepizzas 1 500 matställen.

Kvalitetsfisk köper Danmarks största sushileverantör

Urban Deli firar tio år med ny bar

Jobb & Karriär
Han blir ny CFO för Menigo

Fairtrade fortsatte uppåt under 2017

Det såldes 81,9 miljarder Fairtrade-märkta produkter – världen över.

Champagnehuset Mumm smyckar kartongen

Samarbete med känd svensk smyckedesigner.

Ölbrist är inte ett problem – ännu

Mer vegetariskt på tallriken

Här öppnar gastropub

1

Restauranggalan 2018
Luzette bjuder på årets kroginteriör

Till bords!

Kockduo till Frippes

Dumplingkedja öppnar fjärde restaurangen i år

Svenskarna äter mer parmesan än någonsin

Da Matteo med orangeri

Norsk läsk byter namn efter påtryckningar

Rosen blir Quan

Dansk startup ska utmana restaurangerna

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.149