23948sdkhjf

Hon blev Årets Ekokock

Kock verksam på krog på Gotland kammade hem Kravs och Föreningen Ekokockars titel Årets Ekokock i Växjö.

Hanna Lukowiesky förärades i fredags titeln Årets Ekokock. Hon arbetar till vardags sedan två år på gotländska restaurangen Lilla Bjers. Krogen har varit certifierat av just Krav i många år.

Tävlingen, som arrangerades för femte året i rad, genomförs av Föreningen Ekokockar i samarbete med Krav som också sitter med i juryn. Sex finalister gjorde upp om titeln i Växjö Konserthus i fredags och huvudtemat var hållbarhet.

Delar av juryns vinnarmotivering lyder ”Ett energifyllt arbete som speglar sig både i kök och på tallrik. Med stor omsorg och kärlek för råvaran och respekt för dess ursprung”.

– Jag valde att göra en vegetarisk rätt med rotselleri, eftersom den inte kräver så mycket energi som växthusodlade grönsaker. Dessutom är det en personlig favorit. Man ska ta vara på det som växer naturligt och inte tar mer kraft, säger Hanna Lukowiesky, i en kommentar.

Teman för årets tävling var: Modern nordisk matlagning från grunden, Hylla alla de kockar där ute som brinner för en bättre värld, Hållbarhetstanken i fokus samt Bevara det genuina hantverket och yrkesstoltheten.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063