23948sdkhjf

Hon blev Årets Ekokock

| Av Pernilla Hansson | Tipsa redaktionen

Kock verksam på krog på Gotland kammade hem Kravs och Föreningen Ekokockars titel Årets Ekokock i Växjö.

Hanna Lukowiesky förärades i fredags titeln Årets Ekokock. Hon arbetar till vardags sedan två år på gotländska restaurangen Lilla Bjers. Krogen har varit certifierat av just Krav i många år.

Tävlingen, som arrangerades för femte året i rad, genomförs av Föreningen Ekokockar i samarbete med Krav som också sitter med i juryn. Sex finalister gjorde upp om titeln i Växjö Konserthus i fredags och huvudtemat var hållbarhet.

Delar av juryns vinnarmotivering lyder ”Ett energifyllt arbete som speglar sig både i kök och på tallrik. Med stor omsorg och kärlek för råvaran och respekt för dess ursprung”.

– Jag valde att göra en vegetarisk rätt med rotselleri, eftersom den inte kräver så mycket energi som växthusodlade grönsaker. Dessutom är det en personlig favorit. Man ska ta vara på det som växer naturligt och inte tar mer kraft, säger Hanna Lukowiesky, i en kommentar.

Teman för årets tävling var: Modern nordisk matlagning från grunden, Hylla alla de kockar där ute som brinner för en bättre värld, Hållbarhetstanken i fokus samt Bevara det genuina hantverket och yrkesstoltheten.

Mer om: Årets Ekokock
Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Hon är Ekstedts nya köksmästare

Norska läskproducenten förlorar mot Coca-Cola – igen

Västerbottensost blir dokumentär

Unik sushirestaurang får tillfällig replika i Stockholm

Restaurangchefen för Nadeshiko Sushi öppnar pop up.

Nu rullar kedjan sushi även på Ica

Ska brygga öl med helt ny robotcell

Nyhetsbrev

Hon är Stadshuskällarens nya konditor

Arkiv

Tyskland tog sommelier-guldet

Överraskande vinnare i Sommelier-VM.

Ungas matval styrs av värderingar

Finalisterna i sommelier-VM klara

Innovativa bakverk av Årets bagare 2019

Här ska Martin & Servera bygga nytt lager

Här är Årets rätt – av Årets kock

Sveriges bästa unga bagare korad

Familjer testar middagar åt Urban Deli

Fredrik Lindfors vidare i Sommelier-VM

Italiensk mat – mest poppis i hela världen

Framtidens mat – så tänkte vi förr och så tänker vi nu

Delicato lanserar "fikabubbel"

Efter sexskandalen – kändiskocken ger nu upp sitt krogimperium

Hamburgerrestauranger utsätter gäster för onödiga risker

Barmästare på ny jazz- och cocktailbar

Kennedy Bakircioglü får egen öl

Efter kritiken: Max avbryter veganmärkningen

Martin & Servera drar ned på plasten

Stockholm Fisk i ny tappning

Max inför veganmärkning

Poke bowl-koncept växer i Göteborg

Coca-Cola lanserar läsk med biljakt

Ökad tillväxt men stora utmaningar för Mackmyra

Burkvinet är här

Därför valde vertikalodlarna konkurs

Maten spåras på atomnivå

Två gotlänningar toppar Årets unga kock

Nio nya Bastard Burgers-restauranger har växt till tio

Årets Lilly Bollinger-tävling igång

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.171