23948sdkhjf

Ingen pallplats för Årets Unga kock i Taiwan

Så gick det för Årets Unga Kock Henric Herbertsson i världsfinalen. Finland kvalade in på en tredjeplats.

Henric Herbertssons meny

Förrätt 

Kokt blåkrabba i krabbsmör och lättstekta räkor med hyvlad sallad, tufo och chiafrön samt dillomelett med brynt smörvinägrett

Varmrätt

Urbenade lammracks, sås på rostade lammben, bakad lök med jordärtskockskräm och porselain mushrooms, krispigt stekt kalvbräss i zucchiniknyte

Dessert

Mörk chokladcremeux, rostad vit choklad, maräng, passionsfruktsorbet, rostade valnötter, karamelliserad banan och friterad petit choux.

Sveriges representant Henric Herbertsson från SK Mat & människor i Göteborg deltog vid Chaîne des Rôtisseurs världsfinal i Taiwan. Segrade ur striden med 21 kockar från hela världen gick kockarna från Kanada, Tyskland och Finland som vann respektive landade på en andra och en tredje plats.

Tävlingsuppgiften var att komponera och tillaga en trerättersmeny från en hemlig råvarukorg med blåkrabba, räkor, lammracks, creme cheese, tufo, chiafrön och banan som obligatoriska ingredienser.

Henric Herbertssons meny ska ha rönt uppskattning, en domare rankade förrätten som den bästa av alla medan en annan hade desserten som favorit. Men ett par misstag i köket ledde till att kocken missade medaljplats.

Tävlingsjuryn bestod av tre köksdomare och sju smakdomare likaledes från hela världen med bland andra Stefano Catenacci från Sverige.

- Det var en riktigt kul upplevelse trots besvikelsen och jag har träffat så många fantastiska kollegor, säger Henric Herbertsson som även är aktuell i VM med Svenska Kocklandslaget.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078