23948sdkhjf

Inbromsad tillväxt i restaurangnäringen

| Av Pernilla Hansson | Tipsa redaktionen

Restaurangernas kraftiga tillväxt de senaste åren har avtagit men omsättningen ligger kvar fortsatt kvar på höga nivåer, enligt Restaurangindex för årets andra kvartal från Statistiska Centralbyrån.

Restaurangernas omsättningstillväxt, rensad för inflation och korrigerad för kalendereffekter, landade på samma nivå under det andra kvartalet i år jämfört med samma period förra året, enligt Restaurangindex från Statistiska Centralbyrån.

För rullande 12 månader minskade omsättningsutveckling i volym i näringen 0,7 procent mätt i kalenderkorrigerat siffror.

- Även om restaurangernas omsättning fortsätter ligga på rekordnivåer, vittnar flera medlemmar om att det stora bristen på utbildade kockar hindrar tillväxten och är en flaskhals för fortsatt expansion. Kompetensbristen måste lösas, säger Jonas Siljhammar, vd Visita i en kommentar.

Bäst gick det under andra kvartalet omsättningsmässigt för mässor, catering och trafiknära restauranger som ökade med 15,0 procent samt hotellrestauranger som ökade med 13,5 procent under andra kvartalet. Snabbmatsrestaurangerna ökad med 1,5 procent medan utvecklingen i kaféer och konditorier var negativ med en minskning om 2,0 procent.

- Vårens och försommarens fina väder har fått många svenskar att resa längs vägarna för semester på hemmaplan vilket tillsammans med flera stora mässor gynnar den kategorin. Dessutom har tillgången på hotellrum ökat och beläggningen varit hög, vilket vi kan se i den kraftiga uppgången för hotellens restauranger, säger Jonas Siljhammar.

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Veganskt intresserar på nätet

Coca-Cola ändrar formen: ”Största satsningen sedan 1971”

Espresso House tar in ärtdryck

Nya kocktävlingar ska fånga upp gymnasieelever

Max på offensiven mot fossilbaserad plast

Potatisdrycksföretag tar in 11 miljoner

Nyhetsbrev

Brödernas tredje och fjärde restaurang

Planerar att expandera med 20-talet restauranger.

Arkiv
1

Tre nytillskott i kocklandslaget

Inte en enda kvinna i det Svenska kocklandslaget.

Hon är Ekstedts nya köksmästare

Norska läskproducenten förlorar mot Coca-Cola – igen

Västerbottensost blir dokumentär

Unik sushirestaurang får tillfällig replika i Stockholm

Restaurangchefen för Nadeshiko Sushi öppnar pop up.

Nu rullar kedjan sushi även på Ica

Ska brygga öl med helt ny robotcell

Hon är Stadshuskällarens nya konditor

Tyskland tog sommelier-guldet

Överraskande vinnare i sommelier-VM.

Ungas matval styrs av värderingar

Finalisterna i sommelier-VM klara

Innovativa bakverk av Årets bagare 2019

Här ska Martin & Servera bygga nytt lager

Här är Årets rätt – av Årets kock

Sveriges bästa unga bagare korad

Familjer testar middagar åt Urban Deli

Fredrik Lindfors vidare i Sommelier-VM

Italiensk mat – mest poppis i hela världen

Framtidens mat – så tänkte vi förr och så tänker vi nu

Hamburgerrestauranger utsätter gäster för onödiga risker

Kennedy Bakircioglü får egen öl

Efter kritiken: Max avbryter veganmärkningen

Martin & Servera drar ned på plasten

Stockholm Fisk i ny tappning

Max inför veganmärkning

Poke bowl-koncept växer i Göteborg

Coca-Cola lanserar läsk med biljakt

Ökad tillväxt men stora utmaningar för Mackmyra

Burkvinet är här

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.145