23948sdkhjf

Inbromsad tillväxt i restaurangnäringen

| Av Pernilla Hansson | Tipsa redaktionen

Restaurangernas kraftiga tillväxt de senaste åren har avtagit men omsättningen ligger kvar fortsatt kvar på höga nivåer, enligt Restaurangindex för årets andra kvartal från Statistiska Centralbyrån.

Restaurangernas omsättningstillväxt, rensad för inflation och korrigerad för kalendereffekter, landade på samma nivå under det andra kvartalet i år jämfört med samma period förra året, enligt Restaurangindex från Statistiska Centralbyrån.

För rullande 12 månader minskade omsättningsutveckling i volym i näringen 0,7 procent mätt i kalenderkorrigerat siffror.

- Även om restaurangernas omsättning fortsätter ligga på rekordnivåer, vittnar flera medlemmar om att det stora bristen på utbildade kockar hindrar tillväxten och är en flaskhals för fortsatt expansion. Kompetensbristen måste lösas, säger Jonas Siljhammar, vd Visita i en kommentar.

Bäst gick det under andra kvartalet omsättningsmässigt för mässor, catering och trafiknära restauranger som ökade med 15,0 procent samt hotellrestauranger som ökade med 13,5 procent under andra kvartalet. Snabbmatsrestaurangerna ökad med 1,5 procent medan utvecklingen i kaféer och konditorier var negativ med en minskning om 2,0 procent.

- Vårens och försommarens fina väder har fått många svenskar att resa längs vägarna för semester på hemmaplan vilket tillsammans med flera stora mässor gynnar den kategorin. Dessutom har tillgången på hotellrum ökat och beläggningen varit hög, vilket vi kan se i den kraftiga uppgången för hotellens restauranger, säger Jonas Siljhammar.



Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Vegetarisk rätt Söderbornas favorit

Prisas för viltmat

Hon vann Mack-SM med klimatsmartare alternativ

Stockholmsbagare bakom Sveriges bästa macka.

Trio till köpcentrum

Så vill Martin & Servera och Kronfågel minska matsvinnet

Ska ta vara på gamla värphöns som slaktas utan att köttet används.

Det här är årets bästa charkuterier

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut två gånger i veckan (tisdag och torsdag).

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Slowfood på ny nivå

Arkiv

Hantverksbageri till NK Parkaden

En bransch i uppgång

Från Arla till LRF

Mejerijättens kommunikationschef efterträder Linda Segerblom på LRF.

Ny lunchresturang i Solna

De öppnar restaurang Handelshuset

Välmeriterad duo satsar på fransk bistromat och bakverk i Handelshuset i Saltsjöbaden.

Hjälp oss att utveckla RS Restauranger & Storkök

Delta i vår läsarundersökning.

O´Learys vd kliver av

Efter knappt tre år lämnar Christian Bellander vd-posten. Han får nu styrelsepost i företaget.

En lagledares julbordsfavoriter

På RS Restauranger & Storköks Facebooksida tipsar Svenska Kocklandslagets lagledare Fredrik Andersson om fem julbordsmåsten.

15 koncept till Kungälv

Här är kafé- och restaurangkoncepten som tar plats i Kongahälla Food Hall som öppnar i slutet av mars nästa år.

Tjoget i ny skrud

De förfärvar Fru Hellmans Choklad

Onlinepizza i samarbete med Axfood

Axfood Snabbgross erbjuder e-handel och upphämtning i butik till Onlinepizzas 1 500 matställen.

Kvalitetsfisk köper Danmarks största sushileverantör

Urban Deli firar tio år med ny bar

Jobb & Karriär
Han blir ny CFO för Menigo

Fairtrade fortsatte uppåt under 2017

Det såldes 81,9 miljarder Fairtrade-märkta produkter – världen över.

Champagnehuset Mumm smyckar kartongen

Samarbete med känd svensk smyckedesigner.

Ölbrist är inte ett problem – ännu

Mer vegetariskt på tallriken

Här öppnar gastropub

1

Restauranggalan 2018
Luzette bjuder på årets kroginteriör

Till bords!

Kockduo till Frippes

Dumplingkedja öppnar fjärde restaurangen i år

Svenskarna äter mer parmesan än någonsin

Da Matteo med orangeri

Norsk läsk byter namn efter påtryckningar

Rosen blir Quan

Dansk startup ska utmana restaurangerna

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.2