23948sdkhjf

Glada dagar för stadskärnorna

| Av Johan Colliander | Tipsa redaktionen

Restauranger, caféer och dagligvaruhandeln driver utvecklingen framåt.

De svenska stadskärnorna växer för varje år som går och det är framförallt konsumtionen av mat utanför hemmet som driver tillväxten. Från 2012 till 2017 har det skapats cirka 1 400 nya arbetstillfällen enligt rapporten Cityklimatet som tagits fram av WSP på uppdrag av Fastighetsägarna.

– Det är en långsam strukturomvandling av stadskärnan som vi bevittnar. Människor går ner på stan för att ta en fika, umgås, prova tröjan och se färgvalen på soffan som man har hittat på nätet. Nu är vi mer ute efter inspiration och upplevelser när vi går på stan, än att uträtta ett specifikt ärende, säger Anna Wiking, näringspolitisk chef, Fastighetsägarna Syd i en kommentar.

Men allt är inte frid och fröjd då den ökade näthandeln allt mer pressar sällanköpsvaruhandeln i stadskärnorna.

– Vi har sedan många år tillbaka sett en utveckling där sällanköpshandeln är under press, medan dagligvaruhandeln, restaurang, hotell och övrig service tar marknadsandelar. Caféer och restauranger blir både fler och omsätter mer än tidigare, säger Fredrik Bergström, affärsområdeschef WSP Advisory.

De 10 stadskärnor med starkast omsättningsutveckling 2016/2017

  1. Falköping 6,0%
  2. Sundsvall 5,4%
  3. Värnamo 4,5%
  4. Simrishamn 4,5%
  5. Borlänge 4,3%
  6. Eslöv 4,1%
  7. Gislaved 3,9%
  8. Piteå 3,8%
  9. Kalmar 3,6%
  10. Södertälje 3,6%

Riksgenomsnittet för handelns utveckling var under året 2,4%.

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Glutenfria bageriet med ny vd

Enkla åtgärder minskar take away-skräp

Punk Royale tar över klassisk kvarterskrog

Här öppnar ny Sibyllarestaurang

Stjärnkrögaren säljer sina Gamla stan-krogar

Flying Elk, Corner Club och Gaston får nya ägare.

Kopparbergs ”pink gin” överträffar förväntningarna

Nyhetsbrev

Var tionde öl är alkoholfri

Arkiv

Hit kommer Linnea & Basilika

Ny krog med unikt brasilianskt koncept

Prinsen fortsätter traditionen – med i Årets kock-juryn

Restaurang med takterass i nya Sergelhuset

Anrikt konditori i konkurs

Men det mer än 150 år gamla konditoriet kan leva vidare.

Minskad försäljning för convenience

Spendrups och matbloggare bland finalisterna i Dagligvarugalan

Ny affärsområdeschef för Sabis restauranger

Internationell stjärnglans i Årets kock-juryn

Glass i stora kajaklass

Pontus nya koncept: franskt bistrocafé

Här hamnar Axfoods nästa snabbgross-butik

McDonald's nya skylt för elladdning

Han är årets världskonditor

Hoppas få fler intresserade av choklad.

Krögarna bakom Jim & Jacob öppnar ny krog

Harrys växer

Absolut har startat resan mot 100 procent nedbrytbar flaska

Han blir ny vd på Delicato

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.118