23948sdkhjf

Glada dagar för stadskärnorna

| Av Johan Colliander | Tipsa redaktionen

Restauranger, caféer och dagligvaruhandeln driver utvecklingen framåt.

De svenska stadskärnorna växer för varje år som går och det är framförallt konsumtionen av mat utanför hemmet som driver tillväxten. Från 2012 till 2017 har det skapats cirka 1 400 nya arbetstillfällen enligt rapporten Cityklimatet som tagits fram av WSP på uppdrag av Fastighetsägarna.

– Det är en långsam strukturomvandling av stadskärnan som vi bevittnar. Människor går ner på stan för att ta en fika, umgås, prova tröjan och se färgvalen på soffan som man har hittat på nätet. Nu är vi mer ute efter inspiration och upplevelser när vi går på stan, än att uträtta ett specifikt ärende, säger Anna Wiking, näringspolitisk chef, Fastighetsägarna Syd i en kommentar.

Men allt är inte frid och fröjd då den ökade näthandeln allt mer pressar sällanköpsvaruhandeln i stadskärnorna.

– Vi har sedan många år tillbaka sett en utveckling där sällanköpshandeln är under press, medan dagligvaruhandeln, restaurang, hotell och övrig service tar marknadsandelar. Caféer och restauranger blir både fler och omsätter mer än tidigare, säger Fredrik Bergström, affärsområdeschef WSP Advisory.

De 10 stadskärnor med starkast omsättningsutveckling 2016/2017

  1. Falköping 6,0%
  2. Sundsvall 5,4%
  3. Värnamo 4,5%
  4. Simrishamn 4,5%
  5. Borlänge 4,3%
  6. Eslöv 4,1%
  7. Gislaved 3,9%
  8. Piteå 3,8%
  9. Kalmar 3,6%
  10. Södertälje 3,6%

Riksgenomsnittet för handelns utveckling var under året 2,4%.

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Svensk mästare i hembryggd öl

Corner Club smygöppnar

Beyond Meat värderas till över en miljard

Jinx utökar – öppnar restaurang

Bastard Burgers växer i Stockholmsområdet

Ytterligare två etableringar klara för den snabbväxande kedjan.

Ung Sigtunakock bäst i världen

Niclas Jansson segrade i Copper Skillet-finalen i Toronto.

Nyhetsbrev

Världsrekord i whiskyprovning

Guinness World Records har godkänt rekordet.

Arkiv

Slutet för Götgatsbackens äldsta krog

Från lagerlokal till hotell med takbar

Blique by Nobis öppnar den 26 april.

Restaurang Tak – nu även Krav-märkt

Calle P-gänget bakom ny bar

Menigo köper ut Arla – ensam ägare av Restaurangakademien

Årets kock får nya ägare

Spendrups och Arla tar över från Restaurangakademien.

Kafferabatt minskar engångsmuggar

Falafel basen i stjärnkockarnas nya snabbmatskoncept

Täby Deli invigs den 11 april – Fafelle öppnar i slutet av maj.

Fotografiskas eget öl bryggs på överblivet bröd

Hipster-Söder får egen Max-burgare

Tre specialprodukter på Max nya flaggskeppsrestaurang vid Medborgarplatsen.

Efter köttkrig – restauranggrossist i konkurs

Egen vinautomat på hotellrummet

Gateau poppar upp hos H&M i påsk

Ny inköpsansvarig på Urban Deli

Stjärnkock vill öka kunskapen om självmord

Anton Bjuhrs mamma tog sitt liv – nu blir han ambassadör för Suicide Zero.

Grands nya bakficka hedrar legendarisk krögare

Vegomässan ställs in

EU kan förbjuda "vegoburgare" – vill undvika förväxling

Burger King lanserar ”blödande” veganburgare

Här öppnar Taco Bar restaurang nr 45

Veganskt intresserar på nätet

Espresso House tar in ärtdryck

Potatisdrycksföretag tar in 11 miljoner

Hon är Stadshuskällarens nya konditor

Ungas matval styrs av värderingar

Finalisterna i sommelier-VM klara

Här ska Martin & Servera bygga nytt lager

Familjer testar middagar åt Urban Deli

Fredrik Lindfors vidare i Sommelier-VM

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.155