23948sdkhjf

Dags för Årets Kock

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Möt de åtta finalisterna som gör upp i tävlingarna som spänner över två dagar, 28 och 29 september, i Kungliga Tennis Hallen i Stockholm. På lördag vet vi vem som tar över titeln från fjolårets vinnare Johan Backéus.

På fredag 28 september drar finalen av årets upplaga av Årets Kock igång. De åtta finalisterna plockades ut under kvaltävlingarna som hölls på över två dagar den 19 till 20 juni 2018 på Stockholms Hotell- och Restaurangskola.

Tävlar gör  David Lundqvist, Grand Hôtel Saltsjöbaden i Saltsjöbaden, Ludwig Tjörnemo,Operakällaren i Stockholm, Martin Moses, SK Mat & Människor i Göteborg, Peter J Skogström, Mat & Vin Slottsparken i Malmö, Lars Niklasson, Lilla Ego i Stockholm, Jonas Alvin, Stångs magasin i Linköping, Anders Johnsson, Rejmes Restaurang i Örebro och Magnus Persson, Stureplansgruppen i Stockholm. 

Årets Kock har flyttats och förändrats och årets tävling innehåller också många nyheter. Antalet tävlingsmoment har utökats och de tävlande bedöms i såväl hantverksskicklighet som tävlingsrätt och teoretisk kunskap. Därtill har finalen flyttats från den tidpunkt som den haft genom åren, början av februari, till hösten vilket  innebär en ny råvarusäsong.  

 Årets final är också öppen för allmänheten.

Finalisterna startar tävlingsdagen klockan 07.00 på fredagsmorgonen och de har 9 timmar och 30 minuter på sig att laga sin tränade rätt.Tävlingsrätten består av varm förrätt, mellanrätt eller huvudrätt med kyckling som tydlig huvudråvara. Den skall serveras på sex tallrikar. Fyra av finalisterna går sedan vidare till dag två.

Under finaldagarna delas även pris till Bästa Commis ut som utses av metodjuryn som består av Malin Söderström, Restaurangen Moderna Museet och The Fishery, Alexander Sjögren, Mutantur och Viktor Westerlind, Årets Kock 2009, Frantzén. Alla assistenter i tävlingsköken är gymnasieelever på Stockholms Hotell- och Restaurangskola. 

Commis lottas till finalisterna de båda dagarna och de träffar varandra i tävlingsköket på morgonen. Vinnaren av Bästa Commis meddelas på plats och priset delas ut av Andreas Stenberg, vd Årets Kock. Vinnaren får ett diplom samt produkter från J.A. Sundqvist och ett par kokböcker signerade tidigare Årets Kock-vinnare. 

Årets Kock, SM i professionell matlagning, startade 1983 med visionen att leda svensk gastronomi in i framtiden. Tävlingen firar 35-års jubileum.

Vägen till prispallen 

• Allt började med ett recept som skickades in och bedömdes av en jury. Bedömningen är helt anonymt och juryn visste inte vilken kock som gjort recepten.  

•  32 bidrag gick vidare till kvalificeringstävlingen. Där tävlade kockarna i totalt fem delmoment. Första dagen lagade de sitt inskickade tävlingsbidrag, gjorde ett teoriprov samt testades i råvarukännedom.  

• 16 kockar gick vidare till andra dagaen där de tävlade i hantverksskicklighet och lagde en huvudrätt av en hemlig råvarukorg – som alltså inte är något de kunde öva på.  

• Efter dag två stod det klart vilka 8 som gått vidare till finalen där de kommer att tävla i flera moment den 28-29 september.  

Under finaltävlingarna i september kommer fyra av finalisterna att få lämna finalen redan efter första dagen.  

Den första finaldagen ska kockarna visa kunskaper inom råvaror, teori och ett förberett matlagningsmoment som meddelas två veckor före finalen.  

Fyra går vidare till andra dagen då de  gör handlagstest och matlagningsmomentet är en hemlig råvarukorg. 

I juryn deltar bland annat tidigare Årets Kock-vinnare och många andra skickliga yrkespersonligheter, Prins Carl Philip har medverkat i juryn under många år. 

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

De har hälsa och miljö i fokus

De är nominerade i kategorin Årets Hjärta i Fast Food Awards.

Här är Nobelmenyn

På måndagskvällen var det så dags för Nobelbankett och bakad rotselleri fick spela huvudrollen.

Salladskedja öppnar nytt

Tredje restaurangen i Malmö och tionde etableringen för hälsokedjan som lovar ytterligare tillväxt.

Så sålde restaurangerna

Ökning för hotell- och trafiknära restauranger medan omsättning i personalrestauranger backade rejält under tredje kvartalet enligt siffror från Restaurangindex.

Här öppnar Linnea & Basilika

Historiskt låg skörd av matpotatis

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut två gånger i veckan (tisdag och torsdag).

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Från Vigårda till Mosebacke

Meriterad köksmästare till Södra Teaterns restaurang.

Arkiv

Två toppar årets julöl!

RT-Forum har i samarbete med Foodnet provat årets julöl och andra juldrycker - resultatet är två öl är i topp bland många fina brygder.

Guldregn över de svenska lagen

Kocklandslaget och ytterligare två lag kommer hem med seger i Culinary World Cup.

Systembolaget öppnar utlämningsställe

Här ska nytt koncept för e-handeln testas.

Trio nominerad till Årets Fast Casual

Kale & Crave, Dogfood och Scandwich är nominerade i kategorin Årets Fast Casual i Fast Food Awards 2019.

Sushikedja öppnar nytt

Dansk juice och asiatiskt till Gallerian

Stora utmaningar med ursprungsmärkning av kött och fisk på restaurang

Mindre marginaler - men storleken spelar ingen roll

Inspirerat av spanska saluhallar

Matverk Närke 2019 vanns av sBread

"När svinn blir win och botten blir toppen"

Kock och konditor laddar inför Nobelfest

Daniel Roos är Nobelkonditor för femte gången. Han gör middagen tillsammans med Tom Sjöstedt som är Nobelkock för andra året.

Sia glass byter vd

De sätter guldkant på fikastunden

Ett 50-talskafé, ett konditori med franska förtecken och anrikt Stockholmskafé är nominerade i kategorin Årets Coffee Shop.

Crêperie till galleria

Från OKQ8 till Fazer Food Services Sverige

Hon är ny kommunikationsdirektör hos måltidsleverantören.

Gateau gästar H&M

Fazerägt hantverksbageri öppnar pop up i modekoncernens inredningsbutiker i december.

Fortsatt höga konkurstal inom hotell- och restaurangbranschen

Hon tar över på Svenskt Kött

Julskinkan fortsatt ohotad på julbordet

Ny vd på Siljans Chark

Matleveranstjänst till Malmö

Här öppnar Sabis nytt

Han är ny hos Altia

Läppja på GW

Här öppnar It´s Pleat

Här är årets bästa matböcker

Nya matkoncept till Täby centrum

Restaurangkedja säger upp personal

Orkla lägger bud på Kotipizza

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.217