23948sdkhjf

Dags för Årets Kock

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Möt de åtta finalisterna som gör upp i tävlingarna som spänner över två dagar, 28 och 29 september, i Kungliga Tennis Hallen i Stockholm. På lördag vet vi vem som tar över titeln från fjolårets vinnare Johan Backéus.

På fredag 28 september drar finalen av årets upplaga av Årets Kock igång. De åtta finalisterna plockades ut under kvaltävlingarna som hölls på över två dagar den 19 till 20 juni 2018 på Stockholms Hotell- och Restaurangskola.

Tävlar gör  David Lundqvist, Grand Hôtel Saltsjöbaden i Saltsjöbaden, Ludwig Tjörnemo,Operakällaren i Stockholm, Martin Moses, SK Mat & Människor i Göteborg, Peter J Skogström, Mat & Vin Slottsparken i Malmö, Lars Niklasson, Lilla Ego i Stockholm, Jonas Alvin, Stångs magasin i Linköping, Anders Johnsson, Rejmes Restaurang i Örebro och Magnus Persson, Stureplansgruppen i Stockholm. 

Årets Kock har flyttats och förändrats och årets tävling innehåller också många nyheter. Antalet tävlingsmoment har utökats och de tävlande bedöms i såväl hantverksskicklighet som tävlingsrätt och teoretisk kunskap. Därtill har finalen flyttats från den tidpunkt som den haft genom åren, början av februari, till hösten vilket  innebär en ny råvarusäsong.  

 Årets final är också öppen för allmänheten.

Finalisterna startar tävlingsdagen klockan 07.00 på fredagsmorgonen och de har 9 timmar och 30 minuter på sig att laga sin tränade rätt.Tävlingsrätten består av varm förrätt, mellanrätt eller huvudrätt med kyckling som tydlig huvudråvara. Den skall serveras på sex tallrikar. Fyra av finalisterna går sedan vidare till dag två.

Under finaldagarna delas även pris till Bästa Commis ut som utses av metodjuryn som består av Malin Söderström, Restaurangen Moderna Museet och The Fishery, Alexander Sjögren, Mutantur och Viktor Westerlind, Årets Kock 2009, Frantzén. Alla assistenter i tävlingsköken är gymnasieelever på Stockholms Hotell- och Restaurangskola. 

Commis lottas till finalisterna de båda dagarna och de träffar varandra i tävlingsköket på morgonen. Vinnaren av Bästa Commis meddelas på plats och priset delas ut av Andreas Stenberg, vd Årets Kock. Vinnaren får ett diplom samt produkter från J.A. Sundqvist och ett par kokböcker signerade tidigare Årets Kock-vinnare. 

Årets Kock, SM i professionell matlagning, startade 1983 med visionen att leda svensk gastronomi in i framtiden. Tävlingen firar 35-års jubileum.

Vägen till prispallen 

• Allt började med ett recept som skickades in och bedömdes av en jury. Bedömningen är helt anonymt och juryn visste inte vilken kock som gjort recepten.  

•  32 bidrag gick vidare till kvalificeringstävlingen. Där tävlade kockarna i totalt fem delmoment. Första dagen lagade de sitt inskickade tävlingsbidrag, gjorde ett teoriprov samt testades i råvarukännedom.  

• 16 kockar gick vidare till andra dagaen där de tävlade i hantverksskicklighet och lagde en huvudrätt av en hemlig råvarukorg – som alltså inte är något de kunde öva på.  

• Efter dag två stod det klart vilka 8 som gått vidare till finalen där de kommer att tävla i flera moment den 28-29 september.  

Under finaltävlingarna i september kommer fyra av finalisterna att få lämna finalen redan efter första dagen.  

Den första finaldagen ska kockarna visa kunskaper inom råvaror, teori och ett förberett matlagningsmoment som meddelas två veckor före finalen.  

Fyra går vidare till andra dagen då de  gör handlagstest och matlagningsmomentet är en hemlig råvarukorg. 

I juryn deltar bland annat tidigare Årets Kock-vinnare och många andra skickliga yrkespersonligheter, Prins Carl Philip har medverkat i juryn under många år. 



Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Matleveranstjänst till Göteborg

De deltar i Nordic Organic Food Fair-mässan

De visar upp trender inom ekologisk mat på Malmömässan.

Han öppnar i Teatern

Matscen får tillskott av mer veganskt.

Ölbrist i klimatförändringarnas spår

Förutom brist på den populära rusdrycken väntas även priserna stiga.

Svenskarna äter mer parmesan än någonsin

Da Matteo med orangeri

Nyhetsbrev

Norsk läsk byter namn efter påtryckningar

Arkiv

Rosen blir Quan

Dansk startup ska utmana restaurangerna

Bagerikedja mer innehållstransparenta

Sibylla där två vägar möts

Ny franchisetagare räknar med att 20 000 fordon varav mycket ren yrkestrafik ska borga för gott gästunderlag.

Kock i matkassesamarbete

Livsmedelsverket stoppar försäljning av 52 ton nuggets

Frantzén öppnar i Astoria

Öppnar brasseri i tidigare biograf på Nybrogatan i Stockholm.

Årets konditor mest nöjd med desserten

Nääs Fabrikers konditor Disa Molin gick segrande ur striden.

Vann med havsabborre

Tog hem europeisk tävling för kockar inom mötesindustrin, Copper Skillet.

Bro Burger öppnar nytt

Två gånger gästspel

Renässans för kålroten

Här växer Max - öppnar fjärde restaurangen i Örebro

Burgerkedja på offensiven

De kan vinna Utstickarpriset 2018

Urban Deli snor ny vd från Ica

Axfoods-bolaget Urban Deli rekryterar Icas affärsområdeschef för färskvaror. ”Tar med mig mycket kunskap.”

Explosionen: Öppnar 104 butiker

Sju till nio butiker i veckan öppnas när kedjan nu sätter igång en enorm butiksexpansion för att konkurrera med restauranger och dagligvaruhandel. ”De har nog inte insett hur farliga vi blir”.

Sju miljoner bullar under en dag

Årets Fjällkock korad

Framtidslöfte - bästa commis utsedd

De vann för hållbarhetsarbete

Han är ny vd för Södra Teatern

Långa köer kostar 16,4 miljarder

Så ska Max minska klimatutsläppen

Växtbaserat på gourmetnivå

Oumph till Pizza Hut

Färdiglagat à la Operakällaren

Årets Arbetsplats – fyra finalistfilmer

Inbromsad tillväxt i restaurangnäringen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.151