23948sdkhjf

De kan vinna Utstickarpriset 2018

| Av Andréas Göransson | Tipsa redaktionen

Lär känna de nominerade.

Nu presenteras finalisterna i Polarbröds Utstickarpriset 2018. Food sharing-entreprenören Raphael Fellmer, Selina Juul bakom initiativet Stop Spild Af Mad, den amerikanske restauratören Dan Barber, kocken och dokumentärfilmaren Tina-Marie Qwiberg samt författaren och kocken Susanne Jonsson är de fem finalister som kan komma att tituleras vinnare av Utstickarpriset 2018.

Utstickarpriset instiftades 2012 för att hylla modiga människor som går sin egen väg och som visar hänsyn och handlingskraft, nytänkande och uthållighet. Årets tema är maten. Respekten för livsmedel, för odlingen, tillagningen och njutningen. Nedan följer de fem finalister som tävlar om att vinna årets Utstickarpris:

Raphael Fellmer

Raphael Fellmer är en tysk aktivist och medgrundare av både den volontära plattformen Foodsharing.de där över 40 000 människor räddat mat från mindre verksamheter och Sirplus, en start-up som räddar mat och säljer den både online och på “food outlets” i Berlin. Mellan 2010 och 2015 levde Raphael själv utan pengar för att öka medvetenheten och påvisa överskottet av konsumentsamhället. Raphael har genom sina lösningar i Tyskland och internationellt blivit uppmärksammad för sin kamp mot matsvinn och kämpar för att göra foodsaving vedertaget.

Selina Juul

Selina Juul är grundare och styrelseordförande för den danska rörelsen Stop Spild Af Mad, en 10-årig dansk NGO som har bidragit till att minska danska konsumenters matsvinn med 14 000 ton på 6 år. Selina har deltagit i över 300 TV- och radioprogram i både Danmark och internationellt. Hon samarbetar med den Danska regeringen, EU och FN, hon har publicerat en prisvinnande kokbok om rester och producerat över 200 debattartiklar om matsvinn i både danska och internationella medier. Hon är också medlem i den globala koalitionen Champions 12.3 som arbetar med förlust av mat och matsvinn. Med kreativitet, entusiasm och hårt arbete har Selina med nästan ingen finansiering satt matsvinn i fokus och bidragit till ökad resurseffektivitet och minskning av människans negativa fotavtryck i naturen.

Dan Barber

Dan Barber är en flertaligt prisad amerikansk kock, restaurangägare och författare. Han är chefskock och delägare i Blue Hill Restaurant och Blue Hill at Stone Barns och har skrivit boken The Third Plate: Field Notes on the Future of Food. Dan har utvecklat en ny vision för den regenerativa maten, ett sätt att äta som stöttar god agrikultur och förbättrar jordens förmåga att skapa välsmakande och näringsrika grödor. Dan grundade nyligen Row 7, ett sädesföretag som sammanför kockar och odlare i utvecklandet av nya typer av grönsaker och grödor som gör skillnad både för jorden och på bordet.

Tina-Marie Qwiberg

Tina-Marie Qwiberg är dokumentärfilmare, odlare och krögare som tillsammans med sin familj driver restaurangen och gästgiveriet Gula Hönan och Tuppens Krog på Gotland. Bortsett från animalieprodukter kommer allt som serveras från familjens egen odling. De senaste 17 åren har Tina-Marie arbetat som dokumentärproducent och driver idag produktionsbolaget Tina-Marie Qwiberg AB som gör naturdokumentära filmer och barnprogram åt SVT och UR. Ett brinnande engagemang för natur, miljö och livsmedelsproduktion och viljan att göra skillnad, har resulterat i filmerna “Bieffekten” och “Den sista skörden”.

Susanne Jonsson

Susanne Jonsson är bosatt i Umeå men född och uppvuxen i norrbottniska Gällivare. Med rötter i den samiska och norrbottniska kulturen har Susanne en lång erfarenhet som kock på Michelin-restauranger internationellt, i svenska kök och TV-program, samt som författare av flertalet kokböcker. I ett decennium har Susanne arbetat för att bredda allmänhetens perspektiv på vad vi äter genom att bland annat laga vegetariska recept i TV, lyfta lokala råvaror, att välja råvaror efter säsong och att använda sig av det man har hemma i kylskåpet. Susanne inspirerar också genom att medverka i radio, bland annat med “Meny Norrlandsresan” samt på webben med hennes eget forum Susannes skafferi.

I årets jury sitter inga mindre än en av Sveriges främsta hållbarhetsexperter Johan Kuylenstierna, armbryterskan och världsmästaren Heidi Andersson, främjaren av unga sociala entreprenörer Maja Frankel, Bambuser-grundaren Måns Adler tillsammans med Polarbrödsgruppens Karin Bodin och Anna Borgeryd.

Vinnaren av Utstickarpriset offentliggörs i början av november 2018.
Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Svensk mästare i hembryggd öl

Corner Club smygöppnar

Beyond Meat värderas till över en miljard

Jinx utökar – öppnar restaurang

Bastard Burgers växer i Stockholmsområdet

Ytterligare två etableringar klara för den snabbväxande kedjan.

Ung Sigtunakock bäst i världen

Niclas Jansson segrade i Copper Skillet-finalen i Toronto.

Nyhetsbrev

Världsrekord i whiskyprovning

Guinness World Records har godkänt rekordet.

Arkiv

Slutet för Götgatsbackens äldsta krog

Från lagerlokal till hotell med takbar

Blique by Nobis öppnar den 26 april.

Restaurang Tak – nu även Krav-märkt

Calle P-gänget bakom ny bar

Menigo köper ut Arla – ensam ägare av Restaurangakademien

Årets kock får nya ägare

Spendrups och Arla tar över från Restaurangakademien.

Kafferabatt minskar engångsmuggar

Falafel basen i stjärnkockarnas nya snabbmatskoncept

Täby Deli invigs den 11 april – Fafelle öppnar i slutet av maj.

Fotografiskas eget öl bryggs på överblivet bröd

Hipster-Söder får egen Max-burgare

Tre specialprodukter på Max nya flaggskeppsrestaurang vid Medborgarplatsen.

Efter köttkrig – restauranggrossist i konkurs

Egen vinautomat på hotellrummet

Gateau poppar upp hos H&M i påsk

Ny inköpsansvarig på Urban Deli

Stjärnkock vill öka kunskapen om självmord

Anton Bjuhrs mamma tog sitt liv – nu blir han ambassadör för Suicide Zero.

Grands nya bakficka hedrar legendarisk krögare

Vegomässan ställs in

EU kan förbjuda "vegoburgare" – vill undvika förväxling

Burger King lanserar ”blödande” veganburgare

Här öppnar Taco Bar restaurang nr 45

Veganskt intresserar på nätet

Espresso House tar in ärtdryck

Potatisdrycksföretag tar in 11 miljoner

Hon är Stadshuskällarens nya konditor

Ungas matval styrs av värderingar

Finalisterna i sommelier-VM klara

Här ska Martin & Servera bygga nytt lager

Familjer testar middagar åt Urban Deli

Fredrik Lindfors vidare i Sommelier-VM

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.14