23948sdkhjf

Svenskarna äter mer parmesan än någonsin

| Av Joachim Björk | Tipsa redaktionen

Under 2017 ökade importen med hela 23,8 procent.

Användningen av parmesan, eller Parmigiano Reggiano som den riktiga italienska ursprungsbeteckningnen heter, ökar i hela världen.

Läs också: Slutspurt om de klassiska ostvarumärkena

Allra mest ökar parmesanen i Sverige. Under 2017 importerade vi 1 434 ton, en ökning med 23,8 procent från 2016 års import på 1 159 ton.

Förra året ökade totalproduktionen i Italien med 5,2 procent till 147 000 ton. Av detta går 38 procent på export medan 62 procent stannar kvar på hemmamarknaden. En italiensk familj äter nämligen i genomsnitt mer än ett kg parmesan i månaden.

Efter Italien är Frankrike (9 800 ton) landet med flest parmesanälskare, tätt följt av Tyskland (9 460 ton), USA (9 075 ton), Storbritannien (6 163 ton) och Kanada (2 380 ton). Det har skett en betydande ökning av exporten till Frankrike, Tyskland, Kanada och Storbritannien, men den allra största tillväxten har alltså skett på den svenska marknaden.

För att täcka behovet på de olika marknaderna tillverkas nu Parmigiano Reggiano också av ekologisk mjölk, av mjölk från vita kor i Modena, röda kor i Reggio samt bruna kor, och dessutom är den även märkt med ”fjällprodukt”, koscher, halal och ”meditation” – för ostarna med extra lång lagring.

– Till skillnad från konkurrenternas ostar tillverkas vår ost uteslutande av naturliga ingredienser av högsta kvalitet. Den är helt i avsaknad av konserveringsmedel och tillsatser och har tillverkats efter samma recept i tusen år, säger direktören för Parmigiano Reggiano-konsortiet, Nicola Bertinelli, i en kommentar..

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Hon är Ekstedts nya köksmästare

Norska läskproducenten förlorar mot Coca-Cola – igen

Västerbottensost blir dokumentär

Unik sushirestaurang får tillfällig replika i Stockholm

Restaurangchefen för Nadeshiko Sushi öppnar pop up.

Nu rullar kedjan sushi även på Ica

Ska brygga öl med helt ny robotcell

Nyhetsbrev

Hon är Stadshuskällarens nya konditor

Arkiv

Tyskland tog sommelier-guldet

Överraskande vinnare i Sommelier-VM.

Ungas matval styrs av värderingar

Finalisterna i sommelier-VM klara

Innovativa bakverk av Årets bagare 2019

Här ska Martin & Servera bygga nytt lager

Här är Årets rätt – av Årets kock

Sveriges bästa unga bagare korad

Familjer testar middagar åt Urban Deli

Fredrik Lindfors vidare i Sommelier-VM

Italiensk mat – mest poppis i hela världen

Framtidens mat – så tänkte vi förr och så tänker vi nu

Delicato lanserar "fikabubbel"

Efter sexskandalen – kändiskocken ger nu upp sitt krogimperium

Hamburgerrestauranger utsätter gäster för onödiga risker

Barmästare på ny jazz- och cocktailbar

Kennedy Bakircioglü får egen öl

Efter kritiken: Max avbryter veganmärkningen

Martin & Servera drar ned på plasten

Stockholm Fisk i ny tappning

Max inför veganmärkning

Poke bowl-koncept växer i Göteborg

Coca-Cola lanserar läsk med biljakt

Ökad tillväxt men stora utmaningar för Mackmyra

Burkvinet är här

Därför valde vertikalodlarna konkurs

Maten spåras på atomnivå

Två gotlänningar toppar Årets unga kock

Nio nya Bastard Burgers-restauranger har växt till tio

Årets Lilly Bollinger-tävling igång

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.152