23948sdkhjf

Svenskarna äter mer parmesan än någonsin

| Av Joachim Björk | Tipsa redaktionen

Under 2017 ökade importen med hela 23,8 procent.

Användningen av parmesan, eller Parmigiano Reggiano som den riktiga italienska ursprungsbeteckningnen heter, ökar i hela världen.

Läs också: Slutspurt om de klassiska ostvarumärkena

Allra mest ökar parmesanen i Sverige. Under 2017 importerade vi 1 434 ton, en ökning med 23,8 procent från 2016 års import på 1 159 ton.

Förra året ökade totalproduktionen i Italien med 5,2 procent till 147 000 ton. Av detta går 38 procent på export medan 62 procent stannar kvar på hemmamarknaden. En italiensk familj äter nämligen i genomsnitt mer än ett kg parmesan i månaden.

Efter Italien är Frankrike (9 800 ton) landet med flest parmesanälskare, tätt följt av Tyskland (9 460 ton), USA (9 075 ton), Storbritannien (6 163 ton) och Kanada (2 380 ton). Det har skett en betydande ökning av exporten till Frankrike, Tyskland, Kanada och Storbritannien, men den allra största tillväxten har alltså skett på den svenska marknaden.

För att täcka behovet på de olika marknaderna tillverkas nu Parmigiano Reggiano också av ekologisk mjölk, av mjölk från vita kor i Modena, röda kor i Reggio samt bruna kor, och dessutom är den även märkt med ”fjällprodukt”, koscher, halal och ”meditation” – för ostarna med extra lång lagring.

– Till skillnad från konkurrenternas ostar tillverkas vår ost uteslutande av naturliga ingredienser av högsta kvalitet. Den är helt i avsaknad av konserveringsmedel och tillsatser och har tillverkats efter samma recept i tusen år, säger direktören för Parmigiano Reggiano-konsortiet, Nicola Bertinelli, i en kommentar..

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Pappersmuggar mest miljövänliga enligt livscykelanalys

Porslinskopp måste användas minst 350 gånger för att ge mindre koldioxidavtryck.

Jobb & Karriär
Två nya driftschefer på Sabis

Utökat matutbud går hem hos Circle K

Tävling
De slåss om titeln Årets konditor 2019

McDonald's äger inte sitt avfall

Jobb & Karriär
Marcus Ekman tillbaka hos Pontus

Stjärnkrögaren även aktuell med ny gotländsk krog.

Nyhetsbrev

Paul Svenssons senaste svinnprojekt – ihop med Coop

Arkiv

Sallader och sushi till Kungsholmens nya knutpunkt

Skänker 44 ton mat direkt från lagret

Martin och Servera har hittat ett sätt att hantera mat som blir svinn redan på lagret.

Klart: Systembolagets hemleveranser permanentas i hela landet

Jamie Olivers Gatwick-restauranger räddas

Tennstopet får bakficka med nytt koncept

Ny vd hämtad från Grand Central.

Framgång för Poppels crowdfunding

Göteborgsmodell mot matsvinn blir rikstäckande

Big Mac – i sommar även med bacon

Tävling
En kvinna kvar i Årets kock-racet

Här är de åtta finalisterna.

Lanserar drinkar av matsvinn från hotellfrukosten

Ny snabbmatskedja född – satsar på latinamerikanskt

Panamigas erbjuder bilresenärer alternativ till ”slentrianmässiga hamburgaren”.

Fazer säljer restaurangverksamheten

1000 restauranger säljs till multinationell jätte.

Klassiska Four Seasons stänger för gott

Skippar svart plast i restauranger

Med pizzabotten på väg mot toppen

Zeinas kitchen tar Mellanöstern till butikshyllan

Tävling
Svensk kock ny nordisk mästare

Jobb & Karriär
Han ska styra media på Max

Absolut med återvunnet glas

Beyond Burger får produktion i Europa

Jobb & Karriär
Världsmästare tar över i stadshuset

De vill få svenskarna att äta finskt kött

Butikskonsult köper restaurangspecialist

Jobb & Karriär
Spendrups tar marknadschef från Paulig

Coca-Cola blir energidryck

Kändiskocken i rätten – nekar till att ha tafsat

Hållbart kafé öppnar på Drottninggatan

Striden om vegoburgarna intensifieras

Nu kommer svenskodlad Pak Choi

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.111