23948sdkhjf

Coop anställer kockar till e-handeln

| Av Pontus Nyman | Tipsa redaktionen

Efter Foodora och Über Eats. Nu kommer Coops darkstore. Satsningen är startskottet på en större omställning på nätet.

Efter många år av marknadstapp till restaurangerna har dagligvaruhandeln börjat sätta hårt mot hårt i kampen om matkronan. Men satsningarna på nätet har varit få. Nu ska Coop ändra på den utvecklingen. Fem kockar med tio års erfarenhet jobbar nattetid på kedjans e-handelslager i Kungens kurva.

Läs också: Dansk startup ska utmana restaurangerna

Det är väldigt smidigt. Kockarna vet precis hur många order som är beställda när de kommer in. De läser av beställningarna och lagar maten, säger Niklas Zeitlin, operativ chef för Coop online till Fri Köpenskap.

Maten har smygtestats i Coops butiker i ett par månader och släpptes nyligen även på nätet.

Det var i somras som de (Tobiuosushi) kontaktade oss. Nu har vi ett nära samarbete där vi samordnar produktionsytor och leveranser.

I ett första skede erbjuds en mindre meny med bland annat sushi, poké bowls och vegetariskt.

Läs också: Systembolaget öppnar utlämningsställe

Vi smyger i gång så här så får vi se vart det tar vägen framöver, säger Niklas Zeitlin lite kryptiskt.

Han framhåller däremot att det finns stora möjligheter inom restaurangmat på nätet. Färskheten blir unik och produktionskostnaden billigare eftersom logistikkedjan blir snabbare, kortare och mer direkt.

När det gäller färdigmat kan vi däremot bara begränsa oss till kall mat för tillfället eftersom våra bilar är anpassade efter kyla, inte värme, berättar han.

Och det är inte bara färdigmaten som åtnjuter stora fördelar med centrallager. Hela färskvarulinan kan optimeras när det gäller färskhet och minimering av svinn. Eftersom dagligvarukedjan på kvällen vet precis hur många order som är lagda kan råvarubeställningarna göras och varorna finnas på e-handelslagret när personalen kommer tidigt på morgonen.

Det blir en fantastisk kvalitet eftersom man jobbar med snabbare och mer exakta beställningar. Det här låter kanske inte så troligt eftersom jag jobbar på Coops darkstore, men jag kan i princip inte tänka mig att handla mitt kött på något annat ställe än Coop.se längre. Färskheten blir en klass för sig, säger Niklas Zeitlin.

Flera delar av färskvarorna görs i dag i Coops egna darkstore. Tre köttmästare och en fiskansvarig ser till att stycka och paketera färsk kött och fisk. De hjälper dessutom till med manuell ost och chark.

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)

Mest läst

Startsidan just nu

Nets testar swishmodul i restaurangmiljö

Pappersmuggar mest miljövänliga enligt livscykelanalys

Porslinskopp måste användas minst 350 gånger för att ge mindre koldioxidavtryck.

Jobb & Karriär
Två nya driftschefer på Sabis

Utökat matutbud går hem hos Circle K

Tävling
De slåss om titeln Årets konditor 2019

McDonald's äger inte sitt avfall

Nyhetsbrev

Jobb & Karriär
Marcus Ekman tillbaka hos Pontus

Stjärnkrögaren även aktuell med ny gotländsk krog.

Arkiv

Paul Svenssons senaste svinnprojekt – ihop med Coop

Sallader och sushi till Kungsholmens nya knutpunkt

Skänker 44 ton mat direkt från lagret

Martin och Servera har hittat ett sätt att hantera mat som blir svinn redan på lagret.

Klart: Systembolagets hemleveranser permanentas i hela landet

Jamie Olivers Gatwick-restauranger räddas

Tennstopet får bakficka med nytt koncept

Ny vd hämtad från Grand Central.

Framgång för Poppels crowdfunding

Göteborgsmodell mot matsvinn blir rikstäckande

Big Mac – i sommar även med bacon

Tävling
En kvinna kvar i Årets kock-racet

Här är de åtta finalisterna.

Lanserar drinkar av matsvinn från hotellfrukosten

Ny snabbmatskedja född – satsar på latinamerikanskt

Panamigas erbjuder bilresenärer alternativ till ”slentrianmässiga hamburgaren”.

Fazer säljer restaurangverksamheten

1000 restauranger säljs till multinationell jätte.

Klassiska Four Seasons stänger för gott

Skippar svart plast i restauranger

Med pizzabotten på väg mot toppen

Zeinas kitchen tar Mellanöstern till butikshyllan

Jobb & Karriär
Han ska styra media på Max

Absolut med återvunnet glas

Beyond Burger får produktion i Europa

Jobb & Karriär
Världsmästare tar över i stadshuset

De vill få svenskarna att äta finskt kött

Butikskonsult köper restaurangspecialist

Jobb & Karriär
Spendrups tar marknadschef från Paulig

Coca-Cola blir energidryck

Kändiskocken i rätten – nekar till att ha tafsat

Hållbart kafé öppnar på Drottninggatan

Striden om vegoburgarna intensifieras

Nu kommer svenskodlad Pak Choi

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.127