23948sdkhjf

Coop anställer kockar till e-handeln

| Av Pontus Nyman | Tipsa redaktionen

Efter Foodora och Über Eats. Nu kommer Coops darkstore. Satsningen är startskottet på en större omställning på nätet.

Efter många år av marknadstapp till restaurangerna har dagligvaruhandeln börjat sätta hårt mot hårt i kampen om matkronan. Men satsningarna på nätet har varit få. Nu ska Coop ändra på den utvecklingen. Fem kockar med tio års erfarenhet jobbar nattetid på kedjans e-handelslager i Kungens kurva.

Läs också: Ännu en utmanare på nätmatscenen

Det är väldigt smidigt. Kockarna vet precis hur många order som är beställda när de kommer in. De läser av beställningarna och lagar maten, säger Niklas Zeitlin, operativ chef för Coop online till Fri Köpenskap.

Maten har smygtestats i Coops butiker i ett par månader och släpptes nyligen även på nätet.

Det var i somras som de (Tobiuosushi) kontaktade oss. Nu har vi ett nära samarbete där vi samordnar produktionsytor och leveranser.

I ett första skede erbjuds en mindre meny med bland annat sushi, poké bowls och vegetariskt.

Läs också: Dansk startup ska utmana restaurangerna

Vi smyger i gång så här så får vi se vart det tar vägen framöver, säger Niklas Zeitlin lite kryptiskt.

Han framhåller däremot att det finns stora möjligheter inom restaurangmat på nätet. Färskheten blir unik och produktionskostnaden billigare eftersom logistikkedjan blir snabbare, kortare och mer direkt.

När det gäller färdigmat kan vi däremot bara begränsa oss till kall mat för tillfället eftersom våra bilar är anpassade efter kyla, inte värme, berättar han.

Och det är inte bara färdigmaten som åtnjuter stora fördelar med centrallager. Hela färskvarulinan kan optimeras när det gäller färskhet och minimering av svinn. Eftersom dagligvarukedjan på kvällen vet precis hur många order som är lagda kan råvarubeställningarna göras och varorna finnas på e-handelslagret när personalen kommer tidigt på morgonen.

Det blir en fantastisk kvalitet eftersom man jobbar med snabbare och mer exakta beställningar. Det här låter kanske inte så troligt eftersom jag jobbar på Coops darkstore, men jag kan i princip inte tänka mig att handla mitt kött på något annat ställe än Coop.se längre. Färskheten blir en klass för sig, säger Niklas Zeitlin.

Flera delar av färskvarorna görs i dag i Coops egna darkstore. Tre köttmästare och en fiskansvarig ser till att stycka och paketera färsk kött och fisk. De hjälper dessutom till med manuell ost och chark.

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Burger King planerar kraftig expansion

Restauranger och storkök börjar med returlådor

Så ska Martin & Servera bli mer hållbart

Projekt gör matsvinn lönsamt för restauranger

Vinnova har beviljat medel för att lösa transport- och logistikfrågorna.

”Lång lista på spännande innovationer”

Erik Wallin på foodtech-bolaget Gastrofy rapporterar i en gästkrönika från CES i Las Vegas.

Stark jobbprognos

Upp 12 procent för hotell- och restaurangbranschen.

Nyhetsbrev

Pontus Frithiof rivstartar året i hälsans tecken

Pontus in the air ska bli Arlandas bästa arbetsplats med hjälp av hälsoprofil och inspiratör.

Arkiv

Stillahavsostron testodlas på västkusten

Svampgruvan i Kiruna stängs

Fandado flyttar till city

Nystart för Stockholmskrogen med meny på esperanto.

Pizza Hut tappar långvarig vd

Cateringföretag vill expandera

Ny grillrestaurang på Avenyn

The Prime Grill del av en förnyelseprocess som pågår i hela området.

Antalet krogkonkurser ökade kraftigt 2018

Svenska Ägg: Det finns en marknad för hönskött

Sju av tio svenskar äter eller kan tänka sig äta hönskött, enligt undersökning.

Guldregn över de svenska lagen

Kocklandslaget och ytterligare två lag kommer hem med seger i Culinary World Cup.

Ny vd på Circle K

Bagerierna sanerar surdegsbröd

Brott mot livsmedelslagen kan ge fängelse

Picadeli i storaffär

VIP-kockar volontärer i grötigt myskaos

Idag var det dags för Stadsmissionens årliga julgröt till förmån för hemlösa. De första 2000 portionerna tog slut i ett nafs. Ny leverans och praktiskt lagda Vip-kockar löste årets kockutmaning med bravur.

Styckmästarn med ny vd

De är bäst på street food

Matsas Mat, Korrito och The Good Gringo är finalister i kategorin Årets streetfood i Fast Food Awards 2019.

Tillbaka till Nordic Choice Hotels

Burgerkedja med ny marknadschef

Klassiskt bakverk tas ur sortimenten

Köttfest på Stockholmsrestaurang

Picadeli växer på kontinenten

Ska expandera i södra Sverige

Utvecklar barkoncept

Dole säljer i Sverige och Finland

Populär chokladmjölk återkallas – flaskan kan gå sönder

Lanserar ersättning för plastsugrör

Ny Sushi Yama i Linköping

Historiskt låg skörd av matpotatis

Sushikedja öppnar nytt

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.166