23948sdkhjf

"De andra nordiska lagen, USA och Singapore blir de tuffaste konkurrenterna"

| Av Pernilla Hansson | Tipsa redaktionen

På lördagen drar Culinary World Cup igång i Luxemburg där bland andra Svenska Kocklandslaget tävlar mot 29 andra nationer.

Sex kockar och fem konditorer ingår i Svensk Kocklandslaget som ska representera Sverige i Culinary World Cup på Expogast i Luxemburg. Laget har arbetat tillsammans sedan våren 2017 då teamet presenterades.

Svenska Kocklandslaget är på plats med 9 ton utrustning som packats ned enligt noggranna checklistor. Inget för glömmas kvar hemma särskilt inte de många specialgjorda formarna. Svensk Kocklandslaget tävlar inom två delmoment; Kalla Bordet och Varmköket.

-- Vår stryka som lag är att vi arbetar som team och även de som har det söta som huvuduppgift har åsikter om det salta och vice versa. Jag tycker att vi har väldigt goda chanser till vinst och är väldigt starka tillsammans inte minst inom varmköket, säger Svenska Kocklandslagetslagledare Fredrik Andersson till RS Restauranger & Storkök.

Först ut är tävlingsmomentet Kalla Bordet som genomförs på lördagen den 24 november.

Poängen för bordet som innehåller 26 rätterna på det 12 kvadratmeter stora bordet presenteras samma dag. "Showmatsbordet” bedöms enbart efter utseende och teknik, ”visuell smak”. Alla rätter presenteras kalla och är täckta med ett tunt lager gelé. Det Kalla Bordet innehåller också en skulptur som ligger utanför tävlan.

-- När det gäller det kalla bordet så har vi initialt arbetat som om att maten skulle ätas och vi tycker att den måste vara god även om den bara bedöms visuellt. Vi testlagade och smakade maten länge innan vi bestämde oss för vilka rätter vi skulle tävla med och hur de skulle se ut, säger Fredrik Andersson.

Delmomentet Varmköket genomförs 26 november och handlar om restaurangdrift i skarpt läge. På sex timmar ska laget skapa en trerättersmeny, förrätt, varmrätt och dessert, för 110 gäster som tillagas från grunden på plats i tävlingsköken.

Domarna plockar sedan slumpvis ut fem tallrikar av varje rätt och finns hela tiden på plats i köken för att också bedöma arbetet i köken.

- Vår styrka i Varmköket är att vi inte gör som många andra när det ska lagas mat för över hundra gäster och tänker bankett utan vi vill och arbetar betydligt mer med pannan än ugn, säger Fredrik Andersson.

Vilka lag står för tuffaste konkurrens?

-- Flera av lagen är väldigt duktiga men vi räknar med att det blir nordisk på pallplats och naturligtvis satsar vi på att nå topplacering. Vi räds inte konkurrensen men de andra nordiska lagen, USA och Singapore tror jag blir de tuffaste konkurrenterna säger Fredrik Andersson.

Slutresultatet prsenteras 29 november.

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Svensk mästare i hembryggd öl

Corner Club smygöppnar

Beyond Meat värderas till över en miljard

Jinx utökar – öppnar restaurang

Bastard Burgers växer i Stockholmsområdet

Ytterligare två etableringar klara för den snabbväxande kedjan.

Ung Sigtunakock bäst i världen

Niclas Jansson segrade i Copper Skillet-finalen i Toronto.

Nyhetsbrev

Världsrekord i whiskyprovning

Guinness World Records har godkänt rekordet.

Arkiv

Slutet för Götgatsbackens äldsta krog

Från lagerlokal till hotell med takbar

Blique by Nobis öppnar den 26 april.

Restaurang Tak – nu även Krav-märkt

Calle P-gänget bakom ny bar

Menigo köper ut Arla – ensam ägare av Restaurangakademien

Årets kock får nya ägare

Spendrups och Arla tar över från Restaurangakademien.

Kafferabatt minskar engångsmuggar

Falafel basen i stjärnkockarnas nya snabbmatskoncept

Täby Deli invigs den 11 april – Fafelle öppnar i slutet av maj.

Fotografiskas eget öl bryggs på överblivet bröd

Hipster-Söder får egen Max-burgare

Tre specialprodukter på Max nya flaggskeppsrestaurang vid Medborgarplatsen.

Efter köttkrig – restauranggrossist i konkurs

Egen vinautomat på hotellrummet

Gateau poppar upp hos H&M i påsk

Ny inköpsansvarig på Urban Deli

Stjärnkock vill öka kunskapen om självmord

Anton Bjuhrs mamma tog sitt liv – nu blir han ambassadör för Suicide Zero.

Grands nya bakficka hedrar legendarisk krögare

Vegomässan ställs in

EU kan förbjuda "vegoburgare" – vill undvika förväxling

Burger King lanserar ”blödande” veganburgare

Här öppnar Taco Bar restaurang nr 45

Veganskt intresserar på nätet

Espresso House tar in ärtdryck

Potatisdrycksföretag tar in 11 miljoner

Hon är Stadshuskällarens nya konditor

Ungas matval styrs av värderingar

Finalisterna i sommelier-VM klara

Här ska Martin & Servera bygga nytt lager

Familjer testar middagar åt Urban Deli

Fredrik Lindfors vidare i Sommelier-VM

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.135