23948sdkhjf

"De andra nordiska lagen, USA och Singapore blir de tuffaste konkurrenterna"

| Av Pernilla Hansson | Tipsa redaktionen

På lördagen drar Culinary World Cup igång i Luxemburg där bland andra Svenska Kocklandslaget tävlar mot 29 andra nationer.

Sex kockar och fem konditorer ingår i Svensk Kocklandslaget som ska representera Sverige i Culinary World Cup på Expogast i Luxemburg. Laget har arbetat tillsammans sedan våren 2017 då teamet presenterades.

Svenska Kocklandslaget är på plats med 9 ton utrustning som packats ned enligt noggranna checklistor. Inget för glömmas kvar hemma särskilt inte de många specialgjorda formarna. Svensk Kocklandslaget tävlar inom två delmoment; Kalla Bordet och Varmköket.

-- Vår stryka som lag är att vi arbetar som team och även de som har det söta som huvuduppgift har åsikter om det salta och vice versa. Jag tycker att vi har väldigt goda chanser till vinst och är väldigt starka tillsammans inte minst inom varmköket, säger Svenska Kocklandslagetslagledare Fredrik Andersson till RS Restauranger & Storkök.

Först ut är tävlingsmomentet Kalla Bordet som genomförs på lördagen den 24 november.

Poängen för bordet som innehåller 26 rätterna på det 12 kvadratmeter stora bordet presenteras samma dag. "Showmatsbordet” bedöms enbart efter utseende och teknik, ”visuell smak”. Alla rätter presenteras kalla och är täckta med ett tunt lager gelé. Det Kalla Bordet innehåller också en skulptur som ligger utanför tävlan.

-- När det gäller det kalla bordet så har vi initialt arbetat som om att maten skulle ätas och vi tycker att den måste vara god även om den bara bedöms visuellt. Vi testlagade och smakade maten länge innan vi bestämde oss för vilka rätter vi skulle tävla med och hur de skulle se ut, säger Fredrik Andersson.

Delmomentet Varmköket genomförs 26 november och handlar om restaurangdrift i skarpt läge. På sex timmar ska laget skapa en trerättersmeny, förrätt, varmrätt och dessert, för 110 gäster som tillagas från grunden på plats i tävlingsköken.

Domarna plockar sedan slumpvis ut fem tallrikar av varje rätt och finns hela tiden på plats i köken för att också bedöma arbetet i köken.

- Vår styrka i Varmköket är att vi inte gör som många andra när det ska lagas mat för över hundra gäster och tänker bankett utan vi vill och arbetar betydligt mer med pannan än ugn, säger Fredrik Andersson.

Vilka lag står för tuffaste konkurrens?

-- Flera av lagen är väldigt duktiga men vi räknar med att det blir nordisk på pallplats och naturligtvis satsar vi på att nå topplacering. Vi räds inte konkurrensen men de andra nordiska lagen, USA och Singapore tror jag blir de tuffaste konkurrenterna säger Fredrik Andersson.

Slutresultatet prsenteras 29 november.

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Så sålde restaurangerna

Ökning för hotell- och trafiknära restauranger medan omsättning i personalrestauranger backade rejält under tredje kvartalet enligt siffror från Restaurangindex.

Här öppnar Linnea & Basilika

Historiskt låg skörd av matpotatis

Från Vigårda till Mosebacke

Meriterad köksmästare till Södra Teaterns restaurang.

Guldregn över de svenska lagen

Kocklandslaget och ytterligare två lag kommer hem med seger i Culinary World Cup.

Systembolaget öppnar utlämningsställe

Här ska nytt koncept för e-handeln testas.

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut två gånger i veckan (tisdag och torsdag).

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Trio nominerad till Årets Fast Casual

Kale & Crave, Dogfood och Scandwich är nominerade i kategorin Årets Fast Casual i Fast Food Awards 2019.

Arkiv

Sushikedja öppnar nytt

Dansk juice och asiatiskt till Gallerian

Stora utmaningar med ursprungsmärkning av kött och fisk på restaurang

Mindre marginaler - men storleken spelar ingen roll

Inspirerat av spanska saluhallar

Matverk Närke 2019 vanns av sBread

"När svinn blir win och botten blir toppen"

Kock och konditor laddar inför Nobelfest

Daniel Roos är Nobelkonditor för femte gången. Han gör middagen tillsammans med Tom Sjöstedt som är Nobelkock för andra året.

Sia glass byter vd

De sätter guldkant på fikastunden

Ett 50-talskafé, ett konditori med franska förtecken och anrikt Stockholmskafé är nominerade i kategorin Årets Coffee Shop.

Crêperie till galleria

Från OKQ8 till Fazer Food Services Sverige

Hon är ny kommunikationsdirektör hos måltidsleverantören.

Gateau gästar H&M

Fazerägt hantverksbageri öppnar pop up i modekoncernens inredningsbutiker i december.

Fortsatt höga konkurstal inom hotell- och restaurangbranschen

Från Sturehof till Taverna Brillo

Hon byter jobb inom Svenska Brasserier och blir restaurangchef på restaurangen vid Stureplan.

Hotell ingår samarbete med Foodloopz

Så ska Clarion Hotel Stockholm minska matsvinnet.

Hon tar över på Svenskt Kött

Julskinkan fortsatt ohotad på julbordet

Ny vd på Siljans Chark

Matleveranstjänst till Malmö

Här öppnar Sabis nytt

Han är ny hos Altia

Läppja på GW

Här öppnar It´s Pleat

Här är årets bästa matböcker

Nya matkoncept till Täby centrum

Restaurangkedja säger upp personal

Orkla lägger bud på Kotipizza

Götgatsbacken för burgerkedja

Wallmans Group tappar vd

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.18