23948sdkhjf

"De andra nordiska lagen, USA och Singapore blir de tuffaste konkurrenterna"

| Av Pernilla Hansson | Tipsa redaktionen

På lördagen drar Culinary World Cup igång i Luxemburg där bland andra Svenska Kocklandslaget tävlar mot 29 andra nationer.

Sex kockar och fem konditorer ingår i Svensk Kocklandslaget som ska representera Sverige i Culinary World Cup på Expogast i Luxemburg. Laget har arbetat tillsammans sedan våren 2017 då teamet presenterades.

Svenska Kocklandslaget är på plats med 9 ton utrustning som packats ned enligt noggranna checklistor. Inget för glömmas kvar hemma särskilt inte de många specialgjorda formarna. Svensk Kocklandslaget tävlar inom två delmoment; Kalla Bordet och Varmköket.

-- Vår stryka som lag är att vi arbetar som team och även de som har det söta som huvuduppgift har åsikter om det salta och vice versa. Jag tycker att vi har väldigt goda chanser till vinst och är väldigt starka tillsammans inte minst inom varmköket, säger Svenska Kocklandslagetslagledare Fredrik Andersson till RS Restauranger & Storkök.

Först ut är tävlingsmomentet Kalla Bordet som genomförs på lördagen den 24 november.

Poängen för bordet som innehåller 26 rätterna på det 12 kvadratmeter stora bordet presenteras samma dag. "Showmatsbordet” bedöms enbart efter utseende och teknik, ”visuell smak”. Alla rätter presenteras kalla och är täckta med ett tunt lager gelé. Det Kalla Bordet innehåller också en skulptur som ligger utanför tävlan.

-- När det gäller det kalla bordet så har vi initialt arbetat som om att maten skulle ätas och vi tycker att den måste vara god även om den bara bedöms visuellt. Vi testlagade och smakade maten länge innan vi bestämde oss för vilka rätter vi skulle tävla med och hur de skulle se ut, säger Fredrik Andersson.

Delmomentet Varmköket genomförs 26 november och handlar om restaurangdrift i skarpt läge. På sex timmar ska laget skapa en trerättersmeny, förrätt, varmrätt och dessert, för 110 gäster som tillagas från grunden på plats i tävlingsköken.

Domarna plockar sedan slumpvis ut fem tallrikar av varje rätt och finns hela tiden på plats i köken för att också bedöma arbetet i köken.

- Vår styrka i Varmköket är att vi inte gör som många andra när det ska lagas mat för över hundra gäster och tänker bankett utan vi vill och arbetar betydligt mer med pannan än ugn, säger Fredrik Andersson.

Vilka lag står för tuffaste konkurrens?

-- Flera av lagen är väldigt duktiga men vi räknar med att det blir nordisk på pallplats och naturligtvis satsar vi på att nå topplacering. Vi räds inte konkurrensen men de andra nordiska lagen, USA och Singapore tror jag blir de tuffaste konkurrenterna säger Fredrik Andersson.

Slutresultatet prsenteras 29 november.

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Folkparkens grillkiosk redo att servera

Fortsatt uppåt för cityrestaurangerna

Domino's ägare lämnar Norden – vill sälja svenska verksamheten

Vrå nyöppnar med spårbar meny

Operakällarens privata vinbar blir publik

Nobiskällaren öppnar den 5 november.

Rekordmånga tävlade i SM i Mathantverk

Nyhetsbrev

Fiskfoderprojekt ska ge hållbart odlad gourmetfisk

Arkiv

För andra gången på 28 år – alkoholfri öl vann finaste priset

Malaysisk snabbmatskedja till Europa – väljer Kista Galleria

Trion bakom Tjoget tar aperitivokulturen till NK

Först fjällen sedan Avenyn för Boqueria

28-åring korad till Årets konditor

Världens första ölflaska i papper

Ica-folk ska driva restaurang i expansivt område

Brödernas krogimperium byter namn och nyöppnar krog

Ett steg till för e-handelsgrossisten – börjar med alkohol

Rabatt på kaffe leder till färre muggar

Svenska expansionen tar fart – här är städerna dit KFC är på väg

Snabbmatskedjan ska gå från dagens åtta till hundratalet svenska restauranger.

Beijing8 nu även i Täby

Tallink tar Burger King till Baltikum

Öppningsdags för italienska satsningar x 2

Santo och Emanuel italienska nytillskott i Stockholms krogvärld.

Bageriingrediensproducent byter namn

Absolutflaska hyllar återvinning

Kändiskock öppnar krog med hälsosam profil

Hon ska förändra Smaka på Stockholm

Alvestaglass ska distribuera Häagen-Dazs i Sverige

Max fick pris av FN

Nu lanserar Karma sin kyl på bred front

Så mycket kostade årets första hummer

Ny must signerad Ranelid

”Omöjlig” burgare nu även i butiker

Hållbarhetspris till matsvinnsentreprenör

Max förstärker ledningen

Upper House får Årets kock-medaljör i köket

Tävling
Han vann titeln Årets Ekokock

Mentorpriset till Ulrika Brydling

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.113