23948sdkhjf

"De andra nordiska lagen, USA och Singapore blir de tuffaste konkurrenterna"

På lördagen drar Culinary World Cup igång i Luxemburg där bland andra Svenska Kocklandslaget tävlar mot 29 andra nationer.

Sex kockar och fem konditorer ingår i Svensk Kocklandslaget som ska representera Sverige i Culinary World Cup på Expogast i Luxemburg. Laget har arbetat tillsammans sedan våren 2017 då teamet presenterades.

Svenska Kocklandslaget är på plats med 9 ton utrustning som packats ned enligt noggranna checklistor. Inget för glömmas kvar hemma särskilt inte de många specialgjorda formarna. Svensk Kocklandslaget tävlar inom två delmoment; Kalla Bordet och Varmköket.

-- Vår stryka som lag är att vi arbetar som team och även de som har det söta som huvuduppgift har åsikter om det salta och vice versa. Jag tycker att vi har väldigt goda chanser till vinst och är väldigt starka tillsammans inte minst inom varmköket, säger Svenska Kocklandslagetslagledare Fredrik Andersson till RS Restauranger & Storkök.

Först ut är tävlingsmomentet Kalla Bordet som genomförs på lördagen den 24 november.

Poängen för bordet som innehåller 26 rätterna på det 12 kvadratmeter stora bordet presenteras samma dag. "Showmatsbordet” bedöms enbart efter utseende och teknik, ”visuell smak”. Alla rätter presenteras kalla och är täckta med ett tunt lager gelé. Det Kalla Bordet innehåller också en skulptur som ligger utanför tävlan.

-- När det gäller det kalla bordet så har vi initialt arbetat som om att maten skulle ätas och vi tycker att den måste vara god även om den bara bedöms visuellt. Vi testlagade och smakade maten länge innan vi bestämde oss för vilka rätter vi skulle tävla med och hur de skulle se ut, säger Fredrik Andersson.

Delmomentet Varmköket genomförs 26 november och handlar om restaurangdrift i skarpt läge. På sex timmar ska laget skapa en trerättersmeny, förrätt, varmrätt och dessert, för 110 gäster som tillagas från grunden på plats i tävlingsköken.

Domarna plockar sedan slumpvis ut fem tallrikar av varje rätt och finns hela tiden på plats i köken för att också bedöma arbetet i köken.

- Vår styrka i Varmköket är att vi inte gör som många andra när det ska lagas mat för över hundra gäster och tänker bankett utan vi vill och arbetar betydligt mer med pannan än ugn, säger Fredrik Andersson.

Vilka lag står för tuffaste konkurrens?

-- Flera av lagen är väldigt duktiga men vi räknar med att det blir nordisk på pallplats och naturligtvis satsar vi på att nå topplacering. Vi räds inte konkurrensen men de andra nordiska lagen, USA och Singapore tror jag blir de tuffaste konkurrenterna säger Fredrik Andersson.

Slutresultatet prsenteras 29 november.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109