23948sdkhjf

Stora utmaningar med ursprungsmärkning av kött och fisk på restaurang

| Av Pernilla Hansson | Tipsa redaktionen

Livsmedelsverket förordar nu att Sverige avvaktar ställningstaganden i EU-Kommissionen.

I somras fick Livsmedelsverket i uppdrag av regeringen att utreda huruvida ursprungsmärkning av kött och fisk på restaurang och i storhushåll skulle införas.

För helt kött som köps i butik finns redan regler om ursprungsmärkning.

Nu har Livsmedelsverket utrett vilka åtgärder som krävs för en svensk anmälan till EU-kommissionen gällande ursprungsmärkning på restauranger och resultatet av undersökningarna tyder bland annat på högre kostnader för företagen och för livsmedelskontrollen.

EU-kommissionen väntas inom kort ta ställning till vad som krävs för nationella bestämmelser om ursprungsmärkning och Livsmedelsverket förordar att man avvaktar dessa ställningstaganden innan en anmälan skickas från Sverig till EU-kommissionen.

Finland gjorde nyligen  en tredje och omarbetad anmälan till EU-kommissionen om ursprungsmärkning av kött och fisk på restaurang. Även Frankrike har gjort en anmälan om ursprungmärkning.

Ett inrättande av ursprungsmärkning i Sverige skulle enligt Livsmedelsverket beröra drygt 60 000 restauranger och storhushåll.

Om Livsmedelsverket ska gå vidare krävs förslag till nationella bestämmelser, en konsumentundersökning där det framgår att ursprung är mycket viktig för konsumenterna och att lagen syftar till att ge konsumenterna ytterligare möjligheter till att göra informerade val.

Därtill behövs en redogörelse som visar att det finns ett samband mellan vissa kvaliteter hos livsmedlet och dess ursprung.

Här finns Livsmedelsverkets rapport.

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Jobb & Karriär
Marcus Ekman tillbaka hos Pontus

Stjärnkrögaren även aktuell med ny gotländsk krog.

Paul Svenssons senaste svinnprojekt – ihop med Coop

Sallader och sushi till Kungsholmens nya knutpunkt

Skänker 44 ton mat direkt från lagret

Martin och Servera har hittat ett sätt att hantera mat som blir svinn redan på lagret.

Klart: Systembolagets hemleveranser permanentas i hela landet

Jamie Olivers Gatwick-restauranger räddas

Nyhetsbrev

Tennstopet får bakficka med nytt koncept

Ny vd hämtad från Grand Central.

Arkiv

Framgång för Poppels crowdfunding

Göteborgsmodell mot matsvinn blir rikstäckande

Big Mac – i sommar även med bacon

Tävling
En kvinna kvar i Årets kock-racet

Här är de åtta finalisterna.

Lanserar drinkar av matsvinn från hotellfrukosten

Ny snabbmatskedja född – satsar på latinamerikanskt

Panamigas erbjuder bilresenärer alternativ till ”slentrianmässiga hamburgaren”.

Fazer säljer restaurangverksamheten

1000 restauranger säljs till multinationell jätte.

Klassiska Four Seasons stänger för gott

Skippar svart plast i restauranger

Med pizzabotten på väg mot toppen

Zeinas kitchen tar Mellanöstern till butikshyllan

Tävling
Svensk kock ny nordisk mästare

Jobb & Karriär
Han ska styra media på Max

Cannabisglass nästa för Ben & Jerry's

Hållbart när Smaka på Stockholm drar igång

Sju nya McDonald's start på kraftig expansion

Absolut med återvunnet glas

Beyond Burger får produktion i Europa

Jobb & Karriär
Världsmästare tar över i stadshuset

De vill få svenskarna att äta finskt kött

Butikskonsult köper restaurangspecialist

Jobb & Karriär
Spendrups tar marknadschef från Paulig

Coca-Cola blir energidryck

Kändiskocken i rätten – nekar till att ha tafsat

Hållbart kafé öppnar på Drottninggatan

Striden om vegoburgarna intensifieras

Nu kommer svenskodlad Pak Choi

Kopparbergs backar

Massor av sommarjobb i restaurangbranschen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.139