23948sdkhjf

Stora utmaningar med ursprungsmärkning av kött och fisk på restaurang

| Av Pernilla Hansson | Tipsa redaktionen

Livsmedelsverket förordar nu att Sverige avvaktar ställningstaganden i EU-Kommissionen.

I somras fick Livsmedelsverket i uppdrag av regeringen att utreda huruvida ursprungsmärkning av kött och fisk på restaurang och i storhushåll skulle införas.

För helt kött som köps i butik finns redan regler om ursprungsmärkning.

Nu har Livsmedelsverket utrett vilka åtgärder som krävs för en svensk anmälan till EU-kommissionen gällande ursprungsmärkning på restauranger och resultatet av undersökningarna tyder bland annat på högre kostnader för företagen och för livsmedelskontrollen.

EU-kommissionen väntas inom kort ta ställning till vad som krävs för nationella bestämmelser om ursprungsmärkning och Livsmedelsverket förordar att man avvaktar dessa ställningstaganden innan en anmälan skickas från Sverig till EU-kommissionen.

Finland gjorde nyligen  en tredje och omarbetad anmälan till EU-kommissionen om ursprungsmärkning av kött och fisk på restaurang. Även Frankrike har gjort en anmälan om ursprungmärkning.

Ett inrättande av ursprungsmärkning i Sverige skulle enligt Livsmedelsverket beröra drygt 60 000 restauranger och storhushåll.

Om Livsmedelsverket ska gå vidare krävs förslag till nationella bestämmelser, en konsumentundersökning där det framgår att ursprung är mycket viktig för konsumenterna och att lagen syftar till att ge konsumenterna ytterligare möjligheter till att göra informerade val.

Därtill behövs en redogörelse som visar att det finns ett samband mellan vissa kvaliteter hos livsmedlet och dess ursprung.

Här finns Livsmedelsverkets rapport.

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Folkparkens grillkiosk redo att servera

Fortsatt uppåt för cityrestaurangerna

Domino's ägare lämnar Norden – vill sälja svenska verksamheten

Vrå nyöppnar med spårbar meny

Operakällarens privata vinbar blir publik

Nobiskällaren öppnar den 5 november.

Rekordmånga tävlade i SM i Mathantverk

Nyhetsbrev

Fiskfoderprojekt ska ge hållbart odlad gourmetfisk

Arkiv

För andra gången på 28 år – alkoholfri öl vann finaste priset

Malaysisk snabbmatskedja till Europa – väljer Kista Galleria

Trion bakom Tjoget tar aperitivokulturen till NK

Först fjällen sedan Avenyn för Boqueria

28-åring korad till Årets konditor

Världens första ölflaska i papper

Ica-folk ska driva restaurang i expansivt område

Brödernas krogimperium byter namn och nyöppnar krog

Ett steg till för e-handelsgrossisten – börjar med alkohol

Rabatt på kaffe leder till färre muggar

Svenska expansionen tar fart – här är städerna dit KFC är på väg

Snabbmatskedjan ska gå från dagens åtta till hundratalet svenska restauranger.

Beijing8 nu även i Täby

Tallink tar Burger King till Baltikum

Öppningsdags för italienska satsningar x 2

Santo och Emanuel italienska nytillskott i Stockholms krogvärld.

Bageriingrediensproducent byter namn

Absolutflaska hyllar återvinning

Kändiskock öppnar krog med hälsosam profil

Hon ska förändra Smaka på Stockholm

Alvestaglass ska distribuera Häagen-Dazs i Sverige

Max fick pris av FN

Nu lanserar Karma sin kyl på bred front

Så mycket kostade årets första hummer

Ny must signerad Ranelid

”Omöjlig” burgare nu även i butiker

Hållbarhetspris till matsvinnsentreprenör

Max förstärker ledningen

Upper House får Årets kock-medaljör i köket

Tävling
Han vann titeln Årets Ekokock

Mentorpriset till Ulrika Brydling

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.114