23948sdkhjf

Historiskt låg skörd av matpotatis

| Av Andréas Göransson | Tipsa redaktionen

Till och med i jämförelse med krisåren 1867 och 1899.

Den svenska skörden av matpotatis beräknas till omkring 449 000 ton. Årets skörd är lägre än rekordlåga skördar redovisade i modern tid som 2006, 2007 och 2015, men också jämfört med missväxtåren 1867 och 1899.

År 1899 beräknades tillgången till “hvar person af folkmängden av potatis, rofvor, rötter och dylikt” till 180,5 kg. Potatisen användes då huvudsakligen som livsmedel, till bränning av sprit samt för att tillverka stärkelse. Över tid har konsumtionen av potatis och rotfrukter i landet minskat och har för år 2016 beräknats till cirka 70 kg per person, varav matpotatis svarar för 58 kg.

Orsaken till den lägre skördenivån 2018 är främst sommarens värme och torka, men också att större arealer skördats som färskpotatis och att andelen ekologiskt odlad matpotatis ökat. När jämförelsen görs mot föregående år bör man ta med att stora obärgade arealer sänkte hektarskörden 2017. Odlingar som har bevattnats har kunnat nå full skörde­nivå, men vattnet har inte alltid räckt till för hela odlingsarealen och alla odlare har inte haft möjlighet att vattna sina grödor. Det förekommer att potatisen lämnats obärgad eftersom det inte var lönt att ta upp skörden, då utfallet var för litet och knölarna var för små. Enskilda lantbrukare har drabbats hårt.

Totalskörden av matpotatis beräknas för riket till 449 400 ton. Det är en minskning med 77 600 ton eller 15 procent jämfört med 2017. Jämfört med femårs­genomsnittet är det 92 000 ton (17 procent) lägre.

Arealen matpotatis, som används för beräkning av totalskördar, uppgick år 2018 på riksnivå till 16 000 hektar. Det är en minskning med 1 100 hektar eller 6 procent jämfört med föregående år och detta bidrar också till att totalskörden minskar. Minsk­ningen mätt i hektar var allra störst i Skåne och Västra Götalands län. Hektarskörden beräknas till 28 100 kilo per hektar, vilket är 9 procent lägre än 2017 års hektarskörd.

Den odlade arealen potatis för stärkelse fortsatte att öka med drygt 300 hektar och uppgick till 7 800 hektar. Potatis för stärkelse odlas främst i Skåne, Blekinge och Kalmar län. Även potatis för stärkelse påverkades av sommartorkan och hektarskörden beräknas till 34 620 kilo per hektar, vilket är 20 procent lägre än 2017. Den totala skörden beräknas till 270 800 ton, vilket är 17 procent mindre än 2017. Statistiken redovisas inklusive odlingar avsedda för utsädesproduktion.
Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Dansk blir vd för svenska McDonald's

Boqueria drar till fjällen

Ett av flera nytillskott på restaurangscenen i Åre.

Hållbarhetspris till matsvinnsentreprenör

Skybar i toppen på Göteborgs nya landmärke

Klassiskt konditori ersätts av indisk restaurang

Max förstärker ledningen

Nyhetsbrev

Upper House får Årets kock-medaljör i köket

Arkiv

50 maltsorter i ny hembryggningsbutik

Han vann titeln Årets Ekokock

Hon är Sveriges bästa kvinnliga sommelier

Mentorpriset till Ulrika Brydling

Årets kock 2019 bytte silver mot guld

Martin Moses svensk mästare i professionell matlagning.

Utredning om skatt på engångsartiklar

Hungrig läggs ned

Scandic och Spendrups gör öl på överblivet bröd

Öppningsdatum för Östermalms saluhall – renoverad för en miljard

Öppnar igen i januari två år försenad.

Mr Cake är årets företagare i bageribranschen

Mathias Dahlgren tolkar Söders snabbmatspärlor

Stjärnkocken öppnar pop up under matfestival i Teatern.

Atria lanserar vegetariskt varumärke

Naturlig matupplevelse i slottsmiljö

Kändiskockarnas hållbara restaurang har öppnat

Korv och potatis i centrum för Årets kock-finalisterna

De lanserar svensk pizzaskinka

Inget Krubb i sjöstan

Foodoras cykelbud utvidgar strejken i Norge

Löfbergs har halverat sin klimatpåverkan

Hungrig.se kan försvinna – fyra månader efter uppköpet

Kopparbergs vd: Zeunerts julmust ohotad

Street food intar Kungsträdgården

Färre krogkonkurser när fler semestrar hemma

Mackmyra minskar förlusten

Minskad efterfrågan på Absolut

”Restauranger och livsmedelsbutiker måste få äga sitt matavfall”

Usine-gänget startar Bistro Bibblan

KFC och Beyond Meat lagar vegetarisk kyckling

Räddat "svinnkaffe" blir till ny vild blandning

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.104