23948sdkhjf

Antalet krogkonkurser ökade kraftigt 2018

| Av Mona Johansson | Tipsa redaktionen

20-procentig ökning av konkurserna inom hotell- och restaurangbranschen.

Konkurserna ökar inom alla branscher, men hotell- och restaurangbranschen är allra värst utsatt. Under 2018 gick totalt 475 företag inom hotell- och restaurangnäringen i konkurs, enligt färsk statistik från Upplysningscentralen (UC). Att jämföra med 396 konkurser 2017. Det innebär en 20-procentig ökning av antalet konkurser från 2017 till 2018. Snittet för alla branscher är 13 procdent.

Läs också: Krogkonkurserna fortsätter öka

Det innebär också att 1,56 procent av alla aktiva företag inom hotell- och restaurangbranschen gick i konkurs under 2018, vilket alltså är den högsta konkursutsattheten av samtliga branscher som finns med i UC:s statistik.

– Över helåret ökar antal konkurser, det är bara att konstatera. Antalet bolag med utmätning ökar också kraftigt. Detta sker samtidigt som den positiva trenden för företag i allmänhet fortsätter att vara bra. Omsättningen i företagen ökar och andelen bolag med betalnings­anmärkningar eller ansökan om betalningsföreläggande är konstant. Andelen bolag i UC:s bästa riskklasser ökar. Hög grad av konkurrens samt ökningen av antalet oseriösa bolag kan vara en anledning till den negativa trenden av ökat antal företagskonkurser, kommenterar Richard Damberg, ekonom på UC.

Enligt UC ökar andelen oseriösa företag kraftigt, det vill säga företag som startas, bedrivs eller avslutas i bedrägligt syfte. De två senaste åren har andelen oseriösa företag ökat från 10 procent till 25 procent av alla bolag som försatts i konkurs.

– Vi ser en oerhört allvarlig utveckling. De oseriösa företagen verkar öka och de återfinns i alla branscher, kommenterar Richard Damberg.

För hotell- och restaurangnäringen finns en liten ljuspunkt. I december skedde faktiskt en minskning av antalet konkurser jämfört med samma period 2017. 28 konkurser i december 2018 jämfört med 35 konkurser i december 2017. En förbättring med 20 procent under den specifika månaden.

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Dansk blir vd för svenska McDonald's

Boqueria drar till fjällen

Ett av flera nytillskott på restaurangscenen i Åre.

Hållbarhetspris till matsvinnsentreprenör

Skybar i toppen på Göteborgs nya landmärke

Klassiskt konditori ersätts av indisk restaurang

Max förstärker ledningen

Nyhetsbrev

Upper House får Årets kock-medaljör i köket

Arkiv

50 maltsorter i ny hembryggningsbutik

Han vann titeln Årets Ekokock

Hon är Sveriges bästa kvinnliga sommelier

Mentorpriset till Ulrika Brydling

Årets kock 2019 bytte silver mot guld

Martin Moses svensk mästare i professionell matlagning.

Utredning om skatt på engångsartiklar

Hungrig läggs ned

Scandic och Spendrups gör öl på överblivet bröd

Öppningsdatum för Östermalms saluhall – renoverad för en miljard

Öppnar igen i januari två år försenad.

Mr Cake är årets företagare i bageribranschen

Mathias Dahlgren tolkar Söders snabbmatspärlor

Stjärnkocken öppnar pop up under matfestival i Teatern.

Atria lanserar vegetariskt varumärke

Naturlig matupplevelse i slottsmiljö

Kändiskockarnas hållbara restaurang har öppnat

Korv och potatis i centrum för Årets kock-finalisterna

De lanserar svensk pizzaskinka

Inget Krubb i sjöstan

Foodoras cykelbud utvidgar strejken i Norge

Löfbergs har halverat sin klimatpåverkan

Hungrig.se kan försvinna – fyra månader efter uppköpet

Kopparbergs vd: Zeunerts julmust ohotad

Street food intar Kungsträdgården

Färre krogkonkurser när fler semestrar hemma

Mackmyra minskar förlusten

Minskad efterfrågan på Absolut

”Restauranger och livsmedelsbutiker måste få äga sitt matavfall”

Usine-gänget startar Bistro Bibblan

KFC och Beyond Meat lagar vegetarisk kyckling

Räddat "svinnkaffe" blir till ny vild blandning

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.205