23948sdkhjf

Så ska Martin & Servera bli mer hållbart

| Av Mona Johansson | Tipsa redaktionen

Med elhybridlastbilar och biogasbilar blir transporterna mer miljövänliga.

Elhybridlastbilar, nya biogasbilar och utökade nattleveranser med biogasbil. Det ingår i satsningen för att göra restaurangrossisten Martin & Servera till ett mer hållbart företag.

Läs också: Pauls gatukök odlar mat på beställning

– Som stor aktör på marknaden är det viktigt att vi tar ansvar för hållbar utveckling. Det gör vi bland annat genom att investera i ny teknik. På så sätt stödjer vi omställningen till mer hållbara leveranser, kommenterar Stefan Bergström Hedmark, vd Martin & Servera Logistik.

Martin & Servera har i dag distribution via tre elhybridlastbilar. Två är företagets egna bilar, en körs ihop med underleverantören Älta Transportservice. Snart har företaget också två egna biogasbilar. De levereras i slutet av januari och ska användas i Malmö. Sedan tidigare deltar Martin & Servera i ett miljöprojekt i Stockholm med nattleveranser med biogasbil i samarbete med transportören KMP Kyl & Frys. Nattleveranserna ska nu utökas med ytterligare en runda.

För att kunna snabba på utvecklingen och nå målet med mer hållbara leveranser har Martin & Servera ansökt om och tilldelats investeringsstöd från Naturvårdsverkets Klimatklivet. Ett investeringsstöd på 2,5 miljoner kronor har godkänts för tjugo biogasfordon under de närmaste fyra åren.

– Det innebär att vi får ett bidrag på 40 procent av den merkostnad som uppstår för att öka antalet biogasbilar i vår egen fordonsflotta, säger Stefan Bergström Hedmark.

Läs också: Enbart hållbart fångad fisk på Taks tallrikar

Martin & Servera anslutar sig nu även till Stockholmsprojektet Älskade stad, som är ett branschöverskridande samarbete som jobbar för en renare och tystare stad. 

– Vi börjar med att flytta paketleveranser av restaurangutrustning till Älskade stads samlastningslösning hos Ragn-Sells, berättar Håkan Ekmyr, transportchef på Martin & Servera Logistik.

På hållbarhetsområdet har också Branschföreningen Livsmedelsgrossisterna, där Martin & Servera ingår, och Svenska Retursystem slutit ett avtal om att implementera livsmedelsbranschens system för returlådor inom restaurang och storkök.

– Vi har sedan länge arbetat med att använda våra resurser så effektivt som möjligt. Det kan handla om allt från att minska matsvinnet till att sänka miljöbelastningen från våra transporter. Att vi nu börjar använda returlådor är ännu ett steg i resan för ökad hållbarhet i branschen, säger Stefan Bergström Hedmark.

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Svensk mästare i hembryggd öl

Corner Club smygöppnar

Beyond Meat värderas till över en miljard

Jinx utökar – öppnar restaurang

Bastard Burgers växer i Stockholmsområdet

Ytterligare två etableringar klara för den snabbväxande kedjan.

Ung Sigtunakock bäst i världen

Niclas Jansson segrade i Copper Skillet-finalen i Toronto.

Nyhetsbrev

Världsrekord i whiskyprovning

Guinness World Records har godkänt rekordet.

Arkiv

Slutet för Götgatsbackens äldsta krog

Från lagerlokal till hotell med takbar

Blique by Nobis öppnar den 26 april.

Restaurang Tak – nu även Krav-märkt

Calle P-gänget bakom ny bar

Menigo köper ut Arla – ensam ägare av Restaurangakademien

Årets kock får nya ägare

Spendrups och Arla tar över från Restaurangakademien.

Kafferabatt minskar engångsmuggar

Falafel basen i stjärnkockarnas nya snabbmatskoncept

Täby Deli invigs den 11 april – Fafelle öppnar i slutet av maj.

Fotografiskas eget öl bryggs på överblivet bröd

Hipster-Söder får egen Max-burgare

Tre specialprodukter på Max nya flaggskeppsrestaurang vid Medborgarplatsen.

Efter köttkrig – restauranggrossist i konkurs

Egen vinautomat på hotellrummet

Gateau poppar upp hos H&M i påsk

Ny inköpsansvarig på Urban Deli

Stjärnkock vill öka kunskapen om självmord

Anton Bjuhrs mamma tog sitt liv – nu blir han ambassadör för Suicide Zero.

Grands nya bakficka hedrar legendarisk krögare

Vegomässan ställs in

EU kan förbjuda "vegoburgare" – vill undvika förväxling

Burger King lanserar ”blödande” veganburgare

Här öppnar Taco Bar restaurang nr 45

Veganskt intresserar på nätet

Espresso House tar in ärtdryck

Potatisdrycksföretag tar in 11 miljoner

Hon är Stadshuskällarens nya konditor

Ungas matval styrs av värderingar

Finalisterna i sommelier-VM klara

Här ska Martin & Servera bygga nytt lager

Familjer testar middagar åt Urban Deli

Fredrik Lindfors vidare i Sommelier-VM

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.115