23948sdkhjf

Så ska Martin & Servera bli mer hållbart

| Av Mona Johansson | Tipsa redaktionen

Med elhybridlastbilar och biogasbilar blir transporterna mer miljövänliga.

Elhybridlastbilar, nya biogasbilar och utökade nattleveranser med biogasbil. Det ingår i satsningen för att göra restaurangrossisten Martin & Servera till ett mer hållbart företag.

Läs också: Enbart hållbart fångad fisk på Taks tallrikar

– Som stor aktör på marknaden är det viktigt att vi tar ansvar för hållbar utveckling. Det gör vi bland annat genom att investera i ny teknik. På så sätt stödjer vi omställningen till mer hållbara leveranser, kommenterar Stefan Bergström Hedmark, vd Martin & Servera Logistik.

Martin & Servera har i dag distribution via tre elhybridlastbilar. Två är företagets egna bilar, en körs ihop med underleverantören Älta Transportservice. Snart har företaget också två egna biogasbilar. De levereras i slutet av januari och ska användas i Malmö. Sedan tidigare deltar Martin & Servera i ett miljöprojekt i Stockholm med nattleveranser med biogasbil i samarbete med transportören KMP Kyl & Frys. Nattleveranserna ska nu utökas med ytterligare en runda.

För att kunna snabba på utvecklingen och nå målet med mer hållbara leveranser har Martin & Servera ansökt om och tilldelats investeringsstöd från Naturvårdsverkets Klimatklivet. Ett investeringsstöd på 2,5 miljoner kronor har godkänts för tjugo biogasfordon under de närmaste fyra åren.

– Det innebär att vi får ett bidrag på 40 procent av den merkostnad som uppstår för att öka antalet biogasbilar i vår egen fordonsflotta, säger Stefan Bergström Hedmark.

Läs också: Restaurangleverantör slutar med tobak

Martin & Servera anslutar sig nu även till Stockholmsprojektet Älskade stad, som är ett branschöverskridande samarbete som jobbar för en renare och tystare stad. 

– Vi börjar med att flytta paketleveranser av restaurangutrustning till Älskade stads samlastningslösning hos Ragn-Sells, berättar Håkan Ekmyr, transportchef på Martin & Servera Logistik.

På hållbarhetsområdet har också Branschföreningen Livsmedelsgrossisterna, där Martin & Servera ingår, och Svenska Retursystem slutit ett avtal om att implementera livsmedelsbranschens system för returlådor inom restaurang och storkök.

– Vi har sedan länge arbetat med att använda våra resurser så effektivt som möjligt. Det kan handla om allt från att minska matsvinnet till att sänka miljöbelastningen från våra transporter. Att vi nu börjar använda returlådor är ännu ett steg i resan för ökad hållbarhet i branschen, säger Stefan Bergström Hedmark.

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Kockarna bakom Garba dubbelt aktuella

Gästspelar på Gamla Riksarkivet och utformar tyst middag för soloätare.

Löfbergs investerar 200 miljoner

Nio nya Bastard Burgers-restauranger har växt till tio

Plantagon i konkurs

Slut på pengar för vertikalodlingsföretaget.

Tapas på svenskt vis på HaQ

Yux Mexican och Yuc Latasian följs av husmanskost på HaQ.

Östermalms saluhall – försenad och fördyrad

Renoveringen av Östermalmshallen 400 miljoner dyrare än planerat.

Nyhetsbrev

Årets Lilly Bollinger-tävling igång

Arkiv

Finaldags för Årets unga kock

Två Michelin-stjärnor till Gastrologik

Krögarduon har väntat sex år på att få lägga till ytterligare en stjärna.

Mr Cake till Göteborg

De kan bli bästa krog på White Guides gala

KFC-chef dömd för diskriminering

130 år gammalt bageri räddas

Här är finalisterna i Unga bagare 2019

Icadirektör blir vd på Martin & Servera

Tillträder senast i oktober.

Lista: 89 nya krogar i White Guide

Här är alla nya restauranger som tagit sig in i årets upplaga.

Kafékedjan öppnar i Kina

Joe & The Juice-grundaren avgår som vd

Kaspar Basse har varit den snabbväxande kedjans vd sedan starten 2002.

Nio nya Bastard Burgers-restauranger

Norrländska streetfoodkedjan i snabb expansion – och satsar på helt vegansk meny.

Fullersägt mikrobryggeri till Sverige

Vietnamesiskt på Götgatan

De tilldelas årets Gulddrakar

Gulddrakar till tre restauranger, en bar och ett kafé i Stockholm.

Mackmyra behöver pengar

Coca-Colas första nya smak på tio år

Vigårda till Västerås

Han är årets viltkock

Gröna Lund startar restaurangskola

Årets Kombo går till Doktor Mat

Årets street food serveras av Korrito

Östermalmskafé blir Årets Coffee Shop

Världens första veganska Happy Meal

Dags för tionde Krogveckan

Sverige världens fjärde mest veganvänliga land

Restaurangleverantör slutar med tobak

Sologäster välkomnas till Oaxen

Systembolaget varnar vinleverantör

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.094