23948sdkhjf

Så ska Martin & Servera bli mer hållbart

| Av Mona Johansson | Tipsa redaktionen

Med elhybridlastbilar och biogasbilar blir transporterna mer miljövänliga.

Elhybridlastbilar, nya biogasbilar och utökade nattleveranser med biogasbil. Det ingår i satsningen för att göra restaurangrossisten Martin & Servera till ett mer hållbart företag.

Läs också: De samarbetar för hållbar restaurangdrift

– Som stor aktör på marknaden är det viktigt att vi tar ansvar för hållbar utveckling. Det gör vi bland annat genom att investera i ny teknik. På så sätt stödjer vi omställningen till mer hållbara leveranser, kommenterar Stefan Bergström Hedmark, vd Martin & Servera Logistik.

Martin & Servera har i dag distribution via tre elhybridlastbilar. Två är företagets egna bilar, en körs ihop med underleverantören Älta Transportservice. Snart har företaget också två egna biogasbilar. De levereras i slutet av januari och ska användas i Malmö. Sedan tidigare deltar Martin & Servera i ett miljöprojekt i Stockholm med nattleveranser med biogasbil i samarbete med transportören KMP Kyl & Frys. Nattleveranserna ska nu utökas med ytterligare en runda.

För att kunna snabba på utvecklingen och nå målet med mer hållbara leveranser har Martin & Servera ansökt om och tilldelats investeringsstöd från Naturvårdsverkets Klimatklivet. Ett investeringsstöd på 2,5 miljoner kronor har godkänts för tjugo biogasfordon under de närmaste fyra åren.

– Det innebär att vi får ett bidrag på 40 procent av den merkostnad som uppstår för att öka antalet biogasbilar i vår egen fordonsflotta, säger Stefan Bergström Hedmark.

Läs också: Pauls gatukök odlar mat på beställning

Martin & Servera anslutar sig nu även till Stockholmsprojektet Älskade stad, som är ett branschöverskridande samarbete som jobbar för en renare och tystare stad. 

– Vi börjar med att flytta paketleveranser av restaurangutrustning till Älskade stads samlastningslösning hos Ragn-Sells, berättar Håkan Ekmyr, transportchef på Martin & Servera Logistik.

På hållbarhetsområdet har också Branschföreningen Livsmedelsgrossisterna, där Martin & Servera ingår, och Svenska Retursystem slutit ett avtal om att implementera livsmedelsbranschens system för returlådor inom restaurang och storkök.

– Vi har sedan länge arbetat med att använda våra resurser så effektivt som möjligt. Det kan handla om allt från att minska matsvinnet till att sänka miljöbelastningen från våra transporter. Att vi nu börjar använda returlådor är ännu ett steg i resan för ökad hållbarhet i branschen, säger Stefan Bergström Hedmark.

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Jobb & Karriär
Marcus Ekman tillbaka hos Pontus

Stjärnkrögaren även aktuell med ny gotländsk krog.

Paul Svenssons senaste svinnprojekt – ihop med Coop

Sallader och sushi till Kungsholmens nya knutpunkt

Skänker 44 ton mat direkt från lagret

Martin och Servera har hittat ett sätt att hantera mat som blir svinn redan på lagret.

Klart: Systembolagets hemleveranser permanentas i hela landet

Jamie Olivers Gatwick-restauranger räddas

Nyhetsbrev

Tennstopet får bakficka med nytt koncept

Ny vd hämtad från Grand Central.

Arkiv

Framgång för Poppels crowdfunding

Göteborgsmodell mot matsvinn blir rikstäckande

Big Mac – i sommar även med bacon

Tävling
En kvinna kvar i Årets kock-racet

Här är de åtta finalisterna.

Lanserar drinkar av matsvinn från hotellfrukosten

Ny snabbmatskedja född – satsar på latinamerikanskt

Panamigas erbjuder bilresenärer alternativ till ”slentrianmässiga hamburgaren”.

Fazer säljer restaurangverksamheten

1000 restauranger säljs till multinationell jätte.

Klassiska Four Seasons stänger för gott

Skippar svart plast i restauranger

Med pizzabotten på väg mot toppen

Zeinas kitchen tar Mellanöstern till butikshyllan

Tävling
Svensk kock ny nordisk mästare

Jobb & Karriär
Han ska styra media på Max

Cannabisglass nästa för Ben & Jerry's

Hållbart när Smaka på Stockholm drar igång

Sju nya McDonald's start på kraftig expansion

Absolut med återvunnet glas

Beyond Burger får produktion i Europa

Jobb & Karriär
Världsmästare tar över i stadshuset

De vill få svenskarna att äta finskt kött

Butikskonsult köper restaurangspecialist

Jobb & Karriär
Spendrups tar marknadschef från Paulig

Coca-Cola blir energidryck

Kändiskocken i rätten – nekar till att ha tafsat

Hållbart kafé öppnar på Drottninggatan

Striden om vegoburgarna intensifieras

Nu kommer svenskodlad Pak Choi

Kopparbergs backar

Massor av sommarjobb i restaurangbranschen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.109