23948sdkhjf

Så ska Martin & Servera bli mer hållbart

| Av Mona Johansson | Tipsa redaktionen

Med elhybridlastbilar och biogasbilar blir transporterna mer miljövänliga.

Elhybridlastbilar, nya biogasbilar och utökade nattleveranser med biogasbil. Det ingår i satsningen för att göra restaurangrossisten Martin & Servera till ett mer hållbart företag.

Läs också: Maten serverad – efter ett halvårs väntan

– Som stor aktör på marknaden är det viktigt att vi tar ansvar för hållbar utveckling. Det gör vi bland annat genom att investera i ny teknik. På så sätt stödjer vi omställningen till mer hållbara leveranser, kommenterar Stefan Bergström Hedmark, vd Martin & Servera Logistik.

Martin & Servera har i dag distribution via tre elhybridlastbilar. Två är företagets egna bilar, en körs ihop med underleverantören Älta Transportservice. Snart har företaget också två egna biogasbilar. De levereras i slutet av januari och ska användas i Malmö. Sedan tidigare deltar Martin & Servera i ett miljöprojekt i Stockholm med nattleveranser med biogasbil i samarbete med transportören KMP Kyl & Frys. Nattleveranserna ska nu utökas med ytterligare en runda.

För att kunna snabba på utvecklingen och nå målet med mer hållbara leveranser har Martin & Servera ansökt om och tilldelats investeringsstöd från Naturvårdsverkets Klimatklivet. Ett investeringsstöd på 2,5 miljoner kronor har godkänts för tjugo biogasfordon under de närmaste fyra åren.

– Det innebär att vi får ett bidrag på 40 procent av den merkostnad som uppstår för att öka antalet biogasbilar i vår egen fordonsflotta, säger Stefan Bergström Hedmark.

Läs också: Hållbarhetspris till matsvinnsentreprenör

Martin & Servera anslutar sig nu även till Stockholmsprojektet Älskade stad, som är ett branschöverskridande samarbete som jobbar för en renare och tystare stad. 

– Vi börjar med att flytta paketleveranser av restaurangutrustning till Älskade stads samlastningslösning hos Ragn-Sells, berättar Håkan Ekmyr, transportchef på Martin & Servera Logistik.

På hållbarhetsområdet har också Branschföreningen Livsmedelsgrossisterna, där Martin & Servera ingår, och Svenska Retursystem slutit ett avtal om att implementera livsmedelsbranschens system för returlådor inom restaurang och storkök.

– Vi har sedan länge arbetat med att använda våra resurser så effektivt som möjligt. Det kan handla om allt från att minska matsvinnet till att sänka miljöbelastningen från våra transporter. Att vi nu börjar använda returlådor är ännu ett steg i resan för ökad hållbarhet i branschen, säger Stefan Bergström Hedmark.

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Folkparkens grillkiosk redo att servera

Fortsatt uppåt för cityrestaurangerna

Domino's ägare lämnar Norden – vill sälja svenska verksamheten

Vrå nyöppnar med spårbar meny

Operakällarens privata vinbar blir publik

Nobiskällaren öppnar den 5 november.

Rekordmånga tävlade i SM i Mathantverk

Nyhetsbrev

Fiskfoderprojekt ska ge hållbart odlad gourmetfisk

Arkiv

För andra gången på 28 år – alkoholfri öl vann finaste priset

Malaysisk snabbmatskedja till Europa – väljer Kista Galleria

Trion bakom Tjoget tar aperitivokulturen till NK

Först fjällen sedan Avenyn för Boqueria

28-åring korad till Årets konditor

Världens första ölflaska i papper

Ica-folk ska driva restaurang i expansivt område

Brödernas krogimperium byter namn och nyöppnar krog

Ett steg till för e-handelsgrossisten – börjar med alkohol

Rabatt på kaffe leder till färre muggar

Svenska expansionen tar fart – här är städerna dit KFC är på väg

Snabbmatskedjan ska gå från dagens åtta till hundratalet svenska restauranger.

Beijing8 nu även i Täby

Tallink tar Burger King till Baltikum

Öppningsdags för italienska satsningar x 2

Santo och Emanuel italienska nytillskott i Stockholms krogvärld.

Bageriingrediensproducent byter namn

Absolutflaska hyllar återvinning

Kändiskock öppnar krog med hälsosam profil

Hon ska förändra Smaka på Stockholm

Alvestaglass ska distribuera Häagen-Dazs i Sverige

Max fick pris av FN

Nu lanserar Karma sin kyl på bred front

Så mycket kostade årets första hummer

Ny must signerad Ranelid

”Omöjlig” burgare nu även i butiker

Hållbarhetspris till matsvinnsentreprenör

Max förstärker ledningen

Upper House får Årets kock-medaljör i köket

Tävling
Han vann titeln Årets Ekokock

Mentorpriset till Ulrika Brydling

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.157