23948sdkhjf

De skapar app för matbedömning

| Av Johan Colliander | Tipsa redaktionen

Nytt verktyg ska tas fram som kan smaksäkra mat.

Två studenter, Emma Pettersson och Lukas Lindgren, som läser sista terminen på systemvetenskapliga programmet vid Örebro universitet ska under våren samarbeta med IT-företaget Knowit för att tillsammans bygga en smaksäkrar-app.

Appen, som ska finnas på flera olika plattformar, ska kunna användas för att bedöma allt från smak, konsistensen, känsla och utseende på mat och livsmedel.

Studenterna jobbar bland annat på uppdrag av Magnus Westling, doktorand i måltidskunskap vid Restaurang- och hotellhögskolan på Örebro universitet som forskar på sensorik. Enligt honom skulle ett digitalt verktyg som går längre än dagens pappersenkäter eller enklare webbformulär vara till stor hjälp

— Det skulle vara fantastiskt om vi kunde genomföra våra enkäter med ett digitalt verktyg som är användarvänligt för konsumenterna och gärna också kunna statistiskt analysera samt presentera resultatet i anslutning till undersökningen, säger han i ett pressmeddelande.

Appen riktar in sig på flera olika led i produktionen där kraven blir allt mer omfattande. Mindre fett, socker och tillsatser ska fortfarande bidra till produkter som också smakar gott, vilket både gör det svårare - och roligare för studenterna.

— Det var en av anledningarna till att jag sökte till detta projekt. Det gör det hela lite mer verkligt att faktiskt få vara med om hur det går till från idé till produkt med en riktig uppdragsgivare, säger Emma Pettersson i en kommentar.

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Folkparkens grillkiosk redo att servera

Fortsatt uppåt för cityrestaurangerna

Domino's ägare lämnar Norden – vill sälja svenska verksamheten

Vrå nyöppnar med spårbar meny

Operakällarens privata vinbar blir publik

Nobiskällaren öppnar den 5 november.

Rekordmånga tävlade i SM i Mathantverk

Nyhetsbrev

Fiskfoderprojekt ska ge hållbart odlad gourmetfisk

Arkiv

För andra gången på 28 år – alkoholfri öl vann finaste priset

Malaysisk snabbmatskedja till Europa – väljer Kista Galleria

Trion bakom Tjoget tar aperitivokulturen till NK

Först fjällen sedan Avenyn för Boqueria

28-åring korad till Årets konditor

Världens första ölflaska i papper

Ica-folk ska driva restaurang i expansivt område

Brödernas krogimperium byter namn och nyöppnar krog

Ett steg till för e-handelsgrossisten – börjar med alkohol

Rabatt på kaffe leder till färre muggar

Svenska expansionen tar fart – här är städerna dit KFC är på väg

Snabbmatskedjan ska gå från dagens åtta till hundratalet svenska restauranger.

Beijing8 nu även i Täby

Tallink tar Burger King till Baltikum

Öppningsdags för italienska satsningar x 2

Santo och Emanuel italienska nytillskott i Stockholms krogvärld.

Bageriingrediensproducent byter namn

Absolutflaska hyllar återvinning

Kändiskock öppnar krog med hälsosam profil

Hon ska förändra Smaka på Stockholm

Alvestaglass ska distribuera Häagen-Dazs i Sverige

Max fick pris av FN

Nu lanserar Karma sin kyl på bred front

Så mycket kostade årets första hummer

Ny must signerad Ranelid

”Omöjlig” burgare nu även i butiker

Hållbarhetspris till matsvinnsentreprenör

Max förstärker ledningen

Upper House får Årets kock-medaljör i köket

Tävling
Han vann titeln Årets Ekokock

Mentorpriset till Ulrika Brydling

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.118