23948sdkhjf

De skapar app för matbedömning

Nytt verktyg ska tas fram som kan smaksäkra mat.

Två studenter, Emma Pettersson och Lukas Lindgren, som läser sista terminen på systemvetenskapliga programmet vid Örebro universitet ska under våren samarbeta med IT-företaget Knowit för att tillsammans bygga en smaksäkrar-app.

Appen, som ska finnas på flera olika plattformar, ska kunna användas för att bedöma allt från smak, konsistensen, känsla och utseende på mat och livsmedel.

Studenterna jobbar bland annat på uppdrag av Magnus Westling, doktorand i måltidskunskap vid Restaurang- och hotellhögskolan på Örebro universitet som forskar på sensorik. Enligt honom skulle ett digitalt verktyg som går längre än dagens pappersenkäter eller enklare webbformulär vara till stor hjälp

— Det skulle vara fantastiskt om vi kunde genomföra våra enkäter med ett digitalt verktyg som är användarvänligt för konsumenterna och gärna också kunna statistiskt analysera samt presentera resultatet i anslutning till undersökningen, säger han i ett pressmeddelande.

Appen riktar in sig på flera olika led i produktionen där kraven blir allt mer omfattande. Mindre fett, socker och tillsatser ska fortfarande bidra till produkter som också smakar gott, vilket både gör det svårare - och roligare för studenterna.

— Det var en av anledningarna till att jag sökte till detta projekt. Det gör det hela lite mer verkligt att faktiskt få vara med om hur det går till från idé till produkt med en riktig uppdragsgivare, säger Emma Pettersson i en kommentar.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078