23948sdkhjf

Etnisk diskriminering bekräftas i studie

| Av Mona Johansson | Tipsa redaktionen

Vissa etniska grupper diskrimineras mer än andra vid rekryteringar i café- och restaurangbranschen.

Det är svårare för personer inom vissa etniska grupper än andra att få jobb på svenska caféer och restauranger. Det bekräftas av en färsk studie gjord av Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU.

Forskarna Kåre Vernby och Rafaela Dancygier har skickat fiktiva ansökningar till lediga jobb inom café- och restaurangbranschen och resultatet bekräftar vad tidigare undersökningar visat; att det är svårare för personer födda utanför Europa att kallas till intervju.

I IFAU-studien ”Etniska hierarkier och diskriminering på arbetsmarknaden” undersöks om utrikesfödda kan påverka sina chanser att kallas till intervju genom att skaffa svenskt medborgarskap, arbetslivserfarenhet eller signalera att man är religiöst aktiv, eller om egenskaper som födelseland och kön är viktigare. Resultatet bekräftar vad andra undersökningar visat, det vill säga att etnisk diskriminering sker på den svenska arbetsmarknaden.

Fiktiva sökande från Somalia och Irak har betydligt lägre chanser att kallas till intervju än sökande från Sverige när ansökningarna i övrigt är identiska. Svenskt medborgarskap eller längre arbetslivserfarenhet minskar inte diskrimineringen. 

Sökande födda i Sverige får positiva svar i 21 procent av fallen, medan de som är födda i Polen får svar i 17 procent av fallen. Irakfödda får endast svar i 10 procent av fallen medan motsvarande siffra för sökanden från Somalia är 5 procent. Sverigefödda har alltså fyra gånger högre chans att kallas till intervju än Somaliafödda.

Studien visar också att inom café- och restaurangbranschen kallas sökande med kvinnligt kodade namn i högre utsträckning till intervju än män. Till exempel blev 7,5 procent av kvinnorna från Somalia kallades på intervju jämfört med 2,5 procent av männen från samma land. En man född i Somalia blir kallad till intervju i 2,5 procent av fallen, medan motsvarande siffra för en Sverigefödd var 19 procent. 

Att diskriminering sker i rekryteringsprocessen är alltså bekräftat. Nu ska det också undersökas hur vanligt det är med sexuella och rasistiska trakasserier samt hot och våld. Forskaren Kristina Zampoukos på Mittuniversitetet i Östersund har fått 3,7 miljoner kronor i anslag från AFA Försäkring till ett forskningsprojekt som ska kartlägga den psykosociala arbetsmiljön på svenska hotell och restauranger.

– Det har inte gjorts så många studier av den psykosociala arbetsmiljön inom hotell- och restaurangnäringen, varken internationellt eller i Sverige. Men branschen själv har fått upp ögonen för det psykosociala under senare tid, delvis tack var #metoo-rörelsen, kommenterar Kristina Zampoukos.

Projektet ska pågå till februari 2022.

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Drar in 68 miljoner till satsning på hälsosam glass

Litet kaffeföretag vände under coronakrisen

Även färska råvaror i Urban Delis nya webbutik

Snabbmatsbranschen sen med alkoholfritt

Tips på de alkoholfria alternativen som passar bäst till burgare, korv, sushi och annan snabbmat.

Så blir nya Gondolen – öppnar igen i augusti 2022

Utöver Gondolen planerar Anna Lallerstedt ytterligare en restaurang i Katarinahuset med helt nytt koncept.

Black Bottle Rosé med ny etikett

Nyhetsbrev

Den platta vinflaskan gör entré

Arkiv

Ökad lokal försäljning efter Local Hero-upprop

Sushi Yama fortsätter gasa – två nya restauranger samma vecka

Resten av Vapiano i konkurs

Gateau öppnar nytt – på nätet

Tävling
19 män och 5 kvinnor vidare till Årets kock-kvalet

Meatballs for the People på OKQ8-stationer

Kopparbergs drogs ner av corona – tror på sommaren

Ny Jureskogburgare i samarbete med BBQ-profil från Texas

Thaimatskedjan Linnea & Basilika ynglar av sig

Om ett år finns franchisekedjan på minst 14 ställen.

Waynes öppnar i Linköping i egen regi

Västerbottensost + Max = sant

Kafferosteri flyttar till Slakthusområdet – och öppnar kaffebar

Anrikt bageri i konkurs

Espresso House i samarbete med Matsmart

Succé för Gustav ”Jävligt gott” Johansson i nya matkanalen

Drygt en halv miljon tittade på nya kanalen Godare i april.

Efter konkurserna – Vapiano-kedjan får nygammal ägare

Bensinmackarna utmanar vägkrogar och snabbmatskedjor

Preem och Cirkle K storsatsar på sina kafé- och matkoncept.

Miljardskuld för Joe & The Juice

Sibyllas burgare körs ut med taxi

Kiviks satsar och investerar

Paradiset återuppstår – med produktfokus

Chark-SM tar in vegetariskt

Digital kölapp i framtidens kösystem

Raps kan bli framtidens burgare

Nu öppnar delar av Tennstopet igen

Regeringen inför omställningsstöd för företag

Närapå fördubblade intäkter för Delivery Hero

Baranställda erbjuds gratis spritutbildning

Foodora växer så det knakar – 300 nya tjänster i mars

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.094