23948sdkhjf

Etnisk diskriminering bekräftas i studie

| Av Mona Johansson | Tipsa redaktionen

Vissa etniska grupper diskrimineras mer än andra vid rekryteringar i café- och restaurangbranschen.

Det är svårare för personer inom vissa etniska grupper än andra att få jobb på svenska caféer och restauranger. Det bekräftas av en färsk studie gjord av Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU.

Forskarna Kåre Vernby och Rafaela Dancygier har skickat fiktiva ansökningar till lediga jobb inom café- och restaurangbranschen och resultatet bekräftar vad tidigare undersökningar visat; att det är svårare för personer födda utanför Europa att kallas till intervju.

I IFAU-studien ”Etniska hierarkier och diskriminering på arbetsmarknaden” undersöks om utrikesfödda kan påverka sina chanser att kallas till intervju genom att skaffa svenskt medborgarskap, arbetslivserfarenhet eller signalera att man är religiöst aktiv, eller om egenskaper som födelseland och kön är viktigare. Resultatet bekräftar vad andra undersökningar visat, det vill säga att etnisk diskriminering sker på den svenska arbetsmarknaden.

Fiktiva sökande från Somalia och Irak har betydligt lägre chanser att kallas till intervju än sökande från Sverige när ansökningarna i övrigt är identiska. Svenskt medborgarskap eller längre arbetslivserfarenhet minskar inte diskrimineringen. 

Sökande födda i Sverige får positiva svar i 21 procent av fallen, medan de som är födda i Polen får svar i 17 procent av fallen. Irakfödda får endast svar i 10 procent av fallen medan motsvarande siffra för sökanden från Somalia är 5 procent. Sverigefödda har alltså fyra gånger högre chans att kallas till intervju än Somaliafödda.

Studien visar också att inom café- och restaurangbranschen kallas sökande med kvinnligt kodade namn i högre utsträckning till intervju än män. Till exempel blev 7,5 procent av kvinnorna från Somalia kallades på intervju jämfört med 2,5 procent av männen från samma land. En man född i Somalia blir kallad till intervju i 2,5 procent av fallen, medan motsvarande siffra för en Sverigefödd var 19 procent. 

Att diskriminering sker i rekryteringsprocessen är alltså bekräftat. Nu ska det också undersökas hur vanligt det är med sexuella och rasistiska trakasserier samt hot och våld. Forskaren Kristina Zampoukos på Mittuniversitetet i Östersund har fått 3,7 miljoner kronor i anslag från AFA Försäkring till ett forskningsprojekt som ska kartlägga den psykosociala arbetsmiljön på svenska hotell och restauranger.

– Det har inte gjorts så många studier av den psykosociala arbetsmiljön inom hotell- och restaurangnäringen, varken internationellt eller i Sverige. Men branschen själv har fått upp ögonen för det psykosociala under senare tid, delvis tack var #metoo-rörelsen, kommenterar Kristina Zampoukos.

Projektet ska pågå till februari 2022.

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Jobb & Karriär
Marcus Ekman tillbaka hos Pontus

Stjärnkrögaren även aktuell med ny gotländsk krog.

Paul Svenssons senaste svinnprojekt – ihop med Coop

Sallader och sushi till Kungsholmens nya knutpunkt

Skänker 44 ton mat direkt från lagret

Martin och Servera har hittat ett sätt att hantera mat som blir svinn redan på lagret.

Klart: Systembolagets hemleveranser permanentas i hela landet

Jamie Olivers Gatwick-restauranger räddas

Nyhetsbrev

Tennstopet får bakficka med nytt koncept

Ny vd hämtad från Grand Central.

Arkiv

Framgång för Poppels crowdfunding

Göteborgsmodell mot matsvinn blir rikstäckande

Big Mac – i sommar även med bacon

Tävling
En kvinna kvar i Årets kock-racet

Här är de åtta finalisterna.

Lanserar drinkar av matsvinn från hotellfrukosten

Ny snabbmatskedja född – satsar på latinamerikanskt

Panamigas erbjuder bilresenärer alternativ till ”slentrianmässiga hamburgaren”.

Fazer säljer restaurangverksamheten

1000 restauranger säljs till multinationell jätte.

Klassiska Four Seasons stänger för gott

Skippar svart plast i restauranger

Med pizzabotten på väg mot toppen

Zeinas kitchen tar Mellanöstern till butikshyllan

Tävling
Svensk kock ny nordisk mästare

Jobb & Karriär
Han ska styra media på Max

Cannabisglass nästa för Ben & Jerry's

Hållbart när Smaka på Stockholm drar igång

Sju nya McDonald's start på kraftig expansion

Absolut med återvunnet glas

Beyond Burger får produktion i Europa

Jobb & Karriär
Världsmästare tar över i stadshuset

De vill få svenskarna att äta finskt kött

Butikskonsult köper restaurangspecialist

Jobb & Karriär
Spendrups tar marknadschef från Paulig

Coca-Cola blir energidryck

Kändiskocken i rätten – nekar till att ha tafsat

Hållbart kafé öppnar på Drottninggatan

Striden om vegoburgarna intensifieras

Nu kommer svenskodlad Pak Choi

Kopparbergs backar

Massor av sommarjobb i restaurangbranschen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.151