23948sdkhjf

Etnisk diskriminering bekräftas i studie

| Av Mona Johansson | Tipsa redaktionen

Vissa etniska grupper diskrimineras mer än andra vid rekryteringar i café- och restaurangbranschen.

Det är svårare för personer inom vissa etniska grupper än andra att få jobb på svenska caféer och restauranger. Det bekräftas av en färsk studie gjord av Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU.

Forskarna Kåre Vernby och Rafaela Dancygier har skickat fiktiva ansökningar till lediga jobb inom café- och restaurangbranschen och resultatet bekräftar vad tidigare undersökningar visat; att det är svårare för personer födda utanför Europa att kallas till intervju.

I IFAU-studien ”Etniska hierarkier och diskriminering på arbetsmarknaden” undersöks om utrikesfödda kan påverka sina chanser att kallas till intervju genom att skaffa svenskt medborgarskap, arbetslivserfarenhet eller signalera att man är religiöst aktiv, eller om egenskaper som födelseland och kön är viktigare. Resultatet bekräftar vad andra undersökningar visat, det vill säga att etnisk diskriminering sker på den svenska arbetsmarknaden.

Fiktiva sökande från Somalia och Irak har betydligt lägre chanser att kallas till intervju än sökande från Sverige när ansökningarna i övrigt är identiska. Svenskt medborgarskap eller längre arbetslivserfarenhet minskar inte diskrimineringen. 

Sökande födda i Sverige får positiva svar i 21 procent av fallen, medan de som är födda i Polen får svar i 17 procent av fallen. Irakfödda får endast svar i 10 procent av fallen medan motsvarande siffra för sökanden från Somalia är 5 procent. Sverigefödda har alltså fyra gånger högre chans att kallas till intervju än Somaliafödda.

Studien visar också att inom café- och restaurangbranschen kallas sökande med kvinnligt kodade namn i högre utsträckning till intervju än män. Till exempel blev 7,5 procent av kvinnorna från Somalia kallades på intervju jämfört med 2,5 procent av männen från samma land. En man född i Somalia blir kallad till intervju i 2,5 procent av fallen, medan motsvarande siffra för en Sverigefödd var 19 procent. 

Att diskriminering sker i rekryteringsprocessen är alltså bekräftat. Nu ska det också undersökas hur vanligt det är med sexuella och rasistiska trakasserier samt hot och våld. Forskaren Kristina Zampoukos på Mittuniversitetet i Östersund har fått 3,7 miljoner kronor i anslag från AFA Försäkring till ett forskningsprojekt som ska kartlägga den psykosociala arbetsmiljön på svenska hotell och restauranger.

– Det har inte gjorts så många studier av den psykosociala arbetsmiljön inom hotell- och restaurangnäringen, varken internationellt eller i Sverige. Men branschen själv har fått upp ögonen för det psykosociala under senare tid, delvis tack var #metoo-rörelsen, kommenterar Kristina Zampoukos.

Projektet ska pågå till februari 2022.

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Kockarna bakom Garba dubbelt aktuella

Gästspelar på Gamla Riksarkivet och utformar tyst middag för soloätare.

Löfbergs investerar 200 miljoner

Nio nya Bastard Burgers-restauranger har växt till tio

Plantagon i konkurs

Slut på pengar för vertikalodlingsföretaget.

Tapas på svenskt vis på HaQ

Yux Mexican och Yuc Latasian följs av husmanskost på HaQ.

Östermalms saluhall – försenad och fördyrad

Renoveringen av Östermalmshallen 400 miljoner dyrare än planerat.

Nyhetsbrev

Årets Lilly Bollinger-tävling igång

Arkiv

Finaldags för Årets unga kock

Två Michelin-stjärnor till Gastrologik

Krögarduon har väntat sex år på att få lägga till ytterligare en stjärna.

Mr Cake till Göteborg

De kan bli bästa krog på White Guides gala

KFC-chef dömd för diskriminering

130 år gammalt bageri räddas

Här är finalisterna i Unga bagare 2019

Icadirektör blir vd på Martin & Servera

Tillträder senast i oktober.

Lista: 89 nya krogar i White Guide

Här är alla nya restauranger som tagit sig in i årets upplaga.

Kafékedjan öppnar i Kina

Joe & The Juice-grundaren avgår som vd

Kaspar Basse har varit den snabbväxande kedjans vd sedan starten 2002.

Nio nya Bastard Burgers-restauranger

Norrländska streetfoodkedjan i snabb expansion – och satsar på helt vegansk meny.

Fullersägt mikrobryggeri till Sverige

Vietnamesiskt på Götgatan

De tilldelas årets Gulddrakar

Gulddrakar till tre restauranger, en bar och ett kafé i Stockholm.

Mackmyra behöver pengar

Coca-Colas första nya smak på tio år

Vigårda till Västerås

Han är årets viltkock

Gröna Lund startar restaurangskola

Årets Kombo går till Doktor Mat

Årets street food serveras av Korrito

Östermalmskafé blir Årets Coffee Shop

Världens första veganska Happy Meal

Dags för tionde Krogveckan

Sverige världens fjärde mest veganvänliga land

Restaurangleverantör slutar med tobak

Sologäster välkomnas till Oaxen

Systembolaget varnar vinleverantör

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.116