23948sdkhjf

Etnisk diskriminering bekräftas i studie

| Av Mona Johansson | Tipsa redaktionen

Vissa etniska grupper diskrimineras mer än andra vid rekryteringar i café- och restaurangbranschen.

Det är svårare för personer inom vissa etniska grupper än andra att få jobb på svenska caféer och restauranger. Det bekräftas av en färsk studie gjord av Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU.

Forskarna Kåre Vernby och Rafaela Dancygier har skickat fiktiva ansökningar till lediga jobb inom café- och restaurangbranschen och resultatet bekräftar vad tidigare undersökningar visat; att det är svårare för personer födda utanför Europa att kallas till intervju.

I IFAU-studien ”Etniska hierarkier och diskriminering på arbetsmarknaden” undersöks om utrikesfödda kan påverka sina chanser att kallas till intervju genom att skaffa svenskt medborgarskap, arbetslivserfarenhet eller signalera att man är religiöst aktiv, eller om egenskaper som födelseland och kön är viktigare. Resultatet bekräftar vad andra undersökningar visat, det vill säga att etnisk diskriminering sker på den svenska arbetsmarknaden.

Fiktiva sökande från Somalia och Irak har betydligt lägre chanser att kallas till intervju än sökande från Sverige när ansökningarna i övrigt är identiska. Svenskt medborgarskap eller längre arbetslivserfarenhet minskar inte diskrimineringen. 

Sökande födda i Sverige får positiva svar i 21 procent av fallen, medan de som är födda i Polen får svar i 17 procent av fallen. Irakfödda får endast svar i 10 procent av fallen medan motsvarande siffra för sökanden från Somalia är 5 procent. Sverigefödda har alltså fyra gånger högre chans att kallas till intervju än Somaliafödda.

Studien visar också att inom café- och restaurangbranschen kallas sökande med kvinnligt kodade namn i högre utsträckning till intervju än män. Till exempel blev 7,5 procent av kvinnorna från Somalia kallades på intervju jämfört med 2,5 procent av männen från samma land. En man född i Somalia blir kallad till intervju i 2,5 procent av fallen, medan motsvarande siffra för en Sverigefödd var 19 procent. 

Att diskriminering sker i rekryteringsprocessen är alltså bekräftat. Nu ska det också undersökas hur vanligt det är med sexuella och rasistiska trakasserier samt hot och våld. Forskaren Kristina Zampoukos på Mittuniversitetet i Östersund har fått 3,7 miljoner kronor i anslag från AFA Försäkring till ett forskningsprojekt som ska kartlägga den psykosociala arbetsmiljön på svenska hotell och restauranger.

– Det har inte gjorts så många studier av den psykosociala arbetsmiljön inom hotell- och restaurangnäringen, varken internationellt eller i Sverige. Men branschen själv har fått upp ögonen för det psykosociala under senare tid, delvis tack var #metoo-rörelsen, kommenterar Kristina Zampoukos.

Projektet ska pågå till februari 2022.

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Folkparkens grillkiosk redo att servera

Fortsatt uppåt för cityrestaurangerna

Domino's ägare lämnar Norden – vill sälja svenska verksamheten

Vrå nyöppnar med spårbar meny

Operakällarens privata vinbar blir publik

Nobiskällaren öppnar den 5 november.

Rekordmånga tävlade i SM i Mathantverk

Nyhetsbrev

Fiskfoderprojekt ska ge hållbart odlad gourmetfisk

Arkiv

För andra gången på 28 år – alkoholfri öl vann finaste priset

Malaysisk snabbmatskedja till Europa – väljer Kista Galleria

Trion bakom Tjoget tar aperitivokulturen till NK

Först fjällen sedan Avenyn för Boqueria

28-åring korad till Årets konditor

Världens första ölflaska i papper

Ica-folk ska driva restaurang i expansivt område

Brödernas krogimperium byter namn och nyöppnar krog

Ett steg till för e-handelsgrossisten – börjar med alkohol

Rabatt på kaffe leder till färre muggar

Svenska expansionen tar fart – här är städerna dit KFC är på väg

Snabbmatskedjan ska gå från dagens åtta till hundratalet svenska restauranger.

Beijing8 nu även i Täby

Tallink tar Burger King till Baltikum

Öppningsdags för italienska satsningar x 2

Santo och Emanuel italienska nytillskott i Stockholms krogvärld.

Bageriingrediensproducent byter namn

Absolutflaska hyllar återvinning

Kändiskock öppnar krog med hälsosam profil

Hon ska förändra Smaka på Stockholm

Alvestaglass ska distribuera Häagen-Dazs i Sverige

Max fick pris av FN

Nu lanserar Karma sin kyl på bred front

Så mycket kostade årets första hummer

Ny must signerad Ranelid

”Omöjlig” burgare nu även i butiker

Hållbarhetspris till matsvinnsentreprenör

Max förstärker ledningen

Upper House får Årets kock-medaljör i köket

Tävling
Han vann titeln Årets Ekokock

Mentorpriset till Ulrika Brydling

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.123