23948sdkhjf

Maten spåras på atomnivå

| Av Johan Colliander | Tipsa redaktionen

Så kan tekniken lösa politiska konflikter.

Går det att egentligen veta var en tomat kommer ifrån? Skyltar kan ändras, och pappersspåret kan manipuleras men själva tomatens atomer däremot – de går inte att ändra på. Den kunskapen kan nu börja användas för att spåra allt från franskt vin, argentinskt kött eller kanske just tomater. Det skriver Sydsvenskan.

En het fråga just nu är grönsaker odlade i det ockuperade Västsahara som säljs vidare under marockansk flagg. Efter ett nytt frihandelsavtal mellan EU och Marocko framhåller EU att förtjänsten från varor från det icke-självstyrda territoriet Västsahara bör tillfalla de som bor i området. Men går det att veta att till exempel en tomat kommer från Marocko eller Västsahara?

– Det kan vi. Om vattnet i tomaten kommer från bergen i Västsahara kan vi säga det, säger forskningsingenjören Jürgen Kuhn till Sydsvenskan.

Enligt honom går det utläsa skillnader i isotoperna i vattnet, alltså mängden neutroner i atomernas kärnor, en mängd som skiljer sig åt mellan olika platser i världen.

– Skillnaden är minimal. Vi talar om den sista av många decimaler. Men den går att mäta, säger Jürgen Kuhn.

Mer om:forskning
Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Västerbottensost blir dokumentär

Unik sushirestaurang får tillfällig replika i Stockholm

Restaurangchefen för Nadeshiko Sushi öppnar pop up.

Nu rullar kedjan sushi även på Ica

Ska brygga öl med helt ny robotcell

Hon är Stadshuskällarens nya konditor

Tyskland tog sommelier-guldet

Överraskande vinnare i Sommelier-VM.

Nyhetsbrev

Ungas matval styrs av värderingar

Arkiv

Finalisterna i sommelier-VM klara

Innovativa bakverk av Årets bagare 2019

Här ska Martin & Servera bygga nytt lager

Här är Årets rätt – av Årets kock

Sveriges bästa unga bagare korad

Familjer testar middagar åt Urban Deli

Fredrik Lindfors vidare i Sommelier-VM

Italiensk mat – mest poppis i hela världen

Framtidens mat – så tänkte vi förr och så tänker vi nu

Delicato lanserar "fikabubbel"

Efter sexskandalen – kändiskocken ger nu upp sitt krogimperium

Hamburgerrestauranger utsätter gäster för onödiga risker

Barmästare på ny jazz- och cocktailbar

Kennedy Bakircioglü får egen öl

Efter kritiken: Max avbryter veganmärkningen

Martin & Servera drar ned på plasten

Glitterpizzan har kommit till Sverige

Stockholm Fisk i ny tappning

Max inför veganmärkning

Poke bowl-koncept växer i Göteborg

Coca-Cola lanserar läsk med biljakt

Ökad tillväxt men stora utmaningar för Mackmyra

Burkvinet är här

Därför valde vertikalodlarna konkurs

Maten spåras på atomnivå

Två gotlänningar toppar Årets unga kock

Nio nya Bastard Burgers-restauranger har växt till tio

Årets Lilly Bollinger-tävling igång

130 år gammalt bageri räddas

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.138