23948sdkhjf

Maten spåras på atomnivå

| Av Johan Colliander | Tipsa redaktionen

Så kan tekniken lösa politiska konflikter.

Går det att egentligen veta var en tomat kommer ifrån? Skyltar kan ändras, och pappersspåret kan manipuleras men själva tomatens atomer däremot – de går inte att ändra på. Den kunskapen kan nu börja användas för att spåra allt från franskt vin, argentinskt kött eller kanske just tomater. Det skriver Sydsvenskan.

En het fråga just nu är grönsaker odlade i det ockuperade Västsahara som säljs vidare under marockansk flagg. Efter ett nytt frihandelsavtal mellan EU och Marocko framhåller EU att förtjänsten från varor från det icke-självstyrda territoriet Västsahara bör tillfalla de som bor i området. Men går det att veta att till exempel en tomat kommer från Marocko eller Västsahara?

– Det kan vi. Om vattnet i tomaten kommer från bergen i Västsahara kan vi säga det, säger forskningsingenjören Jürgen Kuhn till Sydsvenskan.

Enligt honom går det utläsa skillnader i isotoperna i vattnet, alltså mängden neutroner i atomernas kärnor, en mängd som skiljer sig åt mellan olika platser i världen.

– Skillnaden är minimal. Vi talar om den sista av många decimaler. Men den går att mäta, säger Jürgen Kuhn.

Mer om:forskning
Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Dansk blir vd för svenska McDonald's

Boqueria drar till fjällen

Ett av flera nytillskott på restaurangscenen i Åre.

Hållbarhetspris till matsvinnsentreprenör

Skybar i toppen på Göteborgs nya landmärke

Klassiskt konditori ersätts av indisk restaurang

Max förstärker ledningen

Nyhetsbrev

Upper House får Årets kock-medaljör i köket

Arkiv

50 maltsorter i ny hembryggningsbutik

Han vann titeln Årets Ekokock

Hon är Sveriges bästa kvinnliga sommelier

Mentorpriset till Ulrika Brydling

Årets kock 2019 bytte silver mot guld

Martin Moses svensk mästare i professionell matlagning.

Utredning om skatt på engångsartiklar

Hungrig läggs ned

Scandic och Spendrups gör öl på överblivet bröd

Öppningsdatum för Östermalms saluhall – renoverad för en miljard

Öppnar igen i januari två år försenad.

Mr Cake är årets företagare i bageribranschen

Mathias Dahlgren tolkar Söders snabbmatspärlor

Stjärnkocken öppnar pop up under matfestival i Teatern.

Atria lanserar vegetariskt varumärke

Naturlig matupplevelse i slottsmiljö

Kändiskockarnas hållbara restaurang har öppnat

Korv och potatis i centrum för Årets kock-finalisterna

De lanserar svensk pizzaskinka

Inget Krubb i sjöstan

Foodoras cykelbud utvidgar strejken i Norge

Löfbergs har halverat sin klimatpåverkan

Hungrig.se kan försvinna – fyra månader efter uppköpet

Kopparbergs vd: Zeunerts julmust ohotad

Street food intar Kungsträdgården

Färre krogkonkurser när fler semestrar hemma

Mackmyra minskar förlusten

Minskad efterfrågan på Absolut

”Restauranger och livsmedelsbutiker måste få äga sitt matavfall”

Usine-gänget startar Bistro Bibblan

KFC och Beyond Meat lagar vegetarisk kyckling

Räddat "svinnkaffe" blir till ny vild blandning

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.142