23948sdkhjf

Maten spåras på atomnivå

| Av Johan Colliander | Tipsa redaktionen

Så kan tekniken lösa politiska konflikter.

Går det att egentligen veta var en tomat kommer ifrån? Skyltar kan ändras, och pappersspåret kan manipuleras men själva tomatens atomer däremot – de går inte att ändra på. Den kunskapen kan nu börja användas för att spåra allt från franskt vin, argentinskt kött eller kanske just tomater. Det skriver Sydsvenskan.

En het fråga just nu är grönsaker odlade i det ockuperade Västsahara som säljs vidare under marockansk flagg. Efter ett nytt frihandelsavtal mellan EU och Marocko framhåller EU att förtjänsten från varor från det icke-självstyrda territoriet Västsahara bör tillfalla de som bor i området. Men går det att veta att till exempel en tomat kommer från Marocko eller Västsahara?

– Det kan vi. Om vattnet i tomaten kommer från bergen i Västsahara kan vi säga det, säger forskningsingenjören Jürgen Kuhn till Sydsvenskan.

Enligt honom går det utläsa skillnader i isotoperna i vattnet, alltså mängden neutroner i atomernas kärnor, en mängd som skiljer sig åt mellan olika platser i världen.

– Skillnaden är minimal. Vi talar om den sista av många decimaler. Men den går att mäta, säger Jürgen Kuhn.

Mer om:forskning
Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Hållbart kafé öppnar på Drottninggatan

Pinchos satsar internationellt – och byter vd

Striden om vegoburgarna intensifieras

Jamie Olivers krogimperium har kollapsat – över 1 000 jobb drabbas

Ny marknadschef för Årets kock

Nu kommer svenskodlad Pak Choi

Nyhetsbrev

Frantzén bästa restaurangen i Europa

Sju svenska krogar bland de 200 bästa europeiska restaurangerna på ODA:s lista.

Arkiv

Kopparbergs backar

Massor av sommarjobb i restaurangbranschen

Linnea & Basilika fortsätter växa

Öppnar tredje restaurangen hittills i år – fjärde är på gång.

Han går från Spotify till Gastrofy

Världens dyraste whiskyprovning

Ichiro's Malt Card-serie provas i Göteborg i november.

Mackmyra ökar omsättning – och förlust

De samarbetar för hållbar restaurangdrift

Nu finns Max även i Täby – med restaurang 142

Nu kommer ölglassen

Skaldjursäventyr i Bohuslän

Klassiska Stortorgskällaren gör comeback

Därför ställdes 7-Eleven om till pizzerior

Näringslivsmedalj med kunglig glans till Fabrique

Dystert läge för 4 av 10 matfiskar

Ny vd på Pizza Hut

Poké bowl-kedjans åttonde restaurang

B2B nästa för Karma och Martin & Servera

Världens största öltilverkare ansöker om börsnotering

Urban Deli öppnar restaurang på Centralen

Hungrig.se uppköpta av Delivery Hero

Uniqlo i restaurangsamarbete

Kopparbergs i två nya produktkategorier

Poppels söker miljoner i crowdfunding-kampanj

Vill etablera sig som Stockholms färskvarucentrum

Tre nya dryckesproducenter – varje vecka

Oumph lanseras hos snabbmatskedjan

Svensk mästare i hembryggd öl

Beyond Meat värderas till över en miljard

Slutet för Götgatsbackens äldsta krog

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.116