23948sdkhjf

Hamburgerrestauranger utsätter gäster för onödiga risker

Brister i rutinerna med ej genomstekta hamburgare på mer än varannan restaurang.

Svenska restauranggäster som beställer hamburgare utsätts för onödiga risker. Det visar en kontroll som Livsmedelsverket genomfört i samarbete med flera kommuner. Av 145 kontrollerade restauranger saknade mer än hälften rutiner för att minimera riskerna med ej genomstekta hamburgare.

Både restauranger som maler köttet själv och restauranger som köper färdigmalet kött eller färdiga råa hamburgare har svårt att visa upp att de hanterar riskerna med bakterier på kött på ett säkert sätt.

– Det är förvånande att restaurangerna inte är mer noggranna vid servering av hamburgare eftersom det utsätter gästerna för en risk att bli sjuk, säger Ulrika Andersson, statsinspektör på Livsmedelsverket.

Exakt hur många som blir sjuka på grund av ej genomstekta burgare är svårt att säga.

– Men vi kan ändå konstatera att många restauranggäster utsättas för en onödig risk på grund av bristfällig hantering av det malda köttet, säger Ulrika Andersson.

Livsmedelsverket kommer nu att se över de rekommendationer som finns, i dialog med kommunala kontrollmyndigheter.

Fakta om ehec

  • Den hälsofara som främst kan förekomma i rå köttfärs från nötkreatur är shigatoxinproducerande E. coli (STEC), en tarmbakterie som finns hos nötkreatur och andra idisslare.
  • När bakterien smittar människa kallas den Enterohemorragisk E. coli, Ehec, och kan i värsta fall leda till blodig diarré, njurskador och andra allvarliga skador. Barn är särskilt känsliga och dödsfall har förekommit.
  • Cirka 5 procent av dem som insjuknar utvecklar HUS, hemolytiskt uremiskt syndrom, vilket är en allvarlig följdsjukdom som påverkar njurarna och kan ge kroniska besvär.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08