23948sdkhjf

Hamburgerrestauranger utsätter gäster för onödiga risker

| Av redaktionen | Tipsa redaktionen

Brister i rutinerna med ej genomstekta hamburgare på mer än varannan restaurang.

Svenska restauranggäster som beställer hamburgare utsätts för onödiga risker. Det visar en kontroll som Livsmedelsverket genomfört i samarbete med flera kommuner. Av 145 kontrollerade restauranger saknade mer än hälften rutiner för att minimera riskerna med ej genomstekta hamburgare.

Läs också: Regeringen vill förenkla hanteringen av vildsvinskött

Både restauranger som maler köttet själv och restauranger som köper färdigmalet kött eller färdiga råa hamburgare har svårt att visa upp att de hanterar riskerna med bakterier på kött på ett säkert sätt.

– Det är förvånande att restaurangerna inte är mer noggranna vid servering av hamburgare eftersom det utsätter gästerna för en risk att bli sjuk, säger Ulrika Andersson, statsinspektör på Livsmedelsverket.

Exakt hur många som blir sjuka på grund av ej genomstekta burgare är svårt att säga.

– Men vi kan ändå konstatera att många restauranggäster utsättas för en onödig risk på grund av bristfällig hantering av det malda köttet, säger Ulrika Andersson.

Livsmedelsverket kommer nu att se över de rekommendationer som finns, i dialog med kommunala kontrollmyndigheter.

Fakta om ehec

  • Den hälsofara som främst kan förekomma i rå köttfärs från nötkreatur är shigatoxinproducerande E. coli (STEC), en tarmbakterie som finns hos nötkreatur och andra idisslare.
  • När bakterien smittar människa kallas den Enterohemorragisk E. coli, Ehec, och kan i värsta fall leda till blodig diarré, njurskador och andra allvarliga skador. Barn är särskilt känsliga och dödsfall har förekommit.
  • Cirka 5 procent av dem som insjuknar utvecklar HUS, hemolytiskt uremiskt syndrom, vilket är en allvarlig följdsjukdom som påverkar njurarna och kan ge kroniska besvär.
Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Hållbart kafé öppnar på Drottninggatan

Pinchos satsar internationellt – och byter vd

Striden om vegoburgarna intensifieras

Jamie Olivers krogimperium har kollapsat – över 1 000 jobb drabbas

Ny marknadschef för Årets kock

Nu kommer svenskodlad Pak Choi

Nyhetsbrev

Frantzén bästa restaurangen i Europa

Sju svenska krogar bland de 200 bästa europeiska restaurangerna på ODA:s lista.

Arkiv

Kopparbergs backar

Massor av sommarjobb i restaurangbranschen

Linnea & Basilika fortsätter växa

Öppnar tredje restaurangen hittills i år – fjärde är på gång.

Han går från Spotify till Gastrofy

Världens dyraste whiskyprovning

Ichiro's Malt Card-serie provas i Göteborg i november.

Mackmyra ökar omsättning – och förlust

De samarbetar för hållbar restaurangdrift

Nu finns Max även i Täby – med restaurang 142

Nu kommer ölglassen

Skaldjursäventyr i Bohuslän

Klassiska Stortorgskällaren gör comeback

Därför ställdes 7-Eleven om till pizzerior

Näringslivsmedalj med kunglig glans till Fabrique

Dystert läge för 4 av 10 matfiskar

Ny vd på Pizza Hut

Poké bowl-kedjans åttonde restaurang

B2B nästa för Karma och Martin & Servera

Världens största öltilverkare ansöker om börsnotering

Urban Deli öppnar restaurang på Centralen

Hungrig.se uppköpta av Delivery Hero

Uniqlo i restaurangsamarbete

Kopparbergs i två nya produktkategorier

Poppels söker miljoner i crowdfunding-kampanj

Vill etablera sig som Stockholms färskvarucentrum

Tre nya dryckesproducenter – varje vecka

Oumph lanseras hos snabbmatskedjan

Svensk mästare i hembryggd öl

Beyond Meat värderas till över en miljard

Slutet för Götgatsbackens äldsta krog

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.109