23948sdkhjf

Italiensk mat – mest poppis i hela världen

| Av Johan Colliander | Tipsa redaktionen

Bara finländarna gillar den finska köket.

Vilket lands kök är bäst egentligen? Enligt en internationell undersökning utförd av Yougov är svaret att Italien är det land vars kök är mest uppskattat. Hela 84 procent av de tillfrågade säger att de gillar italiensk mat. Inte minst italienarna själv håller med om den analysen, då hela 99 procent av de tillfrågade i Italien värderar sitt eget kök högt. Undersökningen utfördes i 24 olika länder och totalt bedömdes 34 olika nationers kök.

På andra plats hamnar det kinesiska köket där 78 procent säger sig gilla den kinesiska maten. Men kärleken är inte ömsesidig på toppen, både italienare och kineser placerar varandras kök längst ner i sin rangordning; 59 procent av kineserna och 57 procent av italienarna säger sig gilla respektive lands mat.

På tredje plats hamnar Japan och i den absoluta botten hamnade det peruanska köket, snäppet under det finska, bara 32 procent uppskattar de ländernas mat. Men eftersom alla undersökta köks respektive länder inte tillfrågades i undersökningen, varav Peru var ett av dem, skulle det finska köket hamnat på botten, men räddas nu av det finska folkets kärlek till sin egen mat. Hela 94 procent av de tillfrågade finländarna gillar sin egna mat.

De skandinaviska länderna placerar sig överlag inte i toppen av listan. Sverige hamnar dock högst upp med en uppskattningsprocent på 44 procent, följt av Danmark på 42 procent och Norge på 32 procent.

Det svenska köket uppskattas i alla fall till 92 procent av den egna befolkningen, 68 procent av finländarna och 62 procent av norrmännen. Men svensk mat faller inte danskarna på läppen, endast 29 procent uppskattar svensk kokkonst, medan svenskarna uppskattar det danska köket mest i Norden med relativt höga 67 procents uppskattning.

Hela undersökningen går att läsa här.

Mer om: Yougov
Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Klassiskt konditori ersätts av indisk restaurang

Max förstärker ledningen

Upper House får Årets kock-medaljör i köket

50 maltsorter i ny hembryggningsbutik

Han vann titeln Årets Ekokock

Hon är Sveriges bästa kvinnliga sommelier

Nyhetsbrev

Mentorpriset till Ulrika Brydling

Arkiv

Årets kock 2019 bytte silver mot guld

Martin Moses svensk mästare i professionell matlagning.

Utredning om skatt på engångsartiklar

Hungrig läggs ned

Scandic och Spendrups gör öl på överblivet bröd

Öppningsdatum för Östermalms saluhall – renoverad för en miljard

Öppnar igen i januari två år försenad.

Mr Cake är årets företagare i bageribranschen

Mathias Dahlgren tolkar Söders snabbmatspärlor

Stjärnkocken öppnar pop up under matfestival i Teatern.

Atria lanserar vegetariskt varumärke

Naturlig matupplevelse i slottsmiljö

Kändiskockarnas hållbara restaurang har öppnat

Korv och potatis i centrum för Årets kock-finalisterna

De lanserar svensk pizzaskinka

Inget Krubb i sjöstan

Bohuslänsk vinst i Food Truck-SM

Foodoras cykelbud utvidgar strejken i Norge

Här ska O'Learys relansera sitt koncept

Löfbergs har halverat sin klimatpåverkan

Hungrig.se kan försvinna – fyra månader efter uppköpet

Kopparbergs vd: Zeunerts julmust ohotad

Street food intar Kungsträdgården

Färre krogkonkurser när fler semestrar hemma

Mackmyra minskar förlusten

Minskad efterfrågan på Absolut

”Restauranger och livsmedelsbutiker måste få äga sitt matavfall”

Usine-gänget startar Bistro Bibblan

KFC och Beyond Meat lagar vegetarisk kyckling

Räddat "svinnkaffe" blir till ny vild blandning

Enkla åtgärder minskar take away-skräp

Punk Royale tar över klassisk kvarterskrog

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.137