23948sdkhjf

Italiensk mat – mest poppis i hela världen

| Av Johan Colliander | Tipsa redaktionen

Bara finländarna gillar den finska köket.

Vilket lands kök är bäst egentligen? Enligt en internationell undersökning utförd av Yougov är svaret att Italien är det land vars kök är mest uppskattat. Hela 84 procent av de tillfrågade säger att de gillar italiensk mat. Inte minst italienarna själv håller med om den analysen, då hela 99 procent av de tillfrågade i Italien värderar sitt eget kök högt. Undersökningen utfördes i 24 olika länder och totalt bedömdes 34 olika nationers kök.

På andra plats hamnar det kinesiska köket där 78 procent säger sig gilla den kinesiska maten. Men kärleken är inte ömsesidig på toppen, både italienare och kineser placerar varandras kök längst ner i sin rangordning; 59 procent av kineserna och 57 procent av italienarna säger sig gilla respektive lands mat.

På tredje plats hamnar Japan och i den absoluta botten hamnade det peruanska köket, snäppet under det finska, bara 32 procent uppskattar de ländernas mat. Men eftersom alla undersökta köks respektive länder inte tillfrågades i undersökningen, varav Peru var ett av dem, skulle det finska köket hamnat på botten, men räddas nu av det finska folkets kärlek till sin egen mat. Hela 94 procent av de tillfrågade finländarna gillar sin egna mat.

De skandinaviska länderna placerar sig överlag inte i toppen av listan. Sverige hamnar dock högst upp med en uppskattningsprocent på 44 procent, följt av Danmark på 42 procent och Norge på 32 procent.

Det svenska köket uppskattas i alla fall till 92 procent av den egna befolkningen, 68 procent av finländarna och 62 procent av norrmännen. Men svensk mat faller inte danskarna på läppen, endast 29 procent uppskattar svensk kokkonst, medan svenskarna uppskattar det danska köket mest i Norden med relativt höga 67 procents uppskattning.

Hela undersökningen går att läsa här.

Mer om: Yougov
Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Här finns landets bästa pizzerior

Efter stängningarna – Sushirullen med nytt franchisekoncept

Korvkedja expanderar med franchise

Gourmetkorv kliver för första gången utanför Göteborg.

Nya Carnegiebryggeriet bygger ny anläggning

Midan bland nytillskotten i Kista Galleria

EM-silver för Svenska konditorlandslaget

Nyhetsbrev

Arnold's – nu även med lunchservering

Arkiv

Nystartad krog som brinner för öl

Östermalmshallen försenad igen – mars senaste budet

Modemärke lanserar eget vin

Impossible säger nej till McDonalds – då kliver Beyond in

Grillkedjan växer med nya restauranger

Mangal BBQ till Vällingby centrum i april.

”Pucken” fyller 20 år

Eldrivna kylfordon för urban transport av livsmedel

Nu kommer det "omöjliga" fläsket

Cirkusfråga i ansökan till ny Pinchos

Första sushikedjan med enbart hållbar fisk

Kaffekedja lanserar återanvändbara kaffemuggar

Tv-serie om relation mellan matälskare

Havsmat i street food-anda hos Fiskbar 17

Stopp för vinbox som handväska

Hon är ny operativ chef för Brasserigruppen

Nytt snabbmatskoncept med ägg i alla rätter

Espresso House-grundaren tänker gå globalt direkt med sin nya satsning.

Storproducent av alkoholfria viner byter namn

Tar förnybart sugrör till marknaden

Nu finns Max även på Kungsholmen

Uber Eats i samarbete med saluhall och Icabutik

Anrikt bryggeri byter profil och expanderar

Nu kommer Starbucks – till butikshyllorna

McDonald's har slut på halloumi

Exklusiv fjällrödingrom – bara hos Frantzén

Åre får ännu en krog

Stadsodlarna når nya höjder – med SAS

Här har Wayne's Coffee invigt nytt kafé

2

Bästa julölet korat

Videgårds hot pot i pop up

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.109