23948sdkhjf

Ska brygga öl med helt ny robotcell

| Av Joakim Johansson | Tipsa redaktionen
Mikrobryggeriet Ängöl grundades 2009 av kalmariten Johan Håkansson som har varit hembryggare ända sedan 1993.

Deras öl är åt det klassiska hållet men med en hel del moderna toner som håller det intressant.

Företaget är en mindre aktör men med en strävan att brygga öl av bästa kvalitet.

Nu har Yaskawa Nordic skeppat ut sin första Air Grip World i hela världen. Kunden är Ängöl i Kalmar.

Cellen är framtagen i ett tätt samarbete med AB Trygg Lars Trygg som har många års erfarenhet inom flaskhantering.

Komponenterna kommer från Yaskawa, ABTrygg och Spitze.

Montage av komponenterna sker i Torsås.

– Det här är den första Air Grip World vi skeppar ut i hela världen. Tillverkningen sker här i Torsås, Tanken är att exportera det här ut i övriga Europa och även till USA, säger Torbjörn Crona, Sales & Technical Support Brewery Application vid Yaskawa Nordic, till Metal Supply.

På fotot till den här artikeln syns all utrustning på plattform vilket innebär att den är lätt att lyfta av lastbilen och ställa på rätt plats i bryggeriet.

– Mikrobryggerier är en helt ny nisch för oss. Roboten kan användas till att paketera flaskor eller burkar, säger Torbjörn Crona.

Det återstår bara inkoppling och igångkörning. Sedan tar roboten över jobbet med att paketera flaskor i låda hos Ängöl.

– Cellen består i grunden av samma komponenter som våra nuvarande robotar. Men vi har lagt till lite andra funktioner också, säger Torbjörn Crona till Metal Supply.

– Vi lade ut den här infon på sociala medier som LinkedIn och Facebook. Det är redan tre mindre bryggerier som har hört av sig, säger Torbjörn Crona.

Yaskawas nordiska verksamhet, Yaskawa Nordic, grundades på 1970-talet i småländska Torsås. Företaget är en av världens största tillverkare av industrirobotar, el- och servomotorer, med över 400 000 Motoman-robotar installerade globalt.

Yaskawa Nordic har 162 medarbetare och kontor i Torsås, Kalmar och Jönköping.
Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Dansk blir vd för svenska McDonald's

Boqueria drar till fjällen

Ett av flera nytillskott på restaurangscenen i Åre.

Hållbarhetspris till matsvinnsentreprenör

Skybar i toppen på Göteborgs nya landmärke

Klassiskt konditori ersätts av indisk restaurang

Max förstärker ledningen

Nyhetsbrev

Upper House får Årets kock-medaljör i köket

Arkiv

50 maltsorter i ny hembryggningsbutik

Han vann titeln Årets Ekokock

Hon är Sveriges bästa kvinnliga sommelier

Mentorpriset till Ulrika Brydling

Årets kock 2019 bytte silver mot guld

Martin Moses svensk mästare i professionell matlagning.

Utredning om skatt på engångsartiklar

Hungrig läggs ned

Scandic och Spendrups gör öl på överblivet bröd

Öppningsdatum för Östermalms saluhall – renoverad för en miljard

Öppnar igen i januari två år försenad.

Mr Cake är årets företagare i bageribranschen

Mathias Dahlgren tolkar Söders snabbmatspärlor

Stjärnkocken öppnar pop up under matfestival i Teatern.

Atria lanserar vegetariskt varumärke

Naturlig matupplevelse i slottsmiljö

Kändiskockarnas hållbara restaurang har öppnat

Korv och potatis i centrum för Årets kock-finalisterna

De lanserar svensk pizzaskinka

Inget Krubb i sjöstan

Foodoras cykelbud utvidgar strejken i Norge

Löfbergs har halverat sin klimatpåverkan

Hungrig.se kan försvinna – fyra månader efter uppköpet

Kopparbergs vd: Zeunerts julmust ohotad

Street food intar Kungsträdgården

Färre krogkonkurser när fler semestrar hemma

Mackmyra minskar förlusten

Minskad efterfrågan på Absolut

”Restauranger och livsmedelsbutiker måste få äga sitt matavfall”

Usine-gänget startar Bistro Bibblan

KFC och Beyond Meat lagar vegetarisk kyckling

Räddat "svinnkaffe" blir till ny vild blandning

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.117