23948sdkhjf

Därför stängs Feskekörka

Nödvändigt för att kunna renovera.

Higabs besked om att fastighetsbolaget kommer att stänga saluhallen Feskekörka för renovering under första delen av 2020 har väckt mycket uppmärksamhet och reaktioner i media och sociala medier.

– Vi är glada över att så många människor i och utanför Göteborg engagerar sig i byggnaden som vi är så stolta att förvalta, säger Johan Carlsson, fastighetschef på Higab.

Feskekörka ska varken rivas eller byggas om till något annat, betonar han

Feskekörka är byggnadsminne vilket är det starkaste skydd en byggnad kan ha.

– Det innebär att man inte får riva eller förvanska byggnaden, all upprustning måste göras varsamt i samarbete med Länsstyrelsen och antikvarie. Feskekörka kommer se ut som Feskekörka när upprustningen är klar.

Både enligt Higabs kommunala uppdrag och enligt byggnadsminnesförklaringen är Higab ansvariga för vård och underhåll av byggnaden.

– Vi måste stänga då det inte är möjligt att bedriva verksamhet medan upprustningen av den speciella och värdefulla byggnaden pågår.

Det har sålts fisk i den kyrklika byggnaden sedan 1874. Många är nu rädda att fiskhandlarna slussas därifrån för gott. En av handlarna, Jonas Wickstrand, har startat en Facebook-grupp, ”Rädda Feskekörka”, som efter fyra dagar redan har över 37 000 medlemmar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078