23948sdkhjf

Därför stängs Feskekörka

| Av Monica Almgren | Tipsa redaktionen

Nödvändigt för att kunna renovera.

Higabs besked om att fastighetsbolaget kommer att stänga saluhallen Feskekörka för renovering under första delen av 2020 har väckt mycket uppmärksamhet och reaktioner i media och sociala medier.

– Vi är glada över att så många människor i och utanför Göteborg engagerar sig i byggnaden som vi är så stolta att förvalta, säger Johan Carlsson, fastighetschef på Higab.

Feskekörka ska varken rivas eller byggas om till något annat, betonar han

Feskekörka är byggnadsminne vilket är det starkaste skydd en byggnad kan ha.

– Det innebär att man inte får riva eller förvanska byggnaden, all upprustning måste göras varsamt i samarbete med Länsstyrelsen och antikvarie. Feskekörka kommer se ut som Feskekörka när upprustningen är klar.

Både enligt Higabs kommunala uppdrag och enligt byggnadsminnesförklaringen är Higab ansvariga för vård och underhåll av byggnaden.

– Vi måste stänga då det inte är möjligt att bedriva verksamhet medan upprustningen av den speciella och värdefulla byggnaden pågår.

Det har sålts fisk i den kyrklika byggnaden sedan 1874. Många är nu rädda att fiskhandlarna slussas därifrån för gott. En av handlarna, Jonas Wickstrand, har startat en Facebook-grupp, ”Rädda Feskekörka”, som efter fyra dagar redan har över 37 000 medlemmar.

Mer om: Feskekôrka
Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Ölproducent öppnar pop up-restaurang i Sundsvall

Naturskön matupplevelse på restaurang Nowhere

Pionjärprojekt med biobaserade plastflaskor

Målet är att ha de första biobaserade flaskorna i butikerna 2023. 

Entreprenör köper huvuddelen av Vapiano

Max nyinvger i Ystad

Svenska Burger King först med återvinningsbar ventilation

Nyhetsbrev

Tävling
Bästa unga kvinnliga kocken har fokus och fart

Thilda Mårtensson segrade i Gastronomi Sverige Commis Award.

Arkiv

Franchise växer – men ingen garanti för succé

Branschorganisationens vd: Det finns en rad fällor med franchise,

Ännu en Waynes invigd

Tummen upp för insjöfisk – men dystert för torsken

Drar in 68 miljoner till satsning på hälsosam glass

Litet kaffeföretag vände under coronakrisen

Även färska råvaror i Urban Delis nya webbutik

Snabbmatsbranschen sen med alkoholfritt

Tips på de alkoholfria alternativen som passar bäst till burgare, korv, sushi och annan snabbmat.

Så blir nya Gondolen – öppnar igen i augusti 2022

Utöver Gondolen planerar Anna Lallerstedt ytterligare en restaurang i Katarinahuset med helt nytt koncept.

Black Bottle Rosé med ny etikett

Den platta vinflaskan gör entré

Ökad lokal försäljning efter Local Hero-upprop

Sushi Yama fortsätter gasa – två nya restauranger samma vecka

Resten av Vapiano i konkurs

Gateau öppnar nytt – på nätet

Tävling
19 män och 5 kvinnor vidare till Årets kock-kvalet

Meatballs for the People på OKQ8-stationer

Kopparbergs drogs ner av corona – tror på sommaren

Västerbottensost + Max = sant

Kafferosteri flyttar till Slakthusområdet – och öppnar kaffebar

Anrikt bageri i konkurs

Espresso House i samarbete med Matsmart

Miljardskuld för Joe & The Juice

Sibyllas burgare körs ut med taxi

Kiviks satsar och investerar

Paradiset återuppstår – med produktfokus

Chark-SM tar in vegetariskt

Digital kölapp i framtidens kösystem

Raps kan bli framtidens burgare

Nu öppnar delar av Tennstopet igen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.141