23948sdkhjf

Var fjärde matställe bluffar – serverar inte det som utlovats

| Av Johan Colliander | Tipsa redaktionen

53 av 199 undersökta serveringar hade inte parmaskinka eller parmesanost på tallriken.

Är det verkligen parmaskinka, parmesanost eller Kravmärkt du äter när du går på restaurang eller kafé? I de flesta fall ja, men det finns många undantag.

Läs också: Fler än var fjärde Stockholmsrestaurang serverar fel vara

Under perioden 14-17 maj besökte livsmedelsinspektörer från 18 kommuner inom Stockholms län, samt Nyköping, 199 restauranger och kaféer på temat ”Får du det du betalar för?

I undersökningen undersöktes om dyrare livsmedel bytts ut mot billigare, eller att det som presenterats som svenskt, ekologiskt eller Kravmärkt verkligen var det. I undersökningen framgår det bland att 80 procent av det som presenteras som ekologiskt också var det, att parmaskinka inte var parmaskinka i 29 procent och att parmesanost inte var parmesanost i 30 procent av kontrollerna.

– Det var ett väntat resultat då det här inte är några nya kontroller som vi utför. Det som sticker ut är de skyddade betäckningarna som många gör fel på, säger Daniel Persson, chef för livsmedelskontrollen Stockholms stad till Food Supply och fortsätter:

– De allra flesta vill göra rätt för sig, med några få undantag, men med tanke på att det kommer så många nya företag hela tiden så är det ungefär den här nivån av felaktigheter vi kan förvänta oss även framöver.

När det kom till svenskmärkning fanns det avvikelser i 13 procent av kontrollerna och 97 av oxfilén som serverades var verkligen oxfilé.

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Här öppnar ny Sibyllarestaurang

Enkla åtgärder minskar take away-skräp

Stjärnkrögaren säljer sina Gamla stan-krogar

Flying Elk, Corner Club och Gaston får nya ägare.

Kopparbergs ”pink gin” överträffar förväntningarna

Var tionde öl är alkoholfri

Hit kommer Linnea & Basilika

Nyhetsbrev

Ny krog med unikt brasilianskt koncept

Arkiv

Prinsen fortsätter traditionen – med i Årets kock-juryn

Restaurang med takterass i nya Sergelhuset

Anrikt konditori i konkurs

Men det mer än 150 år gamla konditoriet kan leva vidare.

Minskad försäljning för convenience

Spendrups och matbloggare bland finalisterna i Dagligvarugalan

Ny affärsområdeschef för Sabis restauranger

Internationell stjärnglans i Årets kock-juryn

Glass i stora kajaklass

Pontus nya koncept: franskt bistrocafé

Här hamnar Axfoods nästa snabbgross-butik

McDonald's nya skylt för elladdning

Han är årets världskonditor

Hoppas få fler intresserade av choklad.

Krögarna bakom Jim & Jacob öppnar ny krog

Harrys växer

Absolut har startat resan mot 100 procent nedbrytbar flaska

Han blir ny vd på Delicato

Nets testar swishmodul i restaurangmiljö

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.13