23948sdkhjf

Var fjärde matställe bluffar – serverar inte det som utlovats

| Av Johan Colliander | Tipsa redaktionen

53 av 199 undersökta serveringar hade inte parmaskinka eller parmesanost på tallriken.

Är det verkligen parmaskinka, parmesanost eller Kravmärkt du äter när du går på restaurang eller kafé? I de flesta fall ja, men det finns många undantag.

Läs också: Fler än var fjärde Stockholmsrestaurang serverar fel vara

Under perioden 14-17 maj besökte livsmedelsinspektörer från 18 kommuner inom Stockholms län, samt Nyköping, 199 restauranger och kaféer på temat ”Får du det du betalar för?

I undersökningen undersöktes om dyrare livsmedel bytts ut mot billigare, eller att det som presenterats som svenskt, ekologiskt eller Kravmärkt verkligen var det. I undersökningen framgår det bland att 80 procent av det som presenteras som ekologiskt också var det, att parmaskinka inte var parmaskinka i 29 procent och att parmesanost inte var parmesanost i 30 procent av kontrollerna.

– Det var ett väntat resultat då det här inte är några nya kontroller som vi utför. Det som sticker ut är de skyddade betäckningarna som många gör fel på, säger Daniel Persson, chef för livsmedelskontrollen Stockholms stad till Food Supply och fortsätter:

– De allra flesta vill göra rätt för sig, med några få undantag, men med tanke på att det kommer så många nya företag hela tiden så är det ungefär den här nivån av felaktigheter vi kan förvänta oss även framöver.

När det kom till svenskmärkning fanns det avvikelser i 13 procent av kontrollerna och 97 av oxfilén som serverades var verkligen oxfilé.

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Tar förnybart sugrör till marknaden

Nu finns Max även på Kungsholmen

Invigning på Kungsholmen 37 år efter att snabbmatskedjan först anlände till Stockholm.

Uber Eats i samarbete med Icabutik och saluhall

Anrikt bryggeri ska omprofileras och expandera

Tre nya McDonald's – alla öppnar i december

Expansionen fortsätter med invigningar i Bollnäs, Ödeshög och Nykvarn.

Convenience växer i betydelse

Nyhetsbrev

Nu kommer Starbucks – till butikshyllorna

Arkiv

McDonald's har slut på halloumi

FN-priset utdelat: ”Som Nobelpriset för oss i ägarfamiljen”

Axfood lanserar nytt eget varumärke – storpack för restauranger

Eskobars gitarrist bygger flytande restaurang

Frederik Zäll tar Texas till hemstaden Åkersberga.

Exklusiv fjällrödingrom – bara hos Frantzén

Åre får ännu en krog

Stadsodlarna når nya höjder – med SAS

Här har Wayne's Coffee invigt nytt kafé

Över 10 000 bryggerier inom EU – varav 375 i Sverige

Antalet svenska bryggerier har femdubblats på sex år.

Garba på fast adress – men poppar upp på mässa

2

Bästa julölet korat

Videgårds hot pot i pop up

70 jämnt för Pinchos – nu väntar nordisk satsning

Först med veganska revbensspjäll

De vann ciderupphandling på Systembolaget

Norskt riskkapitalbolag storägare i Bastard Burgers

Affären möjliggör internationell expansion för streetfoodkedjan.

Stjärnkock gör ny krogsatsning på Österlen

Saffran och pepparkaka i I'ts Pleats julkollektion

Ännu en Burger King-restaurang

Klimatberäknade menyer för Scandics gäster

Framgång för Kopparbergs gin

Vegan stämmer Burger King

Krusbär prisas av Kålrotsakademien

Max går från amerikanskt till svenskt kaffe

Kajsas Fisk en av många matnyheter i fjällen

Ken's tredje restaurang i Uppsala

Edward Bloms korv: ”Vild och vågad”

Snart kommer Coca-Colas hallonsmak

Niklas Ekstedts nya eldiga tv-serie

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.106