23948sdkhjf

Var fjärde matställe bluffar – serverar inte det som utlovats

| Av Johan Colliander | Tipsa redaktionen

53 av 199 undersökta serveringar hade inte parmaskinka eller parmesanost på tallriken.

Är det verkligen parmaskinka, parmesanost eller Kravmärkt du äter när du går på restaurang eller kafé? I de flesta fall ja, men det finns många undantag.

Läs också: Fler än var fjärde Stockholmsrestaurang serverar fel vara

Under perioden 14-17 maj besökte livsmedelsinspektörer från 18 kommuner inom Stockholms län, samt Nyköping, 199 restauranger och kaféer på temat ”Får du det du betalar för?

I undersökningen undersöktes om dyrare livsmedel bytts ut mot billigare, eller att det som presenterats som svenskt, ekologiskt eller Kravmärkt verkligen var det. I undersökningen framgår det bland att 80 procent av det som presenteras som ekologiskt också var det, att parmaskinka inte var parmaskinka i 29 procent och att parmesanost inte var parmesanost i 30 procent av kontrollerna.

– Det var ett väntat resultat då det här inte är några nya kontroller som vi utför. Det som sticker ut är de skyddade betäckningarna som många gör fel på, säger Daniel Persson, chef för livsmedelskontrollen Stockholms stad till Food Supply och fortsätter:

– De allra flesta vill göra rätt för sig, med några få undantag, men med tanke på att det kommer så många nya företag hela tiden så är det ungefär den här nivån av felaktigheter vi kan förvänta oss även framöver.

När det kom till svenskmärkning fanns det avvikelser i 13 procent av kontrollerna och 97 av oxfilén som serverades var verkligen oxfilé.

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Tennstopet får bakficka med nytt koncept

Ny vd hämtad från Grand Central.

Framgång för Poppels crowdfunding

Göteborgsmodell mot matsvinn blir rikstäckande

Big Mac – i sommar även med bacon

En kvinna kvar i Årets kock-racet

Här är de åtta finalisterna.

Lanserar drinkar av matsvinn från hotellfrukosten

Nyhetsbrev

Ny snabbmatskedja född – satsar på latinamerikanskt

Panamigas erbjuder bilresenärer alternativ till ”slentrianmässiga hamburgaren”.

Arkiv

Fazer säljer restaurangverksamheten

1000 restauranger säljs till multinationell jätte.

Klassiska Four Seasons stänger för gott

Skippar svart plast i restauranger

Med pizzabotten på väg mot toppen

Zeinas kitchen tar Mellanöstern till butikshyllan

Svensk kock ny nordisk mästare

Jobb & Karriär
Han ska styra media på Max

Cannabisglass nästa för Ben & Jerry's

Hållbart när Smaka på Stockholm drar igång

Sju nya McDonald's start på kraftig expansion

Absolut med återvunnet glas

Beyond Burger får produktion i Europa

Världsmästare tar över i stadshuset

De vill få svenskarna att äta finskt kött

Butikskonsult köper restaurangspecialist

Fransk matsvinnshjälte får prestigefyllt pris

Var fjärde matställe bluffar – serverar inte det som utlovats

53 av 199 undersökta serveringar hade inte parmaskinka eller parmesanost på tallriken.

Spendrups tar marknadschef från Paulig

Coca-Cola blir energidryck

Kändiskocken i rätten – nekar till att ha tafsat

Hållbart kafé öppnar på Drottninggatan

Striden om vegoburgarna intensifieras

Nu kommer svenskodlad Pak Choi

Kopparbergs backar

Massor av sommarjobb i restaurangbranschen

Han går från Spotify till Gastrofy

Mackmyra ökar omsättning – och förlust

De samarbetar för hållbar restaurangdrift

Nu finns Max även i Täby – med restaurang 142

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.113