23948sdkhjf

Fransk matsvinnshjälte får prestigefyllt pris

| Av Johan Colliander | Tipsa redaktionen

Den franska politikern och juristen Arash Derambarsh lyckades driva igenom ett förbud mot att slänga mat för franska livsmedelsbutiker och restauranger och har nu därför belönats med priset Win win Gothenburg Sustainability Award.

Läs också: Göteborgsmodell mot matsvinn blir rikstäckande

Arash Derambarsh har länge brunnit för matsvinnsfrågan och började redan engagera sig i frågan 2014 som nyvald lokalpolitiker i Courbevoie strax utanför Paris där han tre kvällar i veckan samlade in osåld mat som sedan skänktes vidare till behövande.

– När jag var student hade jag bara 300-400 euro per månad att leva på efter jag betalat min hyra. Det är en vanlig situation för miljontals människor. Ibland var jag tvungen att få mat från välgörenhetsorganisationer, vilket jag inte var särskilt stolt över. Samtidigt slängdes det massor av mat varje dag, för att matbutiker skulle fortsätta att tjäna pengar. Så jag bestämde mig för att bli politiker och göra något åt detta, säger vinnaren Arash Derambarsh i en kommentar.

Efter det lokala initiativet arbetade Arash Derambarsh vidare i större skala och samlade ihop 21 000 underskrifter mot att matsvinn, en fråga som i februari 2016 togs upp och röstades igenom i det franska parlamentet. Hittills beräknas det ha räddat cirka 10 miljoner måltider.

Priset Win win Gothenburg Sustainability Award har delats ut sedan år 2000 och tidigare vinnare har bland annat varit Gro Harlem Brundtland, Al Gore och Kofi Annan. Priset på en miljoner kronor kommer att delas ut i Göteborg den 31 oktober i år.

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Dansk blir vd för svenska McDonald's

Boqueria drar till fjällen

Ett av flera nytillskott på restaurangscenen i Åre.

Hållbarhetspris till matsvinnsentreprenör

Skybar i toppen på Göteborgs nya landmärke

Klassiskt konditori ersätts av indisk restaurang

Max förstärker ledningen

Nyhetsbrev

Upper House får Årets kock-medaljör i köket

Arkiv

50 maltsorter i ny hembryggningsbutik

Han vann titeln Årets Ekokock

Hon är Sveriges bästa kvinnliga sommelier

Mentorpriset till Ulrika Brydling

Årets kock 2019 bytte silver mot guld

Martin Moses svensk mästare i professionell matlagning.

Utredning om skatt på engångsartiklar

Hungrig läggs ned

Scandic och Spendrups gör öl på överblivet bröd

Öppningsdatum för Östermalms saluhall – renoverad för en miljard

Öppnar igen i januari två år försenad.

Mr Cake är årets företagare i bageribranschen

Mathias Dahlgren tolkar Söders snabbmatspärlor

Stjärnkocken öppnar pop up under matfestival i Teatern.

Atria lanserar vegetariskt varumärke

Naturlig matupplevelse i slottsmiljö

Kändiskockarnas hållbara restaurang har öppnat

Korv och potatis i centrum för Årets kock-finalisterna

De lanserar svensk pizzaskinka

Inget Krubb i sjöstan

Foodoras cykelbud utvidgar strejken i Norge

Löfbergs har halverat sin klimatpåverkan

Hungrig.se kan försvinna – fyra månader efter uppköpet

Kopparbergs vd: Zeunerts julmust ohotad

Street food intar Kungsträdgården

Färre krogkonkurser när fler semestrar hemma

Mackmyra minskar förlusten

Minskad efterfrågan på Absolut

”Restauranger och livsmedelsbutiker måste få äga sitt matavfall”

Usine-gänget startar Bistro Bibblan

KFC och Beyond Meat lagar vegetarisk kyckling

Räddat "svinnkaffe" blir till ny vild blandning

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.14