23948sdkhjf

Fazer säljer restaurangverksamheten

| Av Johan Colliander | Tipsa redaktionen

1000 restauranger säljs till multinationell jätte.

Fazer-koncernen har ingått avtal med den stora, multinationella, foodservice-koncernen Compass Group om försäljning av hela Fazers restaurangverksamhet, Fazer Food Services.

Läs också: Gateau öppnar nytt – på nätet

– Vi har en mångfacetterad verksamhet som just nu är inne i en ny utvecklingsfas och vi vill kunna fokusera på det arbetet samtidigt som vi har en verksamhet där synergieffekterna är väldigt begränsade idag, säger Mats Liedholm, vd på Fazer Sverige till Food Supply.

Fazer Food Services har cirka 1000 restauranger i Norden, varav hälften i Finland och cirka 230 i Sverige med en total omsättning på cirka 600 miljoner euro.

Compass Group är en multinationell koncern med verksamhet i 45 länder och en omsättning på 26 miljarder euro och har idag ett flertal restauranger i Sverige. Transaktionen har överenskommits till ett rörelsevärde uppgåendes till cirka 475 miljoner euro.

Fazer kommer även framöver att jobba inom flera olika områden men kommer att använda sig av de medel som nu frigörs till förverkligandet av koncernens tillväxtstrategi, en strategi som bland annat innefattar Fazers satsning på utvinning av xylitol från havre.

– Vi kommer fortsätta jobba gentemot restauranger och vi hoppas kunna synas på olika sätt även i framtiden. Vi har tydliggjort en ny strategi som vars intensifiering vi nu ska säkerställa, säger Mats Liedholm.

Innan köpet går igenom måste det godkännas av EU-kommissionens konkurrensmyndighet.

Läs även vår intervju med Mats Liedholm om Fazers framtid: "Enorm potential med havre som råvara"

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood

Jag accepterar Nordiske Mediers villkor och avtal

Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Klart med ny vd för Restaurangakademien

Svensk sprit tog hem guld i USA

Ny alkoholfri öl till dumplings

Löfbergs hyr ut ryggsäckar med fika

Här öppnar Surf Shacks femte restaurang

Beyond Meat i partnerskap med Alibaba

Nyhetsbrev

Digital kunskapsbank om hygien i restauranger

Arkiv

Stekhet duell i de svenska burgarnas hemstad

Max vs Bastard Burgers på Timmermansgatan i Luleå.

Nya restauranger flyttar in på Sergelgatan

Bockholmengruppen ska driva både en kvarterskrog i gatuplan och en takservering.

Dryckesbranschen fortsätter att växa

Pommes frites-olja ska bli diesel

Foodora i samarbete med el-scooterföretag

Alkoholfri öl från mikrobryggeri i ny Burger King-meny

Nässjö nästa för Max – men bygget kan försenas ytterligare

Nytt kafferosteri till Sickla

Kinesiska Zhenmeat lanserar växtbaserat fläsk och kräftor

Första Harrys med ny svenskt brasseri-stil

Bråda dagar för Fredrik Eriksson

Rusning till Långbro värdshus och restaurangen i Nationalmuseum öppen igen.

Carlsberg vill stötta restaurangerna med unikt glas

Restauranggrossisten i trångmål – planerar för tuff höst

Sveriges första virtuella food court

Kasais köksmästare bakom det nya krogkonceptet.

Hon ska göra Sabis mer synligt

Kända kockar serverar Abbas sill på pop up-krog

Digitala kedjan Tacotarian ska stötta lokala restauranger

Sparrisen hotad av frost och corona

Jägermeister satsar på svensk webbshop

Donkin Donuts nyanställer 25 000

Ny Pontus-bistro på Kungsholmen i höst

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.125