23948sdkhjf

McDonald's äger inte sitt avfall

| Av Peter Olofsson | Tipsa redaktionen

I en dom från 29 maj 2019 upphävde mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt länsstyrelsens beslut gällande äganderätten av spillfett och fett från fettavskiljare från McDonald´s restauranger. 

Läs också: Nya digitala skyltar för McDonald's drive thru-gäster

Domen innebär att frityroljorna räknas som kommunalt bortforslingsansvar, det vill säga att McDonalds inte själva äger sitt avfall och kan bestämma hur avfallet ska hanteras. Avfallet bedöms som därmed jämförligt avfall, alltså jämförligt med hushållsavfall.

Det står nu klart att både Naturvårdsverket och McDonald's (Diensten Ekonomisk förening), var för sig fattat beslut om att överklaga domen.

– Vi hoppas att denna dom dels kommer att få prövningstillstånd i mark- och miljööverdomstolen för ett avgörande och dels att vi inom en snar framtid får en ändrad lagstiftning som tydliggör verksamheternas äganderätt till sitt eget avfall. I ett cirkulärt samhälle är äganderätten en nyckefaktor för att verksamheter ska kunna utveckla nya affärsmodeller och här har svensk avfallslagstiftning inte hängt med, säger Viveke Ihd, chef hållbar återvinning & cirkulär ekonomi, Återvinningsindustrierna, på organisationens hemsida.

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Först fjällen sedan Avenyn för Boqueria

28-åring korad till Årets konditor

Världens första ölflaska i papper

Ica-folk ska driva restaurang i expansivt område

Brödernas krogimperium byter namn och nyöppnar krog

Ett steg till för e-handelsgrossisten – börjar med alkohol

Nyhetsbrev

Rabatt på kaffe leder till färre muggar

Arkiv

Svenska expansionen tar fart – här är städerna dit KFC är på väg

Snabbmatskedjan ska gå från dagens åtta till hundratalet svenska restauranger.

Beijing8 nu även i Täby

Tallink tar Burger King till Baltikum

Öppningsdags för italienska satsningar x 2

Santo och Emanuel italienska nytillskott i Stockholms krogvärld.

Bageriingrediensproducent byter namn

Absolutflaska hyllar återvinning

Kändiskock öppnar krog med hälsosam profil

Hon ska förändra Smaka på Stockholm

Alvestaglass ska distribuera Häagen-Dazs i Sverige

Unik matupplevelse i 3D på pop up-restaurang

Restaurang Kasai gästas av Banquet of Hoshena.

Här växer en ny matdestination fram

Två nya Compass-restauranger

Max fick pris av FN

Östermalmshallen ännu dyrare – notan nu 1,3 miljarder

Politikerna skyller på varandra – och vill sälja hotelldelen

Tvisten löst – nu blir det Krubb igen i sjöstan

Tävling
Närmare råvarorna i kocklandslagets nya tema

Nu lanserar Karma sin kyl på bred front

Så mycket kostade årets första hummer

Ny must signerad Ranelid

”Omöjlig” burgare nu även i butiker

Hållbarhetspris till matsvinnsentreprenör

Max förstärker ledningen

Upper House får Årets kock-medaljör i köket

Tävling
Han vann titeln Årets Ekokock

Mentorpriset till Ulrika Brydling

Utredning om skatt på engångsartiklar

Hungrig läggs ned

Scandic och Spendrups gör öl på överblivet bröd

Atria lanserar vegetariskt varumärke

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.133