23948sdkhjf

McDonald's äger inte sitt avfall

| Av Peter Olofsson | Tipsa redaktionen

I en dom från 29 maj 2019 upphävde mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt länsstyrelsens beslut gällande äganderätten av spillfett och fett från fettavskiljare från McDonald´s restauranger. 

Läs också: McDonald's sparkar sin vd – kärleksaffär bröt mot reglerna

Domen innebär att frityroljorna räknas som kommunalt bortforslingsansvar, det vill säga att McDonalds inte själva äger sitt avfall och kan bestämma hur avfallet ska hanteras. Avfallet bedöms som därmed jämförligt avfall, alltså jämförligt med hushållsavfall.

Det står nu klart att både Naturvårdsverket och McDonald's (Diensten Ekonomisk förening), var för sig fattat beslut om att överklaga domen.

– Vi hoppas att denna dom dels kommer att få prövningstillstånd i mark- och miljööverdomstolen för ett avgörande och dels att vi inom en snar framtid får en ändrad lagstiftning som tydliggör verksamheternas äganderätt till sitt eget avfall. I ett cirkulärt samhälle är äganderätten en nyckefaktor för att verksamheter ska kunna utveckla nya affärsmodeller och här har svensk avfallslagstiftning inte hängt med, säger Viveke Ihd, chef hållbar återvinning & cirkulär ekonomi, Återvinningsindustrierna, på organisationens hemsida.

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Garba på fast adress – men poppar upp på mässa

1

Bästa julölet korat

Videgårds hot pot i pop up

70 jämnt för Pinchos – nu väntar nordisk satsning

Först med veganska revbensspjäll

De vann ciderupphandling på Systembolaget

Nyhetsbrev

Norskt riskkapitalbolag storägare i Bastard Burgers

Affären möjliggör internationell expansion för streetfoodkedjan.

Arkiv

Stjärnkock gör ny krogsatsning på Österlen

Första burklinjen för vin

Saffran och pepparkaka i I'ts Pleats julkollektion

Lantmännen lanserar egen vodka

Samarbetar med Mackmyra.

Boulebar bygger ny paviljong i Rålambshovsparken

De serverar bästa affärslunchen

Symbios öppnade i maj – redan korad till årets affärskrog.

O'Learys lägger större betoning på maten

Henrik Severin har skapat ett koncept som ska höja matupplevelsen på sportbarkedjans restauranger.

De ska göra svinnet lönsamt

Här bygger Martin & Servera nytt lager

Ännu en Burger King-restaurang

Positanos aperotivokultur redo för NK:s kunder

Kunderna hanterar köpen själva i nya Pressbyrån i Gallerian

Reitan Convenience samarbetar med Reactor för att utveckla framtidens convenienceformat.

Max till Härnösand – flyttar in hos Stora Coop

Nytt Årets kock-uppdrag och ny krog för Tommy Myllymäki

Spisen inlyft i nya restaurangen på Biskopsudden.

Klimatberäknade menyer för Scandics gäster

Framgång för Kopparbergs gin

Vegan stämmer Burger King

Krusbär prisas av Kålrotsakademien

Max går från amerikanskt till svenskt kaffe

Kajsas Fisk en av många matnyheter i fjällen

Ken's tredje restaurang i Uppsala

Edward Bloms korv: ”Vild och vågad”

Snart kommer Coca-Colas hallonsmak

Niklas Ekstedts nya eldiga tv-serie

Martin & Servera blir helägt av Axel Johnson

Specialutgåva av Blossa lanseras i sju länder

Nu ska det destilleras gin i Kalix

Carlsberg höjer åter utsikterna för 2019

Impossible foods vill till Europa

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.125