23948sdkhjf

Pappersmuggar mest miljövänliga enligt livscykelanalys

| Av Marcus Petersson | Tipsa redaktionen

Porslinskopp måste användas minst 350 gånger för att ge mindre koldioxidavtryck.

Huhtamäki har deltagit i en analytisk studie som undersökt hela koldioxidavtrycket för olika slags kaffemuggar under produktens livstid. Studien visar att pappersmuggen oftast är den mugg som har lägst koldioxidavtryck vilket dessutom kan minskas ytterligare genom återvinning.

Livscykelanalysen av pappersmuggarna utfördes under 2018-2019 av Teknologiska forskningsinstitutet VTT. Analysen beställdes av Huhtamäki tillsammans med kartongtillverkaren Stora Enso.

– Pappersmuggen har lägst koldioxidavtryck för många användningsområden i vardagen, och ger även bättre livsmedelssäkerhet i och med garanterad hygien. Överlag har pappersmuggen ett koldioxidavtryck som är litet jämfört med vad som är i muggen. Pappersmuggen utgör till exempel endast 4 procent av klimatpåverkan för en kopp latte. Återstående 96 procent går åt till att producera kaffet och mjölken, samt den energi som det kostar att framställa drycken, säger Richard Ali, hållbarhetschef på Huhtamäki Foodservice Europe-Asia-Oceania.

Studien undersökte främst två scenarier: där pappersmuggen används på plats i ett kafé eller för att ta med. I kaféscenariet jämfördes pappersmuggen med en porslinskopp, och för avhämtning jämfördes den med muggar av återanvändningsbar plast och stål.

För porslinskoppen skapar diskningen störst klimatpåverkan

Diskningen utgör över 90% av total klimatpåverkan för porslinskoppar, och diskningens effektivitet blir därmed den överlägset största faktorn som avgör koppens klimatpåverkan. En porslinskopp måste användas minst 350 gånger innan den får mindre koldioxidavtryck än en pappersmugg, om man räknar samman material, produktion och effektiv diskning.

Om pappersmuggen återvinns efter användning, eller om 80 procent av materialet återvinns, är pappersmuggar alltid det bättre alternativet ur klimatsynpunkt.

För att effektivt diska en kopp är det dock mer än klimatet som måste tas hänsyn till. Diskning är även en fråga om livsmedelssäkerhet och hygien. Pappersmuggar är dock alltid lika hygieniska och säkra.

Återanvändningsbara plastmuggar för avhämtning

I avhämtningsscenariot studerades pappersmuggar med plastlock som håller drycken på plats och förhindrar olyckor. Studien visar att en återanvändningsbar plastmugg måste användas minst 20 gånger för att få mindre klimatpåverkan än en pappersmugg.

Om pappersmuggen återvinns efter användning och/eller har en beläggning av växtpolyeten (PE) ökar detta till 32-36 gånger.

Återvinning och nya material sänker koldioxidavtrycket

Hur pappersmuggen slutar sitt liv påverkar i hög grad utsläppet av CO2. Om pappersmuggar med PE återvinns till 100 procent kan koldioxidavtrycket reduceras med 54 procent. Genomsnittlig återvinningsgrad i Europa är 36 procent. De högkvalitativa fibrer som används i pappersmuggar kan återvinnas upp till 7 gånger.

Huhtamäki arbetar samtidigt på nya lösningar för att ytterligare sänka muggarnas klimatpåverkan.

– På Huhtamäki brinner vi starkt för att våra produkter ska vara så hållbara som möjligt. Därför har vi nyligen lanserat den nya pappersmuggen FutureSmart, som är tillverkad helt av växtbaserade råvaror. Kartongen kommer från PEFC-certifierad och hållbart förvaltad skog, och muggens insida är tillverkad av växtbaserad PE. Muggen är alltså 100 procent förnybar. Studien visar att den här sortens mugg, av papper med växt-PE, är det alternativ som ger absolut lägst klimatpåverkan, berättar Ali.

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Tennstopet återuppstår i april – med systerkrog

Snabbpastakedja letar franchisetagare

Här finns landets bästa pizzerior

Efter stängningarna – Sushirullen med nytt franchisekoncept

Korvkedja expanderar med franchise

Gourmetkorv kliver för första gången utanför Göteborg.

Nya Carnegiebryggeriet bygger ny anläggning

Nyhetsbrev

Midan bland nytillskotten i Kista Galleria

Arkiv

EM-silver för Svenska konditorlandslaget

Arnold's – nu även med lunchservering

Nystartad krog som brinner för öl

Östermalmshallen försenad igen – mars senaste budet

Modemärke lanserar eget vin

Impossible säger nej till McDonalds – då kliver Beyond in

Grillkedjan växer med nya restauranger

Mangal BBQ till Vällingby centrum i april.

”Pucken” fyller 20 år

Eldrivna kylfordon för urban transport av livsmedel

Nu kommer det "omöjliga" fläsket

Cirkusfråga i ansökan till ny Pinchos

Första sushikedjan med enbart hållbar fisk

Kaffekedja lanserar återanvändbara kaffemuggar

Tv-serie om relation mellan matälskare

Havsmat i street food-anda hos Fiskbar 17

Stopp för vinbox som handväska

Hon är ny operativ chef för Brasserigruppen

Storproducent av alkoholfria viner byter namn

Tar förnybart sugrör till marknaden

Nu finns Max även på Kungsholmen

Uber Eats i samarbete med saluhall och Icabutik

Anrikt bryggeri byter profil och expanderar

Nu kommer Starbucks – till butikshyllorna

McDonald's har slut på halloumi

Exklusiv fjällrödingrom – bara hos Frantzén

Åre får ännu en krog

Stadsodlarna når nya höjder – med SAS

Här har Wayne's Coffee invigt nytt kafé

2

Bästa julölet korat

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.201