23948sdkhjf

Pappersmuggar mest miljövänliga enligt livscykelanalys

| Av Marcus Petersson | Tipsa redaktionen

Porslinskopp måste användas minst 350 gånger för att ge mindre koldioxidavtryck.

Huhtamäki har deltagit i en analytisk studie som undersökt hela koldioxidavtrycket för olika slags kaffemuggar under produktens livstid. Studien visar att pappersmuggen oftast är den mugg som har lägst koldioxidavtryck vilket dessutom kan minskas ytterligare genom återvinning.

Livscykelanalysen av pappersmuggarna utfördes under 2018-2019 av Teknologiska forskningsinstitutet VTT. Analysen beställdes av Huhtamäki tillsammans med kartongtillverkaren Stora Enso.

– Pappersmuggen har lägst koldioxidavtryck för många användningsområden i vardagen, och ger även bättre livsmedelssäkerhet i och med garanterad hygien. Överlag har pappersmuggen ett koldioxidavtryck som är litet jämfört med vad som är i muggen. Pappersmuggen utgör till exempel endast 4 procent av klimatpåverkan för en kopp latte. Återstående 96 procent går åt till att producera kaffet och mjölken, samt den energi som det kostar att framställa drycken, säger Richard Ali, hållbarhetschef på Huhtamäki Foodservice Europe-Asia-Oceania.

Studien undersökte främst två scenarier: där pappersmuggen används på plats i ett kafé eller för att ta med. I kaféscenariet jämfördes pappersmuggen med en porslinskopp, och för avhämtning jämfördes den med muggar av återanvändningsbar plast och stål.

För porslinskoppen skapar diskningen störst klimatpåverkan

Diskningen utgör över 90% av total klimatpåverkan för porslinskoppar, och diskningens effektivitet blir därmed den överlägset största faktorn som avgör koppens klimatpåverkan. En porslinskopp måste användas minst 350 gånger innan den får mindre koldioxidavtryck än en pappersmugg, om man räknar samman material, produktion och effektiv diskning.

Om pappersmuggen återvinns efter användning, eller om 80 procent av materialet återvinns, är pappersmuggar alltid det bättre alternativet ur klimatsynpunkt.

För att effektivt diska en kopp är det dock mer än klimatet som måste tas hänsyn till. Diskning är även en fråga om livsmedelssäkerhet och hygien. Pappersmuggar är dock alltid lika hygieniska och säkra.

Återanvändningsbara plastmuggar för avhämtning

I avhämtningsscenariot studerades pappersmuggar med plastlock som håller drycken på plats och förhindrar olyckor. Studien visar att en återanvändningsbar plastmugg måste användas minst 20 gånger för att få mindre klimatpåverkan än en pappersmugg.

Om pappersmuggen återvinns efter användning och/eller har en beläggning av växtpolyeten (PE) ökar detta till 32-36 gånger.

Återvinning och nya material sänker koldioxidavtrycket

Hur pappersmuggen slutar sitt liv påverkar i hög grad utsläppet av CO2. Om pappersmuggar med PE återvinns till 100 procent kan koldioxidavtrycket reduceras med 54 procent. Genomsnittlig återvinningsgrad i Europa är 36 procent. De högkvalitativa fibrer som används i pappersmuggar kan återvinnas upp till 7 gånger.

Huhtamäki arbetar samtidigt på nya lösningar för att ytterligare sänka muggarnas klimatpåverkan.

– På Huhtamäki brinner vi starkt för att våra produkter ska vara så hållbara som möjligt. Därför har vi nyligen lanserat den nya pappersmuggen FutureSmart, som är tillverkad helt av växtbaserade råvaror. Kartongen kommer från PEFC-certifierad och hållbart förvaltad skog, och muggens insida är tillverkad av växtbaserad PE. Muggen är alltså 100 procent förnybar. Studien visar att den här sortens mugg, av papper med växt-PE, är det alternativ som ger absolut lägst klimatpåverkan, berättar Ali.

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Dansk blir vd för svenska McDonald's

Boqueria drar till fjällen

Ett av flera nytillskott på restaurangscenen i Åre.

Hållbarhetspris till matsvinnsentreprenör

Skybar i toppen på Göteborgs nya landmärke

Klassiskt konditori ersätts av indisk restaurang

Max förstärker ledningen

Nyhetsbrev

Upper House får Årets kock-medaljör i köket

Arkiv

50 maltsorter i ny hembryggningsbutik

Han vann titeln Årets Ekokock

Hon är Sveriges bästa kvinnliga sommelier

Mentorpriset till Ulrika Brydling

Årets kock 2019 bytte silver mot guld

Martin Moses svensk mästare i professionell matlagning.

Utredning om skatt på engångsartiklar

Hungrig läggs ned

Scandic och Spendrups gör öl på överblivet bröd

Öppningsdatum för Östermalms saluhall – renoverad för en miljard

Öppnar igen i januari två år försenad.

Mr Cake är årets företagare i bageribranschen

Mathias Dahlgren tolkar Söders snabbmatspärlor

Stjärnkocken öppnar pop up under matfestival i Teatern.

Atria lanserar vegetariskt varumärke

Naturlig matupplevelse i slottsmiljö

Kändiskockarnas hållbara restaurang har öppnat

Korv och potatis i centrum för Årets kock-finalisterna

De lanserar svensk pizzaskinka

Inget Krubb i sjöstan

Foodoras cykelbud utvidgar strejken i Norge

Löfbergs har halverat sin klimatpåverkan

Hungrig.se kan försvinna – fyra månader efter uppköpet

Kopparbergs vd: Zeunerts julmust ohotad

Street food intar Kungsträdgården

Färre krogkonkurser när fler semestrar hemma

Mackmyra minskar förlusten

Minskad efterfrågan på Absolut

”Restauranger och livsmedelsbutiker måste få äga sitt matavfall”

Usine-gänget startar Bistro Bibblan

KFC och Beyond Meat lagar vegetarisk kyckling

Räddat "svinnkaffe" blir till ny vild blandning

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.154