23948sdkhjf

Pappersmuggar mest miljövänliga enligt livscykelanalys

| Av Marcus Petersson | Tipsa redaktionen

Porslinskopp måste användas minst 350 gånger för att ge mindre koldioxidavtryck.

Huhtamäki har deltagit i en analytisk studie som undersökt hela koldioxidavtrycket för olika slags kaffemuggar under produktens livstid. Studien visar att pappersmuggen oftast är den mugg som har lägst koldioxidavtryck vilket dessutom kan minskas ytterligare genom återvinning.

Livscykelanalysen av pappersmuggarna utfördes under 2018-2019 av Teknologiska forskningsinstitutet VTT. Analysen beställdes av Huhtamäki tillsammans med kartongtillverkaren Stora Enso.

– Pappersmuggen har lägst koldioxidavtryck för många användningsområden i vardagen, och ger även bättre livsmedelssäkerhet i och med garanterad hygien. Överlag har pappersmuggen ett koldioxidavtryck som är litet jämfört med vad som är i muggen. Pappersmuggen utgör till exempel endast 4 procent av klimatpåverkan för en kopp latte. Återstående 96 procent går åt till att producera kaffet och mjölken, samt den energi som det kostar att framställa drycken, säger Richard Ali, hållbarhetschef på Huhtamäki Foodservice Europe-Asia-Oceania.

Studien undersökte främst två scenarier: där pappersmuggen används på plats i ett kafé eller för att ta med. I kaféscenariet jämfördes pappersmuggen med en porslinskopp, och för avhämtning jämfördes den med muggar av återanvändningsbar plast och stål.

För porslinskoppen skapar diskningen störst klimatpåverkan

Diskningen utgör över 90% av total klimatpåverkan för porslinskoppar, och diskningens effektivitet blir därmed den överlägset största faktorn som avgör koppens klimatpåverkan. En porslinskopp måste användas minst 350 gånger innan den får mindre koldioxidavtryck än en pappersmugg, om man räknar samman material, produktion och effektiv diskning.

Om pappersmuggen återvinns efter användning, eller om 80 procent av materialet återvinns, är pappersmuggar alltid det bättre alternativet ur klimatsynpunkt.

För att effektivt diska en kopp är det dock mer än klimatet som måste tas hänsyn till. Diskning är även en fråga om livsmedelssäkerhet och hygien. Pappersmuggar är dock alltid lika hygieniska och säkra.

Återanvändningsbara plastmuggar för avhämtning

I avhämtningsscenariot studerades pappersmuggar med plastlock som håller drycken på plats och förhindrar olyckor. Studien visar att en återanvändningsbar plastmugg måste användas minst 20 gånger för att få mindre klimatpåverkan än en pappersmugg.

Om pappersmuggen återvinns efter användning och/eller har en beläggning av växtpolyeten (PE) ökar detta till 32-36 gånger.

Återvinning och nya material sänker koldioxidavtrycket

Hur pappersmuggen slutar sitt liv påverkar i hög grad utsläppet av CO2. Om pappersmuggar med PE återvinns till 100 procent kan koldioxidavtrycket reduceras med 54 procent. Genomsnittlig återvinningsgrad i Europa är 36 procent. De högkvalitativa fibrer som används i pappersmuggar kan återvinnas upp till 7 gånger.

Huhtamäki arbetar samtidigt på nya lösningar för att ytterligare sänka muggarnas klimatpåverkan.

– På Huhtamäki brinner vi starkt för att våra produkter ska vara så hållbara som möjligt. Därför har vi nyligen lanserat den nya pappersmuggen FutureSmart, som är tillverkad helt av växtbaserade råvaror. Kartongen kommer från PEFC-certifierad och hållbart förvaltad skog, och muggens insida är tillverkad av växtbaserad PE. Muggen är alltså 100 procent förnybar. Studien visar att den här sortens mugg, av papper med växt-PE, är det alternativ som ger absolut lägst klimatpåverkan, berättar Ali.

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Här är nya styrelsen för Årets kock

Ken's tredje restaurang i Uppsala

Edward Bloms korv: ”Vild och vågad”

Tävling
Kål och morot på årets godaste macka

SM-titeln till Viktor Lind för veganskt alternativ.

Snart kommer Coca-Colas hallonsmak

Niklas Ekstedts nya eldiga tv-serie

Nyhetsbrev

Hedda Spendrup lanserar nytt bryggeri

Arkiv

Ny Harrys i återuppbyggt träkvarter

Vassa Eggens 20-årsfirande i musikens tecken

La Colline ut – ny brasserisatsning in

Kändisagentur ger sig in i restaurangbranschen ihop med krogprofilen Kenneth Hallström.

Martin & Servera blir helägt av Axel Johnson

De ska testa pant på take away-förpackningar

McDonald's sparkar sin vd – kärleksaffär bröt mot reglerna

1

Lista: Sveriges största ölbryggerier

Oppigårds bryggeri i Hedemora är landets största mikrobryggeri.

Restaurangerna fortsätter ta andelar från dagligvaruhandeln

Då öppnar Max på Kungsholmen

Specialutgåva av Blossa lanseras i sju länder

McDonald's tillbaka i Skellefteå efter tolv år

Nu ska det destilleras gin i Kalix

Carlsberg höjer åter utsikterna för 2019

Impossible foods vill till Europa

Gondolen tvingas flytta – strid om tidpunkten

Alkoläsken ökar kraftigt

Pas D'art krogbrödernas största satsning hittills

Nytt bistrokoncept i Wienercaféets gamla lokaler på Biblioteksgatan i Stockholm.

Caketails på NK:s nya Schweizeri

Judas Priest lanserar egen rom

Japansk cocktailbar öppnar på Tak

Gourmet Food tar in nya delägare

Fortsatt uppåt för restaurangerna – särskilt i city

Vrå nyöppnar med spårbar meny

Fiskfoderprojekt ska ge hållbart odlad gourmetfisk

Världens första ölflaska i papper

Rabatt på kaffe leder till färre muggar

Beijing8 nu även i Täby

Absolutflaska hyllar återvinning

Hon ska förändra Smaka på Stockholm

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.124