23948sdkhjf

Pappersmuggar mest miljövänliga enligt livscykelanalys

| Av Marcus Petersson | Tipsa redaktionen

Porslinskopp måste användas minst 350 gånger för att ge mindre koldioxidavtryck.

Huhtamäki har deltagit i en analytisk studie som undersökt hela koldioxidavtrycket för olika slags kaffemuggar under produktens livstid. Studien visar att pappersmuggen oftast är den mugg som har lägst koldioxidavtryck vilket dessutom kan minskas ytterligare genom återvinning.

Livscykelanalysen av pappersmuggarna utfördes under 2018-2019 av Teknologiska forskningsinstitutet VTT. Analysen beställdes av Huhtamäki tillsammans med kartongtillverkaren Stora Enso.

– Pappersmuggen har lägst koldioxidavtryck för många användningsområden i vardagen, och ger även bättre livsmedelssäkerhet i och med garanterad hygien. Överlag har pappersmuggen ett koldioxidavtryck som är litet jämfört med vad som är i muggen. Pappersmuggen utgör till exempel endast 4 procent av klimatpåverkan för en kopp latte. Återstående 96 procent går åt till att producera kaffet och mjölken, samt den energi som det kostar att framställa drycken, säger Richard Ali, hållbarhetschef på Huhtamäki Foodservice Europe-Asia-Oceania.

Studien undersökte främst två scenarier: där pappersmuggen används på plats i ett kafé eller för att ta med. I kaféscenariet jämfördes pappersmuggen med en porslinskopp, och för avhämtning jämfördes den med muggar av återanvändningsbar plast och stål.

För porslinskoppen skapar diskningen störst klimatpåverkan

Diskningen utgör över 90% av total klimatpåverkan för porslinskoppar, och diskningens effektivitet blir därmed den överlägset största faktorn som avgör koppens klimatpåverkan. En porslinskopp måste användas minst 350 gånger innan den får mindre koldioxidavtryck än en pappersmugg, om man räknar samman material, produktion och effektiv diskning.

Om pappersmuggen återvinns efter användning, eller om 80 procent av materialet återvinns, är pappersmuggar alltid det bättre alternativet ur klimatsynpunkt.

För att effektivt diska en kopp är det dock mer än klimatet som måste tas hänsyn till. Diskning är även en fråga om livsmedelssäkerhet och hygien. Pappersmuggar är dock alltid lika hygieniska och säkra.

Återanvändningsbara plastmuggar för avhämtning

I avhämtningsscenariot studerades pappersmuggar med plastlock som håller drycken på plats och förhindrar olyckor. Studien visar att en återanvändningsbar plastmugg måste användas minst 20 gånger för att få mindre klimatpåverkan än en pappersmugg.

Om pappersmuggen återvinns efter användning och/eller har en beläggning av växtpolyeten (PE) ökar detta till 32-36 gånger.

Återvinning och nya material sänker koldioxidavtrycket

Hur pappersmuggen slutar sitt liv påverkar i hög grad utsläppet av CO2. Om pappersmuggar med PE återvinns till 100 procent kan koldioxidavtrycket reduceras med 54 procent. Genomsnittlig återvinningsgrad i Europa är 36 procent. De högkvalitativa fibrer som används i pappersmuggar kan återvinnas upp till 7 gånger.

Huhtamäki arbetar samtidigt på nya lösningar för att ytterligare sänka muggarnas klimatpåverkan.

– På Huhtamäki brinner vi starkt för att våra produkter ska vara så hållbara som möjligt. Därför har vi nyligen lanserat den nya pappersmuggen FutureSmart, som är tillverkad helt av växtbaserade råvaror. Kartongen kommer från PEFC-certifierad och hållbart förvaltad skog, och muggens insida är tillverkad av växtbaserad PE. Muggen är alltså 100 procent förnybar. Studien visar att den här sortens mugg, av papper med växt-PE, är det alternativ som ger absolut lägst klimatpåverkan, berättar Ali.

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)

Mest läst

Startsidan just nu

Nets testar swishmodul i restaurangmiljö

Pappersmuggar mest miljövänliga enligt livscykelanalys

Porslinskopp måste användas minst 350 gånger för att ge mindre koldioxidavtryck.

Jobb & Karriär
Två nya driftschefer på Sabis

Utökat matutbud går hem hos Circle K

Tävling
De slåss om titeln Årets konditor 2019

McDonald's äger inte sitt avfall

Nyhetsbrev

Jobb & Karriär
Marcus Ekman tillbaka hos Pontus

Stjärnkrögaren även aktuell med ny gotländsk krog.

Arkiv

Paul Svenssons senaste svinnprojekt – ihop med Coop

Sallader och sushi till Kungsholmens nya knutpunkt

Skänker 44 ton mat direkt från lagret

Martin och Servera har hittat ett sätt att hantera mat som blir svinn redan på lagret.

Klart: Systembolagets hemleveranser permanentas i hela landet

Jamie Olivers Gatwick-restauranger räddas

Tennstopet får bakficka med nytt koncept

Ny vd hämtad från Grand Central.

Framgång för Poppels crowdfunding

Göteborgsmodell mot matsvinn blir rikstäckande

Big Mac – i sommar även med bacon

Tävling
En kvinna kvar i Årets kock-racet

Här är de åtta finalisterna.

Lanserar drinkar av matsvinn från hotellfrukosten

Ny snabbmatskedja född – satsar på latinamerikanskt

Panamigas erbjuder bilresenärer alternativ till ”slentrianmässiga hamburgaren”.

Fazer säljer restaurangverksamheten

1000 restauranger säljs till multinationell jätte.

Klassiska Four Seasons stänger för gott

Skippar svart plast i restauranger

Med pizzabotten på väg mot toppen

Zeinas kitchen tar Mellanöstern till butikshyllan

Jobb & Karriär
Han ska styra media på Max

Absolut med återvunnet glas

Beyond Burger får produktion i Europa

Jobb & Karriär
Världsmästare tar över i stadshuset

De vill få svenskarna att äta finskt kött

Butikskonsult köper restaurangspecialist

Jobb & Karriär
Spendrups tar marknadschef från Paulig

Coca-Cola blir energidryck

Kändiskocken i rätten – nekar till att ha tafsat

Hållbart kafé öppnar på Drottninggatan

Striden om vegoburgarna intensifieras

Nu kommer svenskodlad Pak Choi

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.146