23948sdkhjf

Tempehkaka vinnarbidrag i växtbaserad tävling

Den växtbaserade mattävlingen för nordiska kockar, Plantable Cooking Contest, har genomförts på Loka Brunn. Fredrik Kämpenberg gick segrande ur striden och kan därmed betraktas som Nordens bästa vegokock.

– Det känns fantastiskt och lite overkligt att jag vann. En tävling som Plantable Cooking Contest är viktig av flera anledningar. Dels för det uppenbara med att lyfta växtbaserad mat till nya nivåer, dels för dess ovanliga upplägg där samarbete och de relationer man får är viktigare än själva tävlingen, säger Fredrik Kämpenberg.

Den vinnande rätten hade Fredrik Kämpenberg döpt till ”Nordisk tempeh – svensk sommar”. Den bestod av en tempehkaka gjord på ett flertal olika kulturbaljväxter, bland annat Rättviksärt från Nordisk Råvara. En puré på nässlor och dill agerade sommaräng åt blommor som gurkört och korianderblomma, men även friterade nässlor.

Till Tempehn serverades en rotselleriballontine med pure på det brända skalet från sellerin, ättiksgelé och ett lager av sommargurka.

Den olja som användes i de flesta komponenterna var Camelinaolja, en väldigt specifik produkt från Södermanland, där Fredrik Kämpenberg bor sedan ett år tillbaka.

– Mitt intresse för växtbaserat började med min tid som kökschef i Örebro kommun och såklart tiden som företagskock på Food for Progress. Det är roligt att se hur intresset för grön och hållbar kost växer över hela Sverige och världen, säger Kämpenberg.

Tävlingen arrangerades av Vegetariska kockars förening.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063