23948sdkhjf

Mindre matsvinn på Viking Lines fartyg

Hållbarhetsfrågorna är i fokus även hos Viking Line. Rederiet har genomfört ett matsvinnsprojekt på kryssningsfartyget Mariella som på fyra månader minskat matsvinnet med 40 procent. Det motsvarar cirka 27 ton eller 70 000 matportioner.

– Detta har vi främst lyckats med genom att effektivisera tillagningsprocesserna i köket. Vi är mer noggranna med vilka mängder vi tillagar och ser också över hur redan tillagad mat kan återbrukas bättre. Som ett konkret exempel kan överbliven kokt potatis från lunchen förvandlas till goda tillbehör till middagen, säger Janne Lindholm, restaurangchef på Viking Line.

Projektet har genomförts i samarbete med Winnow. Med Winnows program har allt svinn kategoriserats, vägts och bokförts. Det matsvinn som ända uppstår används för att producera biogas. Av matsvinnet från Viking Lines fartyg Mariella, Viking Grace och Viking XPRS producerades under 2018 totalt 98 550 kubikmeter biogas.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109