23948sdkhjf

Öppningsdags för italienska satsningar x 2

| Av Mona Johansson | Tipsa redaktionen

Santo och Emanuel italienska nytillskott i Stockholms krogvärld.

Två italienska krogar öppnar inom loppet av en vecka i Stockholms innerstad. Emanuel heter den nya restaurangen på Hornsgatan och på krogtäta Roslagsgatan öppnar Santo.

Bakom Santo står kocken och krögaren Gabriele Paziani tillsammans med konditorn Hanna Engerdahl. Menyn följer säsongen och bygger på både moderna och klassiska italienska rätter med allt från bondbönor och baccalà till bläckfisk.

– På Santo lagar vi den mat som vi italienare själva äter ute idag. Precis som i Sverige får lokala och traditionella rätter i Italien ett nytt liv genom kockar som söker sina rötter. Det är främst dessa klassiska men samtidigt uppdaterade rätter som jag brinner för, säger kocken och krögaren Gabriele Paziani.

Gabriele Paziani och Hanna Engerdahl träffades 2006. Båda två har arbetat på restaurangen Rosti i Rom där Gabriel var delägare, men när det blev dags för familj gick flyttlasset till Sverige.

– Det finns så mycket av Italien som vi vill visa. Genom Santo vill vi återskapa delar av vårt liv i Rom för både oss själva och våra gäster, säger Hanna Engerdahl som bland annat skapar desserterna till restaurangen.

Santo har 40 sittplatser, bar och ett chambre separée för 12 personer. Krogen öppnar den 4 oktober.

Emanuel på Hornsgatan på Södermalm serverar napolitansk pizza, färskpasta och ska ha charkuteridisk och bar. Det finns 60 platser inomhus och en uteservering med plats för ytterligare 70. 

– Ända sedan jag föddes har pappa jobbat på och med italienska restauranger. Det har alltid varit min dröm att öppna mitt eget italienska ställe. Nu händer det, säger Gökham Tok till Stockholm Direkt.

Gökham Tok driver sedan tidigare även Corno Strada, som ligger ett stenkast bort på Hornsgatan, och The Bank i Gamla stan. Hans nya skapelse är döpt efter den svenska vetenskapsmannen, bibeltolkaren, filosofen och kristna mystikern Emanuel Swedenborg som bodde på adressen på 1750-talet.

Mer om: Emanuel | Santo
Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Ölproducent öppnar pop up-restaurang i Sundsvall

Naturskön matupplevelse på restaurang Nowhere

Pionjärprojekt med biobaserade plastflaskor

Målet är att ha de första biobaserade flaskorna i butikerna 2023. 

Entreprenör köper huvuddelen av Vapiano

Max nyinvger i Ystad

Svenska Burger King först med återvinningsbar ventilation

Nyhetsbrev

Tävling
Bästa unga kvinnliga kocken har fokus och fart

Thilda Mårtensson segrade i Gastronomi Sverige Commis Award.

Arkiv

Franchise växer – men ingen garanti för succé

Branschorganisationens vd: Det finns en rad fällor med franchise,

Ännu en Waynes invigd

Tummen upp för insjöfisk – men dystert för torsken

Drar in 68 miljoner till satsning på hälsosam glass

Litet kaffeföretag vände under coronakrisen

Även färska råvaror i Urban Delis nya webbutik

Snabbmatsbranschen sen med alkoholfritt

Tips på de alkoholfria alternativen som passar bäst till burgare, korv, sushi och annan snabbmat.

Så blir nya Gondolen – öppnar igen i augusti 2022

Utöver Gondolen planerar Anna Lallerstedt ytterligare en restaurang i Katarinahuset med helt nytt koncept.

Black Bottle Rosé med ny etikett

Den platta vinflaskan gör entré

Ökad lokal försäljning efter Local Hero-upprop

Sushi Yama fortsätter gasa – två nya restauranger samma vecka

Resten av Vapiano i konkurs

Gateau öppnar nytt – på nätet

Tävling
19 män och 5 kvinnor vidare till Årets kock-kvalet

Meatballs for the People på OKQ8-stationer

Kopparbergs drogs ner av corona – tror på sommaren

Västerbottensost + Max = sant

Kafferosteri flyttar till Slakthusområdet – och öppnar kaffebar

Anrikt bageri i konkurs

Espresso House i samarbete med Matsmart

Miljardskuld för Joe & The Juice

Sibyllas burgare körs ut med taxi

Kiviks satsar och investerar

Paradiset återuppstår – med produktfokus

Chark-SM tar in vegetariskt

Digital kölapp i framtidens kösystem

Raps kan bli framtidens burgare

Nu öppnar delar av Tennstopet igen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.11