23948sdkhjf

Öppningsdags för italienska satsningar x 2

| Av Mona Johansson | Tipsa redaktionen

Santo och Emanuel italienska nytillskott i Stockholms krogvärld.

Två italienska krogar öppnar inom loppet av en vecka i Stockholms innerstad. Emanuel heter den nya restaurangen på Hornsgatan och på krogtäta Roslagsgatan öppnar Santo.

Bakom Santo står kocken och krögaren Gabriele Paziani tillsammans med konditorn Hanna Engerdahl. Menyn följer säsongen och bygger på både moderna och klassiska italienska rätter med allt från bondbönor och baccalà till bläckfisk.

– På Santo lagar vi den mat som vi italienare själva äter ute idag. Precis som i Sverige får lokala och traditionella rätter i Italien ett nytt liv genom kockar som söker sina rötter. Det är främst dessa klassiska men samtidigt uppdaterade rätter som jag brinner för, säger kocken och krögaren Gabriele Paziani.

Gabriele Paziani och Hanna Engerdahl träffades 2006. Båda två har arbetat på restaurangen Rosti i Rom där Gabriel var delägare, men när det blev dags för familj gick flyttlasset till Sverige.

– Det finns så mycket av Italien som vi vill visa. Genom Santo vill vi återskapa delar av vårt liv i Rom för både oss själva och våra gäster, säger Hanna Engerdahl som bland annat skapar desserterna till restaurangen.

Santo har 40 sittplatser, bar och ett chambre separée för 12 personer. Krogen öppnar den 4 oktober.

Emanuel på Hornsgatan på Södermalm serverar napolitansk pizza, färskpasta och ska ha charkuteridisk och bar. Det finns 60 platser inomhus och en uteservering med plats för ytterligare 70. 

– Ända sedan jag föddes har pappa jobbat på och med italienska restauranger. Det har alltid varit min dröm att öppna mitt eget italienska ställe. Nu händer det, säger Gökham Tok till Stockholm Direkt.

Gökham Tok driver sedan tidigare även Corno Strada, som ligger ett stenkast bort på Hornsgatan, och The Bank i Gamla stan. Hans nya skapelse är döpt efter den svenska vetenskapsmannen, bibeltolkaren, filosofen och kristna mystikern Emanuel Swedenborg som bodde på adressen på 1750-talet.

Mer om: Emanuel | Santo
Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Pizzakedjan Domino's lämnar Sverige

Vrå nyöppnar med spårbar meny

Operakällarens privata vinbar blir publik

Nobiskällaren öppnar den 5 november.

Rekordmånga tävlade i SM i Mathantverk

Fiskfoderprojekt ska ge hållbart odlad gourmetfisk

För andra gången på 28 år – alkoholfri öl vann finaste priset

Nyhetsbrev

Malaysisk snabbmatskedja till Europa – väljer Kista Galleria

Arkiv

Trion bakom Tjoget tar aperitivokulturen till NK

Först fjällen sedan Avenyn för Boqueria

28-åring korad till Årets konditor

Världens första ölflaska i papper

Ica-folk ska driva restaurang i expansivt område

Brödernas krogimperium byter namn och nyöppnar krog

Ett steg till för e-handelsgrossisten – börjar med alkohol

Rabatt på kaffe leder till färre muggar

Svenska expansionen tar fart – här är städerna dit KFC är på väg

Snabbmatskedjan ska gå från dagens åtta till hundratalet svenska restauranger.

Beijing8 nu även i Täby

Tallink tar Burger King till Baltikum

Öppningsdags för italienska satsningar x 2

Santo och Emanuel italienska nytillskott i Stockholms krogvärld.

Bageriingrediensproducent byter namn

Absolutflaska hyllar återvinning

Kändiskock öppnar krog med hälsosam profil

Hon ska förändra Smaka på Stockholm

Alvestaglass ska distribuera Häagen-Dazs i Sverige

Max fick pris av FN

Nu lanserar Karma sin kyl på bred front

Så mycket kostade årets första hummer

Ny must signerad Ranelid

”Omöjlig” burgare nu även i butiker

Hållbarhetspris till matsvinnsentreprenör

Max förstärker ledningen

Upper House får Årets kock-medaljör i köket

Tävling
Han vann titeln Årets Ekokock

Mentorpriset till Ulrika Brydling

Utredning om skatt på engångsartiklar

Hungrig läggs ned

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.134