23948sdkhjf

Fortsatt uppåt för restaurangerna – särskilt i city

| Av Mona Johansson | Tipsa redaktionen

Den positiva utvecklingen för restaurangbranschen håller i sig. Det bekräftas från flera olika håll.

Under 2018 växte restaurang- och caféförsäljningen i svenska stadskärnor med 1,3 procent. Siffrorna kommer från rapporten Cityindex som mäter utvecklingen i de svenska stadskärnorna. Resturangerna och caféerna står nu för precis en femtedel, 20 procent, av den totala omsättningen i landets stadskärnor.

Enligt SCB:s statistik för hela riket är det nöjesrestaurangerna som utvecklas bäst följt av snabbmatsrestaurangerna medan personalrestaurangerna under lång tid haft en negativ utveckling.

Omsättningen för hela riket ökade under andra kvartalet med 5 procent. Tittar man enbart på Stockholm, vilket City i samverkan gör, så går det allra bäst för restaurangerna i city där omsättningen ökade med 6 procent under andra kvartalet 2019, alltså bättre än för riket i genomsnitt. 

På malmarna ökade omsättningen i genomsnitt med 2 procent. Bäst gick det för andra kvartalet i rad för Södermalm och Vasastan, båda på cirka plus 5 procent. Däremot var utvecklingen för Gamla stan och Östermalm negativ, med minus 2 procent. Sämst gick det för Kungsholmen med minus 5 procent jämfört med samma kvartal förra året.

Utvecklingen för externhandelns restaurangverksamhet i Storstockholm är också negativ. Där sjönk omsättningen, precis som under första kvartalet, med 2 procent under det andra kvartalet.

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Kajsas Fisk en av många matnyheter i fjällen

Här är nya styrelsen för Årets kock

Ken's tredje restaurang i Uppsala

Edward Bloms korv: ”Vild och vågad”

Snart kommer Coca-Colas hallonsmak

Tävling
Kål och morot på årets godaste macka

SM-titeln till Viktor Lind för veganskt alternativ.

Nyhetsbrev

Niklas Ekstedts nya eldiga tv-serie

Arkiv

Hedda Spendrup lanserar nytt bryggeri

Ny Harrys i återuppbyggt träkvarter

Vassa Eggens 20-årsfirande i musikens tecken

La Colline ut – ny brasserisatsning in

Kändisagentur ger sig in i restaurangbranschen ihop med krogprofilen Kenneth Hallström.

Martin & Servera blir helägt av Axel Johnson

De ska testa pant på take away-förpackningar

McDonald's sparkar sin vd – kärleksaffär bröt mot reglerna

1

Lista: Sveriges största ölbryggerier

Oppigårds bryggeri i Hedemora är landets största mikrobryggeri.

Restaurangerna fortsätter ta andelar från dagligvaruhandeln

Då öppnar Max på Kungsholmen

Specialutgåva av Blossa lanseras i sju länder

McDonald's tillbaka i Skellefteå efter tolv år

Nu ska det destilleras gin i Kalix

Carlsberg höjer åter utsikterna för 2019

Impossible foods vill till Europa

Gondolen tvingas flytta – strid om tidpunkten

Alkoläsken ökar kraftigt

Caketails på NK:s nya Schweizeri

Judas Priest lanserar egen rom

Japansk cocktailbar öppnar på Tak

Gourmet Food tar in nya delägare

Fortsatt uppåt för restaurangerna – särskilt i city

Vrå nyöppnar med spårbar meny

Fiskfoderprojekt ska ge hållbart odlad gourmetfisk

Världens första ölflaska i papper

Rabatt på kaffe leder till färre muggar

Beijing8 nu även i Täby

Absolutflaska hyllar återvinning

Hon ska förändra Smaka på Stockholm

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.235