23948sdkhjf

Fortsatt uppåt för restaurangerna – särskilt i city

Den positiva utvecklingen för restaurangbranschen håller i sig. Det bekräftas från flera olika håll.

Under 2018 växte restaurang- och caféförsäljningen i svenska stadskärnor med 1,3 procent. Siffrorna kommer från rapporten Cityindex som mäter utvecklingen i de svenska stadskärnorna. Resturangerna och caféerna står nu för precis en femtedel, 20 procent, av den totala omsättningen i landets stadskärnor.

Enligt SCB:s statistik för hela riket är det nöjesrestaurangerna som utvecklas bäst följt av snabbmatsrestaurangerna medan personalrestaurangerna under lång tid haft en negativ utveckling.

Omsättningen för hela riket ökade under andra kvartalet med 5 procent. Tittar man enbart på Stockholm, vilket City i samverkan gör, så går det allra bäst för restaurangerna i city där omsättningen ökade med 6 procent under andra kvartalet 2019, alltså bättre än för riket i genomsnitt. 

På malmarna ökade omsättningen i genomsnitt med 2 procent. Bäst gick det för andra kvartalet i rad för Södermalm och Vasastan, båda på cirka plus 5 procent. Däremot var utvecklingen för Gamla stan och Östermalm negativ, med minus 2 procent. Sämst gick det för Kungsholmen med minus 5 procent jämfört med samma kvartal förra året.

Utvecklingen för externhandelns restaurangverksamhet i Storstockholm är också negativ. Där sjönk omsättningen, precis som under första kvartalet, med 2 procent under det andra kvartalet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094