23948sdkhjf

Fortsatt uppåt för restaurangerna – särskilt i city

| Av Mona Johansson | Tipsa redaktionen

Den positiva utvecklingen för restaurangbranschen håller i sig. Det bekräftas från flera olika håll.

Under 2018 växte restaurang- och caféförsäljningen i svenska stadskärnor med 1,3 procent. Siffrorna kommer från rapporten Cityindex som mäter utvecklingen i de svenska stadskärnorna. Resturangerna och caféerna står nu för precis en femtedel, 20 procent, av den totala omsättningen i landets stadskärnor.

Enligt SCB:s statistik för hela riket är det nöjesrestaurangerna som utvecklas bäst följt av snabbmatsrestaurangerna medan personalrestaurangerna under lång tid haft en negativ utveckling.

Omsättningen för hela riket ökade under andra kvartalet med 5 procent. Tittar man enbart på Stockholm, vilket City i samverkan gör, så går det allra bäst för restaurangerna i city där omsättningen ökade med 6 procent under andra kvartalet 2019, alltså bättre än för riket i genomsnitt. 

På malmarna ökade omsättningen i genomsnitt med 2 procent. Bäst gick det för andra kvartalet i rad för Södermalm och Vasastan, båda på cirka plus 5 procent. Däremot var utvecklingen för Gamla stan och Östermalm negativ, med minus 2 procent. Sämst gick det för Kungsholmen med minus 5 procent jämfört med samma kvartal förra året.

Utvecklingen för externhandelns restaurangverksamhet i Storstockholm är också negativ. Där sjönk omsättningen, precis som under första kvartalet, med 2 procent under det andra kvartalet.

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Snabbpastakedja letar franchisetagare

Här finns landets bästa pizzerior

Efter stängningarna – Sushirullen med nytt franchisekoncept

Korvkedja expanderar med franchise

Gourmetkorv kliver för första gången utanför Göteborg.

Nya Carnegiebryggeriet bygger ny anläggning

Midan bland nytillskotten i Kista Galleria

Nyhetsbrev

EM-silver för Svenska konditorlandslaget

Arkiv

Arnold's – nu även med lunchservering

Nystartad krog som brinner för öl

Östermalmshallen försenad igen – mars senaste budet

Modemärke lanserar eget vin

Impossible säger nej till McDonalds – då kliver Beyond in

Grillkedjan växer med nya restauranger

Mangal BBQ till Vällingby centrum i april.

”Pucken” fyller 20 år

Eldrivna kylfordon för urban transport av livsmedel

Nu kommer det "omöjliga" fläsket

Cirkusfråga i ansökan till ny Pinchos

Första sushikedjan med enbart hållbar fisk

Kaffekedja lanserar återanvändbara kaffemuggar

Tv-serie om relation mellan matälskare

Havsmat i street food-anda hos Fiskbar 17

Stopp för vinbox som handväska

Hon är ny operativ chef för Brasserigruppen

Nytt snabbmatskoncept med ägg i alla rätter

Espresso House-grundaren tänker gå globalt direkt med sin nya satsning.

Storproducent av alkoholfria viner byter namn

Tar förnybart sugrör till marknaden

Nu finns Max även på Kungsholmen

Uber Eats i samarbete med saluhall och Icabutik

Anrikt bryggeri byter profil och expanderar

Nu kommer Starbucks – till butikshyllorna

McDonald's har slut på halloumi

Exklusiv fjällrödingrom – bara hos Frantzén

Åre får ännu en krog

Stadsodlarna når nya höjder – med SAS

Här har Wayne's Coffee invigt nytt kafé

2

Bästa julölet korat

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.11